Delicatese Literare
Recenzii

Invadarea tinutului Tearling de Erika Johansen, Editura Trei – recenzie

Invadarea Ținutului Tearling

Erika Johansen

Editura Trei

Fiction Connection
An aparitie: 2018
Nr. pagini: 622
Traducător: Marilena Dumitrescu
Titlu original: The Invasion of the Tearling
Al doilea volum al seriei Regina ținutului Tearling/ The Queen of the Tearling Series
  1. Regina Adevarata – The Queen of the Tearling – 2014 – prezentare
  2. Invadarea tinutului Tearling – The Invasion of the Tearling – 2015
  3. The Fate of the Tearling
Erika Johansen și-a luat masteratul la Iowa Writers’ Workshop, una dintre cele mai importante destinații pentru scriitorii în devenire. A început să lucreze la seria Regina Ținutului Tearling încă din 2007, inspirată de un vis: „Imaginea unor corăbii la linia orizontului, lăsând în urmă un ținut pustiit și îndreptându-se către un viitor nesigur“.
Am vrut să-mi imaginez un scenariu de coșmar, o lume în care cărțile nu mai au nicio valoare, și să văd ce se întâmplă„, declara Erika Johansen într-un interviu. Erika este o cititoare împătimită, mărturisind că și-a petrecut copilăria cu romanele lui Stephen King și cărțile semnate de Poe, Lovecraft, Faulkner și Steinbeck.
La Editura Trei, în 2015, a apărut Regina Adevărată, primul volum al seriei Regina Ținutului Tearling. Regina Adevărată a fost numită versiunea feminină a celebrului Urzeala Tronurilor, însă autoarea crede că seria Dune, a lui Frank Herbert, e mai apropiată de narațiunea ei.
Warner Bros. și David Heyman, producătorul seriei Harry Potter, a obținut drepturile de ecranizare, iar pentru rolul lui Kelsea Raleigh a fost aleasă Emma Watson.
Kelsea este Regina Ținutului Tearling. În ciuda tinereții sale, și-a asumat rapid rolul unui conducător onest, drept și puternic. Dar odată ce refuză să mai plătească tributul în oameni ținutului învecinat, Kelsea încalcă voință și interesele Reginei Roșii, un conducător brutal a cărui putere se întemeiază pe magie neagră; această își trimite temuta armată în Tearling, pentru a lua cu forță ceea ce consideră că i se cuvine.
Pe măsură ce armata cotropitoare se apropie, Kelsea dezvoltă legături strânse cu o epocă dinaintea Trecerii și ajunge la un aliat neobișnuit: Lily, care lupta să-și salveze viață într-o lume în care a fi femeie este o crimă. Atât soarta Ținutului Tearling, cât și sufletul lui Kelsea depind de Lily și de evenimentele din viață ei. Dar timpul se dovedește un adversar redutabil…
Katniss Everdeen, acum ai concurență serioasă… O continuare extrem de captivantă a seriei Regina Ținutului Tearling. – Entertainment Weekly
Nu e doar o saga despre ținuturi care se războiesc între ele. E o poveste mult mai profundă. – Library Journal
Un fantasy cu totul aparte, ce te poartă în lumi magice. – Booklist
Kelsea Raleigh Glynn, o fată de numai 19 ani, devine noua regină a Ținutului Tearling. O tânără care nu cunoaște decât lumea cărților și istoria omenirii de dinainte de Trecere.
Călătoria acesteia este o inițiere foarte dură, un fel de test prind curajul. Kelsea înfruntă moartea sub diferite forme și chipuri, își face prieteni și dușmani și descoperă că este înzestrată cu darul clarviziunii. Odată ajunsă pe tron, încep problemele… dar noua regină este hotărâtă să-și salveze regatul și oamenii.
Încă de acum câțiva ani, când am citit “Regina adevărată”, Erika Johansen a reușit să mă cucerească. Cartea, primul volum al seriei, mi s-a părut deosebit! O distopie bine scrisă și foarte alertă care m-a lăsat așteptând cu sufletul la gură continuarea.
Anii au trecut, iar speranțele mele au devenit din ce în ce mai slabe… De curând, am avut o mare surpriză când am văzut această noutate la Diverta. Pur și simplu trebuia să citesc “Invadarea Ținutului Tearling”!
“Granița cu Mortmesne este o chestiune delicată în această regiune. Nimeni nu putea spune cu certitudine pe unde trece linia de separație.”
De aici, o întreagă luptă pentru supremație pune în pericol însăși existența omenirii, atâta câtă a mai rămas din ea.
Un volum incitant, plin de adrenalină, care se citește pe nerăsuflate! Efectiv ești prins în desfășurarea evenimentelor și nu poți decât să citești mai departe, să te bucuri de o acțiune intensă, cu personaje bine construite și foarte credibile – indiferent că sunt pozitive sau negative. La final, contează doar curajul, dorința de a lupta pentru binele poporului și spiritul de sacrificiu.
Facem cunoștință cu Hall, pornit în urma fratelui său geamăn ce fusese luat drept tribut pentru regatul Mortmesne, fiind hotărât să-l salveze… Ei bine, soarta lui este alta! Ajunge general în armate regatului Tearling și va lupta împotriva invadatorilor.
Tânăra regină Kelsea are de luptat nu doar cu dușmanii, ci și cu oamenii ei. Oameni care au gândirea învechită și sunt rigizi în ceea ce privește deciziile ei sau utilitatea și corectitudinea acestora.
Facem cunoștință cu Lily, prin ochii căreia vedem un Manhattan cenușiu, unde nu mai există reguli, oamenii străzii fiind la ordinea zilei și cei bogați și privilegiați trăind în orașe îngrădite și bine păzite. Prin ochii ei vedem o lume prăbușită, unde legea și ordinea sunt demult pierdute, unde cărțile sunt istorie… O lume în care numai cei puternici mai supraviețuiesc. Iar Lily chiar este puternică, având în vedere abuzurile fizice pe care le suportă de la soțul său. De ce mai stă cu el? Este conștientă că femeile nu au niciun drept în lumea aceasta dezmembrată, bărbatul fiind cel care conduce totul…
Kelsea are aceste viziuni sau incursiuni în lumea de dinaintea Trecerii, care nu au, pe moment, nici o explicație logică. Doar o legătură stranie între Kelsea și Lily.
Pe de altă parte, în Mort avem parte de gândurile și spaimele unei regine care a băgat frica în cei din Tearling și teroarea în cei din propriul său regat. Deci, sunt cu atât mai uimitoare:
“Însă acum își extindea terenul de vânătoare.
Dar cum?
Aceasta era adevărata întrebare. Regina nu cunoștea pe de-a-ntregul istoria bizară a creaturii întunecate, dar nu încăpea îndoială că era legată de Fairwitch, creatura fusese cumva blestemată să rămână acolo. Se putea deplasa numai cu ajutorul focului, dar și acest efort era de natură a-i epuiza toate resursele.”
Se pare că un pericol cu mult mai mare bântuie ținutul, pericol ce planează asupra celor două regate care se războiesc între ele…

De aici, avem parte de războiul fizic purtat de cele două armate dim Mort și Tearling; și cel psihic dintre creatura monstruoasă ce face oamenii să dispară și cele două regine.
Autoarea Erika Johansen reușește și de această dată să capteze atenția iubitorilor genului fantasy, dar și pe a celor cărora le plac distopiile. Cu o acțiune în continuă mișcare, cu clarviziunii care te îngrozesc, cu oameni monitorizați prin cipuri implantate; volumul de față nu îți dă voie să respiri. Ești prins în această luptă pentru supremație care nu prevede nimic bun.
“Invadarea Ținutului Tearling” este cartea care îți rămâne în minte și pe care o vei reciti cu aceeași plăcere de fiecare dată.
Să observi lupta dintre Biserică și regină, neînțelegerile și șantajele, cruzimea … toate acestea te fac să crezi că nici peste o mie de ani nu se va stinge răutatea oamenilor și nici dorința acestora de a fii la putere.
Pe altă latură, observăm lupta dintre cei bogați și cei săraci de dinainte de Marea Trecere. Înainte să se formeze “O lume mai bună”.
Pe fondul acestor probleme, se remarcă figuri deosebite. Cum este curajosul căpitan al gărzilor reginei Kelsea – Lazarus, zis și Buzduganul; regina Kelsea însăși, care ne predă o lecție despre curaj, despre sacrificiu în numele poporului; sau Lily – soția abuzată care trece într-o lume mai bună. Aceste figuri marcante ale cărții, puternice, adevărate modele de oameni curajoși, care-și asumă frica și spaima, dar găsesc în ei înșiși curajul și forța să lupte mai departe pentru ceea ce cred; sunt personajele care ne dau adevărate lecții de viață!
“ – Ai pierdut, îi spuse Reginei Roșii și își dădu seama că nu avea să uite niciodată căutătura femeii din acel moment: figura unui copil mânios, căruia i se refuzase desertul.
Kelsea abia dacă simți mâinile străjerilor apucând-o de brațe și împingând-o afară din cort. Tearling era salvat, poporul ei era salvat. Safirele erau ale ei, ale nimănui altcuiva și Kelsea se prăpădea de râs, chiar în timp ce o duceau de-acolo.”
O carte absolut superbă, plină de suspans, cu pericolul morții ce pândește la fiecare colț, cu dorința de a salva un popor; o lectură care ne vorbește despre o regină- copil. O regină dreaptă, aflată cu adevărat în slujba poporului său.
Dacă se termină cu bine această poveste, vă invit să descoperiți singuri citind volumul al doilea al seriei “Regina Ținutului Tearling”.

Mulțumim Diverta pentru cartea oferită pentru recenzie! Cartea Invadarea Ținutului Tearling de Erika Johansen poate fi comandată de pe dol.ro

22 Comments

Spune-ți părerea!