Delicatese Literare
Recenzii

Învață să visezi de Susan Elizabeth Phillips, Editura Litera, Colectia Carti Romantice – recenzie

Învață să visezi

(Dream a Little Dream – 1998)

Susan Elizabeth Phillips

Editura Litera

Colecția Carti Romantice

1. Trebuia să fii tu – It Had to Be You – 1994 – recenzie
2. Un loc pentru inima ta – Heaven, Texas – 1995 – recenzie
3. Un partener ideal – Nobody’s Baby But Mine – 1997 – recenzie
4. Învață să visezi – Dream a Little Dream – 1998
5. Ce îşi doreşte inima – This Heart of Mine – 2000 – recenzie
6. Găsește-mi perechea! – Match Me If You Can – 2005 – recenzie
7. Un cuceritor înnăscut – Natural Born Charmer – 2004 – prezentare
8. Prima stea a nopții – First Star I See Tonight – 2016 – prezentare

Fără un ban în buzunar, fără slujbă, cu mașina stricată și un copil de cinci ani de care trebuie să aibă grijă, poate că oricui viața i s-ar fi părut imposibil de grea. Și totuși… Rachel Stone, o văduvă hotărâtă cu un caracter puternic, a învățat că trebuie să lupte, în ciuda trecutului său scandalos și a orașului în care a avut curajul să se întoarcă, deși este conștientă că toată lumea o urăște.

Rămas cu inima frântă după ce soția și fiul său au fost uciși într-un accident stupid, și fără meseria de medic veterinar pe care nu mai are nici un imbold să o practice, cu o afacere pe care o detestă și o familie care îl tratează ca pe un infirm, Gabe Bonner doarme cu pistolul pe noptieră, așteptând momentul în care va putea face gestul final.
Nu vrea decât să fie lăsat în pace de toată lumea și cu atât mai mult de femeia frumoasă și neînfricată, cu limbă ascuțită și atitudine, care apare de nicăieri să-i invadeze proprietatea și viața.

Între bărbatul care a uitat ce înseamnă tandrețea și femeia care nu mai are nimic de pierdut nu poate exista decât o relație cu scântei. Însă cei doi vor porni împreună într-o călătorie de vindecare și regăsire către un loc unde, prin puterea magică a iubirii, vor afla că unele visuri chiar se împlinesc.

Cartea a câștigat prestigiosul premiu RITA în anul 1999!

Învață să visezi este o carte superbă, care te convinge din plin de magia dragostei, de puterea acesteia de a vindeca răni ce păreau că nu se vor mai închide niciodată și de a reda speranța și bucuria de a trăi unor suflete mult prea greu încercate de soartă…

Ambele personaje principale primiseră lovituri cumplite de la soartă, care pe un caracter mai slab l-ar fi doborât definitiv, dar ei se adunaseră din bucăți și se siliseră să meargă mai departe. Însă, în timp pentru Rachel fiul ei reprezenta o sursă constantă de bucurie și motivația de a face orice compromis pentru a-i asigura acestuia fericirea, Gabe își pierduse orice speranță și pasiune după moartea tragică a soției și fiului său și doar iubirea față de părinții și frații lui îl împiedicau să-și pună capăt zilelor, fiind prea conștient de impactul devastator pe care l-ar fi avut acest gest dramatic în viața lor…

Rachel, o tânără de douăzeci și șapte de ani, slabă, roșcată, cu ochi verzi scănteietori, fusese cândva o tânără inocentă și idealistă crescută la țară de bunica ei, după ce rămăsese orfană de ambii părinți. Când tele-evanghelistul carismatic Snopes apăruse în micul lor orășel și o ceruse în căsătorie, Rachel fusese copleșită de un sentiment de iubire amestecat cu venerația față de bărbatul puternic, cu optsprezece ani mai mare decât ea, încurajată frenetic de bunica ei, o femeie cu frica lui Dumnezeu în suflet, care văzuse în Snopes un adevărat sfânt. Din fericire, bunica ei murise înainte de a afla adevărul dureros că soțul nepoatei ei era de fapt un șarlatan, lucru pe care Rachel îl descoperise după ce rămăsese gravidă. Deși nu mai avea nicio iluzie în privința caracterului soțului ei, Rachel nu putuse să-l părăsească, conștientă fiind că acesta, cu puterea lui financiară și influența pe care o deținea, ar fi obținut imediat custodia copilului în detrimentul ei. Din păcate, publicul nu știa nimic despre drama ei iar în momentul în care fraudele lui Snopes au ieșit la iveală, acesta a încercat să se scoată basma curată invocând faptul că doar lăcomia ei pentru lux l-a făcut să comită acele fapte reprobabile, idee pe care adepții lui au adoptat-o imediat, dornici să creadă încă în puritatea idolului lor, care fusese abătut de la calea cea dreaptă de o ispită mai puternică decât el. După ce Snopes pierise într-un accident de avion în timp ce se sustrăgea de la arestare, toate bunurile lui fuseseră confiscate, iar văduva lui fusese aruncată pe drumuri împreună cu fiul ei de doar doi ani, nimeni neavând nicio milă față de ea, cu toții blamând-o ca autoarea morală a faptelor soțului ei, neobosindu-se să cerceteze dacă acesta era de fapt adevărul…

De dragul fiului ei, Rachel găsise puterea de a merge mai departe, în ciuda loviturilor neobosite pe care i le pregătise destinul. O adevărată luptătoare, cu o capacitate infinită de iubire pentru copilul ei, Rachel reușise să se ridice după fiecare nouă lovitură primită, nepermițându-și să se lase cuprinsă de disperare nici măcar atunci când părea că este imposibil de găsit o soluție de ieșire din criză.

Gabriel, fratele mijlociu al fraților Bonner, fusese un bărbat extrem de tandru și sensibil, care arăta compasiune față de orice vietate. Își cunoscuse viitoarea soție, Cherry, în copilărie, pe când avea unsprezece ani, iar de la paisprezece ani devenise prietena lui, mai apoi iubită și soție, fiind singura femeie din viața lui. Fiul lui Jamie, un băiețel plin de energie, îi semăna fidel. Urmându-și pasiunea de a avea grijă de orice animal suferind, devenise medic veterinar, meserie pe care o practica cu multă pricepere, reușind chiar să patenteze o invenție personală în domeniul îngrijirii cailor, ce îi adusese peste un milion de dolari. Viața lui perfectă fusese sfărâmată într-o clipită, când un șofer beat îi spulberase pe trecerea de pietoni pe soția și fiul lui. Din bărbatul tandru, vesel și lipsit de griji nu mai rămăsese nimic, Gabe devenind cinic, morocănos, lipsit de orice pasiune, abandonându-și profesia pentru care nu mai simțea nicio chemare. La nici treizeci și cinci de ani, părul lui odinioară negru era înspicat de fire argintii, iar ochii lui cenușii erau reci și goi, bântuiți de demoni interiori…

Soarta are însă propriile ei resurse miraculoase, iar căile lui Rachel și Gabriel se vor intersecta într-un mod cu totul neobișnuit, rezultatul fiind unul de-a dreptul spectaculos!

Concediată de la locul de muncă după ce rezistase tentativei de viol a șefului ei, Rachel a revenit în micul orășel în care locuise cândva împreună cu soțul ei într-un adevărat mausoleum, reședință ce intrase între timp în posesia lui Cal Bonner (pe care l-am cunoscut deja în Un partener ideal), fratele lui Gabriel, încercând să dea de urma celor cinci milioane de dolari ce lipsiseră la inventar după ce întreaga avere a soțului ei fusese confiscată, sumă ce i-ar fi permis să achite toate datoriile soțului ei și să-i ofere o viață decentă fiului ei în vârstă de cinci ani, Edward, punctul central al vieții ei.

”Era mic de înălțime pentru vârsta lui, prea slab și încă palid de la recenta bătălie pe care o dăduse cu pneumonia care îi pusese viața în pericol. Era sufletul ei.”

Extrem de motivată să reușească să-și întrețină fiul până va reuși să dea de urma banilor, Rachel îl obligă practic pe Gabriel să-i ofere o slujbă de lucrător în vederea deschiderii cinematografului în aer liber cu care acesta încerca să-și găsească o ocupație.

În ciuda voinei lui, Gabe este tot mai fascinat de încăpățânata roșcată, cu limbă ascuțită și o voință de fier, îngrijindu-se, fără ca ea să afle, să-i ofere o locuință decentă, să-i plătească grădinița fiului ei și să-i ia apărarea în fața tuturor celor care o ponegreau.

Cei doi sunt atrași irezistibil unul de celălalt, iar pasiunea izbucnește între ei, imposibil de stăvilit.

„În ceaţa pe care o crease în jur dorinţa fantastică, îşi dădu seama că nu se sărutaseră. Ar fi vrut să vadă cum ar fi să se lase prinsă într-un sărut din acela obscen şi sălbatic cu el. Se lăsă în spate suficient încât să se poată uita fix la gura lui încăpăţânată şi pe urmă îşi îndreptă capul spre el şi închise ochii.”

„Iubito. Îi spusese de două ori aşa astăzi. Chiar era ea iubita lui?
Se lipi de umărul lui şi recunoscu adevărul. Se îndrăgostise de el. Ar fi vrut să nege asta, dar nu avea rost. Ceea ce simţea era atât de diferit de dragostea ei pentru Dwayne… Aceea fusese o combinaţie nesănătoasă de admiraţie faţă de un erou şi iubirea unei fetiţe pentru o figură paternă. Aceasta era o iubire matură, una acceptată conştient.”

Autoarea reușește să îmbine magistral momentele intens emoționante, care te impresionează până la lacrimi, cu cele deosebit de amuzante dar, în același timp, înduioșătoare.

Am râs în hohote la momentul în care cei doi au fost surprinși, în vâltoarea pasiunii, de micuțul Edward, dar mi-au dat și lacrimile sesizând emoțiile bietului băiețel, care încerca din răsputeri să-și apere mama, neînțelegând prea bine ce se întâmplă…

”Un ghem de furie se abătu asupra spatelui lui.

– Dă-te jos de pe mami! Dă-te de pe ea!

Ceva tare îl lovi în cap. Pumni mici îl loveau, și unghii îi zgâriau gâtul. Camera răsuna de strigăte înnebunite. (…)

În mod evident nu reușeau să ajungă nicăieri, așa că Gabe vorbi cu fermitate.

– Chip, vreau să te duci la bucătărie să-i aduci mamei tale un pahar cu apă. Îi este foarte sete.

Copilul îi arătă o privire îndărătnică.

– Te rog să faci ce spune el, Edward. Chiar am nevoie să beau niște apă.

Copilul se dădu jos din pat înciudat, strâmbându-se elocvent cu gura strânsă către Gabe ca un avertisment că-l va nimici dacă o va amenința în vreun fel pe maică-sa. (…)

Băiatul apăru într-un timp record, mișcându-se atât de repede că apa se revărsa în toate părțile peste marginile paharului de plastic în formă de Bugs Bunny.”

Lucrurile erau însă departe de a fi limpezite între Rachel și Gabe. Deși Rachel realizase că se îndrăgostise profund de Gabe, nu putea accepta ideea de a fi doar un palid substitut pentru soția lui ideală. Un alt impediment major în relația lor era faptul că Gabe și Edward nu se puteau suferi reciproc, Gabe neputându-și reprima sentimentul de revoltă că fiul lui pierise ori de câte ori îl privea pe Edward, iar acesta, perceptând instinctual sentimentele negative ale adultului, îi răspundea cu o atitudine de respingere.

Din fericire, o conjunctură complicată de evenimente îl va trezi la realitate pe Gabe, care va reuși să-l vadă pe Edward așa cum era el, un copil adorabil și curajos, și nu o reflexie falsă a lui Jamie.

”Iar în momentul acela Gabe îl văzu pentru prima oară ca un copil real, cel care era, nu doar o reflexie a lui Jamie. Văzu un băiețel curajos cu părul castaniu vâlvoi, cu coate osoase și cu o gură mică ce tremura. Un băiațel cuminte căruia îi plăceau cărțile și să construiască lucruri. Un copil pe care nu-l deranja că nu avea jucării scumpe sau cele mai recente jocuri video de pe piață, ci prefera mai degrabă să urmărească cum un pui de rândunică devenea mai puternic, să adune conuri de pin și să trăiască alături de mama lui pe Heartache Mountain, să fie purtat în cârcă de un bărbat și să se prefacă, chiar numai pentru o clipă, că avea un tată.”

Mi-a plăcut mult că Gabe a susținut-o permanent pe Rachel în fața tuturor celor care o acuzau, nejudecând-o nicio clipă și găsindu-i scuze, chiar împotriva logicii, chiar și când credea că ea era vinovată de niște fapte pe care, de fapt, nu le comisese. Deși a durat un timp până să-și conștientizeze adevăratele sentimente pe care le avea pentru ea, în momentul în care a realizat cât de mult o iubea de fapt pe Rachel nimic nu a mai putut să-i stea în cale în scopul de a o face de a rămâne pentru totdeauna în viața lui.

„Buzele lui îi mângâiară părul, şi vocea îi deveni înecată de emoţie.
– Cherry a fost dragostea mea de puşti, Rach. Tu eşti dragostea mea de bărbat. Şi chiar te iubesc din toată inima. Te rog, nu mă părăsi!
Ea nu-i putu răspunde fiindcă gura lui o cuprinsese pe a ei, şi se pierdu într-un sărut atât de intens, că avu senzaţia că orice altceva din jurul ei se făcuse fărâme dizolvate în neant.”

În plan secundar, autoarea ne delectează cu încă o poveste de iubire impresionantă, dintre reverendul Ethan, fratele angelic al lui Gabe și Kristy, secretara acestuia, care îl iubea încă de când erau copii, fără ca acesta să sesizeze acest lucru. Kristy, la sfatul lui Rachel, reușește să-i atragă atenția lui Ethan într-un mod spectaculos, răsturnându-i cu susul în jos lumea ordonată a acestuia de până atunci.

O carte deosebit de romantică, ce reușește să-ți încălzească sufletul și să te facă să crezi în miracole și în suflete pereche ce reușesc să se găsească după multe rătăciri pe căi întortocheate pe care soarta i-a forțat să le străbată.

”El nu-și lăsă capul în căușul gâtului ei, ci îl ținu deasupra ei, uitându-se la ea. Și nici ea nu-și întoarse obrazul în pernă, ci privi fix în sus.

Îndrăzneala de a lăsa pe cineva, chiar așa cum era, persoana cea mai iubită, să aibă acces direct la sufletul deschis al cuiva intensifică orice mișcare.

Ochii verzi îi înghițiră pe cei cenușii. Griul se contopi cu verdele.

– O, Rach…

– Iubitul meu…

Cu ochii deschiși, terminară amândoi, contopindu-și sufletele.”

Seria Chicago Stars

Listă cărți Susan Elizabeth Phillips

Recenzii și prezentări cărți Susan Elizabeth Phillips

Listă cărți apărute în colecția Cărți Romantice ordonate după autor și serii

Cărțile autoarei Susan Elizabeth Phillips pot fi comandate din librăriile on-line litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, emag.ro

 

22 Comments

 • Geo

  Ce bine suna!!! Faina recenzia, abia aștept sa descopăr cartea! Atât de multe emoții ai transmis. Este clar ca S. E. Phillips scrie foarte bine, o combinație aparte de realism, umor si romantism. Felicitări pentru recenzie!

 • Balan Daniela

  Am asteptat enorm de mult aceasta carte si vineri seara am stat pana tarziu in noapte ca sa o citesc ! Este cea mai trista si emotionanta carte din serie care pur si simplu m-a rascolit ! Mi-au placut mult personajele principale Rachel si Gabe doua persoane cu un trecut teribil, furiosi pe soarta si pe cei din jur insa povestea lor de dragoste este superba si fierbinte ! Mi-a placut mult Rachel o mama adevarata care pentru binele copilului este in stare sa-si vanda trupul ,dar si Gabe care in ciuda tragediei din viata lui ramane un om bun si milostiv ! Mi-a placut si povestea de dragoste dintre Ethan si Kristy dar cel mai mult mi-a placut Edward baiatul lui Rachel un copil sensibil care se teme de moarte si care-si doreste sa fie puternic si sa-si faca mama fericita ! Mi-a placut si relatia lui cu Rossie fiica lui Cal Bonner ! absolut superba recenzia ta Tyna,o astept de cateva zile :)) felicitari din tot sufletul ,m-ai incantat ca de obicei ! pupici

 • Oli

  O recenzie foarte frumoasa si emotionanta Tyna, felicitari, am citit-o cu multa placere! Cat despre carte, m-a coplesit! Am citit prima parte a cartii cu un nod in gat, m-a impresionat enorm conditia lui Rachel si saracia lucie in care se zbatea. Cu toate acestea, tinea capul sus, nu s-a lasat infranta, reusind sa-i ofere un exhilibru micutului ei fiu, Edward, un copil adorabil, curajos si iubitor, desi era foarte firav in urma unei pneumonii din care abia scapase cu viata. M-a impresionat interactiunea lui cu micuta Rosie, cu pastorul Ethan si, in final, cu Gabe, relatia Edward-Gabe avand nevoie de ceva mai mult timp sa se formeze, din cauza trecutului lui Gabe care era ca o bariera impotriva oricarei implicari afective. Mi-au placut toate personajele – puternice, de caracter. O carte captivanta, pe care am citit-o pe nerasuflate!

 • Mariam Oana

  Uh, tot încerc să mă feresc de serii, mai ales când încă nu sunt traduse în totalitate. Îmi place autoarea, iar recenzia este foarte tentantă. Pare a fi o carte plină de emoții, o să o trec și eu pe lista de dorințe.

 • Alina

  Absolut superba recenzia ta, Tyna! Pe Phillips o recomanda toata lumea, dar nu stiu de ce nu i-am citit pana acum cartile. Mi le-am luat pe toate, dar mereu mi-am spus ca nu am timp de ele. rebuie sa le citesc. Sunt constienta ca pierd ceva valoros. Cu ce imi recomanzi sa incep?

  • Oli

   Alina, neaparat sa le citesti!!! Incepe cu Amintiri de neuitat, sau cu Sarutul unui inger, dar toate cartile ei sunt superbe!!! Seria Chicago stars sa o citesti in ordine.

   • Alina

    Multumesc pentru recomandare! Cand vine vorba de autor nou, am extrem de multe emotii. Sa pataman viitoare o sa incep lectura!

  • Tyna

   Începe cu seria Chicago Stars! Nu o să o mai poți lăsa din mână!! De fapt, toate cărțile autoarei dau dependență. Odată ce ai citit una, vrei să le citești pe toate! Am și menționat de fapt că Susan Elizabeth Phillips a devenit preferata mea din colecția Cărți Romantice! ❤

   • Alina

    Daca spui ca a devenit preferata, atunci se schimba lucrurile. Trebuie sa aflu neaparat motivul pentru care e atat de apreciata de toata lumea. Multumesc!

   • Oli

    Alina, și la mine e la paritate cu Nora Roberts, poate chiar un pic peste, ador cărțile ei! O să fii încântată, te asigur!

Spune-ți părerea!