Delicatese Literare
Recenzii

Iubește-ți viața de Sophie Kinsella, Editura Polirom – recenzie

Iubește-ți viața

(Love Your Life – 2020)

Sophie Kinsella

Editura Polirom

Colecţia CHIC

An apariție: 2023

Nr. pagini: 456

Traducere din limba engleza Vali Florescu

Sophie Kinsella s-a născut în 1969, la Londra. A studiat ştiinţele politice, filosofia şi economia la Oxford. A lucrat o vreme ca jurnalistă specializată în domeniul financiar, însă succesul romanului ei de debut a convins-o să se dedice în exclusivitate scrisului.

La Editura Polirom au apărut: Mă dau în vânt după cumpărăturiLa cumpărături în rochie de mireasăPoţi să ţii un secret?La cumpărături cu sora meaSupermenajeraLa cumpărături cu bebeÎţi aminteşti de mine ?Fata fantomăLa cumpărături cu MinnieAm numărul tăuNoaptea nunţiiLa cumpărături pentru vedeteLa cumpărături în Las VegasÎn căutarea lui AudreyEu şi Mami-ZânăEu şi Mami-Zână. Zână-în-devenireEu şi Mami-Zînă. Dorinţe de unicornSurprinde-mă, La cumpărături de Crăciun.

Ava e o romantică incurabilă. Însă e de părere că dragostea trebuie găsită în lumea reală, nu cu ajutorul aplicaţiilor de dating. Aflată în Italia, într-o tabără de creaţie, Ava e hotărâtă să termine de scris romanul la care visează. Acolo îl cunoaşte pe „Dutch”, un bărbat de care se îndrăgosteşte, între cei doi înfiripându-se o poveste de iubire plină de pasiune. Dintr‑o păţanie într-alta, deşi aparent se iubesc, nici unul nu pare să îndrăgească şi felul de a fi al celuilalt. Vor putea ei oare să lase deoparte diferenţele dintre ei pentru a avea o viaţă împreună?

Fermecător… Romance-ul ingenios al lui Sophie Kinsella despre natura compromisului alternează momentele de râs în hohote cu cele care ating coarda sensibilă a cititorilor. Această comedie romantică este un succes.” Publishers Weekly

Kinsella are un adevărat dar de-a scrie povești amuzante.” The Boston Globe

Sophie Kinsella e una dintre scriitoarele mele preferate și cred că Iubește-ți viața este cea mai bună carte a ei de până acum. E povestea veselă, nostimă și în același timp sfâșietoare a provocărilor cu care ne confruntăm atunci când hotărâm să facem parte din viața cuiva.” Beth O’Leary

Iubește-ți viața  – o lectura plăcută și reconfortantă, o poveste amuzantă și plină de căldură, cu o protagonistă simpatică, zăpăcită, ușor superficială, romantică, optimistă și inimoasă, în stilul inconfundabil al Sophiei Kinsella. Poveștile ei mă încântă, amuză și binedispun garantat, de fiecare dată!

Cartea e scrisă la persoana întâi într-un stil spumos și plin de umor și autoironie ”marcă proprie” căci umorul ușor sec – un umor britanic de calitate, e ridicat la rang de artă de către autoare în cărțile sale.

Protagonista cărții, Ava, crede că iubirea ar trebui să se găsească în lumea reală, nu pe aplicații care filtrează bărbații după înălțime, job, preferințe culinare sau distanța la care locuiesc față de stația de metrou.  Crede în sentimente, nu în algoritmi. Așa că, după o despărțire recentă și un dezastru al aplicațiilor de dating, ea decide să ia o pauză de întâlniri romantice. Dar destinul are propriile reguli, iar dragostea adevărată are propriile filtre…

Ava si Matt s-au cunoscut la un curs de scriere creativă, într-o locație pitorească din Italia. Ea este hotărâtă să termine de scris un  roman la care lucrează de ceva timp, fără spor sau inspirație prea mare, ce-i drept, iar el nimerise în mijlocul cursului de scriere creativă fiindcă cel de arte marțiale, la care era înscris și care trebuia să se desfășoare în aceeași locație – o veche mănăstire din Puglia – nu se mai ținuse.

Într-un decor idilic, departe de mediul lor „natural”, lipsiți de constrângerile vieții de zi cu zi, și respectând regula cursului de a nu dezvălui absolut nimic despre sine, despre ei cei din viața reală, nici măcar numele, cei doi încep o frumoasă poveste de iubire, incognito, sub numele ”de scenă” de Aria și Dutch. O poveste de dragoste fără bagaje emoționale, în decorul splendidei coaste italiene. Lucrurile par a fi perfecte pentru Aria și Dutch, iar Dutch pare prea bun pentru a fi adevărat.

Dar apoi identitățile lor reale – Ava și Matt – trebuie să se întoarcă la Londra. Iar ei descoperă cât de diferite sunt lumile lor personale. Dacă vor rezista sentimentele lor și în fața provocărilor din viața reală, asta e altă poveste…

Căci odată ajunși acasă, vor începe să-l descopere fiecare pe „celălalt” în viața de zi cu zi: stiluri de viață diferite, preferințe, hobby-uri și obiceiuri alimentare diferite, iar diferențele par a se aduna într-un ritm îngrijorător, punându-le la încercare puterea și dorința de a face compromisuri.

Deliciul cărții îl fac dialogurile, replicile vioaie și pline de nerv, ca mingile de ping-pong, dar si situațiile ilare în care se trezește Ava, cu deplinul ei concurs, am putea spune.

Prietenele nedespărțite ale Avei, preocupările ei (prea) variate, adorabilul, dar extrem de needucatul ei cățel, un simpatic beagle pe nume Harold, pe de o parte, și familia și afacerea lui Matt, plus fosta lui logodnică foarte prezentă în peisaj, pe de altă parte, se vor dovedi adevărate pietre de încercare pentru fiecare din ei.

Vor ”ateriza” fiecare în viața celuilalt ca într-o țară străină, Ava-land si Matt-land.

Galeria de personaje e de asemenea unul din punctele tari ale cărții.

Mi-a plăcut de prietenele lui Ava – Nell, Maud și Sarika, fiecare cu propriile probleme, ajutându-se la greu una pe cealaltă – și de prietenii lui Matt – Nihal si Topher, dar am antipatizat familia acestuia, niște snobi lipsiți de consistență.

Mi-a plăcut de asemenea tare mult ideea cu țările străine și cu ghidul de călătorie făcut de prietenii Avei și ai lui Matt pentru a-i ajuta să „călătorească” în siguranță în „țara vecină”, când ei păreau că se rătăciseră de-a dreptul.

”Ava-land e un tărâm recomandați celor obosiți de viața lor. Aerul proaspăt și optimist e un tonic foarte cunoscut, dar poate provoca amețeală celor care nu sunt obișnuiți cu puterea lui”

”Rarele erupții vulcanice de spontaneitate și chef de joacă fac din Matt-land un loc încântător, care surprinde în ciuda senzației de calm și liniște cu care te întâmpină.”

Cum va decurge relația celor doi, plină de momente imprevizibile, vă invit să descoperiți citind cartea, o comedie romantica încântătoare. Sophie Kinsella are darul să te facă să trăiești cărțile ei, să-ți dea acel prețios sentiment de poftă de viață.

7 Comments

 • Tyna

  Foarte frumoasă și tentantă recenzie! Îmi place mult cum scrie Sophie Kinsella și sunt convinsă că și această carte mă va încânta. Mulțumesc mult pentru recomandare!

 • anasylvi

  Tot zic si eu de ceva vreme sa o citesc pe Sophie Kinsella, dar nu stiu cum am facut de nu am ajuns inca la ea. Aceasta poveste pare numai buna pentru a face cunostinta cu stilul ei. Multumesc!

 • Carmen Simionescu

  Fermecatoare recenzie și poveste! Îmi place cum scrie autoarea și îmi plac poveștile ei! Felicitări, mulțumesc pentru recomandarea incantatoare❤️

 • Mirela

  Îmi place cum scrie Sophie Kinsella, de aceea sunt convinsă ca a fost un deliciu această carte pentru tine .
  Felicitări pentru recenzia plină de căldură și mulțumesc pentru recomandare, Oli !
  Cu siguranță, voi ține cont de ea!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *