Delicatese Literare
Recenzii

Iubire de catifea de Jude Deveraux, Seria de Catifea, Editura Miron – recenzie

Iubire de catifea

(Highland Velvet – 1982)

Jude Deveraux

Editura: Miron

Traducere: Lucia Ostafi-Iliescu

Nr. pagini: 415

An apariție: 2010

Jude Deveraux este una dintre cele mai iubite scriitoare americane de romane istorice. A început să scrie în 1976, iar până astăzi s-au publicat peste 20 de milioane de exemplare.

Printre minunatele ei romane se numără Un sărut de foc (Sweetbriar)Geamăna de foc (Twin of Fire)Geamăna de gheață (Twin of Ice) și trilogia James River: Femeia falsă (Counterfeit Lady), Femeia pierdută (Lost Lady), Doamna râului (River Lady).

În Seria de Catifea (Velvet Montgomery Annuals Quadrilogy), Jude Deveraux creează memorabila familie Montgomery care luptă pentru iubire și onoare de pe colinele sălbatice ale Scoției până la curțile regale ale Angliei medievale.

1. Promisiuni de catifea – Editura Miron (The Velvet Promise – 1981) – recenzie

2. Iubire de catifea – Editura Miron (Highland Velvet – 1982)

3. Cântecul de catifea – Editura Miron (Velvet Song – 1983) – recenzie 

4. Îngerul de catifea – Editura Miron (Velvet Angel – 1983) – recenzie

Odată cu primul volum al Seriei de CatifeaPromisiuni de catifea -, povestea fraților Montgomery m-a cucerit definitiv 😍. Cum era de așteptat, mi-am dorit să citesc și următorul volum al seriei – „Iubire de catifea” – iar dorința mi-a fost îndeplinită de draga mea prietenă Tyna. Mulțumesc pentru acest minunat cadou 💝!

„Iubire de catifea” este o poveste historical-romance încântătoare, plină de seducție, erotism, căldură și sensibilitate. Întâlnim același stil lejer dar plin de ardoare, povestea conturată și personajele creionate cuceresc de la primele pagini, iar umorul și ironia aduc zâmbetul pe buze, toate, coroborate, reușind să mențină interesul și atenția cititorului și să suscite imaginația acestuia. Da, imaginația ți-o poate lua la „galop” datorită năbădâiosului Stephen, al doilea frate Montgomery și a soției sale scoțiene, apriga Bronwyn, eroii acestei povești.

Cum ajunge un nobil englez să se căsătorească cu o scoțiană fiind știută veșnica ură dintre englezi și scoțieni? Datorită regelui Henric care și-a dorit să răsplătească frații Montgomery pentru loialitate și curajul în luptă, oferindu-i și lui Stephen – a se înțelege, obligându-l!! 😉 -, așa cum făcuse și cu Gavin, o soție bogată din Scoția. După cum avea să descopere Stephen, bogăția lui Bronwyn era dată de pământurile pe care aceasta le deținea, traiul de zi cu zi fiind, însă, unul modest. Interesele erau mult mai mari, iar căsătoria dintre un englez și o scoțiană însemna o alianță puternică, cel puțin în aparență. Pentru acele vremuri – anii 1500 – cuvântul regelui era literă de lege!

Vor reuși tinerii noștri să se înțeleagă în ciuda diferențelor imense dintre ei? La finalul romanului „Promisiuni de catifea” aflăm că începutul căsniciei celor doi nu este unul liniștit, din contră.

„(…) Tocmai am aflat că mireasa lui scoțiancă l-a întâmpinat în noaptea nuntii cu un cuțit.

– A pățit ceva? întrebă regele, îngrijorat.

– Nu, spuse Gavin. Deși bănuiesc că temperamentul i-a cam scăpat de sub control. Însă femeia a avut motive să fie furioasă. Stephen a întârziat cu trei zile de la propria-i nuntă.”

Deși a avut un motiv oarecum justificat de a întârzia la propria nuntă, Stephen face greșeala de a nu își anunța viitoarea soție, lucru care va amplifica și mai mult ura acesteia .

Bronwyn MacArran, „stăpâna moșiei și a unui clan scoțian” este o tânără de o frumusețe răpitoare, sufletistă, dar aprigă, încăpățânată și cu o personalitate puternică în ciuda tiparului obișnuit al femeii acelor vremuri. Hotărârea regelui de a o căsători cu Stephen reprezintă un afront adus neamului ei, cu atât mai mult cu cât englezii i-au ucis tatăl și oamenii dragi. Iar ca lucrurile să fie și mai grave, Stephen se prezintă la propria nuntă cu trei zile întârziere. Pentru Bronwyn aceasta este o mare umilință, una de neiertat. Ura ei răbufnește chiar în noaptea nunții și este hotărâtă să își facă singură dreptate.

„Ura totul în legătură cu el. Stătea acolo, așa plin de el! Chiar gol, emana o senzație de forță. Bronwyn îi întorsese zâmbetul, pentru că deținea ceva, care îi va șterge lui zâmbetul de pe figură.”

„Stephen era prea uluit de frumusețea ei, pentru a observa că întindea mâna după cuțitul așezat lângă fructele de pe masă. Era un cuțit grosolan, dar vârful era ascuțit. Îl văzu doar cu o clipă înainte de a se înfinge în umărul lui. „

Din acest moment asistăm la o luptă aprigă a orgoliilor, a sentimentelor. Eroii noștri vor duce un război pe două fronturi: al sufletului și al neamului. Între cele două clanuri – Montgomery și MacArran – sunt diferențe ca de la cer la pământ, dar ambele au aceeași pasiune, înflăcărare, bunătate și simț al datoriei, onoarei și dreptății.

Dacă Stephen realizează acest lucru destul de repede, nu același lucru se întâmplă cu Bronwyn. În ciuda aroganței afișate, Stephen este decis să cucerească inima soției sale chiar dacă pentru asta trebuie să renunțe la o părticică din sufletul său. Este conștient că învățând să trăiască ca un scoțian va câștiga respectul celor din clanul MacArran și nu va mai fi doar un străin, atât pentru ei, dar mai ales pentru frumoasa lui soție.

„Tu și cu mine suntem niște străini, șopti el. Oare când vom deveni prieteni? Când te vei împărți cu mine? Când îmi vei spune cauza lacrimilor tale?

– Când vei deveni scoțian! rosti ea cât de mândră putu. Dar apropierea lui făcu ca vorbele să sune ciudat, ca și cum erau o scuză, nu o pretenție imposibilă.

– Se face! rosti el încrezător, ca și cum ar fi putut să se schimbe cu adevarat în scoțian. „

Pentru Bronwyn, orice ar face sau spune Stephen, din păcate, nu este suficient. S-a umilit în fața ei, i-a acceptat insultele, disprețula muncit cot la cot cu oamenii ei pentru a învăța cum să fie un adevărat MacArran. Toți cei din jur văd, doar Bronwyn este „oarbă”.

„Să te ia naiba! Am petrecut toată ziua alergând, literalmente, în această climă rece, cu picioarele goale și cu fundul tot atât de gol, ca să se știe adevărul, toate pentru a-ți plăcea ție și acestor oameni, de care îți pasă atât de mult. Du-te și tăvălește-te în ura ta. Îți va ține o rece companie noaptea. Se întoarse și o părăsi.”

„Ascultă-mă, măcar o dată, ascultă-mă ca pe un om, nu ca pe un zălog politic. Suntem căsătoriți. E un fapt. Nu mai avem cum să oprim asta. Am putea fi fericiți. Știu că am putea, dar numai dacă ai vrea să ne mai acorzi o șansă.”

Cât de adevărat!!! Bronwyn ar fi putut fi fericită dar orgoliul, încăpățânarea și impulsivitatea ei prostească o orbesc. Pe zi ce trece acțiunile sale îl vor îndepărta pe Stephen și vor atrage nemulțumirea oamenilor săi. Dar viața are propriile sale căi pentru a o învăța lecția umilinței!!!

O răfuială veche de câțiva ani între clanul MacArran și MacGregor, un clan scoțian rival, se va transforma într-o adevărată luptă sângeroasă. Fără să vrea, Stephen este prins la mijloc. Bronwyn preferă calea armelor, Stephen pe cea a diplomației. Ironic, tocmai el, un adevărat războinic, preferă pacea. Va reuși acesta să o înduplece pe Bronwyn în acest sens?

Iar ca viața celor doi să fie dată peste cap și mai mult, își face apariția fratele lui Bronwyn – cel care trebuia să fie, de drept, conducătorul clanului MacArran – care urmărește a-și îndepărta sora, prin orice mijloace, de la conducerea clanului. Toate acestea o vor zgudui complet pe Bronwyn, dar, totodată, o vor „arunca” în brațele iubitoare ale soțului. 

Vor putea cei doi să cunoască liniștea sufletească? Va reuși Bronwyn, în sfârșit, să-și deschidă sufletul în fața lui Stephen?

Târziu, Bronwyn recunoaște față de ea însăși că își iubește soțul; târziu, înțelege că a capitula în fața iubirii nu înseamnă a se pierde pe sine. Va mai avea vreo șansă la iubirea lui Stephen?

Din păcate destinul este prea crunt! Răpirea lui Bronwyn și a lui Mary, sora fraților Montgomery, de către Roger Chatworth – pe care l-am întâlnit și în „Promisiuni de catifea” – vor declanșa un cumul de întâmplări tragice care vor determina acțiunile viitoare ale fraților Montgomery si nu numai.

Liniștea tuturor este distrusă. Viața și moartea se întrepătrund provocând răni adânci în sufletele tuturor. Uniți de durere, cele două clanuri – Montgomery și MacArran – vor învăța să se accepte, vor lăsa deoparte orgoliile, vor lupta împreună pentru un viitor mai bun.

Narată la persoana a treia din perspectiva lui Bronwyn și a lui Stephen, acțiunea te poartă pe meleagurile sălbatice, dar mirifice, ale Scoției, unde eroii noștri vor învăța că ura poate distruge sufletul, dar iubirea și iertarea îți pot aduce eliberarea, că aparențele pot fi înșelătoare, că o luptă pierdută azi poate fi un război câștigat mâine, că familia adevărată înseamnă mult mai mult decât un nume.

De ce sunt răpite Bronwyn și Mary? Ce legătură este între Roger Chatworth și familia Montgomery? Ce măsură extremă va lua Stephen pentru a o „supune” pe Bronwyn? Care va fi reacția acesteia? Rămâne să descoperiți singuri citind cartea!

Mi-a plăcut la nebunie povestea de iubire dintre apriga Bronwyn și fermecătorul Stephen. Dacă pe Bronwyn îmi venea să o zgâlțâi puțin, pe Stephen l-am adorat. Relația celor doi este plină de năbădăi. Ciocnirile lor sunt mereu cu scântei. Indiferent dacă se ceartă sau se iubesc, o fac cu pasiune și vâltoare. Împreună sunt adorabili!

Vă recomand cu căldură această carte care, de la prima și până la ultima filă, stârnește un iureș de emoții.💝

Eu abia aștept să citesc și următorul volum al seriei – „Cântecul de catifea” – unde autoarea Jude Deveraux ne va încânta cu povestea lui Raine Montgomery, declarat trădător de către regele Henry și devenit căpetenia proscrișilor. De ce? Rămâne de văzut!  

Cărțile autoarei Jude Deveraux pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net, carturesti.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Jude Deveraux

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *