Iubire etc. de Julian Barnes, Editura Nemira, Colecția Babel – recenzie
Iubire etc.
(Love, Etc. – 1992)
Julian Barnes
Editura Nemira
Colecția Babel
Traducerea: Cornelia Bucur
Nr. de pagini: 254
An apariție: 2006
Julian Barnes s-a născut în Leicester, Anglia, în 1946. A studiat la City of London School între 1957 si 1964, apoi la Magdalen College, Oxford, absolvind (cu onoruri) în 1968 secția de limbi moderne. După încheierea studiilor, a lucrat ca lexicograf pentru Oxford English Dictionary timp de trei ani. Din 1977, a devenit redactor literar și a semnat recenzii in New Statesmen si New Review. Între 1979 si 1986 a realizat cronici de televiziune, mai întâi pentru New Statesmen si apoi pentru Observer.
Opera lui Julian Barnes numără peste cincisprezece volume de proză si eseuri, cariera sa literară fiind încununată de numeroase premii si distincții: Somerset Maugham Award pentru Metroland (1981), Geoffrey Faber Memorial Prize (1985), Prix Médicis pentru Papagalul lui Flaubert (1986), E.M. Forster Award (decernat de American Academy and Institute of Arts and Letters, 1986), Gutenberg Prize (1987), Grinzane Cavour Prize (1988), Prix Femina pentru Trois (1992). A fost de trei ori finalist la Booker Prize: în 1984 pentru Papagalul lui Flaubert, în 1998 pentru Anglia, Anglia și în 2005 pentru Arthur & George. Statul francez i-a acordat în 1988 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în 1995 a fost numit Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres. De asemenea, în 1993 Fundatia FVS i‑a acordat Shakespeare Prize, iar în 2004 a fost recompensat cu Premiul Statului Austriac pentru Literatură Europeană. În 2011, i-a fost decernat Man Booker Prize pentru romanul Sentimentul unui sfârșit (Editura Nemira, 2013).
„Un roman de o perfectiune care te sperie“… New York Review of Books
Ne întâlnim din nou cu Gillian, Stuart și Gillian. Au trecut zece ani de la povestea din Trois și viață merge mai departe. și mai haotic, și mai de neînțeles. în iubire, jocul nu se termină niciodată. Nici dorința, nici regretul, nici bucuria, nici durerea.
„Dacă vreți neapărat să împărțiți oamenii în categorii în funcție de factorul iubire, vă propun să o faceți în felul următor: unii au norocul sau ghinionul să iubească mai multe persoane, una după alta sau simultan; în timp ce alții au norocul sau ghinionul să iubească o singură dată în viață. Iubesc o dată și, indiferent ce se întâmplă, iubirea nu mai moare. Unii nu pot iubi decât o dată. “ – Julian Barnes
Iubire, Etc. de Julian Barnes mă aștepta de ceva timp în bibliotecă, dar am tot evitat să o citesc până acum. De ce, nu aș ști să vă spun! Însă, mai bine mai târziu decât niciodată! 🙂
Ironic, după ce am terminat cartea, am descoperit că povestea este o continuare a celei din ,,,Trois„. Cu toate acestea, nu am simțit vreun inconvenient în înțelegerea acțiunii. După părerea mea, cele două cărți se pot citi separat fără nicio problemă. Totuși, dacă aveți șansa, citiți prima dată ,,Trois” și apoi ,,Iubire etc”😉 .
Ce este iubirea? Cum este ea? Este frumoasă sau urâtă? Supraestimată sau subestimată? Amăgitoare sau conștientă? Sunt întrebări pe care și le pun eroii noștri, Stuart, Gillian și Oliver, care continuă să formeze un triunghi amoros veritabil și după zece ani de la momentul crucial care le-a schimbat traiectoria vieții.
La 40 de ani, înțelepciunea și maturitatea sunt elementele esențiale ale vârstei sau ar trebui să fie. Aceste două noțiuni nu intră, din păcate, în repertoriul emoțional al eroilor noștri. Aceștia continuă să trăiască în derivă, plini de nevoi și frici ce le paralizează simțurile, fără ca vreunul să conștientizeze hăul în care se afundă, fiecare în felul său, cu fiecare zi care trece. Dar ce se află dincolo de propria lor imagine de sine și de viață? Povestea din trecut! Care este aceea?
Stuart și Oliver au fost cei mai buni prieteni încă din copilărie, deși au caractere și personalități complet diferite. Prietenia lor se năruie în momentul în care Oliver și Gillian, soția lui Stuart, se îndrăgostesc și decid să formeze o familie. Din acest moment, viețile celor trei o iau în direcții diferite, dar, cu fiecare zi care trece, trecutul își cere tributul, iar prezentul se năruie brutal și anevoios deopotrivă pentru fiecare în parte.
Vor putea Stuart, Gillian și Oliver să își găsească liniștea sufletească și iertarea? Rămâne de văzut!
Stuart pleacă în America, „casa celor viteji și tărâmul celor liberi”, unde timp de zece ani își construiește o altă viață, se reinventează. Se recăsătorește, după cinci ani divorțează, se realizează financiar, dar nu este fericit. Gillian și Oliver se căsătoresc, au două fetițe minunate, dar căsnicia lor este îmbrăcată când în lumini, când în umbre. În timp ce Gillian se realizează profesional, Oliver se complace într-o existență seacă. Deși este amuzant, ironic, un tată bun, un soț calm și înțelegător, bărbatul Oliver se pierde prin hățișul vieții bântuit de proprii demoni. Cariera sa profesională este un dezastru, are multe idei, multe planuri, dar este complet lipsit de acțiune.
După ani de tăcere, Stuart se întoarce în Anglia, și în viețile lor, decis să rămână. De ce? Întrebare pe care și-o pun Gillian și Oliver, dar care își găsește răspunsul, sub o formă sau alta, în persoana lui Stuart. Este însă acesta sincer cu ei și cu el însuși?
Cei trei se dezvăluie în fața cititorului cu bune și cu rele, ironic sau desuet, provocându-l, cerându-i aproape imperios înțelegere și compătimire. Fiecare își prezintă propria viziune asupra vieții și, mai ales, asupra iubirii. Aceasta are mai multe forme și poartă mai multe chipuri, de aici și reacțiile comportamentale diferite. Pentru unii, iubirea este totul, pe când restul existenței se reduce la un banal ,,etc”. Pentru alții, iubirea este lipsită de importanță, iar restul existenței lor devine vitală, un fel de ,,etc” transformat din banal în existențial.
Cum este viața pentru Stuart, Gillian și Oliver? Plictiseală sau continuă agitație? Încredere sau amăgire? Comedie sau tragedie? Dependență sau independență?
„Viața e un proces pe parcursul căruia ni se dezvăluie, inevitabil, punctele cele mai slabe. Este, de asemenea, un proces pe parcursul căruia suntem pedepsiți pentru acțiunile și dorințele noastre anterioare. Nu pedepsiți pe drept, o, nu – face parte din lipsa mea de credință în zei – ci pedepsiți pur și simplu. Pedepsiți anarhic, dacă vreți.”
Iubire etc. ne vorbește despre iubire și trădare, căsnicie și compromisuri, alegeri și consecințe, asumare și lașitate. Stuart, Gillian și Oliver sunt eroii unei povești de iubire banale și complexe deopotrivă, toți trei alergând prin hățișul vieții, fără ca vreunul să poarte pecetea maturității. Fug de trecut, dar și de prezent, acum acționează egoist, pentru ca apoi să se ascundă în spatele tăcerii. Trei eroi amuzanți și posaci deopotrivă, care reușesc să se completeze cu măiestrie. Ironic!
Iubire etc. a fost prima mea întâlnire cu scriitura lui Julian Barnes, una complexă, sensibilă şi ilară pe alocuri. Personajele sunt bine conturate, îmbrăcate în contraste incitante. Cu toate acestea, eu nu le-am agreat, nu mi-au stârnit compasiune sau înțelegere. Singurele personaje pe care le-am îndrăgit au fost mama lui Gillian și fetița cea mare a acesteia și a lui Oliver. Paradoxal, acestea reușesc, diferit, dar profund, să pună punctul pe i, să vadă hăul din sufletele celor dragi.
„Așa ajungem toți să trăim după o vreme, nu? Eviți unele lucruri, ignori altele, te ții deoparte de unele subiecte. E normal, e matur, e singurul fel de a supraviețui dacă ești un om ocupat, dacă ai o slujbă, dacă ai copii. Dacă ești tânăr sau nu ai o ocupație, dacă ești bogat, dacă ai timp sau bani sau din amândouă, atunci îți poți permite să… cum se spune… să iei totul în piept, să îți cercetezi fiecare aspect al relațiilor, să te întrebi exact de ce faci fiecare lucru. Cei mai mulți însă merg pur și simplu înainte.”
10 Comments
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzie, atrăgătoare recomandare. Felicitări și mulțumesc pentru ispita! ☺️
Mirela Barbalata
Multumesc Carmen!
Tyna
Foarte frumoasă și convingătoare recenzie! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Mirela Barbalata
Multumesc, Tyna!
anasylvi
Julian Barnes are un stil foarte frumos, care te face sa te bucuri de lectura, indiferent daca e ficiune sau nonfictiune. Multumesc pentru recomandarea reusita!
Mirela Barbalata
Intr-adevar stilul de scriere este cald, placut!
Multumesc!
Oli
O recenzie plina de caldura, felicitari Mirela si multumesc pentru recomandare!
Mirela Barbalata
Multumesc, Oli!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia ! Mulțumesc pentru recomandare ❤️
Mirela Barbălată
Multumesc, Daniela!