Delicatese Literare
Recenzii

Iubire periculoasă 4: Colaps de Georgiana Sandu, Editura Tritonic – recenzie

Iubire periculoasă vol.4: Colaps

Georgiana Sandu

Editura Tritonic

Colectie Casmir
An aparitie: 2018
Nr. pagini: 636

Seria Iubire periculoasă:

1. Obsesie
2. Cercul vieţii
3. Duşmani de Sânge
 4. Colaps
5. Jocul
6. Dominaţie
7. Vendetta
Pentru o vreme, Katherine și Harris se bucură de o viață perfectă, plină de iubire, putere și bani. Au lumea la picioare, dar uită că fericirea nu e infinită atunci când o construiești călcând pe cadavre.
O misiune ce le-ar putea asigura paradisul pe tot restul vieții, se transformă în propriul lor iad. Harris e prins și închis într-un penitenciar de maximă securitate, iar durerea și disperarea îl împing la decizii neașteptate. Rămasă în urmă, Kath se prăbușește pe zi ce trece. Obsesia de a-și recupera iubitul se manifestă în cele mai periculoase moduri: își da seama că pentru a simți un demon… trebuie să devină ea însăși unul. Fratele geamăn al lui Harris este singurul ei far spre salvare, dar și cea mai grea tortură. Familia de raceri se destramă, Carter dispare, iar misiunea eșuată pentru un grup de teroriști din Orientul Mijlociu, nu-i pune doar pe ei în pericol, ci întregul oraș…
Colaps, volumul al patrulea al seriei Iubire periculoasa continuă în același stil antrenant care ne-a cucerit deja intensa poveste de dragoste dintre Kath și Harris, elevi în ultimul an la liceu, dar care, prin preocupările și felul lor de a se purta par deja bine trecuți prin viață. După mine, au avut mult de pierdut, practic e ca și cum au sărit o întreagă etapă pe care era bine și frumos să o fi trăit altfel. Dar nu a depins de ei, pe undeva sunt victimele propriilor vieți. Ca și până acum, și acest volum e scris la persoana întâi din perspectiva lui Katherine. Acțiunea e descrisă cu acuratețe, pas cu pas, într-un mod cinematografic. După cum am remarcat și la volumul anterior, au trecut doar câteva luni de când Kath și Harris s-au cunoscut și îndrăgostit, dar în această perioadă s-au derulat atât de multe întâmplări și evenimente, încât ai impresia că timpul scurs e mult mai mare. Și în acest al patrulea volum, cele 636 de pagini cuprind o perioadă destul de scurtă ca timp.
Volumul nu se citește prea ușor, cel puțin mie mi-a fost mai greu ca la cele de până acum din cauza duratei cam mari între lectura volumelor. Practic, ieșisem din atmosfera cărții, nu mai eram conectată cu personajele, mai ales cu cele secundare, nu mai știam amănunte din trecutul lor la care se face referire și a trebuit să recitesc pe parcursul lecturii pasaje din volumele anterioare. Însă odată intrată în ritm, cartea oferă o lectură captivantă: adrenalină, imprudenţa tinereţii, sentimente  şi trăiri puternice, răsturnări de situaţie, personaje noi, revelaţii în privinţa unor personaje cunoscute.
În prima parte a cărții îi urmărim pe cei doi protagoniști consolidându-și relația și afirmându-și sentimentele. Totul e idilic, avem parte de romantism, ca și de erotism.
Deși cei doi, ca și o mare parte din gașca lor sunt liceeni, în afară de balul de absolvire – unde abia au ajuns, și nu în formulă completă, după o serie de momente dramatice, intervenind o situație căreia nu i-au putut face față – nu avem parte de viața normală, tipică de liceu, ca să spun așa. Îi reîntâlnim în carte și pe amicii lor și ceilalți membrii a găștii de la garaj – V, Jay, Ty, Nicky, Keith, Mike, Ken și Kristen – ca și pe tatăl lui Kath și noua familie a acestuia: Amber, fiica lui dintr-o relație din tinerețe și mama invalidă a acesteia, cu care tatăl ei a reluat legătura. Știți care Amber: fosta iubită a lui Harris!
Despre coincidențe și șocuri – în volumul trecut am aflat cu stupoare cine era noul soț al mamei lui Kath: tatăl biologic al lui Harris! Cei care au citit volumele anterioare știu deja că Harris se născuse în urma unui viol, în urma căruia mama lui nu-și revenise complet niciodată. Și, ca și când asta nu era de ajuns, tatăl ei, un procuror foarte influent, nu doar că nu-i fusese alături, ba mai mult, îi făcuse pe cei doi copii să plătească în fiecare zi a amărâtei lor vieți fapta tatălui lor, deși numai tată nu se putea numi. Harris avusese un frate geamăn, Sirrah, de care destinul îl despărțise cu brutalitate. Cei doi se reîntâlniseră de curând- în volumul anterior am fost martorii dureroasei reîntâlniri a gemenilor – însă resentimentele și ura lui Sirrah au fost copleșitoare. Nu voi insista pe relația dintre cei doi frați, oricum rămâne destul de tensionată, însă vă voi dezvălui faptul că personajele principale din Colaps sunt mai degrabă Kath și Sirrah, decât Kath și Harris. Cum așa?! După cum ştiţi din primele volume, Harris și tovarășii săi făceau parte dintr-o lume periculoasă, lumea curselor ilegale de maşini, lumea traficanţilor de droguri, dar mai ales, lumea traficanţilor de arme, „neguţători de moarte”. Mi-a plăcut (poate nu e cel mai potrivit termen) faptul că autoarea a ales să fie realistă, iar o misiune ce le-ar putea asigura paradisul pe tot restul vieții, se transformă în propriul lor iad. Nu puteau să înfrunte regulat moartea în față și să aibă de-a face cu una din cele mai crude celule teroriste din Orientul Mijlociu – Scorpionii Negri – fără să plătească. Vârsta lor nu justifica o experiență foarte mare, iar norocul nu poate interveni de fiecare dată. Până la urmă, trebuie să fii conștient de riscuri și să-ți asumi posibilele consecințe ale faptelor tale. Iar consecințele au fost cumplite! Nu pot să derulez acțiunea mai departe fără să dau câteva spoilere, dar o să vă spun doar foarte pe scurt despre ce e vorba în continuare. Harris e prins și ajunge într-o închisoare de maximă securitate…
”- În picioare toată lumea, s-a auzit o voce dură și am tresărit, rupând contactul cu ochii lui Harris.
Ne-am ridicat cu toții, acum văd doar spatele lui Harris, acoperit de ridicola cămasă portocalie. Judecătorul a intrat în sală. O femeie la vârsta a doua, de statură medie și cu o privire dură care dă de înțeles că nu va lăsa nimic de la ea în procesul ăsta. E îmbrăcată într-o robă neagră, alături de tunsoarea scurtă de aceeași culoare și în momentul ăsta pot să văd cum arată moartea. Moartea mea și a lui Harris, a relației noastre. (…)
– Harris Stone, ești găsit vinovat pentru toate acuzațiile aduse și ești condamnat la o sentință între 50 de ani și închisoare pe viață , la penitenciarul statului Washington din Walla Walla, la clasa de securitate maximă, fără posibilitatea de eliberare condiționată anticipată. Ședința se suspendă.”
Iar sentința o va face pe Kath să se prăbușescă cu totul. A reușit să rămână cumva pe linia de plutire datorită susținerii mamei sale – Kath a înțeles că a judecat-o pe nedrept, veți vedea singuri despre ce e vorba. Cel a cărui prezență a alinat-o întrucâtva a fost Sirrah, geamănul identic al lui Harris. Cei doi au o relație ciudată, ambiguă, am înțeles-o pe de o parte, dar pe de altă parte nu prea… Stați fără grijă, Kath va rămâne fidelă iubirii față de Harris, făcând tot posibilul să-l viziteze în închisoare, iar scenele respective sunt foarte intense emoţional.
Îi las acum deoparte de Harris și pe Sirrah și vă voi prezenta un personaj seducător și controversat, învăluit într-o aură palpabilă de pericol, care mi-a plăcut în mod deosebit: Vargon, unul din conducătorii Scorpionilor Negri. E un bărbat matur, de 31 de ani, care va fi fascinat de Kath și va încerca să o obțină cu orice preț, oferindu-se să o cumpere, nici mai mult, nici mai puțin! Asta se va întâmpla înainte de misiunea care îl va înfunda pe Harris, și bineînțeles că Harris, susținut de Sirrah și de Carter (șeful lui Harris, care avea la rândul lui o slăbiciune pentru Kath) se vor opune din răsputeri planurilor lui Vargon, care în cele din urmă va înțelege că nu are sorți de izbândă. Însă, după ce Harris este închis, datele problemei se schimbă. Vargon e un personaj făcut din lumină și întuneric, capabil de o dragoste absolută – pe care o și revarsă de altfel asupra micuței lui fiice. Nu vă spun mai multe, sper că v-am făcut curioși.
Spre final vom avea parte de momente extrem de tensionate, dramatice, iar curiozitatea mea a atins cote maxime întrebându-mă ce soluție va găsi autoarea, ce curs va da în volumul următor acțiunii astfel încât să fie cumva posibilă ieșirea lui Harris din închisoare. Nu evadarea, bineînțeles, o viață de fugari nu era ceea ce mi-aș fi dorit pentru Harris și Kath. Iar în Epilog am avut răspunsul! Abia aștept volumul următor și sper să apară cât mai repede! E o serie din categoria celor care dau dependenţă, ieşi cu greu din lumea ei şi te desparţi greu de personaje… până la următoarea reîntâlnire.

Mulțumim autoarei Georgiana Sandu pentru cartea oferită pentru recenzie!

Cărțile autoarei Georgiana Sandu pot fi comandate pe tritonic.ro, elefant.ro, libris.rocartepedia.rolibrarie.net

Cărţile Editurii Tritonic pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librărie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro.

Recenzii Georgiana Sandu

Recenzii Editura Tritonic

Recenzii și prezentări cărți autori români

25 Comments

 • Carolina Moroianu

  Felicitări pentru recenzie! Și eu îmi doresc să iasă volumele mai repede. Personajul Vargon este și personajul meu preferat.

  • Carolina Moroianu

   Și mai trebuie sa spun că dintre toate volumele acesta mi-a plăcut cel mai mult. Poate un pic cam multe pupaturi intre Katherine și Sirrah.

  • Oli

   Ușor ambiguă relația lui Kath și Sirrah, sper sa-și limpezească sentimentele în volumul următor. Sirrah merită propria lui poveste de iubire, dar nu cu Katherine, bineînțeles.

  • Oli

   De pe librariile on-line care le au in stoc, in functie de posibilitatea fiecareia de a expedia colete in strainatate.

 • Geo

  Waw! Se pare ca este foarte multă acțiune in seria asta si o multitudine de personaje secundare… Foarte faină recenzia, cu siguranta mi-ai stârnit interesul. Dar, după cum am spus, aștept să apară si vol. 5 și apoi mă apuc de citit. Ar fi frumos dacă s-ar tipări câte doua volume pe an…
  Felicitări, Oli!

  • Oli

   Mulțumesc Geo! Intr-adevăr, e foarte multă acțiune, evenimentele se succed intr-un ritm alert, captivant. Și eu mi-aș dori să apară doua volume pe an, altfel mai avem trei ani până să aflam finalul poveștii…

  • Oli

   Mai ales ca nu stam prea bine cu rabdarea, iar citind alte zeci de carti intre timp, iesi din atmosfera unei serii pana apare volumul urmator cand e durata prea mare intre ele.

 • georgianasandu

  Sincer vorbind, Oli, nu stiu ce si cum ai facut, dar vreau sa citesc si eu cartea asta. Ceea ce e al naibii de ciudat, ca eu am scris-o.
  Mi-a placut la nebunie, o recenzie exact pe gustul meu, cu detalii ce starnesc interesul, dar nu dezvaluie multe. Perfect!
  Eram sigura ca o sa iti placa Vargon.
  Multumesc mult, draga mea. Imi pare rau ca trebuie sa mai astepti pana la urmatorul volum, dar iti dau altceva de citit, nu lenevesc.

  • Oli

   Cu mult drag! Mi-a placut acest volum, ai o imaginatie splendida. Cat desprte Vargon, ce sa mai, il declar personaj preferat si imi doresc sa aiba parte de o poveste frumoasa, chiar vreau sa-i aflu povestea.
   Astept, ce sa fac, desi dupa „bomba” din Epilog abia am rabdare!
   Si aparitiile din celelalte serii ale tale sunt la fel de binevenite, dar la IP si Cheia iadului cu atat mai mult cu cat volumele au legatura intre ele, de asta insistam atat…
   Iti doresc multa inspiratie si spor!

  • Oli

   Multumesc mult, Alina! Lectura placuta iti doresc si iti astept cu interes impresiile! Sunt curioasa cum iti va placea personajul Vargon.

 • Anne

  Buna !!
  Abia am descoperit „Iubire periculoasa” si m-a fascinat , am terminat in 3 zile primele 3 volume si tocmai am descoperit ca povestea nu s-a terminat. Au aparut si celelalte volume, cu nu gasesc in editura decat 4 volume???

  • Anne

   Mulțumesc pentru răspuns! Abia am dat de povestea asta și încerc sa aflu cât mai multe. Ce e cu trailer-urile? Este și film?

  • Oli

   Cu drag, e o serie foarte frumoasă, și mie mi-a plăcut mult și aștept cu interes continuarea. Nu e și film (deși cred că ar ieși un film super), sunt trailerele cărții.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *