Delicatese Literare
Recenzii

Iubirea doare de Jamie McGuire, Editura Trei, Colectia Fiction Connection – recenzie

Iubirea doare

(Something Beautiful – 2015)

Jamie McGuire

Editura Trei

Colectia Fiction Connection

Traducere: Emanuela Ignățoiu-Sora

Nr. pagini: 168

Jamie McGuire locuiește la Enid, Oklahoma, împreună cu soțul și cei trei copii ai lor.

Debutul ei literar l-a reprezentat Providence, o trilogie pentru tineret care îmbină tema dragostei cu fenomenele paranormale.

Este autoarea seriilor de mare succes Beautiful și Frații Maddox.

  1. 1. Fericirea începe azi – Editura Trei (Beautiful Disaster – 2011) – recenzia
  2.       1.3. Endlessly Beautiful
  3.       1.5. Mrs. Maddox – 2013
  4. 2. Fericirea mea ești tu – Editura Trei (Walking Disaster – 2013) – recenzia
  5.        2.5. A Beautiful Wedding – 2013
  6.        2.6. Iubirea doare – Editura Trei (Something Beautiful – 2015)

De la autoarea bestsellerurilor Șoapte de iubire, Dulcea uitare, Fericirea mea ești tu și Fericirea începe azi

America Mason, o studentă îndrăzneață la Eastern State University, și unul dintre membrii familiei Maddox, Shepley Maddox, se îndrăgostesc la prima vedere. Relaţia lor înaintează pas cu pas, deşi Shepley ar vrea să grăbească lucrurile și să se căsătorească mai repede cu America. O cere de două ori de soţie, dar ea îl refuză şi-l roagă să aibă răbdare.
Shepley acceptă situația, însă trei ani mai târziu, când America pare să fie pregătită pentru căsătorie, un accident le schimbă viața și îi face să prețuiască mult mai mult ceea ce au.
Deși doare uneori, iubirea învinge întotdeauna…

Jamie McGuire este Regina Haosului în iubire… Retrage-te câteva ore și bucură-te de această mică bijuterie fermecătoare.” – Love N. Books

Iubirea doare este o carte încântătoare, intensă și emoționantă, o mică nestemată romantică!

M-am bucurat mult când Editura Trei a hotărât să traducă această nuvelă dintre romanele principale, oferindu-ne astfel posibilitatea să aflăm povestea unui cuplu secundar foarte îndrăgit din Fericirea începe azi – America și Shepley.

Cartea are o dulceață aparte, America și Shepley te cuceresc prin felul lor de a fi și te conving pe deplin de intensitatea sentimentelor lor, mai ales când destinul îi pune la o grea încercare.

Spre deosebire de vărul lui Travis, pe care îl cunoaștem bine din Fericirea începe azi și Fericirea mea ești tu, un luptător de temut, temperamental, plin de mușchi, tatuat și mare cuceritor, Shepley este blând, tandru și foarte fidel, America fiind prima lui iubită. Shepley nu era însă nicidecum lipsit de personalitate, dovada în acest sens fiind pumnul pe care i l-a tras lui Travis când, din cauza acestuia, s-a despărțit pentru o scurtă perioadă de America.

America, blondă cu ochii verzi, înaltă cât Shepley, cu un trup de zeiță, este exuberantă, îndrăzneață și foarte devotată. În cuplul lor, ea este elementul de forță, cea care a impus ritmul de la bun început, iar Shepley, care o adora pur și simplu, s-a lăsat condus, bucuros să-i facă pe plac în orice situație. America, obișnuită să fie răsfățată de el, nu a realizat întreaga dimensiune a sacrificiilor lui decât în momentul în care i-a reproșat la un moment dat lui Shepley că prea îi face pe plac vărului lui Travis.

”- Ce s-ar face Travis dacă într-o zi ai înceta să-i mai faci pe plac?

Shepley m-a sărutat în colțul gurii.

– Nu știu. Tu ce ai face?”

Abia în acel moment și-a dat seama America de faptul că Shepley se plia întotdeauna după dorințele ei, punându-se pe el pe planul al doilea.

”Nu-mi dădeam seama ce era mai rău: să aud un adevăr rostit din greșeală sau să-i văd groaza din privire după ce l-a rostit. Shepley se simțea ca preșul de la intrarea în casă, față de toată lumea pe care o iubea, inclusiv față de mine.”

Având impresia că Shepley era puternic influențat de vărul lui Travis, America îi refuzase de două ori cererea în căsătorie, temându-se că el o ceruse ca o reflexie la căsătoria impulsivă a vărului lui. După trei ani de stat împreună, Shepley nu mai repetase cererea, iar America se temea că acesta se răzgândise și nu știa ce să facă să nu cumva să îl piardă. De fapt, Shepley era mai decis ca niciodată să o facă soția lui și-și făcea zeci de planuri cum să o ceară pentru a nu mai fi refuzat încă o dată.

În timp ce gândurile lor convergeau în aceeași direcție, America și Shepley pleacă într-o excursie la părinții ei, fiecare plănuind să tranșeze lucrurile în timpul drumului. Din păcate, soarta avea să-i pună la o grea încercare, o furtună puternică stârnindu-se pe neașteptate și fiind lansată o alertă de tornadă.

„Geamurile udate de ploaie începeau să se aburească, îmblânzindu-i trăsăturile. Era cea mai frumoasă şi mai tristă fiinţă pe care o văzusem vreodată. Era puternică şi încrezătoare, în timp ce eu o consideram doar fata de lângă mine, cu ochii mari de îngrijorare.”

Scenele sunt foarte dramatice, mi-au dat lacrimile de câteva ori, mai ales la momentul în care Shepley a pus-o la adăpost pe America, sacrificându-și propria siguranță, cerându-i apoi să închidă ochii pentru a nu vedea cum el era luat pe sus de către tornadă, crezând că este ultimul lucru pe care avea să-l mai facă pentru ea…

”- Închide ochii, iubito!

Și, cum a spus cuvintele, cum a dispărut, smuls ca și cum nu ar fi cântărit nici un gram. I-am strigat numele, dar vocea mi s-a pierdut în vântul năprasnic.”

Tensiunea este la cote maxime, iar autoarea reușește să te facă să rezonezi cu durerea celor doi, despărțiți de vitregiile naturii și înnebuniți unul de grija celuilalt, fiecare dintre ei ignorându-și propriile răni și periclitându-și siguranța doar pentru a-l găsi pe celălalt.

America:

”Un hohot de plâns mi-a străbătut trupul și lacrimile au început să-mi curgă. Speram să-l văd pe Shepley alergând spre mine și liniștindu-mă că totul era în regulă.”

Shepley:

” Nu doar că o iubeam. Ea era rațiunea mea de a trăi. America intrase în viața mea și ea era motivul pentru care trăiam.”

După multe momente emoționante și pericol extrem, deznodământul este unul fericit, iar epilogul este savuros, regăsindu-le împreună pe cele două cupluri fericite.

M-am înduioșat și amuzat deopotrivă la momentul în care Travis a aflat că va deveni tată. Uriașul tatuat și plin de mușchi s-a făcut piftie de emoție, transformându-se într-o adevărată cloșcă protectoare.

”Travis era șocat, copleșit de emoții. Când și-a revenit, a condus-o pe Abby spre fotoliu.

– Ia loc, iubita mea. Odihnește-te! Casa arată minunat. Ai muncit din greu.

A îngenuncheat în fața ei.

– Ți-e foame? Pot să-ți gătesc ceva. Orice. Doar spune-mi ce.

Abby a râs.

– Mă faci să par grosolan, Trav, a zis Shepley, tachinându-l.”

O carte care mi-a încălzit sufletul, convingându-mă pe deplin de magia dragostei, care poate învinge orice obstacol și readuce speranța chiar și când totul pare pierdut!

”Eram doar niște oameni care ne luptaserăm pentru fiecare pas înainte, care nu aveam niciun regret și care nu am fi schimbat nimic. Indiferent ce hotărâri luaserăm, prezentul ne arăta că fiecare alegere era corectă. Plânseserăm și fuseserăm răniți și sângeraserăm pe drumul spre fericirea pe care nu ne-o putuse lua nici focul, nici vântul.

Orice se întâmplase și indiferent cum, și chiar dacă iubirea doare uneori, viața noastră era… ceva frumos.”

Cărțile autoarei Jamie McGuire pot fi comandate pe edituratrei.roelefant.rolibris.rolibrex.ro,  cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

38 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *