Jackie si Maria de Gill Paul, Editura Litera – recenzie
Jackie si Maria
(Jackie and Maria: A Novel of Jackie Kennedy & Maria Callas – 2020)
Gill Paul
Editura Litera
Colecția Blue Moon
Traducere: Emanuela Tegla
An apariție: 2021
Nr. pagini: 448
O nouă poveste de la autoarea cărților Soția secretă și Fiica pierdută
Gill Paul s-a născut în Scoția și este o autoare de ficțiune istorică și de nonficțiune.
Printre romanele sale se numără: Women and Children First (2012), The Affair (2013), No Place for a Lady (2015), Soția secretă (The Secret Wife, 2016), Another Woman’s Husband (2017) și Fiica pierdută (The Lost Daughter, 2018).
Soția președintelui. O cântăreață de operă faimoasă. Rivalitatea care a zdruncinat o lume întreagă…
Jackie Kennedy era frumoasă, sofisticată și se gândea să-și părăsească soțul, pe atunci tânăr senator. Viața în ochii publicului, cu un bărbat excesiv de ambițios – și necredincios –, care cu greu putea fi convins să se întoarcă din vacanță după nașterea unui copil mort, îi frângea spiritul. Așadar, când i se oferă o vacanță pe luxosul iaht deținut de miliardarul Ari Onassis, ea spune da unei întâlniri care, în cele din urmă, îi va schimba viața.
Maria Callas se afla la apogeul carierei de cântăreață de operă și era considerată cea mai bună soprană a planetei. Apoi i-a fost prezentată lui Aristotel Onassis, cel mai bogat om din lume, grec ca și ea. Fiind blocată într-o căsătorie fără copii, lipsită de dragoste și supusă mereu presiunilor din partea directorilor de operă și a presei ostile, viața îi este întoarsă pe dos de acest bărbat hiperinteligent și impecabil de fermecător…
Încetul cu încetul, viețile celor două, a Mariei și a lui Jackie, încep să aibă din ce în ce mai multe puncte comune, până când tot ceea ce știu despre lume se schimbă dintr-odată.
,,O carte minunată, care m-a captivat complet, am fost cu totul prinsă de personaje, de glamour și de povestea fascinantă a acestor femei celebre. Pentru mine, a fost un deliciu de la început până la sfârșit...” – Jenny Ashcroft, autoarea romanului Întâlnire la Bombay
,,Portretele celor două femei fascinante, pline de farmec, și cel al bărbatului care, fără îndoială, nu le-a meritat pe nici una dintre ele sunt deopotrivă emoționante și captivante.” – Booklist
Puțini sunt cei care pot spune că nu au auzit de Jackie Kennedy și Maria Callas, două personalități distincte ale secolului al XX-lea, două femei ce au știut să strălucească pe firmamentul vieții, dincolo de mărire și decădere. La o simplă căutare pe internet, oricine poate găsi informații despre ele, mai mult sau mai puțin complexe, însă nici una dintre acestea nu poate pune în lumină profunzimea sufletului celor două doamne.
Prin Jackie and Maria, autoarea Gill Paul a adus în atenția cititorilor mici frânturi din viața Mariei Callas, cântăreață de operă și soprană de talie internațională, supranumită și ,,La Diva Divina” sau ,,Tigroaica”, dar și din viața celei care a fost Prima Doamnă a Americii, soția celui de-al 35-lea președinte american, John F. Kennedy – Jackie Kennedy, supranumită și ,,Deget fermecat„. De ce? Pentru că viețile celor două, diferite din multe puncte de vedere, se intersectează la un moment dat, destinul aruncându-le în vâltoarea vieții, fără ca vreuna dintre ele să poată deține controlul.
Acțiunea cărții ,,Jackie și Maria” merge pe două voci narative, alternativ, urmărind destinele acestor femei, pe o perioadă de 20 de ani, între 1957-1977, dar și legătura amoroasă pe care cele două au avut-o cu celebrul miliardar grec, Aristotel Onassis.
Cu toții ne dorim marea iubire, tânjim după îmbrățișarea ei, fără a fi însă pregătiți complet să îi facem față. Ne îmbătăm cu apă rece și ne ardem cu propriile lacrimi, indiferent dacă imboldul lăuntric ne e prieten sau dușman. Vrem totul, uităm de noi înșine, dar destinul ne aduce cu picioarele pe pământ, pentru că el are planurile sale. Cum se întamplă, de altfel, și în viața Mariei Callas și a lui Jackie Kennedy.
Maria Callas, soprană americană de origine greacă, a fost căsătorită cu impresarul ei, un bărbat mult mai în vârstă decât ea, care i-a controlat atât cariera muzicală, cât și câștigurile financiare. Căsnicia lor a fost una anostă, lipsită de iubire, dar bazată pe respect și prietenie, aspect ce o mulțumea pe Maria, prea ocupată cu muzica, singura care îi făcea sufletul să vibreze de bucurie. Pentru Maria, muzica era și un mijloc de evadare din temnița suferinței, una provocată de lipsa unui copil. Dacă artistul Maria Callas și-a dorit să cânte pe cele mai mari scene ale lumii, femeia Maria Callas și-a dorit să fie mamă, un vis imposibil după părerile medicilor.
Este oare de mirare că această femeie va fi subjugată de mirajul iubirii atunci când aceasta va bate la porțile inimii sale?
Întâlnirea cu Ari Onassis avea să îi schimbe complet viața, aruncând-o într-un labirint de clipe senine, bucurie, dar și lacrimi, tristețe. Maria va trăi, alături de Ari, marea iubire, pasiunea arzătoare, va cunoaște împlinirea sufletească, acesta trezindu-i la viață simțurile adormite. Însă, viața alături de un bărbat nestatornic, avid dupa adrenalină, putere, veșnic în căutare de ceva nou, chiar și în materie de femei, va fi una periculoasă, încărcată de multă suferință și pierderi. Alături de Ari, Maria se îmbrăca în strălucire și candoare, dar și în gânduri amare, dorințe și iluzii deșarte; sufletul ei cunoaște, astfel, mărirea și decăderea .
,,Cântase despre iubire de mii de ori și interpretase roluri de femei îndrăgostite, dar nu putuse decât să-și imagineze ce însemna asta; acum știa.”
O femeie distinsă a fost și Jacky Kennedy, care s-a remarcat prin frumusețe și inteligență, dincolo de căsătoria cu John F. Keneddy. Alături de acesta, un bărbat nestatornic, ce iubea mai presus de orice libertatea și ale cărui priorități au fost politica și restul, mai puțin ea, Jackie a trăit amarul unei iubiri dominate de trădare, nesiguranță, singurătate, dar și dezamagirea și suferința pierderii a trei sarcini din cele cinci. A știut dintotdeauna că, pentru soțul său, a fost o soție trofeu, a cărei menire era de a aduce pe lume copii sănătoși, urmași vrednici ai numelui Kennedy, o familie cunoscută în America pentru membrii săi extrem de activi în domeniul politicii. În ciuda defectelor lui John, Jacky și-a iubit soțul iertându-i numeroasele escapade amoroase, preferând urletul tăcut și închis în sine decât exteriorizarea sentimentelor. A fost crescută și educată în spiritul importanței aparențelor, banilor și puterii, mentalitate de care nu se va dezice nicicând.
,,Căsnicia lor consta în cicluri, reflectă Jackie. Din cât putea să-și dea seama, fie că era nespus de furioasă pe el și de-abia îi vorbea, fie că era îndrăgostită nebunește de el. Între acele două extreme nu existau perioade intermediare, de calm. Era extenuant. Cu siguranță că Jack nu simțea acel carusel de emoții prin care trecea ea; își vedea zi de zi de viața lui de președinte, fără să aibă habar de stările ei.”
Destinul îi va da lovitura de gratie odată cu asasinarea lui John, moment în care Jackie își pierde echilibrul emoțional. Singură, cu doi copii și fără sprijinul material cu care era obișnuită și fără de care nu putea trăi, Jacky se scufundă în haos și depresie. Este oare de mirare că aceasta va căuta stabilitatea în brațele unui bărbat cu un statut financiar puternic, care să îi îndeplinească toate nevoile?
Bărbatul asupra căruia își îndreaptă atenția, singurul care îi poate îndeplini toate ambițiile, este Aristotel Onassis. Mai contează că acesta era deja implicat într-o relație cu Maria Callas, pe care, ironic, o admira enorm? Atuurile sale, de care se va folosi fără regrete, sunt originea sa aristocratică, statutul său social, manierele sofisticate, fragilitatea. Jackie își dorește căsătoria cu Aristotel Onassis, fără a fi însă îndrăgostită de el, lucru pe care îl și obține.
Odată acest pas făcut, viețile celor trei – Jackie, Maria și Ari – se rostogolesc de-a valma, fiecare fiind prins ca într-o menghină în vârtejul incertitudinii, fricii, haosului, durerii, dar și al pasiunii, iubirii, extazului.
Destine puternice ca două fulgere, strâns legate între ele, ce se întâlnesc indubitabil pe scena vieții, în care iubirea trage cugetul de mână să-și găsească alinarea.
,,- Întotdeauna te-am iubit și o să te iubesc întotdeauna. Biata, frumoasa, scumpa mea Maria! Am făcut un lucru groaznic și aș vrea să pot să dau timpul înapoi. Mi-e dor de tine în fiecare zi, în fiecare clipă.”
Mi-a plăcut Jackie and Maria de Gill Paul, o carte ce merită citită pentru frumusețea sentimentelor evocate, pentru informațiile inserate, legate de cele două femei, pentru profunzimea iubirii dincolo de rațional. Totuși, au fost și mici scăpări ce puteau fi evitate la o aprofundare a evenimentelor reale, dar este strict propria percepție. Încă de la început, Jackie este caracterizată, în câteva cuvinte, ca o femeie materialistă, indecisă, frivolă, autoarea nepunând accent pe profunzimea trăirilor acesteia. De asemenea, evenimentele de după asasinarea lui John F. Kennedy sunt prezentate în grabă, autoarea pendulând între multe detalii inutile și informații puține. După titlul cărții – ,,Jackie și Maria” – , figurile proeminte ale întregii povești ar trebui să fie cele două femei, rivale în lupta pentru cucerirea aceluiași bărbat. Cu toate acestea, uneori am auvut impresia că personajul Jackie este pus în umbră de cel al lui Ari, bărbatul care a jonglat cu iubirea ca o minge de ping-pong.
Maria Callas și Jackie Kennedy au fost două femei ambițioase, inteligente, care au luptat cu tărie pentru propriile idealuri, fiecare în felul său, care au cunoscut întunericul dincolo de lumină, dar și frumusețea dincolo de urâțenie.
10 Comments
familiasimionescuyahooro
Excelenta recenzia, foarte interesanta povestea. Felicitări, mulțumesc pentru recomandarea deosebita❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Carmen!
Oli
Minunată recenzie, deosebită recomandare, felicitări Mirela și mulțumesc!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Oli!
Daniela Balan
O carte pe care îmi doresc să o citesc ! Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia ! Felicitări ❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Daniela!
Tyna
Foarte frumoasă și convingătoare recenzia! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Tyna!
anasylvi
Intr-adevar, doua femei de mare clasa, ale caror destine s-au intersectat. Unde Jackie O. a fost faimoasa mai ales datorita barbatilor din viata ei, Maria Callas si-a construit un nume prin talentul sau imens. Foarte frumos ai prezentat aceasta carte, multumesc pentru recomandarea deosebita, Mirela!
Mirela Barbălată
Mulțumesc, Ana!
Da, fiecare s-a remarcat prin ceva diferit, dar amândurora viața le-a adus lumină și întuneric.