Delicatese Literare
Recenzii

Jocul de domino de Michael Connelly, Editura RAO – recenzie

Jocul de domino

(The Crossing – 2015)

Michael Connelly

Editura RAO

Traducere: Lingua Connexion

Nr. de pagini: 363

An apariție: 2016

Michael Connelly este unul dintre cei mai citiţi, dar şi mai premiaţi autori de thrillere din lume. Cărţile lui de succes au în centru două personaje bine conturate, respectiv pe poliţistul Hieronymus Harry Bosch şi pe avocatul Mickey Haller, fraţi vitregi.
Romanele lui Connelly au fost traduse în peste 39 de limbi şi multe dintre ele au fost ecranizate. În perioada 2003-2004, a fost preşedintele Mystery Writers of America, o asociaţie care îi reuneşte pe autorii americani de thrillere.
1. Avocatul din limuzină – Editura RAO – The Lincoln Lawyer – 2005 – recenzie
2. Verdictul – Editura RAO / Verdictul plumbului – Editura Reader’s Digest – The Brass Verdict – 2008 – recenzie
3. Până la capăt – Editura RAO – The Reversal – 2010
4. The Fifth Witness – 2011
5. The Gods of Guilt – 2013
6. Jocul de domino – Editura RAO – The Crossing – 2015 – recenzie
Proaspăt ieşit la pensie, Harry Bosch nu se gândeşte decât la recondiţionarea motocicletei sale Harley-Davidson. Asta, până în clipa în care fratele său vitreg, celebrul „avocat din limuzină“ Mickey Haller, îi cere ajutorul într-un caz teribil de complicat. Clientul lui Haller, Da’Quan Foster, fost membru al unei bande de cartier, este acuzat că a ucis cu bestialitate o femeie. Sarcina celor doi fraţi este să îl scape pe Foster de închisoare, deşi toate probele, inclusiv cele biologice, îl incriminează. Misiunea pare imposibilă în condiţiile în care adversarii echipei Bosch-Haller sunt unşi cu toate alifiile şi nu se sfiesc să ucidă. Vor reuşi cei doi fraţi să scoată adevărul la iveală?
Cartea a fost oferită pentru recenzie de Libris.
Jocul de domino ne demonstrează, dacă mai era cazul, că Michael Connelly este un maestru incontestabil al genului thriller. Și ce poate fi mai incitant decât Harry Bosch – celebrul detectiv -, și Mickey Haller – ”avocatul din limuzină -, făcând echipă împreună? Căci da, imposibilul s-a produs! Ani de-a rândul, cei doi frați vitregi s-au aflat de părți diferite ale baricadei. Aflat în postura de detectiv, Harry Bosch a trimis după gratii tot felul de indivizi certați cu legea, pe când Mickey Haller, ca avocat al apărării, a reușit să scoată ”basma curată” pe mai mulți infractori, folosindu-se de diverse tertipuri avocățești.
Însă acum Harry Bosch fusese obligat să se pensioneze, în urma unei sancțiuni nemeritate, iar Mickey Haller îl reprezenta ca avocat în demersul său de a da departamentul de poliție în judecată.
Totuși, deși îi era îndatorat fratelui său Mickey, când acesta i-a cerut ajutorul penru a-și scăpa un client de o acuzație nedreaptă de crimă, primul impuls al lui Harry a fost să refuze, întrucât simțea că și-ar fi trădat principiile de-o viață.
Mickey Haller nu era însă omul care să refuze prea ușor. Apelând la simțul dreptății al lui Bosch, Haller i-a prezentat cazul în așa fel încât să-l convingă pe fratele său de nevinovăția clientului său.
Crima de care fusese acuzat Da’Quan Foster, fost membru al unei bande de cartier, era de o brutalitate extremă. Alexandra Parks, soţia unui adjunct de șerif şi şefă a Departamentului de Protecţie a Consumatorului din West Hollywood, fusese ucisă într-un mod cumplit în propria casă, fiind bătută cu ferocitate și violată. Pe baza probei ADN, vinovat fusese găsit Da’Quan Foster, care între timp se reformase, devenind un familist respectat și un pictor talentat, deținând și un atelier în care preda și cursuri de pictură copiilor. Haller era convins că proba biologică din care fusese prelevat ADN fusese plantată la fața locului, însă avea nevoie de ajutorul lui Bosch pentru a dovedi acest lucru.
Singurul motiv pentru care Bosch a acceptat să se implice a fost acela că, dacă într-adevăr Da’Quan Foster era nevinovat, atunci adevăratul făptaș era în continuare în libertate. Pentru a se convinge singur de nevinovăția lui Foster, Bosch s-a dus la o întâlnire față în față cu acesta. După ani întregi de experiență, Bosch știa să recunoască vinovăția din ochii criminalului de la o singură privire, însă ceea ce a văzut în ochii lui Foster era doar durere și compătimire în momentul în care l-a forțat să se uite la fotografia victimei, nu și vinovăție.
”Interogase mulţi criminali pe vremea când fusese detectiv. Majoritatea, în special psihopaţii, erau mincinoşi desăvârşiţi. Însă, în cele din urmă, ochii erau cei care îi trădau. Psihopaţii au o privire rece. Pot mima compătimirea, însă aceasta nu se oglindeşte în ochii lor. Bosch îi privea mereu în ochi.”
Instinctul de polițist al lui Bosch s-a activat, iar acum era decis cu orice preț să-l găsească pe adevăratul făptaș.
Din păcate, deși se aștepta ca vechii săi colegi să nu-i înțeleagă decizia de a lucra de partea apărării, Bosch a fost surprins și îndurerat în momentul în care propria lui fiică, în vârstă de optsprezece ani, și-a manifestat fățiș dezaprobarea pentru faptul că el își încălcase principiile de-o viață.
”- Ai spus că vei putea face asta niciodată.
– Știu ce am spus. Dar m-am gândit că în acest caz există posibilitatea ca, dacă omul nu este vinovat, adevăratul criminal să se afle încă în libertate. Lucrul ăsta nu-mi dă pace – că făptașul se plimbă liber pe străzi, alături de tine și de alții. Așa că azi i-am spus lui Mickey că mă voi ocupa de caz. Mi-am zis că ar fi bine să știi.
Ea încuviință din cap și își luă privirea de la Bosch. Acest lucru duru mai mult decât ceea ce spuse ea în continuare.
– Suspectul este închis? Întrebă ea.
– Da, răspunse Bosch. De două luni.
– Așadar, efectul opus a ceea ce spui tu este acela că s-ar putea ca în urma muncii tale o persoană rea să fie eliberată și să se plimbe pe stradă, alături de mine și de alții.
– Nu, Mads, n-aș face una ca asta. Mă voi opri înainte să se întâmple asta.
– Cum poți fi atât de sigur?
– Nu poți fi sigur de nimic.
Ea clătină din cap când auzi răspunsul.”
Ascultându-și însă instinctele, Harry Bosch a început munca de detectiv. Este o adevărată încântare să-l vezi pe Bosch la lucru. Metodele lui neconvenționale de investigație, remarcabilul lui simț de observație, precum și logica lui imbatabilă l-au condus la indicii importante, care nu doar că demonstrau fără tăgadă nevinovăția lui Foster, ci ridicau și posibilitatea șocantă ca adevărații făptași să fie doi polițiști corupți de la secția de moravuri, Ellis și Long, foarte duri și extrem de periculoși.
Pe măsură ce Bosch se apropia de adevăr, fiecare piesă descoperită antrenând-o pe următoarea, întocmai ca într-un joc de domino, adversarii lui s-au regrupat pe poziții, însăși viața lui Bosch fiind pusă în pericol de mai multe ori.
Finalul se desfășoară într-un ritm sufocant de alert, iar la un moment dat nu poți să nu resimți frustrarea când, în ciuda probelor extrem de relevante adunate de Bosch, complicatul sistem de justiție american îl considera încă vinovat pe Foster. Din fericire, vom avea astfel ocazia să-l vedem acționând cu toată forța pe Mickey Haller în sala de judecată, pledoaria lui fiind o adevărată delectare prin modul în care a reușit să demonteze, rând pe rând, argumentele acuzării, atrăgându-i în propria capcană.
”Totul luă sfârșit. Tăcerea din sala de judecată se păstră până când judecătorul se ridică în picioare și ieși din sală. Apoi, în sală izbucniră conversații însuflețite. Haller se întoarse spre Bosch și îi strânse mâna.
– Ai reușit, zise Bosch.
– Nu, tu ai reușit, spuse Haller. Facem o echipă bună.”
Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte cine și de ce înfăptuise odioasa crimă, cum a reușit Bosch să adune dovezile care l-au condus la adevărații ucigași, ce întâmplări spectaculoase s-au petrecut în final și cum a reușit Haller să întoarcă sorții în favoarea clientului său în sala de judecată.
Vă recomand acest thriller spectaculos, plin de acțiune, mister și suspans!

Cartea Jocul de domino de Michael Connelly poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți Michael Connelly

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

16 Comments

Spune-ți părerea!