Delicatese Literare
Recenzii

John Rain. Conspirație la Casa Albă de Barry Eisler, Editura Meteor Press – recenzie

John Rain. Conspirație la Casa Albă

(The Detachment – 2011)

Barry Eisler

Editura Meteor Press

Traducere: Mihai Dan Pavelescu

Nr. de pagini: 400

An apariție: 2020

Barry Mark Eisler este un romancier american.
După terminarea Facultății de Drept, Eisler s-a alăturat CIA, unde a lucrat 3 ani.
1. Asasinul din Tokio. Țintele – Editura Meteor Press – A Clean Kill in Tokyo – 2003
2. Asasinul din Tokio. Răzbunarea – Editura Meteor Press – A Lonely Resurrection – 2003
3. Asasinul din Tokio. Trădarea – Editura Meteor Press – Winner Take All – 2004
4. Asasinul din Tokio. Jocurile căinței – Editura Meteor Press – Redemption Games – 2005
5. Asasinul din Tokio. Furia samuraiului – Editura Meteor Press – Extremis – 2006
6. John Rain. Complot dejucat la Rotterdam – Editura Meteor Press – The Killer Ascendant – 2007
6.5. Paris Is A Bitch – 2011
7. John Rain. Conspirație la Casa Albă – Editura Meteor Press – The Detachment – 2011
8. John Rain. Prima misiune în Tokio – Editura Meteor Press – Graveyard of Memories – 2014 – prezentare
9. Zero Sum – 2017
10. The Killer Collective – 2019
No aru taka wa, tsume o kakusu, cum spune un proverb japonez. „Șoimul iscusit își ascunde ghearele.”
Trăind discret și retras în Tokio, John Rain încearcă să-și evite vechea existență de asasin, până când este abordat cu o ofertă greu de refuzat.  Rain și vechiul lui prieten Dox, alături de doi mercenari, sunt recrutați de colonelul Horton, faimos pentru operațiuni clandestine. Misiunea lor: eliminarea unor înalte oficialități din guvernul american aparent asociate unei iminente lovituri de stat. Desigur, lucrurile nu sunt ceea ce păreau a fi și cei patru bărbați duri și orgolioși se vor trezi în scurt timp urmăriți de FBI și CIA, siliți să se înțeleagă între ei și să se sprijine reciproc, în timp ce află adevărul din spatele motivelor lui Horton.
În operațiunea asta avusesem ghinioane. Câteva ratări sau, mai degrabă, acțiuni nefinalizate, totuși finalul fusese cel dorit. Un deces cu aspect perfect natural și o răsplată financiară excepțională. Și poate că, de dată asta, un bine general mai însemnat. Pe ansamblu, nu aveam absolut niciun motiv să mă plâng. Asta în sine ar fi trebuit să-mi spună că ceva era foarte nelalocul său…

Un thriller intens cu intrigă spectaculoasă, ritm și dialoguri alerte, o scriitură impregnată cu suspans și adrenalină care impresionează, o privire dură asupra sistemului politic din America zilelor noastre, dar și asupra intrigilor și comploturilor ce se nasc în lumea celor ce dețin puterea într-un stat.
Jocuri de culise, loialități care se schimbă, eșecuri, șantaj, informații și putere, personaje puternice și influente, caractere complexe, iată ce propune Barry Eisler în acest roman deosebit, „John Rain. Conspirație la Casă Albă„.
Mi-au plăcut foarte mult protagoniștii acestei povești, imperfecți, defecți, manipulatori, paranoici, letali, înzestrați însă cu inteligență, stăpânire de sine și eficiență dar și cu vulnerabilități, regrete, sentimente de prietenie, un amalgam de trăsături de caracter care-i face umani!
John Rain – un fost soldat-asasin, acum retras din activitate, trăiește în Tokio, un oraș plin de farnec și tradiție, privind mereu peste umăr, mereu în alertă, cu „ochii larg deschiși” după eventuali urmăritori, deși nu a mai ucis de patru ani! Pe jumătate asiatic, a învățat de mic cum să se apere cu inteligență de bătăușii care-l atacau cu cruzime antrenându-se și devenind expert în judo, un sport extrem de eficient care i-a călit caracterul și l-a învățat ce-i răbdarea, perseverența și disciplina.
Și-a dorit să iasă din lumea în care a trăit mulți ani, lume care încă îi invadează visele în numeroase nopți, care îi aduce la suprafață coșmaruri legate de victimele misiunilor lui, îi proiectează în minte imagini cu viețile luate, făcându-l să se întrebe dacă sufletul lui își va mai găși liniștea vreodată! John lasă impresia unui tip „șters”, care poate fi ușor trecut cu vederea, postura și acțiunile lui degajând lejeritate, naturalețe și chiar nepăsare. În situații limită însă este letal ca un șarpe veninos, fiind cunoscut drept un soldat cu o mare eficientă în neutralizarea țintelor. Inteligent, greu de descifrat, silențios, fiind  prototipul ucigașului perfect, un solitar mortal!
Este filat de o echipa CIA desemnată de colonelul Scott Horton, comandant în ASI (Activitatea de Susținere a Informațiilor) care încearcă să-l coopteze pe John într-o acțiune extrem de importantă și de mare amploare. Ben Treven și Daniel Larison formează  un duo care-l urmărește pe John, aceștia fiind șantajați de colonelul Horton, care-i avea la mâna cu anumite dovezi compromițătoare, cei doi având vulberabilități și secrete exploatate la maxim de către colonel.
Treven este un patriot încăpățânat, uneori naiv și cu sufletul nu atât de atins de tumultoasa viață de asasin. Larison este cel mai crud, impasibil , egoist și sarcastic  protagonist. Rece, abil, alunecos și lacom, nu urmărește decât propriul interes, atingerea scopului și ascunderea secretelor lui. O figură „rece” ce emană pericol real și mortal! Dox, fost pușcaș marin lunetist căruia îi place adrenalină și acțiunea, este singurul om cu care John are o relație de prietenie adevărată, dincolo de „ochii lumii”, bazată pe loialitate, respect și salvarea reciprocă în misiuni. Calm, rațional, înzestrat cu un umor spumos chiar și în momente tensionate, Dox este personajul cel mai „cald” din această poveste fiind  capabil de multe gesturi pe care nu credeam că le poate face cineva din categoria „ucigași letali”.
Colonelul Horton, un bărbat extrem de puternic, venerat în armata, excelent strateg și expert în știința comunicării, dar și manipulator, îi recrutează pe cei patru agenți operativi speciali, soldați ucigași antrenați și instruiți să elimine ținte la comandă în ajutorul politicului. Propunerea pe care le-o face se dovedește a fi „de domeniul fantasticului” și anume împiedicarea unei lovituri de stat în America ce presupune atacuri concomitente pe plan intern care-i implică de fațada pe musulmanii americani, totul fiind coordonat de însuși comandantul antitero al SUA, suspicionat că ar conduce celule de rezistență. Iar rezultatul complotului ar fi suspendarea Constituției SUA! Misiunea celor patru agenți este de a ucide la comandă capii acestei lovituri de stat, în liniște și într-un mod cât mai natural posibil.
„Complotiștii sunt persoane bine-cunoscute din lumea politică, militară, din corporații și mass-media. Ei nu pot fi pur și simplu uciși sau înlăturați în alt mod evident, întrucât facțiunile pe care le reprezintă ar percepe o amenințare și ar riposta. Am nevoie ca ghinionul care se abate asupra lor să pară natural, pentru ca noi să putem cauza prejudicii maxime complotului înainte că inamicii să poată strânge rândurile”.
Sângeroasele atentate vor avea loc în puncte cheie, locuri simbol ale Americii, Casă Albă, un mare stadion, un renumit mall, o biserică, în diferite locuri de pe teritoriul țării și se vor solda cu pierderi de vieți omenești, sânge și durere, victime colaterale în numele politicului și al puterii!
„Ei nu se gândesc că ceea ce pun la cale ar fi o distrugere. În mințile lor, democrația Americii suferă de o boală fatală. (…) Planul lor este de a lua frâiele puterii, de a aranja lucrurile și apoi de a restitui puterea poporului.”
Cum de știe colonelul Horton atâtea lucruri despre acesta diabolica punere în scenă ce urmează a se desfășura? Dar dacă totul nu este decât doar o capcană a celor avizi de putere? Și oare ceea ce vor urma să facă cei patru agenți asasini nu-i va transforma din vânători în vânat, din ucigași în fugari, din urmăritori în urmăriți?
Vă las pe voi să descoperiți secretele din țesătura de minciuni ce acoperă puterea și politicul la cel mai înalt nivel, lecturând acest thriller excelent imaginat cu măiestrie de Barry Eisler.

Cartea John Rain. Conspirație la Casă Albă de Barry Eisler poate fi comandată pe meteorpress.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți Barry Eisler

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

18 Comments

 • Mirela Barbălată

  Interesantă narațiunea acestei cărți! Recenzia mi-a stârnit interesul și sunt tentată să citesc cartea deși nu sunt atrasă în mod deosebit de cărțile ce prezintă și aspecte politice .
  Felicitări!

 • Carolina Bianca

  Felicitări pentru recenzie. Îmi place ce ai scris. Cred ca as vrea sa ne vedem la o cafea și sa îmi povestești cărțile! Aveți grija de voi. Îmbrățișări!

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Carolina!❤Sa fim bine cu totii, aveti si voi grija de voi! Te pup si te imbratisez. Ne vom vedea, cu siguranta !❤

 • anasylvi

  Oho, plina de adrenalina recenzia! Imi place mult descrierea lui John Rain, iar povestea pare foarte incurcata, asa cum ii sade bine unei carti care prezinta dedesubturi politice si comploturi.

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Ana!❤Asa este, o carte plina de adrenalina! Te pup si te imbratisez!❤

 • Tyna

  Super recenzia! Pare o carte cu o acțiune extrem de alertă, plină de suspans, mister și adrenalină, care sunt convinsă că mi-ar plăcea și mie! Mulțumesc pentru recomandare!

 • Oli

  Grozava recenzie, captivanta si plina de adrenalina, felicitari Carmen si multumesc pentru aceasta deosebita recomandare! ❤ Te pup si te imbratisez! ❤

 • Doina

  Subiectul este dupa o reteta de succes – actiune cu multa adrenalina, barbati indemanatici, buni specialisti in ceea ce fac, probabil niste rasturnari de situatii surprinzatoare. Interesant si foarte tentant.
  Multumesc pentru prezentare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *