Delicatese Literare
Recenzii

John Rain. Prima misiune în Tokio de Barry Eisler, Editura Meteor Press – recenzie

John Rain. Prima misiune în Tokio

(Graveyard of Memories – 2014)

Barry Eisler

Editura Meteor Press

Traducere: Mihai Dan Pavelescu

Nr. de pagini: 336

An apariție: 2020

Barry Mark Eisler este un romancier american.
După terminarea Facultății de Drept, Eisler s-a alăturat CIA, unde a lucrat 3 ani.
1. Asasinul din Tokio. Țintele – Editura Meteor Press – A Clean Kill in Tokyo – 2003
2. Asasinul din Tokio. Răzbunarea – Editura Meteor Press – A Lonely Resurrection – 2003
3. Asasinul din Tokio. Trădarea – Editura Meteor Press – Winner Take All – 2004
4. Asasinul din Tokio. Jocurile căinței – Editura Meteor Press – Redemption Games – 2005
5. Asasinul din Tokio. Furia samuraiului – Editura Meteor Press – Extremis – 2006
6. John Rain. Complot dejucat la Rotterdam – Editura Meteor Press – The Killer Ascendant – 2007
6.5. Paris Is A Bitch – 2011
7. John Rain. Conspirație la Casa Albă – Editura Meteor Press – The Detachment – 2011 – recenzie
8. John Rain. Prima misiune în Tokio – Editura Meteor Press – Graveyard of Memories – 2014
9. Zero Sum – 2017
10. The Killer Collective – 2019
Cum ajunge legendar un asasin? În cazul lui John Rain, decisive au fost lecțiile de trădare, lupte și iubire pe care le-a primit în 1972, în Tokio.
Cartea răspunde la multe întrebări despre John Rain. De unde și cum și-a dezvoltat gustul pentru jazz și whiskyul de calitate? De ce a fost exilat atâta timp din Japonia? Cum și-a dezvoltat abilitățile, dar și regulile personale după care avea să-și conducă toate joburile?
Este o carte care spune două povești. Una dintre ele este situația curentă în care Rain se confruntă cu yakuza, cu trădări politice, cu primul lui contract de asasin și cu o tânără coreeană care-l va obseda tot restul vieții. A doua poveste relatează evoluția sa.
Orfan de ambii părinți, Rain își încheie serviciul militar în Vietnam și revine în Tokio, orașul pe care-l părăsise la vârsta de opt ani. Angajat în calitate de curier pentru CIA, el duce bani pentru mituirea politicienilor japonezi corupți. Dar când una dintre livrările acelea se sfârșește în mod neașteptat prin violență, Rain ajunge în vizorul unui clan yakuza care-i dorește moartea. Pentru a scăpa, Rain va accepta primul său job din partea CIA, dar abia atunci situația va începe să se complice cu adevărat…

John Rain – Prima misiune în Tokio de Barry Eisler este un roman captivant ce explorează trăirile și alegerile protagonistului acestei serii captivante, seria John Rain, o incursiune palpitantă dar și sensibilă în trecutul acestui personaj fascinant, celebru asasin de origine americano-japoneză.

John Rain este un personaj extrem de complex, care are o personalitate cu multiple fațete, un bărbat controversat, neconvențional, o adevărată enigmă pe care autorul ne invită s-o descoperim poveste cu poveste, fiecare din cărțile acestei serii pline de adrenalină evidențiind încă o latură a misteriosului personaj.
Pe lângă intriga deosebită, acțiunea intensă și misteriosul personaj principal, cartea oferă cititorului și câteva lecții despre uimitoarea cultură japoneză, informații excelent redate în descrieri sau strecurate în dialogurile dintre personaje, dar și o surprinzătoare poveste de iubire!

„Viața poate fi înțeleasă doar privind înapoi, dar trebuie trăită privind înainte” – Kierkegaard

1972 – John Rain este un tânăr de douăzeci de ani revenit de pe frontul din Vietnam unde a luptat alături de armata americană. O parte din copilărie, până la vârsta de opt ani, a crescut în Japonia, apoi, după decesul tatălui, de naționalitate japoneză, a plecat în America împreună cu mama sa care a încercat să-și clădească o nouă viață. Cu figura lui, pe jumătate asiatic, pe jumătate american, a fost permanent marginalizat și discriminat atât în Japonia cât și în America, simțindu-se ca un intrus, nedorit de niciuna dintre țări datorită rasei sale încrucișate. După moartea mamei, revenit din război, apăsat de oribilii ani de luptă și moarte petrecuți pe front, John alege să meargă să trăiască în Japonia. Datorită abilităților de luptător șlefuite în război, CIA îl racolează pentru a fi curier într-o operațiune aparent simplă și anume aceea de a transporta, în mod regulat, bani care reprezentau mită dată de instituția americană către politicienii japonezi corupți. Dintr-o activitate relativ simplă, acțiunea lui se transformă însă într-una complicată când este urmărit și atacat repetat, cu violență, și hăituit de către membri yacuza ce-i doresc moartea. Ce se întâmplă și de ce se dorește cu atâta înverșunare uciderea unui simplu curier?

Tânărul și impulsivul John apelează la ofițerul lui de legătură din CIA pentru a obține informații despre clanul yacuza, despre cei care urmăresc să-i ia viața, descoperind pe propria piele ce înseamnă să fii fugar și vânat de cei mai de temut ucigași din Japonia. Informațiile pe care le dorește despre clan au însă și ele un „preț” și anume executarea de către John a unor asasinate comandate de CIA. Manipulat, John este nevoit astfel să accepte primul sau job de ucigaș plătit pentru a se putea răzbuna pe cei care îl hăituiau și-i doreau capul.

Obligat de împrejurări, învață că stăpânirea de sine este cea mai de preț armă în luptă, că sentimentele reprezintă slăbiciune, că trebuie să-și asume consecințele propriilor acțiuni, să observe tiparele de comportament uman și ale mediului în care-și desfășoară acțiunile, primește lecții despre perseverență, rezistență, tărie morală, și, poate cea mai importantă dintre învățături, să conștientizeze momentul, nu amintirile.

Ca fugar, se ascunde într-unul dintre hotelurile de la perferia misteriosului Tokio, acolo unde o cunoaște pe Sayaka, o față foarte frumoasă, dar dură și reticentă, o tânără coreeancă a cărei plăcere este jazzul și a cărei dorința este să plece în America. Ea este o marginalizată a societății japoneze, asemenea lui John, care a fost obligată de destin să învețe pe propria piele că în viață nu trebuie să se bazeze pe nimeni decât pe propriile puteri, o fată frumoasă, rănită fizic și sufletește, care stă într-un scaun cu rotile și care detestă să se simtă neajutorată, urăște să depindă de alții sau să fie vulnerabilă, o luptătoare și supraviețuitoare asemenea tânărului John Rain. Superbă povestea de iubire dintre cei doi tineri, dar și intensă zbaterea interioară a lui John, care încearcă să țină separate cele două vieți ale lui – cea de tânăr îndrăgostit și cea de asasin plătit și țintă a ucigașilor yacuza!

Cu mult talent, Barry Eisler inserează, printre momentele pline de adrenalină ale urmaririlor, luptelor și atacurilor, sau printre momentele pasionale ale poveștii de dragoste dintre John și Sayaka, descrieri ale diferitelor locuri, cartiere și decoruri din Tokio, evidențiind frumusețea și simplitatea culturii japoneze, bogăția de arome, atmosfera fermecătoare, dar și bucăți din fascinanta cultură japoneză, un Tokio văzut de cititor prin ochii tânărului asasin iubitor de ceai, cafea și wisky de calitate.

Tot ceea ce a acumulat în anii din jungla vietnameză – concentrarea, pregătirea, logica acțiunilor – este pus în aplicare de către John când acesta se confruntă cu situația teribilă din Tokio, vânat de cei mai diabolici ucigași.

Va reuși el să se transforme din urmărit în urmăritor, și care este conspirația ce se ascunde în spatele prețului pus pe viața lui? Vă las pe voi să aflați, invitându-va să citiți povestea de viață a unui tânăr care va deveni o legendă în rândul asasinilor plătiți, John Rain.

„Eram prea tânăr că să știu că unele amintiri nu se destramă, nu îmbătrânesc, nu mor. Că povara unora dintre acțiunile noastre se acumulează, se extinde, se unifică, se solidifică. Nu știam că viața înseamnă să te împaci cu povara aceea mereu prezentă, să înveți cum să o duci cu ține oriunde ai merge, să înțelegi și să accepți că va fi cu tine și pe umerii tăi și în interiorul tău în toate zilele, până când vei ajunge la un punct în care toată energia pe care ai avut-o vreodată va fi destinată exclusiv pentru susținerea greutății ei. Iar când vei putea în cele din urmă să lași jos povara aceea, va fi doar pentru că a sosit momentul să lași jos totul, tot ce-ai avut, tot ce ai sau vei acea vreodată. Și ar fi bine să speri că acela va fi cu adevărat sfârșitul, fiindcă nimeni nu știe ce se întâmplă după aceea.”

Cartea John Rain. Prima misiune in Tokio de Barry Eisler se poate comanda cu o reducere de 25% pe librarul.ro

Cărțile autorului Barry Eisler pot fi comandate pe librarul.ro, meteorpress.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți Barry Eisler

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *