Delicatese Literare
Recenzii

Judecător și jurat de James Patterson și Andrew Gross, Editura Reader’s Digest – recenzie

Judecător și jurat

(Judge & Jury – 2006)

James Patterson și Andrew Gross

Editura Reader`s Digest

Traducere: Michaela Ciodaru

An apariție în România: 2012

Pag. 330-467

Judecător și jurat face parte dintr-o selecție de patru romane (ediție prescurtată) realizată de Editura Reader`s Digest (576 pagini):

Judecător și jurat

James Patterson este un cunoscut romancier, cu un talent uriaș. Patterson spune că își ia ideile ”de peste tot”. Pentru el nu există prea multe idei bune, dar nici chiar el nu poate ține pasul cu sine însuși, așa că se îndreaptă către coautori talentați, precum Andrew Gross.
Orice acuzat are dreptul la un proces corect și dreptul de a fi judecat de un juriu format din semenii săi.
Dar ce drepturi are un jurat?

Judecător și jurat este un thriller plin de acțiune și suspans, care aduce în atenție o temă interesantă. Ce poți face când statul eșuează în a-i pedepsi pe vinovați? Ultima soluție este de a lua dreptatea în propriile mâini!
Agentul special Nick Pallisante, conducătorul diviziei C-10 din cadrul Departamentul de Crimă Organizată al FBI, a reușit să-l captureze pe teribilul șef mafiot Dominic Cavello după o urmărire ce a durat mai bine de patru ani, timp în care a reușit să adune probe extrem de elocvente privind vinovăția acestuia în cazul a zeci de crime, de o cruzime și brutalitate de nedescris.
Însă orice cetățean are dreptul la un proces corect, astfel că lui Dominic Cavello i s-a oferit ocazia să-și pledeze cauza în cadrul unui proces cu jurați.
Nick Pallisante a recomandat instanței să organizeze un proces cu ușile închise, în care jurații să fie sechestrați și să nu li se cunoască identitatea, întrucât știa că puterea lui Cavello ajungea cu mult dincolo de sala de judecată. Însă judecătoarea desemnată, dornică de afirmare pe scara politică, a decis pentru un proces ”la vedere”, desfășurat sub ochii publicului, întrucât era conștientă de potențialul imens de popularitate pe care i-l putea oferi cazul respectiv.
Dovezile adunate de FBI contra criminalului nemilos erau copleșitoare, iar martorii chemați de procuror extrem de credibili, deci condamnarea lui Cavello părea un lucru sigur.
Andie DeGrasse, o actriță aspirantă și mamă singură, nu este nu este genul de jurat tipic. În speranța de a fi respinsă în cadrul procesului de selecție ca jurat, ea răspunde în doi peri la toate întrebările judecătorului. În ciuda acestui fapt, ea este aleasă ca juratul numărul 11 din proces.
În urma mai multor acțiuni de intimidare îndreptate împotriva judecătoarei și a juraților, se decide ca juriul să fie sechestrat, pentru a i se oferi siguranță. Prea târziu, însă! Cavello își întinsese deja plasa, iar mașina cu jurați este aruncată în aer. Andie este singura supraviețuitoare, însă fiul ei în vârstă de doar nouă ani, care se afla împreună cu ea, a pierit în teribilul atentat…
Înnebunit de furie, Nick îl zdrobește în bătaie pe Cavello în celula de pușcărie, fapt ce îi aduce o suspendare temporară din FBI.
Șase luni mai târziu, procesul lui Cavello se reia cu ușile închise și identitatea juraților secretă. Condamnarea la moarte a lui Cavello părea un lucru sigur. Însă, și de această dată, acoliții lui Cavello din libertate au reușit să dea o lovitură surprinzătoare, ajutându-l pe Cavello să evadeze în drum spre o destinație necunoscută, care putea fi oriunde pe glob.
Andie și Nick se reunesc într-o echipă ad-hoc având un singur scop: să facă dreptate, indiferent de cost! În goana după Cavello, în care trebuiau să-și păzească propriile vieți, între Nick și Andie se nasc sentimente profunde.
Vă las plăcerea să descoperiți dacă și cum vor reuși Nick și Andie să-și facă dreptate atât lor, cât și celorlalte victime.
Finalul este spectaculos, cu multe întâmplări pe muchie de cuțit, iar epilogul adaugă și ultima bucată lipsă pentru ca tabloul răzbunării să fie complet.

Judecător și jurat de James Patterson și Andrew Gross, Editura Reader’s Digest a fost oferită pentru recenzie de Târgul Cărții

Recenzii și prezentări cărți Editura Reader’s Digest

Recenzii și prezentări cărți thriller

 

 

 

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *