Delicatese Literare
Recenzii

Jurnalul secret al lui Adrian Mole, un băiat de 13 ani și 3/4 de Sue Townsend, Editura Youngart

Jurnalul secret al lui Adrian Mole, un băiat de 13 ani și 3/4

(The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13 3/4 – 1982)

Sue Townsend

Editura Youngart

Traducere din limba engleză de Florentina Hojbotă

Nr. de pagini: 238

An apariție: 2016

Sue Townsend s-a născut în anul 1946, la Leceister, în Marea Britanie. La vârsta de cincisprezece ani a abandonat şcoala, şi după slujbe diverse, s-a alăturat unui grup de scriitori de la Teatrul Phoenix, din oraşul natal. Şi-a început cariera de scriitoare, după ce în 1981 a câştigat Thames Television Playwright Award, pentru piesa Womberang. Este autoarea mai multor romane, piese de teatru şi scenarii, devenind celebră pentru cărţile din seria Adrian Mole, care au fost adaptate pentru radio, televiziune şi teatru şi care i-au adus titlul de cel mai vândut autor britanic al anilor ’80. În 2007, i-au fost conferite James Joyce Award de către Societatea Istorică şi Literară a Colegiului Universitar din Dublin şi două doctorate onorifice din partea Universitatilor Leicester şi Loughborough.

Adrian Mole e un băiat care se confruntă cu problemele tipice adolescenţei: fetele, părinţii, profii, iar nimănui nu-i pasă de necazurile lui.Dar, spre deosebire de alţi adolescenţi de vârsta lui, el ţine un jurnal de un haz nebun, ce devine o cronică a dezastrelor la care îl supune viaţa. Iubita l-a părăsit, mama are un amant, câinele a fugit de-acasă, iar cei de la BBC – în ciuda insistenţelor sale – nu vor nici în ruptul capului să-I publice poeziile. Cu cât disperarea e mai mare, cu atât însemnările sunt mai amuzante.De o sinceritate cuceritoare, vocea tânărului Adrian a atras milionae de cititori, încă de la prima apariţie a Jurnalului, în epoca Thatcher.

 
La prima vedere „Jurnalul secret al lui Adrian Mole, un băiat de 13 ani și 3/4”, de Sue Townsend, ar putea părea o simplă carte pentru adolescenți, una dintre multele care apar pe piață în fiecare an, de zeci de ani încoace. Cu toate acestea, după părerea mea este mai mult decât atât. Până la urmă, este una dintre cele mai citite și iubite cărți din anii ’80 în Marea Britanie, iar acest lucru spune multe. Este cartea care descrie o întreagă generație, redată cu savoare și umor specific britanic, prin intermediul protagonistului, Adrian Mole.
 
Acesta este un băiat obișnuit dintr-un oraș englezesc, care a hotărât să își noteze într-un caiet întâmplările prin care trece, sentimentele care îl încearcă și părerile lui despre lumea înconjurătoare. Ca orice jurnal care se respectă, și acesta ia startul la 1 ianuarie, după un Crăciun de pomină, punctat de tot felul de întâmplări tragi-comice, care ajută cititorul să intre în contact cu lumea lui Adrian, cu membrii familiei sale și cu cei din anturaj. Părinții lui Adrian se ceartă din ce în ce mai des și sunt pe punctul de a se despărți, câinele face numai prostii, acneea îi dă de furcă băiatului și, colac peste pupăză, s-a și îndrăgostit de Pandora Braithwaite, colega lui de clasă, care inițial pare atrasă mai mult de prietenii lui. Barry Kent, bătăușul școlii, îi cere taxă de protecție (până când e intimidat pe bunica lui Adrian), iar directorul este un ins scorțos și nesuferit. Lucrurile însă avansează rapid, Pandora îl alege pe el, mama pleacă împreună cu vecinul, domnul Lucas, cu care se pare că avea o relație iar Adrian rămâne să locuiască cu tatăl, ajuns între timp șomer.
 
Este ușor să plasăm în timp anul descris de Adrian în acest prim volum, mai ales datorită nunții regale a prințului Charles cu lady Diana Spencer, unul dintre evenimentele care au făcut furori în acea vreme. Vorbim, așadar, de anul 1981, iar protagonistul nu ezită să își exprime părerile despre toate împrejurările, cu o încântătoare lipsă de delicatețe. Am apreciat sincer, mai ales acum, când ne aflăm într-o perioadă în care conceptul de corectitudine politică a atins, pe alocuri, proporții exagerate în multe privințe, am apreciat deci prospețimea ideilor lui Adrian Mole, franchețea lui, a unui băiat simplu, din clasa middle-low, pentru care contează fiecare penny, văzând cum utilitățile sunt oprite pentru neplata facturilor, iar hrana sănătoasă, potrivită unui băiat de vârsta lui, este un vis îndepărtat. Diferite idei politice sunt prezentate, nu fără o doză de ironie.
 
Cartea aduce și alte personaje în lumina reflectoarelor, cum ar fi bătrânul Bert Baxter, de care Adrian are grijă în cadrul unui proiect de voluntariat și cu care se împrietenește la cataramă, în ciuda diferenței de vârstă, diferiți vecini de pe stradă, care reprezintă fiecare câte o tipologie: soții Lucas, cei care la rândul lor s-au despărțit odată cu soții Mole; numeroasa familie Singh, venită în locul lor; familia O’Leary, cei de vizavi și numeroase alte personaje episodice din cartier.
 
Existența lui Adrian de la acel moment se desfășoară între școală, adeseori rigidă și cu profesori pedanti și afectați, atmosfera dezordonată de acasă, vizitele la prieteni, mai ales la Pandora, diverse excursii școlare sau extrașcolare, reușind însă să contureze un tablou foarte pertinent și realist al societății britanice a acelor timpuri.
 
Adrian Mole în sine este un personaj ușor caricatural, în care autoarea reușește să îmbine cu succes naivitatea cu cinismul, ambele atât de proprii vârstei eroului, descriind coerent intrarea în adolescență cu tot amalgamul de emoții, senzații, certitudini, dar mai ales îndoieli. Adrian citește mult, se vede pe sine ca pe un fel de intelectual, lucru deloc greu într-un mediu în care nimeni nu are asemenea preocupări; pe de altă parte, contrastul dintre pretențiile intelectuale ale băiatului și exprimările sale adeseori necioplite este una dintre sursele umorului din carte.
 
De ce spun totuși că romanul nu este doar un alt young adult? Pentru că, deși simpatic și amuzant de citit la vârsta eroului, conține o serie de subtilități pentru care este necesară experiența adusă de vârstă, de aprofundarea unor subiecte, mai ales de ordin social, dar și al relațiilor interumane, a diverselor interacțiuni între sexe, categorii sociale și de vârstă, între membrii familiei etc.
 
Pagină după pagină, întâmplările trăite de Adrian și, mai ales, modul în care sunt redate aduc atât bună-dispoziția, cât și nostalgia unor vremuri trecute, cu bune și cu rele. Ele reprezintă un pas în maturizarea acestui băiat, care ar putea fi privit și ca un simbol al generației lui.
 
Acest roman este primul volum dintr-o serie amplă, în care autoarea Sue Townsend îl urmărește pe Adrian de-a lungul mai multor etape ale vieții lui. Recunosc că mi-ar plăcea mult să fie traduse și celelalte volume din serie, curioasă fiind nu numai în legătură cu parcursul protagonistului, dar și cu circumstanțele descrise de autoare, presupun cu același umor savuros.
 
Un roman prin care luăm pulsul societății britanice din anii ’80 și ne amuzăm copios alături de Adrian Mole, puștiul care citește clasici, scrie versuri pe care BBC refuză să le difuzeze la radio și face tot felul de năzbâtii, un băiat pe care îl îndrăgești, vrând-nevrând. Eu îl recomand călduros, în special iubitorilor cărților britanice și umorului aferent.
 
 „DUMINICĂ, 20 DECEMBRIE
 A patra din Postul Crăciunului
Pandora și cu mine am avut o repetiție în particular, la mine-n dormitor, pentru rolurile Maria și Iosif. Am improvizat și am avut o scenă fantastică în care Maria se întoarce de la Clinica de Planificare Familială și îi spune lui Iosif că e însărcinată. Eu l-am jucat pe Iosif ca Marlon Brando în Un tramvai numit dorință. Pandora a jucat-o pe Maria a la Blanche Dubois; a fost super bine până să se plângă tata că țipăm prea mult. Câinele trebuia să reprezinte animalele, dar n-a stat locului suficient de mult cât să iasă o scenă de efect.
După cină mama a spus, în treacăt, că o să poarte haina din blană de vulpe la spectacolul de mâine de la școală. Șoc și groază! M-am dus imediat la Pandora să iau vechitura aia de haină, dar mi-a fost dat să aflu că i-a împrumutat-o mamei sale ca să se ducă la petrecerea de Crăciun a comitetului de Consiliere Familială!
Pandora a zis că ea nu a înțeles că haina i-a fost dată doar cu împrumut, ea a crezut că e un cadou din partea iubitului ei! Cum aș putea eu, un elev de 14 ani și 3/4, să-mi permit să fac cadou o haină din blană de vulpe? Ce crede ea, că-s vreun milionar, ca Freddie Laker? Mama Pandorei o să vină acasă abia după miezul nopții, așa că înainte de școală trebuie să mă întorc să iau haina și s-o pun înapoi în husa de plastic, fără să fiu văzut. O să fie greu, dar în viața mea nimic nu mai e simplu și ușor. Majoritatea timpului mă simt ca un personaj dintr-un roman rusesc.”

Cartea Jurnalul secret al lui Adrian Mole, un băiat de 13 ani și 3/4 de Sue Townsend poate fi comandată de pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări Editura Young Art

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *