Delicatese Literare
Recenzii

Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chbosky, Editura Trei – recenzie

Jurnalul unui adolescent timid

(The Perks Of Being A Wallflower – 1999)

Stephen Chbosky

Editura Trei

Colecția Young Fiction

Traducere: Constantin Dumitru-Palcus

Nr.pagini: 256

An apariție: 2013

#1 New York Times Bestseller

Jurnalul unui adolescent timid a făcut senzaţie la apariţie, dobândind statutul de carte cult, vânată asiduu de adolescenţi. – The New York Times

O poveste despre trecerea de la copilărie la adolescenţă în tradiţia celebrului De veghe în lanul de secară. Reflecţiile lui Charlie asupra vieţii, dragostei şi prieteniei sunt profunde şi înduioşătoare, iar vocea narativă are o muzicalitate aparte. – USA Today

Să stai pe margine poate fi un avantaj.
Dar vine o vreme când trebuie să intri în ring.

Primul an de liceu e cel mai greu.
Îţi faci noi prieteni, te îndrăgosteşti cu adevărat, nu te mai înţelegi deloc cu părinţii.
Să creşti mare e mai complicat decât ţi ai imaginat vreodată.

Intră în lumea lui!
Aflat în pragul adolescenţei, Charlie se hotărăşte să-şi povestească viaţa unui prieten imaginar, căruia îi trimite o serie de scrisori intime.
Prins între dorinţa de a şi trăi viaţa şi tendinţa de a fugi de ea, Charlie, se trezeşte obligat să exploreze un teritoriu până acum necunoscut. Acela al primelor întâlniri şi al casetelor cu compilaţii, al problemelor de familie şi al prietenilor adevăraţi. Şi caută neîncetat „melodia perfectă" a unei „călătorii perfecte" în care „să se simtă infinit".

Născut în Pittsburgh, Pennsylvania, Stephen Chbosky a urmat cursul de scenaristică de la University of Southern California.

Stephen Chbosky a scris şi a regizat adaptarea pentru ecran a romanului său de debut, Jurnalul unui adolescent timid, un adevărat fenomen literar, filmul apărând în anul 2012. De altfel, pe coperta romanului sunt înfățișați actorii care joacă rolurile principale – Logan Lerman, Emma Watson și Ezra Miller.

De asemenea, a scris scenariul pentru Rent (2005) şi a fost producător executiv şi unul dintre creatorii seriei Jericho pentru postul de televiziune CBS, serie lansată în 2006.

Am dorit să citesc romanul Jurnalul unui adolescent timid deoarece am văzut că este destul de controversat. Nu toate romanele în jurul cărora se creează controverse mă atrag automat, dar mi s-a părut interesant și neobișnuit la un roman cu și pentru adolescenți.

Acțiunea este plasată în Statele Unite, fiind de fapt reproducerea spiritului viu al adolescenței americane în anii ’90.

Este compus dintr-o serie de scrisori trimise de un puști aflat în primul an de liceu unui destinatar anonim, unul în care acesta are încredere că va citi și va înțelege aceste rânduri. Puștiul care se semnează „Charlie” și recunoaște că folosește nume fictive poate fi orice boboc dintr-o familie americană obișnuită, având un frate și o soră mai mari, aflat în căutarea propriei identități. Destinatarul poate fi oricare cititor al romanului, căruia tânărul alege să i se confeseze.

Scrisorile acoperă intervalul de timp al unui an, prima fiind datată în 25 august 1991 iar ultima, epilogul, 23 august 1992. Nu sunt scrise la intervale fixe, ci mai degrabă constituie oglinda unor evenimente relevante din viața liceanului și modul în care ele se reflectă în gândurile și sentimentele sale. El relatează fapte din viața lui de zi cu zi, multe legate de familie: părinții, un cuplu tipic de americani de vârstă mijlocie, mătușa Helen cea cu probleme, care a murit într-un accident când Charlie era încă mic, fratele jucător de fotbal, plecat cu bursă sportivă la colegiu, sora aflată în ultimul an de liceu. Alte fapte reflectă întâmplări legate de școală sau de anturajul său.

Charlie este un băiat retras, însă nu chiar timid. Pe parcursul romanului, aflăm despre diversele probleme ale lui Charlie, care au făcut ca el să treacă, ocazional, pragul psihiatrului. Acest lucru, care la noi este încă privit drept ceva tabu, este văzut ca un fapt relativ comun în mediul în care trăiește Charlie. El se simte, într-adevăr, ca un ciudat, dar să fim onești, care adolescent nu s-a simțit așa?

Autorul a avut îndrăzneala să atingă, în acest roman al adolescenței, teme grele, dificil de abordat, cum ar fi: sinuciderea, consumul de droguri, sexul, abuzul, homosexualitatea și multe altele.

Cei mai buni prieteni ai lui Charlie sunt frații vitregi Patrick și Sam, cu care se împrietenește la începutul anului școlar. Patrick este gay și are o relație ascunsă cu fundașul Brad. Sam (prescurtarea de la Samantha) este o fată pe care Charlie o găsește foarte frumoasă și pentru care face o pasiune, un „crush”, ca să folosesc un termen răspândit zilele acestea printre adolescenți. Fiind mai mare decât Charlie, ea îl încurajează înspre o afecțiune strict prietenească, știind să dozeze foarte bine entuziasmul tânărului său prieten și abordând în același timp față de el o atitudine degajată și sinceră. Cei doi frați îl sprijină mult pe băiat, iar acesta se vede în curând parte a unui cerc de adolescenți, din care fac parte Brad și prietenul lui Sam, Craig, Mary Elizabeth, o fată vorbăreață, Bob, un tânăr rebel și Alice.

Un alt element important din viața lui Charlie este relația foarte bună cu profesorul de literatură, Bill, care ghicește inteligența și talentul din spatele atitudinii reținute a băiatului și îi dă mereu de citit lecturi suplimentare, despre care Charlie își exprimă generos opinia. Aceste lecturi îl ajută pe Charlie să dezvolte o altă viziune a lumii și, împreună cu influența familiei și a anturajului, contribuie la formarea sa.

Încetul cu încetul, Charlie începe să se descopere pe sine, lucru care este întotdeauna anevoios și câteodată, chiar dureros. Ajunge să capete profunzime, să înțeleagă ce stă în spatele feluritelor aparențe, ce a dus la unele efecte sau reacții ale oamenilor din jurul lui. Se va găsi pus față în față cu lucruri din trecut rămase în subconștient, pe care trebuie să le depășească. Nu totul este însă conflictual, existând și numeroase momente de fericire autentică, frumos surprinse de autor.

După cum spuneam, temele prezente în roman nu sunt printre cele ușoare, însă sunt foarte reale, sunt lucruri cu care tinerii se confruntă vrând, nevrând.

„Jurnalul unui adolescent timid” poate constitui o lectură interesantă pentru adolescenți începând cu 15 sau 16 ani, de vârsta lui Charlie, dar și pentru părinți care vor să ia pulsul unei vârste pline de provocări.

„În tot cazul, Patrick a început să conducă foarte repede și, chiar înainte să intrăm în tunel, Sam s-a ridicat în picioare, iar vântul i-a transformat rochia în valuri de ocean. Când am intrat în tunel, toate sunetele au fost absorbite într-un vid și au fost înlocuite de un cântec de pe casetofon. O melodie minunată intitulată „Landslide”. Când am ieșit din tunel, Sam a scos un țipăt foarte amuzant și iată-ne! În centrul orașului. Luminile de pe clădiri și tot ce te face să te minunezi. Sam s-a așezat și-a început să râdă. Patrick a început să râdă. Și eu am început să râd.

Iar în momentul acela, jur că eram infinitul.

Mereu cu drag,

Charlie”

Cartea Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chbosky poate fi comandată pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, librex.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

17 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *