Delicatese Literare
Recenzii

Klara și Soarele de Kazuo Ishiguro, Editura Polirom – recenzie

Klara și Soarele

(Klara and the Sun – 2021)

Kazuo Ishiguro

Editura Polirom

Traducere: Vali Florescu

Nr. de pagini: 320

An apariție: 2021

Kazuo Ishiguro s-a născut la Nagasaki în 1954 şi a imigrat în Marea Britanie în 1960. A debutat ca prozator la douăzeci şi opt de ani cu Amintirea palidă a munţilor, roman recompensat cu The Winifred Holtby Prize of the Royal Society of Literature şi tradus ulterior în treisprezece limbi. În 1986 i-a apărut al doilea roman, Un artist al lumii trecătoare, nominalizat în acelaşi an la Booker Prize, laureat al Whitbread Book of the Year Award şi tradus în paisprezece limbi. 1989 îi aduce lui Ishiguro, odată cu Rămăşiţele zilei, rîvnitul Booker Prize. În 1995 Ishiguro a publicat Nemângâiaţii, urmat de Pe când eram orfani şi Să nu mă părăseşti. În acelaşi an Kazuo Ishiguro a primit distincţia Officer of the British Empire for Services to Literature şi în 1998 titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres din partea statului francez. În 2017 Ishiguro primeşte Premiul Nobel pentru Literatură.

După sfîşietoarea poveste din Să nu mă părăseşti, Kazuo Ishiguro revine cu un roman de aceeaşi factură şi la fel de impresionant, care o are în centru pe Klara, o inteligenţă artificială construită cu scopul de a le ţine companie copiilor şi adolescenţilor. În timp ce aşteaptă în magazin, alături de alţi „prieteni artificiali”, Klara e remarcată de Josie, o fată hotărîtă să şi-o aleagă drept tovarăşă. Doar că Josie pare să sufere de o boală misterioasă şi Klara, un android cu o sensibilitate, o curiozitate şi o imaginaţie neobişnuit de dezvoltate, se simte obligată să o ajute. O umbră apasă permanent asupra lui Josie, iar credincioasa Klara încearcă să o alunge apelînd la puterea mistică a Soarelui. Plasat într-o lume distopică din viitorul apropiat, ale cărei spaime şi obsesii sînt filtrate prin discursul inocent al Klarei, o lume poluată şi alienată, unde copiii învaţă online şi au întîlniri de interacţiune programate de părinţi, Klara şi Soarele este un roman despre iubire şi prietenie, despre sacrificiu şi mîntuire. Perspectiva inedită propusă de Ishiguro prin intermediul personajului central sporeşte impactul acestei poveşti profund umane.

„Unul dintre cele mai emoţionante şi mai profunde romane scrise de Ishiguro… Îndrăznesc să declar Klara şi Soarele o capodoperă, una care vă va face să vă gândiţi la viaţă, la fragilitatea în faţa morţii, la harul mântuitor al iubirii – pe scurt, la tot ce contează.” (NPR)

„O poveste delicată, impregnată de tristeţe şi speranţă, care îţi rămâne în minte…” (The Washington Post)

„Tema esenţială a lui Ishiguro este inocenţa, pe care el o explorează în romane ce sunt, în acelaşi timp, familiare şi stranii şi care îşi dezvăluie doar treptat adevărata şi devastatoarea semnificaţie.” (Financial Times)

Klara și Soarele„, noul roman al scriitorului britanic de origine japoneză, Kazuo Ishiguro, este primul publicat după ce autorul a primit în 2017 Premiul Nobel pentru Literatură. Deosebit de profundă, sensibilă și emoționantă, cartea ne redă prietenia dintre o adolescentă și o entitate non-umană, provocându-ne la propriile reflecții asupra mai multor teme precum: Ce definește o persoană?, Ce face ca o viață să merite să fie trăită și amintită? Percepțiile și observațiile noastre pot schimba lumea sau lumea ne schimbă pe noi? 

Protagonista cărții, din perspectiva căreia este relatată acțiunea la persoana întâi, este Klara, un robot dotat cu inteligență artificială, denumit PAr. PAr-ii fuseseră creați în scopul de a ţine companie copiilor și adolescenților care făceau școala de acasă. Deosebit de interesant este faptul că, deși roboții din aceeași generație erau construiți după aceeași tehnologie, fiecare era unic în felul său, dezvoltându-și propria personalitate, întocmai ca și oamenii.

Deși evenimentele se petrec într-un viitor distopic, puternic tehnologizat, problemele omenirii sunt departe de a se fi rezolvat, din contră există multe boli fără leac, interacțiunea umană tot mai limitată a dus la acutizarea sentimentelor de alienare, singurătate și lipsă de compasiune față de soarta altor semeni, introducerea robotizării în majoritatea domeniilor a sporit insecuritatea oamenilor în privința propriului loc de muncă, tristețea plutește parcă permanent în aer, iar speranța pare doar o amintire.

Deși un robot, Klara dă dovadă de o noblețe absolut impresionabilă, părând să fi adunat în ea doar calitățile pozitive ale naturii umane: candoare, altruism, sensibilitate, perspicacitate, loialitate, putere de sacrificiu, nefiind atinsă de niciuna din trăsăturile negative precum ura, ranchiuna, invidia, egoismul, răutatea sau deznădejdea. Chiar și în cele mai dificile momente, Klara a continuat să spere într-o minune, și doar această speranță neabătută în puterea vindecătoare a Soarelui a fost cea care a ajutat-o în final pe Josie să se facă bine.

La începutul acțiunii, o găsim pe Klara în magazinul de PAr-i, așteptând nerăbdătoare și emoționată să fie aleasă de un adolescent pentru a-i ține companie. Modul în care PAr-ii erau expuși avea o mare importanță, întrucât cei din vitrină aveau mai mari șanse pentru a fi remarcați.

„Era o dimineață însorită și Rex nu se mai afla lângă noi, fiindcă Directoarea îl mutase în firida din față. Directoarea spunea mereu că fiecare poziție a fost gândită atent și că, oriunde am fi stat, aveam la fel de multe șanse de a fi aleși. Și totuși știam cu toții că privirea oricărui client care intră în magazin va cădea prima oară asupra firidei din față, așa că Rex a fost, firește, încântat să-i vină rândul să se afle acolo. L-am urmărit din mijlocul magazinului și l-am văzut cum stă cu bărbia ridicată, complet acoperit de mozaicul Soarelui, iar Rosa s-a aplecat spre mine și mi-a zis:

– Vai, ce frumos arată! Cu siguranță își va găsi o casă curând!”

În plus, Klara mai avea un motiv pentru care dorea să ajungă în vitrină, deoarece de acolo putea să observe mult mai bine lumea din jur. Puterea de observație și intuiția ei ieșite din comun au fost remarcate de directoarea magazinului, o femeie cu o mare eleganță în comportament.

Când Josie, o adolescentă cu un mers ciudat, a remarcat-o pe Klara și a întrebat-o dacă vrea să fie PAr-ul ei de companie, Klara a acceptat încântată. Chiar dacă Josie nu a revenit a doua zi, așa cum promisese, Klara a continuat să o aștepte, sabotând orice altă încercăre de a fi aleasă de altcineva, fapt remarcat de directoare, care a ținut să o atenționeze.

”- De data asta ți-am făcut jocul. Dar altă dată n-am s-o mai fac. Clientul e cel care trebuie să-și aleagă PAr-ul, niciodată invers. (…)

Să-ți spun ceva, Klara. Copiii fac mereu promisiuni. Vin la geam și promit tot felul de lucruri. Promit c-o să se întoarcă, te roagă să nu lași pe nimeni altcineva să te ia acasă. Se întâmplă mereu. Însă cel mai adesea copilul nu se întoarce niciodată. Sau, și mai rău, copilul se întoarce, îl ignoră pe bietul PAr care l-a așteptat și-și alege un altul. Ai privit și ai învățat atât de multe, Klara. Ei bine, asta e încă o lecție pentru tine. Înțelegi?”

Totuși, Josie s-a întors și părea disperată ca nu cumva Klara să nu fi fost aleasă de altcineva.

Viața lui Josie era departe de a fi una idilică. Suferind de o boală misterioasă, Josie avea adesea dispoziții schimbătoare. Casa în care locuia se afla în plină pustietate, în apropiere aflându-se doar o singură casă, în care locuia Rick, cel mai bun prieten al lui Josie, un băiat sensibil și inteligent. Încă din copilărie, Josie și Nick își făcuseră planul de a ajunge să trăiască împreună la maturitate. Acum însă, acest plan părea mai puțin realizabil ca niciodată…

Școala se făcea exclusiv on-line, iar interacțiunea cu ceilalți colegi se făcea în cadrul unor întâlniri organizate și supravegheate de părinți. În cadrul unei astfel de întâlniri, Klara avea să se convingă de adevărul spuselor directoarei. Sub influența colegilor de clasă, personalitatea lui Josie părea să fi suferit o transformare subită, purtându-se destul de rece cu Rick, pe care chiar ea îl invitase insistent. Nick nu era ”elevat”, întrucât mama lui preferase ”să nu meargă mai departe”, preferând vechiul stil de viață, astfel că ceilalți invitați îl priveau ca pe o curiozitate, punându-i tot felul de întrebări incomode, iar Josie nu intervenea în niciun fel. Nici măcar când copiii au început să o hărțuiască pe Klara, cerându-i să îndeplinească tot felul de sarcini sau să facă giumbușlucuri, la care ea nu răspundea în niciun fel, așteptând indicații din partea lui Josie, aceasta nu a apărat-o, din contră.

”- Hei, Josie, a spus un glas din spatele meu. Ai fi putut să-ți iei un B3, nu-i așa? De ce nu ți-ai luat unul?

Josie a râs și a zis:

– Acum încep să cred că așa ar fi trebuit să fac.”

Klara era însă incapabilă să se supere pe Josie, singura ei preocupare fiind aceea de a-i asigura tot confortul fizic și psihic de care ea avea nevoie.

Misterul plutește în aer, trecutul pare încețoșat, iar prezentul nu-l înțelegem pe deplin. Indiciile le primim încetul cu încetul, prin intermediul observațiilor inocente ale Klarei. Apar noi personaje, fiecare cu propriile lor drame. Însoțind-o pe Josie la o ședință de pozat pentru un tablou misterios, Klara descoperă un adevăr tulburător și i se face o propunere șocantă.

Însă Klara are o armă secretă. Față de toți dei din jur, ea nu și-a pierdut speranța. Ea a asistat cândva, pe când era expusă în vitrină, la o demonstrație a puterii vindecătoare a Soarelui, care i-a adus la viață pe un cerșetor și pe câinele acestuia. Prin urmare, este decisă să facă un pact cu Soarele pentru ca acesta să-și reverse razele tămăduitoare asupra lui Josie.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte deznodământul acestui roman impresionant și înduioșător, pe care îl recomand cu drag!

Cartea Klara și Soarele de Kazuo Ishiguro poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *