Delicatese Literare
Recenzii

La cumpărături de Crăciun de Sophie Kinsella, Seria La cumpărături, Editura Polirom – recenzie

La cumpărături de Crăciun

Christmas Shopaholic – 2019

Sophie Kinsella

Editura Polirom

Colectie: Chic

An aparitie: 2019

Nr. pagini: 448

Traducere din limba engleza si note de Vali Florescu

  1. 1. Mă dau în vânt după cumpărături- Editura Polirom (Confessions of a Shopaholic) – 1999
  2. 2. Goana după cumpărături în New York – Editura Polirom (Shopaholic Takes Manhattan) – 2001
  3. 3. La cumpărături în rochie de mireasă – Editura Polirom (Shopaholic Ties the Knot) – 2002
  4.      3.5 Shopaholic on Honeymoon – 2014
  5. 4. La cumpărături cu sora mea – Editura Polirom (Shopaholic and Sister) – 2004
  6. 5. La cumpărături cu bebe – Editura Polirom (Shopaholic & Baby) – 2007
  7. 6. La cumpărături cu Minnie – Editura Polirom (Mini Shopaholic) – 2010
  8. 7. La cumpărături pentru vedete – Editura Polirom (Shopaholic to the Stars) – 2014
  9. 8. La cumpărături în Las Vegas – Editura Polirom (Shopaholic to the Rescue) – 2015 – prezentare
  10. 9. La cumpărături de Crăciun – Editura Polirom (Christmas Shopaholic) – 2019

Becky este același personaj harnic și fermecător care vrea să facă lucrurile ca la carte, dar care o da în bară și ajunge de obicei în situații dureros de comice. Romanul e un hohot de râs care-i va delecta deopotrivă pe fani și pe cititorii dornici de o poveste de Crăciun îmbietoare. – Kirkus Reviews

Celebra eroina a lui Sophie Kinsella, Becky Bloomwood, revine în cel de-al nouălea roman din seria Shopaholic, o delicioasă odă închinată cumpărăturilor, de dată această… de Crăciun. Becky este mai impulsivă și mai adorabilă că niciodată. Kinsella ne oferă un nou capitol din viață eroinei sale… – Publishers Weekly

Becky Brandon (născută Bloomwood) se dovedește și în noul roman al seriei același personaj adorabil, care iubește cumpărăturile (chiar și online), iar pe cele pentru Crăciun, în mod special. Viață ei, care curge lin și plăcut în fermecătorul sat Letherby, unde Becky lucrează împreună cu Suze în magazinul de suvenire al acesteia, e dinamitată însă de vestea dată de părinți, care o anunță că se mută o vreme în Shoreditch (cea mai hipstereasca zonă a Londrei) și că îi revine sarcina de a organiza petrecerea de Crăciun a familiei. Din acest moment începe o cursă nebună (sursa unora dintre cele mai comice și mai emoționante pagini ale cărții) după cel mai potrivit cadou pentru Luke, pentru Minnie și pentru toți cei dragi, amestecată cu eforturile disperate ale lui Becky de a ține totul sub control și, într-un final, de a le oferi invitaților săi cea mai frumoasă petrecere de Crăciun.

Seria La cumpărături se concentrează pe aventurile lui Becky Bloomwood, o jurnalistă financiară care nu-şi poate gestiona propriile finanţe, urmărind peripeţiile acesteia din momentul în care îi era imposibil să-și mai acopere împrumuturile de pe card până când s-a căsătorit şi a avut o fetiță, Minnie. De-a lungul întregii serii, dependența sa de cumpărături şi încurcăturile care decurg de aici sunt temele principale. Deși Becky e personajul principal în toate volumele seriei, care urmăresc diferitele întâmplări prin care trece aceasta în ordine cronologică, acestea pot fi citite de sine stătător. M-am bucurat mult când am descoperit pe Libris că a apărut o nouă carte din această minunată serie!

Tonică, impulsivă, optimistă, visătoare, împrăștiată și aiurită, Becky Brandon (născută Bloomwood), după cum se prezintă, e unul din cele mai adorabile personaje pe care le-am întâlnit într-o carte.

Iubesc stilul unic și inconfundabil al lui Sophie Kinsella, iar poveștile ei mă încântă, amuză și binedispun garantat, de fiecare dată! Sophie Kinsella are darul să te facă să trăiești cărțile ei, să-ți dea acel prețios sentiment de poftă de viață. Nu ai cum să nu te îndrăgostești de personaje, iar dialogurile dintre acestea sunt pline de vervă și de-a dreptul delicioase. Dacă aș face un pariu – chiar cu o miză substanțială – că voi citi o carte de-a ei abținându-mă să râd, l-aș pierde cu siguranță, căci situațiile în care se trezesc personajele poveștilor ei sunt atât de hilare, puse în situații care frizează absurdul, încât mă trezesc râzând în cascadă, până îmi dau lacrimile de atâta râs, iar cartea de față nu face excepție.

La cumpărături de Crăciun e o lectură ideală pentru perioada sărbătorilor de iarnă, însă e perfectă pentru a fi savurată oricând, fiind o adevărată ”pilulă” de bună dispoziție.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Becky Brandon (născută Bloomwood), iar umorul ușor sec – un umor britanic de cea mai bună calitate, ridicat la rang de artă de către autoare – de care dă dovadă acest personaj e de-a dreptul irezistibil. Cartea se citește foarte ușor, e scrisă într-un stil lejer, relaxat, iar Becky pare că ”valsează” prin viață, neavând nici o apăsare, numai că nu e chiar așa. În ciuda felului ei aparent superficial de a fi, e o tânără foarte inimoasă, altruistă și sensibilă, preocupată de cei din jur.

Soțul ei, analist financiar, câștiga foarte bine, iar ea lucra la rândul ei împreună cu prietena ei Suze în magazinul de suvenire al acesteia. Locuiau, împreună cu micuța lor fiică, Minnie, într-o localitate foarte liniștită și pitorească din apropierea Londrei, și aveau o viață confortabilă și armonioasă, pe care Becky o condimenta ”la greu” cu cumpărăturile on-line, căci era o shopaholică ce ”recidiva” periodic, cumpărând cele mai năstrușnice și inutile lucruri când prindea ”oferte de nerefuzat”. Și chiar se felicita în sinea ei ce economii importante făcuse! E totală faza în care ne explică ce economii făcea și cum proteja ea mediul renunțând la pungile de unică folosință pentru cumpărături, înlocuindu-le cu sacoșa ”pe viață”, mare și rezistentă. Și ai fi de acord cu ea, dacă nu ar avea… câteva zeci de astfel de sacoșe!

În linii generale, subiectul m-a dus cu gândul la o altă carte de CrăciunUn altfel de Crăciun de John Grisham.

La cumpărături de Crăciun e o poveste delicioasă, din care răzbate toată frumoasa nebunie din apropierea Crăciunului, un șir de peripeții și comedii de situație în care se trezește protagonista cărții atunci când, împotriva planurilor proprii – care includeau petrecerea de Crăciun găzduită de părinții ei, ca în fiecare an – se vede nevoită să organizeze, în premieră, petrecerea de Crăciun la ea acasă. Cum de a ajuns ea în situația de a o organiza? Sora și soțul ei, stabiliți în Canada, vin pentru o perioadă în Anglia, iar părinții ei le oferă casa lor, ei mutându-se temporar la Londra, spre uluirea lui Becky în Shoreditch, cea mai ”hipsterească” zonă a Londrei, unde vor încerca să se integreze în spiritul locului! Dar asta e altă poveste (la rândul ei foarte amuzantă), ideea e că nu mai pot organiza petrecerea de Crăciun, trecând sarcina asta pe umerii lui Becky și invitându-se cu toții la ea: mama și tatăl ei, prietena mamei, Janice, și soțul acesteia, Jess și soțul ei, Suze cu soțul și copiii.

În plus, Jess, sora ei, era o ciudată, cu niște cerințe greu de mulțumit.

”(…) îți mulțumim foarte mult că ai acceptat să găzduiești petrecerea de Crăciun. Abia așteptăm. Evident, sperăm ca ea să  ne reflecte valorile anticonsumeriste și sustenabile. Sunt sigură c-o să ne distrăm pe cinste.

Jess”

Și astfel începe un slalom nebun printre mers la slujba de la magazinul de suveniruri, alcătuit și ”bifat” liste de cumpărături, luat la cunoștință de toate pretențiile invitaților ei în ceea ce privește petrecerea, participat la activitățile școlare ale lui Minnie, – bineînțeles și la nelipsita serbare de Crăciun, una din cele mai amuzante faze ale cărții -, interacționat cu familia și prietenii, gestionat situații tensionate, plus un fost iubit apărut subit în peisaj. Noroc cu soțul ei, Luke, un tip calm, rațional și foarte înțelegător, că altfel, multe situații o luau razna. Mi-a plăcut tare mult de el.

Pe lângă toate acestea, își face și o nouă prietenă în persoana mamei unui coleg de școală al lui Minnie, care trecea printr-o criză familială și o găsește pe Becky de confidentă. Iar Becky chiar îi va fi de un real ajutor, dovedindu-se a fi ”omul potrivit la momentul potrivit.”

Pentru Crăciun, Jess vrea un curcan vegan, mama ei propune să aibă o pinata, Luca spune că vrea doar un aftershave drept cadou, și Minnie insistă că-și dorește să-i aducă moșul un coș de picnic (cel puțin asta a înțeles Becky până în ultimul moment) – cu siguranță Becky poate gestiona toate acestea. Ce poate merge rău, atâta timp cât începi pregătirile din timp?!

”În orice caz, am să mă descurc, îmi repet. Doar e Crăciunul. Atunci toate lucrurile se aranjează de la sine.”

Iar dintre toate momentele din carte, cele cu alegerea cadoului potrivit pentru soțul ei și până unde va merge ca să obțină acel cadou anume, sunt dinamită curată! Efectiv nu mă puteam opri din râs! Doar atât vă spun: e implicat regulamentul celui mai vechi și exclusivist Club de Biliard și Muzică de Salon al Londrei, care până în prezent nu accepta decât membrii bărbați, fără excepție. Adică până să vrea Becky morțiș să fie membră! Nu din ambiție, ci dintr-un motiv perfect rezonabil, după părerea ei…

Nu vă povestesc mai multe, cartea trebuie citită și savurată scenă cu scenă, replică cu replică.

Va rezulta haos, sau va reuși Becky să aducă confort și bucurie de Crăciun?

”Și apoi nu mai pot spune nimic fiindcă Luke mă cuprinde într-o îmbrățișare strânsă. Atât de strânsă, încât abia pot să respir.

– Nu mai există nimeni ca tine, Becky, îmi zice, sărutându-mă pe gât, cu glas înecat. Nimeni, în toată lumea.

E un lucru pe care Luke mi-l spune destul de des. Și uneori nu sunt sigură dacă o spune în sens pozitiv sau negativ. Însă acum sunt destul de sigură că e în sens pozitiv.”

 

Listă cărți Sophie Kinsella

Cartea La cumpărături de Crăciun de Sophie Kinsella poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Sophie Kinsella

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți chicklit

Cărți de Crăciun

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *