Delicatese Literare
Recenzii

La vânătoare de bărbați de Linda Howard, Editura Orizonturi – recenzie

La vânătoare de bărbați

(Open Season)

Linda Howard

Editura Orizonturi

Traducere: Ioan Daniela

327 pagini

Romanul este o fascinantă împletire de suspans și pasiune, ce captivează și incintă.

Daisy Minor, eroina acestei cărți, o bibliotecara urâțică dintr-un oraș de provincie, este plictisită. Mai rău, a devenit și plictisitoare. Are o garderoba la fel de sexy ca un dicționar și n-a mai fost de mult la o întâlnire. N-a avut niciodată măcar o relație "călduță", că să nu mai vorbim de una pasională.

Astfel încât atunci când se trezește, în dimineață zilei în care împlinește 34 de ani, se întreabă de ce locuiește încă împreună cu mama (văduvă) și cu mătușa (celibatară), în timp ce prietenele sale s-au căsătorit toate. Atunci decide că este momentul să înceapă o nouă viață.

Și, cum fetele cuminți nu atrag nici pe departe atâția bărbați ca "fetele rele", se impun schimbări radicale. O rochie decoltată și un machiaj adecvat fac adevărate minuni, transformând-o într-o frumusețe irezistibilă. Dornică să "recupereze", își petrece nopțile prin cluburi, dansând și flirtând.

Dar această nouă viață strălucitoare poate fi extrem de primejdioasă. Jack Russo, șeful poliției și proaspăt îndrăgostit de ea, hotărăște că trebuie să o protejeze. Mai ales după ce, într-o seară, Daisy asista la o scenă pe care nu ar fi trebuit să o vadă. Din clipa aceea, eforturile lui Jack de a rezolva complicatul caz la care lucrează se vor înzeci. Pentru că femeia pe care o iubește se află în pericol de moarte...

Linda Howard este o adevărată maestră a stilului romantic suspans. Pe lista întocmită de Goodreads “Best Romantic Suspense”, După o noapte se află pe poziția a doua, pe prima poziție fiind tot o carte de Linda Howard, Jocul Morții, pe poziția a șasea Bărbatul visat, iar pe poziția a noua La vânătoare de bărbați.

La vânătoare de bărbați reușește să ne încânte cu o acțiune antrenantă, aventuri pline de pericole, cupluri inedite ce par să nu aibă nimic în comun la prima vedere, mult umor, dialoguri spumoase și răsturnări spectaculoase de situație.

În micul orășel de provincie Hillsboro, viața era complet liniștită, condusă de o rutină comodă. Pentru a menține acest climat de siguranță, primarul Temple Dolan, aflat la al treilea mandat, îl angajase pe Jack Russo, un reputabil detectiv cu o vastă experiență căpătată pe străzile din New York și Chicago, pe post de șef al poliției locale. Deși primarul Temple Dolan pare un monument de respectabilitate, pe parcursul acțiunii ne vom lămuri că lucrurile nu erau tocmai ceea ce păreau la prima vedere…

Daisy Ann Mirror era bibliotecară în micul orășel și dusese o existență absolut banală până atunci, alături de mama și mătușa ei, ambele văduve. Ziua în care a împlinit treizeci și patru de ani i-a declanșat o criză de personalitate, Daisy decizând că-și dorea altceva de la viață. Sub aparența ei de ”șoricel” cuminte se ascundea de fapt o femeie foarte temperamentală și pasională care a răzbit la suprafață, dornică de adrenalină și aventuri pasionale, mai ales că până atunci nu avusese nicio relație serioasă, nici măcar nu fusese sărutată. Îndrăznețul ei plan impunea o schimbare radicală, iar Daisy i-a cerut ajutorul în acest sens lui Todd, un stilist homosexual de aceeași vârstă ca ea, care a acceptat cu mult entuziasm provocarea, rezultatul fiind unul de-a dreptul spectaculos.

”Trei ore mai târziu, când era deja la al treilea pahar de vin, se simțea de parcă cineva o torturase. Părul îi fusese impregnat cu tot felul de substanțe cu miros înțepător, substanțe care îl decoloraseră până ajunsese alb-gălbui, făcând-o să semene cu un rocker speriat de predicile aspre ale unui evanghelist. După ce i l-au spălat, i-au aplicat alte substanțe, cu un fel de pensulă, pe fiecare șuviță. Șuvițele erau legate astfel încât să nu se atingă între ele. Biata de ea se transformase dintr-un rocker într-o ființă extraterestră, dotată cu antene pentru recepționarea transmisiunilor sateliților.

Între timp, sprâncenele ei suportaseră un tratament cu ceară – dureros, desigur, și asta în timp ce era supusă operațiunilor de manichiură și pedichiură. (…)

După trei pahare de vin, Daisy nici nu se mai sinchisi când Annie începu să taie rapid din părul ei. Șuvițe lungi cădeau pe podea. Daisy bău și ultima gură de vin, după care întinse paharul, așteptând să i se mai aducă.”

Încurajată de faptul că nici propria mamă nu o recunoscuse, Daisy se îmbracă provocator și merge într-un club ”la vânătoare de bărbați”, iar invitațiile la dans nu încetează să apară. Tocmai când Daisy era entuziasmată de succesul obținut, unul din bărbați o așează cu forța în poala lui, iar Daisy, încercând să se elibereze, îl apasă pe o zonă sensibilă, bărbatul țipând și ridicându-se, provocând o încăierare în toată regula, din care Daisy este ajutată să scape de un bărbat care se dovedește a fi chiar intransingentul ofițer Jack Russo, în fața căruia Daisy se simțea, de fiecare dată, ciudat de emoționată. Degeaba a sperat Daisy ca Jack să nu o fi recunoscut, ochiul vigilent al acestuia o ochise încă de când intrase în club, tachinând-o fără milă.

”Daisy și-ar fi dorit să fie protejată de întuneric. Se ruga ca el să nu o recunoască. N-o recunoscuse propria mamă, darămite…

– Măi, să fie, să juri că aceasta este chiar domnișoara Daisy, rosti el tărăgănat, imitând accentul sudiștilor, și toată nădejdea ei de a nu fi recunoscută se spulberă. Vii des aici?

– Nu, este pentru prima oară. Dar pot să-ți explic, se repezi ea, simțind cum îi dogoresc obrajii de rușine.

Russo o privi printre gene.

– Abia aștept să aud o explicație. În numai treizeci de secunde ai castrat un individ și ai iscat un scandal. Nu-i rău pentru cineva care vine pentru prima oară aici. Să mă anunți când ai de gând să mai vii, ca să știu să rămân acasă.

Fir-ar să fie, doar nu era să-i permită să o învinovățească pe ea pentru nebunia dinăuntru.

– Nu a fost vina mea. Individul acela s-a repezit la mine și când am lăsat mâna jos să mă sprijin… glasul ei deveni o șoaptă încercând să găsească o modalitate mai delicată de a descrie ce se petrecuse.

– … Te-ai repezit și tu la ”ouăle” omului și le-ai strivit de scaun, se grăbi ofițerul Russo să încheie enunțul. Chiar voiam să intervin, dar când am auzit ce sunete scoate, mi-am dat seama că situația se află în mâna ta, ca să mă exprim astfel.”

De fapt, Jack o remarcase încă de prima dată când o întâlnise la bibliotecă, intenționând să se reîntoarcă pentru a-i face curte încetul cu încetul, dar transformarea ei spectaculoasă și complet neașteptată grăbise lucrurile.

”Tocmai hotărâse să treacă mai des pe la bibliotecă când, noaptea trecută, o recunoscuse la Buffalo Club și fusese cât pe-aci să calce în picioare câțiva oameni repezindu-se să ajungă la ea înainte să fie lovită în încăierarea aceea, fără a mai vorbi de faptul că trebuia să o ia mai repede din poala idiotului ăluia.

Era clar, Daisy avea să provoace necazuri, însă el intenționa să se ocupe de ea – și asta cu cea mai mare plăcere.”

Lucrurile se precipită în perioada următoare, Daisy asistă din greșeală la o crimă, iar Jack, sesizând pericolul în care se afla, se transformă practic în umbra ei, urmărind-o pas cu pas, în ciuda protestelor ei. Puternic, foarte tenace dar și din cale afară de mucalit, Jack nu se poate abține să nu o tachineze pe Daisy pentru propriul amuzament, ca atunci când Daisy și-a luat inima în dinți și s-a dus la farmacie să cumpere prezervative, pentru a transmite semnalul că era interesată de o relație, iar Jack a intrat în urma ei și i-a spus farmacistei să urgenteze tranzacția, întrucât el se grăbește, ca apoi să iasă nonșalant în urma ei, fără să cumpere nimic, provocând voit o concluzie greșită.

”Când plănuise să cumpere prezervative în ideea că bărbații aveau să devină interesați de ea, în nici un caz nu se gândise la el, și cu atât mai puțin la momentul acesta penibil. În disperarea ei, i se părea că o mulțime de bărbați o urmau și încercau să se uite în punga ei.

– A crezut că le cumpăr pentru tine!

Cu siguranță că cel puțin două persoane aflaseră deja că ofițerul Russo și Daisy Minor cumpăraseră o cutie uriașă cu prezervative și ofițerul ținuse să precizeze că se grăbește! Izbuti să-și înăbușe geamătul de furie.

– Mulțumesc, dar pot să-mi cumpăr singur prezervative, zise Russo.

– Știi la ce mă refer! A crezut că sunt pentru noi – că noi doi…

Se opri, nefiind în stare să-și ducă ideea până la capăt.

– Ar trebui să fim iepuri ca să folosim atât de multe în timpul pauzei de prânz. Nu cred că e posibil. Câte sunt acolo, vreo șase duzini, sau mai multe? Asta înseamnă șaptezeci și două, adică să petrecem toată ora, folosind câte unul la fiecare cincizeci de secunde…

Se opri și rămase pe gânduri.

– Nu am de gând să stabilesc vreun record. Hai să zicem unul pe oră, sau chiar la două ore.

Daisy crezu că o să leșine din cauza șocului, sau poate că alergase în căldura aceea de la amiază.”

Perseverența lui Jack dă roade și, curând, Daisy nu mai poate nega atracția pe care o simțea față de Jack, cei doi petrecând momente deosebit de pasionale împreună.

”Îi plăcea să-i audă gemetele, adora disperarea cu care o strângea în brațe, o încântau peste măsură fiorii și căldura care îi invadau trupul. Apoi, brusc, toată energia ei se dezlănțui. Tot ce îi înconjura se vedea ca prin ceață.”

Însă Jack nu putea să stea cu ea în permanență, astfel că, pentru siguranța ei și liniștea lui, insistă ca Daisy să-și cumpere un câine, ca să constate cu stupoare că ea își luase de fapt un cățel, Midas!

 ”-Și care-i problema? După părerea mea, este un câine foarte frumos.

– Așa-i. E grozav. Dar câinii din rasa asta sunt atât de prietenoși, încât nu-ți asigură nici un fel de protecție. După părerea lor toți oamenii le sunt prieteni și rostul acestora pe pământ este să-i mângâie pe ei. S-ar putea să latre ca să te anunțe că a venit cineva, dar asta-i tot.

– Nici nu-mi trebuie mai mult. Este numai bun pentru mine, zise ea și îl sărută pe creștet.”

După multe aventuri pe muchie de cuțit, adevărul iese la iveală, descoperindu-se că exista o întreagă rețea coruptă, cu ramificații până la cel mai înalt nivel, adevărații vinovați fiind demascați și pedepsiți, iar în plan secundar asistăm și la formarea unui cuplu surpriză, o persoană distrusă psihic până atunci căpătând o șansă miraculoasă de a-și reface viața.

În ceea ce privește personajele principale, Jack și Daisy ne conving că, în ciuda diferențelor evidente dintre ei, sunt adevărate suflete pereche, fiecare dintre ei completându-l și făcându-l fericit pe celălalt.

”Cu câteva săptămâni în urmă, Daisy suferea din pricina singurătății, iar acum viața ei era plină. În afară de familie avea prieteni la care ținea mult. Îl avea pe Midas – și, în plus, lângă ea era Jack.

Oare de ce credea că bărbații cu statură atletică nu sunt potriviți pentru ea? Se pare că tocmai de așa ceva avea nevoie. Jack arăta la fel de dur ca întotdeauna: păr ușor încărunțit, tuns scurt, umerii largi, gât vânjos, mers țanțoș. Toate acestea sugerau un om care avea nevoie de un spațiu vital suplimentar. Încă o sufoca stând prea aproape de ea, în pat și nu numai, dar începuse să se obișnuiască. Dacă punea stăpânire pe mai mult de jumătate de pat, ei nu-i mai rămânea decât să doarmă peste el. Dacă în ultimele zile Jack nu se odihnise suficient, era vina lui.”

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantic-erotice amuzante

Cărțile autoarei Linda Howard pot fi comandate pe elefant.rolibris.roemag.rocarturesti.ro, librarie.net, librariadelfin.ro

Listă cărți Linda Howard

Recenzii și prezentări cărți Linda Howard

Recenzii și prezentări cărți romantic suspans

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *