Delicatese Literare
Recenzii

Labirintul – Evadarea de James Dashner, Editura Litera – recenzie

Labirintul – Evadarea

James Dashner

Editura Litera

Titlul original: The Maze Runner

Traducerea: Simona Toroscai

366 pagini

Cartea face parte din seria Labirintul (The Maze Runner series)

1. Evadarea – Editura Litera (The Maze Runner – 2009)

2. Încercările Focului – Editura Litera (The Scorch Trials – 2010) – recenzie

2.5 Thomas’s First Memory of the Flare – 2011

3. Tratament letal – Editura Litera (The Death Cure – 2011) – recenzie

4. Ordin să ucidă – Editura Litera (The Kill Order – 2015)

5. Cod: Arșița – Editura Litera (The Fever Code – 2016)

– The Maze Runner Files – 2013

– Inside the Maze Runner: The Guide to the Glade – 2014

Labirintul – Evadarea este o carte despre experiența de a-ți împinge mintea până la limitele ei și a o forța să sară dincolo… O carte despre supraviețuire, depășirea temerilor și găsirea unor soluții miraculoase contracronometru în situații de criză. Numai o persoană extrem de puternică și echilibrată mintal poate depăși astfel de provocări.

Cum ar fi oare dacă ai fi smuls din lumea pe care o știi, ți s-ar șterge memoria și ai fi aruncat într-un loc bizar, înconjurat de oameni la fel de amnezici ca și tine, fără a avea nici o idee despre cine și de ce a făcut acest lucru?

Thomas este adus cu un lift într-un loc straniu, un fel de poiană înconjurată de ziduri care, în mod uluitor, se mișcau seara și închideau perimetrul, izolându-l de lumea de afară, iar dimineața se deschideau din nou. Este întâmpinat de mai mulți băieți, adolescenți, care se pare că fuseseră aduși acolo în aceleași condiții ca și el. Regulat cineva le trimitea provizii și medicamente prin intermediul aceluiași lift.

maxresdefault (1)

Singurul lucru pe care și-l aduce Thomas este numele lui și câteva frânturi neclare dintr-o existență trecută. Nu poate să-și aducă aminte nume sau chipuri, dar știe, paradoxal, cum arată zăpada pe copaci, luna aruncând o lumină palidă peste o pajiște plină de iarbă, o piață aglomerată cu oameni ce își vedeau de treburile lor, cum e gustul unui hamburger.

La fel ca și el, încercând cu disperare să se întoarcă la acea realitate pe care doar o întrezăreau în crâmpeie de memorie, băieții din poiană se organizaseră exemplar, fiecare având sarcini precise: constructori, excavatori, bucătari, curățători, docși, alergători, fiecare după abilitățile lui.

Alergătorii erau cei mai buni dintre ei, cu condiția fizică cea mai bună și mintea brici. Fiecare dintre cei opt alerga în fiecare zi în câte o secțiune a labirintului, care arăta diferit în fiecare zi, iar seara se întâlneau, făceau hărți cu noua configurație și încercau să găsească un tipar, ceva care să le indice calea spre ieșire și libertate. Alergătorii intrau în labirint doar ziua, având grijă să se întoarcă în poiană înainte de închiderea zidurilor, întrucât noaptea în labirint cutreierau Dureroșii – niște monștri îngrozitori care îl sfârtecau pe loc pe nefericitul ce nu reușea să se întoarcă la timp. Câte un Dureros putea apărea și în timpul zilei, iar celor care fuseseră doar înțepați de acesta și scăpaseră cu viață li se administra un ser și treceau printr-o transformare extrem de dureroasă și în urma cărora le reveneau câteva frânturi de memorie. Dar aceștia nu se grăbeau să le împărtășească cu ceilalți, ci deveneau morocănoși și închiși în ei.

Imediat după venirea lui Thomas un băiat este înțepat, iar după transformare, în momentul în care îl vede pe Thomas, are o reacție violentă, părând ieșit din minți. Se repede la acesta și vrea să îl omoare. Este salvat în ultima clipă de Alby, șeful poienarilor, iar atacatorul este condamnat să rămână în afara zidurilor peste noapte, soarta lui fiind pecetluită.

A doua zi după sosirea lui Thomas, un alt lucru bizar se întâmplă: liftul aduce o nouă persoană, în condițiile în care până atunci aceasta sosea fix la o lună după precedenta sosită, iar, mai mult, de data aceasta era o fată! Deși aflată în comă, aceasta se trezește pentru o clipă și le spune: ”Totul se va schimba.”, iar în mână avea o hârtie cu un mesaj: ”Ea e ultima. Pentru totdeauna.

Thomas simțea că el trebuia să fie alergător, întrezărind cumva un fior de speranță doar la gândul de a intra în labirint. Nu era ușor însă să ajungi alergător. Pentru aceasta trebuia să treci prin toate secțiunile, să participi la toate muncile iar la final rămâneai la cea pentru care erai cel mai potrivit.

Când însă Alby, care fusese rănit de un Dureros, și Minho, șeful alergătorilor, nu pot să ajungă la timp în poiană înainte de închiderea zidurilor, Thomas simte că nu poate să îi abandoneze unei morți iminente și se strecoară prin porți exact înainte de închiderea acestora.

Dovedind mult curaj și prezență de spirit, Thomas reușește să găsească o soluție pentru a se salva pe el și pe ceilalți doi de Dureroși, supraviețuind peste noapte.

tumblr_nebaflB4kE1su9abzo1_500

Totuși, întrucât încălcase regulile de a nu părăsi Poiana noaptea, a trebuit să se prezinte a doua zi în fața Consiliului alcătuit din cei unsprezece conducători ai fiecărei secțiuni pentru a i se acorda sancțiunea. Cu toată opoziția lui Gally, un băiat care trecuse prin transformare și susținea că își aduce aminte de Thomas și că nu ar trebui să aibă încredere în el, întrucât nu este decât un spion al celor care i-au adus acolo, ceilalți votează în majoritate pentru o pedeapsă de doar o zi de izolare în beci, după care urma să fie promovat în echipa alergătorilor.

În același timp, Alby, rănit, a trecut prin etapa de transformare, în urma căreia însă a ieșit complet schimbat. Amintiri groaznice i-au invadat mintea, iar lumea terifiantă pe care a întrezărit-o l-a demoralizat complet în încercarea de a scăpa de acolo.

”- Știu cine ești, repetă Alby încet. Te-am văzut. Am văzut tot. De unde venim, cine ești. Cine e fata. Îmi amintesc de Arșiță.”

”- Nu e de bine, răspunde Alby și, pentru prima dată de când plecase Newt, privi direct spre Thomas. Ochii îi erau două găuri de tristețe, adânciți, întunecați. E groaznic. De ce vor pulifricii ăia să ne amintim? De ce nu putem trăi aici fericiți?”

În acest timp, Teresa, deși aflată în comă, comunică telepatic cu Thomas.

”Noi doi am fost, Tom. Noi le-am făcut asta. Noi ne-am făcut asta.”

screenshot20140331at5.21.58pm

Lucrurile devin și mai stranii când, alergând prin labirint, Thomas găsește o plăcuță a cărei semnificație n-o înțelesese nimeni.

”COLAPSUL REALITĂȚII

UNITATEA ”ZONĂ INTERZISĂ – MORȚI EXPERIMENTALE”

Teresa mai încearcă cu disperare să-i transmită telepatic câteva mesaje lui Thomas înainte de a-și pierde memoria, printre care și acela că labirintul e un cod, că ea va fi catalizatorul, totul se va schimba și răul este bun. La ce se referea oare? La gândacii cu clești care mișunau prin poiană și labirint, pe spatele cărora scria RĂU și despre care Thomas credea că erau folosiți pentru a-i spiona? Informațiile sunt neclare și îi stârnesc și mai rău confuzia.

În scurt timp Teresa iese din comă dar, în același timp, soarele, ce acum era evident că fusese creat artificial, dispare, în loc de cer văzându-se acum un tavan gri, sumbru. Porțile nu se mai închid, nemaioferind nici o protecție contra Dureroșilor. Era evident că timpul expirase iar acum trebuiau să pună cap la cap informațiile adunate până atunci și să găsească o soluție înainte de a fi decimați cu toții.

Teresa insistă să participe și ea la descifrarea codului.

”Dacă e să descifrezi un cod într-un complex de mai multe labirinturi, sunt sigură că e nevoie de creierul unei femei.”

Cast-of-The-Maze-Runner

Dar timpul trece nemilos și soluția nu apare, astfel că Thomas realizează că are nevoie de informații ascunse adânc în mintea sa. Pentru a le face să iasă la suprafață, alege o soluție disperată: să se lase voit înțepat de Dureroși.

Cu o acțiune alertă, adrenalină la cote maxime, cartea te ține în priză până la sfârșit, neputând să o lași din mână. Vă las să descoperiți singuri cum vor evolua lucrurile, spunându-vă doar că finalul nu clarifică lucrurile, ci te intrigă și mai mult, făcându-te să arzi de nerăbdare să citești următorul volum.

The-Maze-Runner-Header

Cărțile autorului James Dashner pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți James Dashner

Recenzii și prezentări cărți SF

48 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *