Laleaua – intre frumusete si blestem
Povestea lalelei este între telenovelă şi drama istorică: cu pasiuni, trădări, speculaţii, splendoare, fascinaţie, până la mânie şi faliment. Nu e poveste simplă, de-a lungul istoriei întortocheat a fost drumul ei.
LEGENDE
Sunt numeroase legende, două dintre ele distingându-se. Prima poveste este persană, o ”Romeo şi Julieta” persană, vorbeşte despre tânărul Farhad care s-a îndrăgostit de frumoasa Sihrin. Când aflat că iubita lui a fost omorâtă, el s-a sinucis, aruncându-se de pe o stâncă, din fiecare picătură de sânge apărând o floare roşie. Se spune că mijlocul lalelei este inima iubitului ce se oferă şi e catifelat la fel ca iubirea celui îndrăgostit.
Ce-a de-a doua poveste a apărut tot pe aceleaşi meleaguri, în sec 16, când sultanul Persiei îşi arată dragostea faţă de iubita sa, dăruindu-i lalele de culoare roşie. Mijlocul negru al florii era asemeni inimii sultanului transformată în cărbune de focul iubirii. De atunci, laleaua a devenit un simbol al Dragostei.
EPOPEEA LALELEI
Turcii sunt cei care au descoperit-o primii şi a devenit repede un simbol al vieţii şi fertilităţii, însuşi marele poet Omar Khayam dedicându-i versuri, în sec al XI-lea. Tot războinicii turci erau cei care îşi brodau hainele cu simbolul lalelei, pentru a le purta noroc.
În 1453 turcii au cucerit Constantinopolul şi au construit palate, moschei şi clădiri în curţile cărora au cultivat lalele şi zambile. Din grădinile private ale sultanului s-au răspândit în toată zona, iar pe timpul lui Mahomed al ll-lea, simbolul lalelei era reprezentat pe robele sultanului, hainele ienicerilor şi pe vasele de ceramică.
Odată cu venirea la domnie a lui Soliman Magnificul, turcii se lansează în cultivarea intensivă a lalelei, descoperind de noi soiuri. LALEAUA de Istanbul avea aproximativ 1500 de varietăţi, iar oraşul ISTANBUL devenenea ORAŞUL LALELELOR. Unele dintre aceste erau foarte rare şi aveau denumiri pe măsură, două dintre ele au rămas consemnate în analele vremii: ”Perla nepereche” şi ”Lumina raiului”. Apogeul avea să fie atins în anul 1700 când Istanbulul găzduia FESTIVALUL LALELELOR. Magia avea loc la lumina lumânărilor, unde sute de vase pline cu florie erau expuse, colivii cu privighetori încântau trecătorii, aceştia fiind îmbrăcaţi în culori care se asortau cu pastelul florilor.
În Occident a ajuns datorită ambasadorului imperiului romano-german la Viena, în jurul anului 1550. Odată ajunsă aici, laleaua s-a răspândit cu repeziciune. Frumuseţea şi rezistenţa florii, deopotrivă cu preocuparea elitei pentru horticultură au făcut ca nobilii să înceapă o întrecere în a descoperi noi soiuri de bulbi.
Cel mai mare botanist al sec. al XVI-lea, Clusius, a organizat şi catalogat toate soiurile de lalele în funcţie de frumuseţe şi raritate, şi, după ce s-a ocupat de grădina botanică de la Viena, a adus câţiva bulbi în 1593 în Provinciile Unite. La Leiden, el a înfiinţat o grădină botanică care a ajutat la descoperirea şi popularizarea florii în Olanda. Bogaţii vremii investeau în obiecte de valoare, iar lalealua era o astfel de investiție. Dar ceea ce a generat ”mania olandezilor” pentru frumoasa floare este un ”virus de bine”, care făcea ca petalele unei flori să aibă diferite culori. Diferite soiuri şi diferite combinații de culori erau obţinute de horticultori. Un bulb de lalea era scump, dar unul rar era extrem de valoros, putând să coste cât salariul unui negustor pe 1 an. Cel mai rar soi a fost SEMPER AUGUSTUS, care în epocă a fost vândut în anul 1636 cu suma de 5500 de guldeni! Bulbii de lalele erau consideraţi cele mai scumpe cadouri de nuntă, iar Olanda a devenit ŢARA LALELELOR.
CRIZA LALELELOR
Olanda a primit o adevărată lecţie de economie în sec. al XVII-lea, şi asta din cauza lalelelor. Preţurile acestora se dublau, uneori chiar triplau. Vârful crizei a fost atins în 1637, când, la o licitaţie, s-a vândut cu 90 000 de guldeni o colecţie, nu de tablouri sau de obiecte de artă, ci de BULBI DE LALELE. Febra lalelelor era asemeni febrei aurului, se tranzacţionau zilnic şi se pierdeau sume fabuloase, peste noapte comercianţi prosperi deveneau falimentari dacă preţul scădea. O săptămâna mai târziu, negustorii nu s-au înghesuit să cumpere, devenind precauţi, neștiiind până unde va urca preţul. Unii intuiau că specula cu lalele era periculoasă şi că piaţă se va prăbuşi la un moment dat. Când a ajuns la apogeu ei au refuzat să investească şi atunci s-a produs dezastrul: negustorii care plătiseră banii nu au mai primit bulbii pe care îi promiseseră mai departe, pe sume şi mai mari, mii de oameni trezindu-se peste noapte falimentari. Guvernul a intervenit şi a stabilizat situaţia. De atunci, preţul lalelelor nu a mai atins niciodată cotele astronomice, şi Olanda a început să cultive mai mult pentru export lalelele.
CULTIVARE
În mod normal se plantează în toamna, cât mai aproape de iarnă, dar având grijă că pământul să nu fie îngheţat.
Adâncimea de plantare trebuie să fie de 3 ori înălţimea bulbului, iar distanţa de 10 cm între ele. Peste iarnă locul plantat rebuie acoperit pentru a preveni îngheţarea.
LEGENDĂ
COLAJ 1:
poza 1 lalele roşii – simbolul dragostei
poză 2 – SEMPER AUGUST – cele mai scumpe
poza 3 – ceramică turcească cu motiv lalele
poza 15 – grădina cu lalele în apropierea Moscheii albastre din Istanbul
COLAJ 2 si 3 – varietăți rare de lalele
28 Comments
Luiza
Sunt flori frumoase,desi le admir singurul lucru pe care il stiam e ca Olanda e tara lalelelor,asa ca articolul e foarte interesant.
Felicitari!
sacadat2016
ma bucur ca ti-a placut ,
Luiza
Normal ca mi-a placut,si am aflat lucruri noi.
Tyna
Super articol! Foarte interesante informațiile, colajele de poze sunt superbe, iar melodia de la sfârșit mi-a trezit multe nostalgii…
Aștept cu nerăbdare următoarea floare
Dorina Danila
Frumoase flori, interesante povesti, superbe imagini. Se pare ca laleaua e vedeta momentului, am scris si eu despre ea zilele trecute :).
sacadat2016
da, asa e , este vedeta saptamanii, initial am vrut sa scriu despre viorele dar am fost sabotata , peste tot unde ma uitam numai lalele
Dorina Danila
Astept si povestea viorelelor :).
Mara
Superbe informatii despre aceste flori. Imi plac legendele lor.
sacadat2016
am sapat printre legende special pentru ele si nu am fost dezamagita , istoria lalelei este aproape o epopee
Daniela Cusa
Lalelele sunt florile mele preferate. A fost frumos sa le citesc istoria. Nu stiam mai nimic despre ele. Multumim pentru fainul articol!
sacadat2016
mai sunt cateva zile pana la sfarsitul lunii , asa ca ma grabesc sa scriu si despre alta floarea lunii martie
Daniela Cusa
Abia astept sa vad ce urmeaza! Keep up the good work!
Geo
Frumos articol! Unele informații le stiam, altele nu… Mi-a placut enorm! Felicitari!
sacadat2016
nici eu nu stiam o parte din informatii, am avut parte de multe suprize
Dana Petraru
Frumos articol,Sacadat….era normal sa aiba niste povesti frumoase avand in vedere ca sunt flori atat de delicate…..
Oli
Foarte frumos articol!Laleaua e una din florile mele preferate, stiam ca are o istorie zbuciumata…
sacadat2016
nici nu te intreb daca ti-au placut , a ascultat melodia si mi-am dat seama.
Călător prin viață
Eu nu știam nimic despre lalele, știu doar că sunt frumoase. Cum de altfel nu prea cunosc istoria florilor. Noroc cu voi!
Tyna
Ne bucuram ca iti place aceasta rubrica!
sacadat2016
meci , merci ,merci , aveti un buchet de lalele de la mine!
barbalata mirela
Interesanta descrierea. Suna ca o poveste. si mie imi plac lalelele. Cine sta la curte ar fi si pacat sa nu aiba aceasta floare in gradina
Mirela Nenciu
Foarte frumoasa istoria lalelelor! Nu imi plac in mod deosebit dar cateva tot am in gradina!
Balan Daniela
foarte frumos articolul ,felicitari
Cornelia
Interesant articolul, asa mai aflu si eu cate ceva. Mie îmi place sa primesc flori; în schimb nu prea stiu sa le îngrijesc m
Oli
Mie îmi plac foarte mult lalelele, am și în grădina câteva soiuri deosebite. Le îngrijește soțul, mie îmi plac, dar el are o pasiune pentru flori…
anasylvi
Sunt minunate lalelele in toate culorile!
Cornelia
Ce frumos e sa recitește articolele dragi!!!
Oli
Ma bucur mult ca iti plac, Cornelia!