Delicatese Literare
DIVERSE

Lansare carte – Exercițiu de încredere de Susan Choi, colecția „Raftul Denisei“, Editura Humanitas Fiction

Miercuri, 6 octombrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Exercițiu de încredere de Susan Choi, roman câștigător al National Book Award for Fiction 2019, recent apărut în traducerea Mihaelei Buruiană în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu, „o poveste despre putere și abuzul de putere, despre consimțământ și ambiguitatea acestuia“. (The Guardian).

Participă: Alina Purcaru, scriitoare și jurnalistă, Cristina Stănciulescu, jurnalistă și Marius Constantinescu, jurnalist și scriitor. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction. 

„Exercițiu de încredere împletește rigoarea intelectuală a stilului post­modern cu o poveste atemporală, fascinantă și, la final, neliniștitoare.“ — Juriul National Book Award 2019

Începutul anilor ’80. O suburbie americană. Un liceu de artă – CAPA – îi adună, de la toate școlile publice, pe cei mai înzestrați adolescenți. Talente deja confirmate, urmând a fi descoperite, sau care se vor pierde pe parcurs, puse laolaltă într-un mediu artistic unde manipularea – voită sau nu, insidioasă și de cursă lungă în viețile elevilor – pare să devină una dintre disciplinele obligatorii. Proaspăt admiși, David și Sarah se îndrăgostesc – o primă iubire pe care o feresc, instinctiv, de ochii celorlalți, încercând ei înșiși să o accepte și să o înțeleagă mai întâi, dar care ajunge să fie expusă aproape ca o temă de studiu a claselor de actorie. Profesorul Kingsley – printre toate exercițiile de încredere la care îi supune pe elevi – îi forțează pe cei doi să se confrunte, nu fără a fi intervenit înainte ca un maestru păpușar ce își aranjează marionetele după bunul-plac. Orgoliul rănit, impactul autorității adulților asupra tinerilor, violența, jocul imperceptibil al adevărului cu minciuna, al realității cu ficțiunea vor schimba nu numai traiectoriile lui Sarah și David, ci și pe ale tuturor celor care își văd viața pusă sub lupă.

Sarah tocmai a fost admisă la un liceu prestigios de artă și s-a îndrăgostit de David, coleg cu ea la cursul de actorie al carismaticului domn Kingsley. Printre metodele controversate ale acestuia se numără exercițiile de încredere, menite să-i elibereze pe elevii săi de frică, de trac, de barierele pe care le pun în calea unei exprimări libere a emoției. Doar că, cel puțin în cazul lui Sarah, efectul este invers și de durată, iar anii de liceu, cu suferințele din dragoste, prieteniile destrămate și dramele personale, vor lăsa urme adânci. Asemenea domnului Kingsley, aproape toate personajele a căror viață va fi modelată de acesta vor ajunge să disece, să observe și să manipuleze. Un spectacol în spectacol, o carte în carte, un joc al perspectivelor și identității, un puzzle care, completat cu ultima piesă, va revela adevăruri surprinzătoare.

„Susan Choi își construiește romanul cu atenție, acesta fiind însă plin de momente de teribilă grație, și teamă, și abandon… O examinare strălucită, savuroasă și în același timp delicată a consimțământului sexual.“ – The New York Times

Susan Choi s-a născut la South Bend, Indiana, tatăl său fiind de origine coreeană. A obținut licența în literatură la Yale University și un master la Cornell University. Primul ei roman, The Foreign Student (1998; Studentul străin, în pregătire la Humanitas Fiction) a câștigat Asian-American Literary Award for Fiction și a fost finalist la Discover Great New Writers Award oferit de Barnes&Noble. În 2003 publică cel de-al doilea roman, American Woman, care ajunge finalist la Pulitzer Prize pentru literatură 2004. Cu cel de-al treilea roman, A Person of Interest (2009), Susan Choi câștigă PEN/W.G. Sebald Award, acesta fiind de asemenea finalist la PEN/Faulkner Award, în anul publicării. În 2014 îi apare My Education, cu care câștigă Lamda Literary Award. Cel mai recent roman al său, Exercițiu de încredere (Trust Exercise; Humanitas Fiction 2021) e publicat în 2019 și câștigă National Book Award. Tot în 2019 apare și prima ei carte pentru copii, Camp Tiger. În 2020, împreună cu David Remnick, Choi a editat o antologie de proză scurtă cu titlul Wonderful Town: New York Stories from The New Yorker. În prezent, predă scriere creativă la Yale University.

Romanul Exercițiu de încredere de Susan Choi este citit de Radio România Cultural.

Newsletter

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *