Lasă lumea în urmă de Rumaan Alam, Editura Litera – recenzie
Lasă lumea în urmă
(Leave the World Behind – 2020)
Rumaan Alam
Editura Litera
Colecția Buzz Books
An apariție: martie 2021
Nr. pagini: 304
Traducător: Alexandru Cormoș
Rumaan Alam a studiat scrierea creativă la Oberlin College. Este autorul romanelor Rich and Pretty (2016), That Kind of Mother (2018) și Lasă lumea în urmă (Leave the World Behind, 2020), finalist la National Book Award. Alte scrieri ale sale au apărut în The Wall Street Journal, The New York Times, New York Magazine, Buzzfeed și The New Republic. Este, de asemenea, gazda a două podcasturi pentru Slate. Locuiește în New York.
Amanda și Clay pleacă în vacanță împreună cu copiii lor, departe de agitația din New York, într-un colț îndepărtat din Long Island, unde urmează să stea într-o casă luxoasă, închiriată pentru o săptămână. În prima zi, adulții cumpără cantități enorme de mâncare, dulciuri și băuturi scumpe și profită din plin de piscină. Copiii stau cu ochii lipiți de televizor și de telefoane. Noaptea, însă, paradisul lor se destramă odată cu bătăile în ușă ale unui cuplu în vârstă, de culoare: Ruth și G.H., proprietarii casei, pe care nu-i întâlniseră niciodată personal, aduc vestea că în New York a avut loc o pană de curent, care a lăsat orașul în beznă. În împrejurări tot mai alarmante, cele două familii sunt puse la încercare: Câtă încredere să aibă unii în alții? Este casa de vacanță, izolată de civilizație, un loc în care să se simtă în siguranță? Și, în definitiv, ce s-a întâmplat în lumea de afară, pe care au vrut să o lase în urmă?
Rumaan Alam scrie un roman provocator și plin de suspans despre complexitatea misiunii de părinte, despre rasă și clase sociale, despre relevanța unor principii și valori în situații de criză extremă.
„Cea mai bună carte pe care o puteți citi în acest moment… O cursă teribilă perfect construită și, în același timp, un roman de idei, Lasă lumea în urmă combină tehnica narativă iscusită, o perspectivă nemiloasă asupra culturii consumeriste și câteva momente cu adevărat șocante… O lectură excepțională care vă va urmări multă vreme după ce veți parcurge în goană ultimele pagini.“ USA Today
„Atât de inteligent și atât de subtil, încât atrage cititorul într-o falsă impresie de siguranță și stăpânire a situației… Inițial, cartea pare să fie despre căsătorie și familia modernă, priorități și alegeri, despre felul în care se măsoară succesul în secolul XXI – atâta tot. Dar este mult mai mult de atât… Perfect sincronizat cu incertitudinea lumii în care trăim.“ Library Journal
„Lasă lumea în urmă” de Rumaan Alam este o carte extrem de interesantă, scrisă cu umor fin, tușe de ironie și dramatism pe alocuri despre clasele favorizate, familie, căsnicie, reacțiile și alegerile oamenilor atunci când sunt puși față în față cu situații limită.
Ce face o familie tipic americană când vrea să evadeze din vacarmul marelui oraș New York? Pleacă în excursie, departe de aglomerație, poluare și zgomot, departe de civilizație. Clay și Amanda, împreună cu cei doi adolescenți ai lor, Archie și Rose, găsesc „refugiul desăvârșit” în Long Island. O casă minunată, dotată conform ultimului răcnet în materie de utilități, un peisaj de vis, piscină și o imensă pădure vecină cu proprietatea îi determina pe cei patru să creadă că acesta este Raiul pe pământ, o oază de liniște și siguranță în care se vor bucură de momente plăcute în familie. O locuință – bijuterie care își merită banii și reclama cu prisosință, o „insulă” intimă bine ancorată în lumea plină de frământări în care trăiesc zi de zi.
„Pășește în superbă noastră casă și lasă lumea în urmă”.
Clay, profesor de engleză, și Amanda care lucrează în publicitate sunt personajele care aparțin clasei de mijloc, nici bogați, nici săraci, care aspiră în secret la împliniri materiale și ascensiune pe scala socială. Doi oameni care s-au iubit și încă se mai iubesc în pofida anilor, ambițiilor, nemulțumirilor și rutinei care au trecut peste relația lor.
Clay este un tip maleabil, un visător care trăiește deseori sentimentul inutilității și care vrea să fie un erou pentru familia lui. Amanda este cea care dă tonul în familie și în căsnicie, îi place să se simtă indispensabilă, dorită și iubită, o femeie care pare stăpână pe sine dar care este măcinată uneori de nesiguranță. Are nevoie să-și redescopere propriile puteri feminine, sexualitatea și ceea ce reprezintă ea pentru familie și soț.
Antrenați în vârtejul vieții, al joburilor și rutinei, amândoi privesc această evadare din cotidian că o oportunitate de a regăși plăcerea în momentele petrecute împreună și cu cei doi copii. Totul este fermecător până când, într-o seară, le bate la ușă cuplul care deține proprietatea unde cei patru își petrec sejurul. Cuplul vine la pachet cu două vești care le strică buna dispozitie: departe de bula lor de fericire, unde veștile ajung greu, are loc o pană majoră de curent pe Coasta de Est a Statelor Unite, întâmplare ce surprinde cuplul proprietar al casei de vacanță în apropierea locuinței și, speriați, aceștia vor să stea în casa lor până se lămurește situația. În Long Island, nu există probleme cu electricitatea dar semnalul telefonic și TV a picat, așa că Amanda și Clay se văd puși în situația de a fi complet izolați de societate și de freamătul civilizației, locuind în aceeași casă cu niște străini până ce află vești despre misterioasa pană de curent ce le-a stricat bucuria unui sejur liniștit.
Un zgomot misterios, venit de nicăieri, deasupra Long Island-ului, suficient de puternic să crape sticla și să zdruncine construcția modernă în care și-au găsit refugiul, macină nervii celor două cupluri, creează isterie, frică pune stăpânire pe viețile lor, întreaga situație scăpând-le printre degete pentru că habar nu au cu se confruntă, habar nu au că în tot acest timp oamenilor le este pusă la încercare credința și că ei trebuie să lupte să țină întunericul departe.
Ce se întâmplă atât de rău în lume și ce gânduri sălășuiesc în mintea locatarilor superbei case de vacanță când semnele care li se arată aduc cu ele teroarea și vestesc sfârșitul civilizației, vă las să descoperiți citind acest roman captivant pe care îl recomand cu plăcere.
„Tăcură, că și cum ar fi știut că urmă să vină. Și a venit. Același zgomot? Sigur. Da. Probabil. De ce nu? Cine știe? O dată, de două ori, de trei ori. Geamul de deasupra chiuvetei se crăpă. La fel și lampa de tavan de deasupra blatului. Probabil că ar fi trebuit să se întrerupă curentul, dar nu se întrerupse. Nimeni nu va ști să spună exact de ce. Zgomotele se suprapuseră, dar fură discrete, era sunetul – nu știau asta – avioanelor americane, pe cerul american, care goneau către viitorul american. (…) Milioane de americani bâjbâiau acasă în întuneric, însă doar câteva mii dintre ei auziseră zgomotele acestea și își liniștiseră copiii și se alinaseră unii pe alții, întrebându-se ce anume erau. Unora li se făcu rău, fiindcă așa funcționa organismul lor. Alții ascultară și își dădură seama cât de puțin înțelegeau din lume.”
12 Comments
Oli
Wawww, ce poveste interesantă!❤ Minunată și captivanta recenzie, ispititoare recomandare, felicitări Carmen și mulțumesc! ❤
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Oli, cu mare drag! ❤️
Tyna
O recenzie minunată și foarte convingătoare! ❤ Un subiect deosebit de interesant! Sunt tare curioasă în privința deznodământului. Vreau să citesc și eu cartea. Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Tyna, mulțumesc mult și eu! ❤️
Geo
Mulțumesc pentru recomandare, Carmen! O carte tare incitantă. Mă ispitești cu ea.
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Geo, mulțumesc și eu pentru apreciere!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos, Daniela! ❤️
anasylvi
Ce interesant si misterios! Chiar sunt curioasa ce se petrecea acolo. Foarte frumoasa recomandare, Carmen, multumesc!
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Ana, mulțumesc mult! ❤️
Mirela Barbălată
Pare o poveste tare misterioasă!! Iar recenzia este pe măsură, incitantă . Felicitări!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Mirela, cu mare drag! ❤️