Lațul de Lilja Sigurðardóttir, Editura Crime Scene Press – recenzie
Lațul
(Snare – 2015)
Lilja Sigurðardóttir
Editura Crime Scene Press
An apariție: 2020
Nr. pagini: 288
Traducător: Liviu Szoke
Primul volum al seriei Reykjavik Noir
După un divorț urât, frumoasa Sonja încearcă din răsputeri să-și câștige existența și să obține custodia fiului ei. Forțată de împrejurări, face contrabandă de cocaină în Islanda. Nu durează mult și se pomenește prinsă într-o lume a infractorilor nemiloși. În încercarea de a scăpa de primejdie, trebuie să apeleze la inteligență pentru a-l înfrunta pe inamicul ei numărul unu, Bragi, un agent vamal cu multă experiență care îi stingherește strategiile noi și tot mai îndrăznețe.
Lucrurile sunt și mai complicate pentru că Sonja are o relație cu o femeie, Agla, care cândva a ocupat o poziție înaltă în consiliul de administrație al unei bănci dar acum, după criza economică din Islanda, se luptă cu acuzații de tot felul.
Un thriller original și sexy, cu acțiune într-un ritm nebunesc, plasată în orașul Reykjavík acoperit încă de cenușa vulcanului Eyjafjallajökull, și personaje fascinante. O reușită literară a uneia dintre cele mai captivante scriitoare moderne de mystery & thriller.
„O carte excepțională, care consolidează locul Liljei printre cei mai buni scriitori de literatură crime din Islanda.” – Yrsa Sigurðardóttir
„Islanda ne încântă cu niște scriitori extraordinari, iar Lilja e printre cei mai buni. Cartea de față e o poveste fermecătoare de iubire și suspans, pe care o ții minte încă mult timp după ce ai întors și ultima pagină.” – Michael Ridpath
„Un thriller inteligent, ambițios și extrem de antrenant, năucitor de original, scris cu mâna sigură și stilul unui autor versat. Lilja va deveni un superstar scandinav.” – Eva Dolan
„Lilja Sigurðadóttir ne oferă un thriller diabolic de eficient, cu o miză ultrarealistă… Abia așteptăm următoarea aventură a Sonjei.” – L’Express
Lațul de Lilja Sigurdardottir este un thriller care impresionează prin tensiune, ritm alert și emoții intense, alături de o intrigă foarte bine construită și personaje interesante care dau viață unei povești excelente pe care o recomand tuturor iubitorilor de suspans și mister. Autoarea islandeză reușește cu succes să țina cititorul captiv în paginile cărții prin răsturnări de situație, prin trăirile personajelor, dar și prin expunerea unor detalii și dezvăluiri din lumea obscură a traficului de droguri. Stilul deja consacrat al autorilor nordici este în topul preferințelor mele, mai ales că aceștia sunt maeștri în creionarea atmosferei dark, dar și în realizarea unor scenarii bulversante în centrul cărora se găsesc personaje vicioase care își interpretează „rolurile” cu talent.
Sonja Gunnarsdottir își creionează propriile „scenarii” și joacă „roluri” pentru a reuși să scape din „Lațul” pe care-l are în jurul gâtului. Nu, nu este actriță, dar ar trece cu succes orice probă la castinguri. Este cărăuș de droguri, le transportă din străinătate în Islanda, și este obligată să facă acest lucru, căci garanția că se va supune acestei activități infracționale o constituie fiul ei, Tomas. Are o iubită, iar această înclinație sexuala a descoperit-o în timpul căsniciei, după ce îl născuse pe Tomas. Din păcate pentru ea, divorțul urât prin care a trecut a culminat cu pierderea custodiei temporare a copilului, aceasta fiind acordată fostului soț.
Din acel moment, cea mai mare și aprigă dorință a ei a fost să-și recupereze copilul și să fugă din „Lațul” în care a fost prinsă de avocatul „binevoitor” pe care nu l-a putut plăti pentru ajutorul care i l-a oferit în timpul separării de fostul soț și care a obligat-o să facă contrabandă cu cocaină pentru a-și achita datoria. A strâns cu greu o parte din banii care îi trebuie să se desprindă din mizeria în care a întrat și își planifică momentul în care își va lua copilul, se va elibera și va avea parte de un nou început. Realitatea în care trăiește este una oribilă – teama de a nu fi prinsă, angoasele pe care le are când duce asupra ei drogurile, adrenalina care o secătuiește după un transport, frica teribilă, care aproape îi paralizează creierul, fața de dubioșii cu care ” lucrează” – toate aceste trăiri îi intensifică, până la paroxism, dorința de a scăpa din Laț.
Adam, fostul soț al Sonjei este un tip violent care își tine cu greu în frâu pornirile explozive. Viclean, prefăcut, a fost un personaj care nu mi-a plăcut și singurul aspect care m-a făcut să nu-l urăsc maxim a fost comportamentul cât de cât adecvat față de copilul lui și al Sonjei. Îi displace total faptul că Tomas este înnebunit după mama lui și o urăște pentru iubirea adevărată pe care femeia o poarta copilului lor, dar și pentru trădarea față de el când aceasta l-a înșelat cu o femeie.
Agla Margeirsdottir a fost director al departamentului de investiții al unei mari bănci dar câteva actiuni neinspirate făcute sub presiunea șantajului și a crizei economice care a zguduit țara au făcut-o să intre în vizorul procuraturii, fiind cercetată și acuzată de spălare de bani și mașinațiuni cu fonduri de investiții. Iubita ei este Sonja, dar Agla nu este interesată de o relație adevărată, permanentă. Încă nu acceptă, încă se luptă cu sentimentele ei față de Sonja și îi este rușine cu orientarea ei sexuală, relația dintre cele două femei fiind una instabilă emoțional, cu suișuri și coborâșuri. A devenit dependentă de alcool și se complace, se bălăcește în autocompătimire.
Un personaj surprinzător și extrem de interesant în această poveste este Bragi, inspector-șef vamal, un tip aflat la vârsta pensionarii, cu „miros” fin și instincte ascuțite, cu mare experiență în ceea ce privește tertipurile utilizate de contrabandiști pentru a introduce droguri în țară. Are o poveste tristă și emoționantă legata de soția lui, care pe mine m-a înduioșat profund. Seriozitatea cu care veghează activitatea vamală dar și intuiția sunt cele care-i îndreaptă privirile către călătoriile pe care Sonja le face în străinătate și înapoi în Islanda. Așa încât destinul îi aduce pe Sonja și Bragi față în față și în mijlocul unor situații și evenimente intense și surprinzătoare, mai ales că miza jocului crește când Sonja este forțată și amenințată de către „șeful ei” să aducă în țară o cantitate foarte mare de droguri, riscul de a fi prinsă de cel care o urmărește „cu ochi de vultur” devenind enorm. Astfel, Sonja trebuie să pună la bătaie tot arsenalul de care dispune, de la inteligență, imaginație, stăpânire de sine, arta disimularii, la strategia de abordare pentru a încerca să înșele vigilența inspectorului vamal care a pregătit și el un scenariu surprinzător – și aici trebuie să fac o paranteză și să vă spun că autoarea dă dovada de talent și imaginație și surprinde cu o răsturnare de situație care m-a bulversat.
Pentru că sunt dependentă de adrenalină, am adorat acțiunea rapidă, ritmul alert și intriga deosebită care m-au ținut conectată în poveste de la început până la sfârșit și de asemenea doresc să remarc prezentarea grafică impecabilă și traducerea excelentă, elemente prezente în toate cărțile lecturate de mine de la Editura Crime Scene Press.
În așteptarea unor noi aventuri palpitante ale Sonjei, vă invit să citiți „Lațul”, un thriller îndrăzneț, provocator și antrenant ce posedă toate atuurile unei lecturi de calitate.
„La controlul de securitate, Sonja își scoase cureaua și o strânse colac în tavă, alături de palton și de pantofi. Catarama curelei era singura piesă de metal din toată îmbrăcămintea ei. Deja își scosese cerceii și inelele, pe care le vârâse în buzunarul paltonului. Știa că nu-i nevoie de acest lucru însă dorea să elimine orice fel de risc de verificare corporală, chiar dacă pachetul era prins bine între picioare și membrii echipei de Securitate nu mergeau niciodată atât de departe încât să o pipăie în zona vintrelor. Prevederea era întotdeauna răsplătită, deci nu strica niciodată să fie sută la sută sigură. Își ținu respirația când trecu prin detectorul de metale, chiar dacă știa că acesta nu va țiui când va trece prin el. Îi adresă un zâmbet scurt tipului de la securitate și-și luă geanta de pe banda rulantă. (…) Totul trebuia să decurgă conform planului. Merse pe cât de repede îi permitea pachetul prins între picioare, scoțând un oftat adânc de ușurare și simțindu-se învăluită cu totul de senzația de destindere ce semăna aproape cu un drog când văzu că magazinul de genți de voiaj era deschis.”
10 Comments
Mirela Barbalata
Wow! Captivantă recenzie! Felicitări, Carmen!
Mulțumesc pentru recomandare și tentație .
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Mirela, cu mult drag! ❤️
anasylvi
Excelenta recenzie, suprinde foarte bine elementele care tenteaza orice iubitor al genului, atmosfera, personajele, adrenalina. Multumesc pentru recomandarea foarte reusita!
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Ana, mulțumesc și eu! ❤️
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos, Daniela, cu drag! ❤️
Tyna
Waw! Foarte captivantă recenzia! M-ai făcut foarte curioasă atât în privința răsturnării de situație cât și în privința deznodământului, astfel că vreau să citesc și eu cartea. Mulțumesc mult pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult pentru apreciere, Tyna, cu mare drag! ❤️
Oli
Excelenta recenzie și recomandare, felicitari Carmen si multumesc! Imi place foarte mult ce ai scris despre carte, ma atrage subiectul, dar, mai ales, personajele, m-ai tentat la maxim, am trecut-o si eu pe lista de lecturi!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult pentru apreciere, Oli, cu mare drag! ❤️❤️