Delicatese Literare
Tag/Leapșa

LEAPSA TARDIS

Leapșa TARDIS

img_0362Serialul Doctor Who prezintă aventurile unui Lord al Timpului care, după ce a părăsit planeta sa de origine, începe să exploreze universul în nava sa TARDIS. Cu această navă, doctorul și însoțitorii săi pot călători în orice loc, mergând în viitor și în trecut. TARDIS-ul este echipat cu un sistem de cameleon, care îi permite să ia aspectul care se potrivește în peisajul locului pe care îl explorează Doctorul Who, dar după ce a ajuns pe Pământ în anii ’60, sistemul cameleon a încetat să funcționeze și Tardis-ul doctorului a rămas camuflată ca o cabină telefonică din anii ’60.

img_0363

O provocare primită de la Cuvinte Vrăjite şi acceptată cu plăcere!
După o Cină literară, a venit rândul unei călătorii literare. Ne plac călătoriile, aşadar să pornim şi să vedem unde ajungem

 

1. TARDIS te duce în trecut. În ce roman istoric sau clasic ai dori să călătorești?

În 1883 Octave Mouret vinde tot ceea ce o femeie şi-ar fi putut dori în 1883, cu un marketing inovator, vrăjind femeile, acestea neputând rezista avalanşei de ţesături delicate, din mătase, blănuri, pălării ochioase şi fistichii, ciorapi, satinuri, catifele expuse opulent şi strălucitor în vitrine, care atrag ca un magnet privirile frumoaselor doamne Ce femeie nu și-ar dori să intre într-un astfel de paradis?
În mijlocul raionului, o expoziţie de mătăsuri de vară lumina holul cu strălucirea unei aurore, ca răsăritul unui astru, în cele mai delicate nuanţe ale luminii, roz‑pal, galben‑stins, albastru‑limpede. Erau şaluri de o fineţe pură, surahuri  mai uşoare decât pufurile ce‑şi iau zborul din copaci, pekin‑guri  satinate ca pielea suplă a fecioarelor chineze. Mai erau expuse numeroase mătăsuri de Japonia şi de India, fără a le socoti pe cele pariziene, cu o mie de dungi, în pătrăţele, cu flori, amintind de doamnele în rochii cu volane, ce se plimbau în dimineţile de mai pe aleile umbrite de coroanele copacilor.

ladies

 

2. TARDIS te duce într-o epocă medievală. Ce carte de fantezie vizitezi?

  • Un yankeu la curtea regelui Arthur de Mark Twain, o carte care ne oferă o poveste amuzantă, dar în același timp o lecție de viață, ca și o lecție de istorie despre epoca medievală.
”(…) în faţa ochilor se întindea o privelişte largă şi frumoasă, de ţară, pe care o admiram de unul singur. Adică singur de tot nu eram, căci se mai afla pe-acolo un individ călare, care se zgâia la mine de pe spinarea calului, unul care parcă atunci ieşise dintr-o carte cu poze. Purta din tălpi şi până-n creştet o armură de fier, din acelea de pe vremuri; pe cap, avea un coif ca un butoiaş, cu o deschizătură în dreptul ochilor; şi mai avea o pavăză, o spadă şi o suliţă grozavă. Calul purta şi el armură şi un corn de oţel care-i apăra fruntea şi mai avea un valtrap straşnic de mătase roşie şi verde, care-l acoperea de sus până jos, aproape de pământ, ca un baldachin.”

 

3. TARDIS te duce în spațiu. Ce univers SF vizitezi?

  • Cioburi de stele de Amie Kaufman și Meagan Spooner, să ajungem pe strania planetă terraformată a ființelor șoptitoare alături de Lilac și Tarver

 

4. E timpul să te întorci acasă dar Tardis alunecă într-un univers paralel. În ce lume distopică ajungi?

  • Pragul de Doina Roman, o carte care te ”teleportează” într-o lume uluitoare, printre clanurile care trăiesc peste 11 milenii, după anul 10269, într-un ținut de la marginea apelor – Ținutul Lacului Negru. Acolo ajungem Subcetate, printre kârci, care ne întâmpină voioși, precum le e felul.
”(…) în sală năvăliră, cu chiote și veselie, krâcii…
Arătau ca niște cârtițe bipede, cu corpul acoperit de o blăniță scurtă și lucioasă, aveau ochii pe jumătate închiși, deși vedeau bine și ziua, și noaptea, așa le plăcea, să stea cu pleoapele lăsate pe ochii lor mari și negri, alungiți peste măsură.
În ciuda faptului că trăiau majoritatea timpului în întuneric, krâcii erau un clan vesel.  Nu era zi să nu dea o petrecere în cinstea cuiva din neamul lor și să nu se îmbete cu vin din rădăcina unei plante...”

 

5. TARDIS se duce într-un univers alternativ locuit de copii. În ce carte pentru copii îți dorești să călătorești?

  • Alice în țara minunilor de Lewiss Carroll, să intrăm prin vizuina iepurelui alb în țara minunilor nemaivăzute și nemaiîntâlnite:

 

6. TARDIS în cele din urmă revine în universul nostru și va ateriza pe Pământ, în prezent. În ce carte contemporană dorești să călătorești?

  • Ea & el de Marc Levy – o comedie savuroasă, care te duce la Paris și Seul și în care te delectezi cu replicile pline de umor ale personajelor. M-a amuzat mult pledoaria Miei pentru ca romanul scris de Paul să se termine cu bine.
– E un punct de vedere.
– Nu, e o chestiune de bun-simț și de curaj. Ce rost are să joci, să scrii, să pictezi ori să sculptezi, să-ți asumi asemenea riscuri, dacă nu pentru a-i face fericiți pe ceilalți? Să storci lacrimi prin casele oamenilor, pentru că e mai valorizant așa? Știi ce-ți trebuie ca să iei un Oscar în zilele noastre? Să-ți fi pierdut brațele sau picioarele, pe taică-tău sau pe maică-ta, iar toate patru la un loc ar fi și mai bine. O doză îndesată de nenorocire, de sordid, de josnicii care să smulgă hohote de plâns și lumea te vede genial, dar nici nu se uită la tine dacă o faci să râdă sau să viseze. Mi s-a luat de hegemonia culturală a marasmului. Așa că romanul dumitale o să se termine bine și cu asta, basta!
– Am priceput, răspunse Paul cu timiditate. 

paris

7. De obicei, TARDIS are la bord un însoțitor. Ce personaj literar ai lua cu tine în această călătorie în timp și spațiu?

  • Phileas Fogg din Ocolul Pamantului in 80 de zile de Jules Verne, un călător de cursă lungă, foarte experimentat, și ale cărui impresii de călătorie ar captiva pe oricine.
În călătoria lui contracronometru în jurul lumii, imperturbabilul Fogg face rost de cele mai ingenioase mijloace de transport, de la elefanți, sănii cu vele până la vapoare cu aburi. Deși diferite obstacole, aparent imposibil de învins, se ridică necontenit în calea lui, Phileas Fogg le depășește cu succes. În călătoria lui, Fogg face incursiuni extraordinare în locuri exotice – de la jungla indiană, localuri de opiu din China până la tărâmurile americane străbătute de trenuri de mare viteză. Iar finalul ne-a demonstrat că „făcând ocolul Pământului, Phileas Fogg n-a câştigat altceva decât fericirea.”

 

Călătoria noastră a ajuns la final. Invităm să plece în călătorie cu TARDIS pe Dorina Dănilă – o pasionată de călătorii, Antoaneta – Drumul vietii, Mela Ruja Diaconu – Recenzii Carti Bune, Ana – Adropofinspiration, și pe toți cei cărora le face plăcere să călătorească.

Vă invităm să citiți și celelalte tag-uri de pe site:

Cărțile de la A la Z – tag

MID-YEAR BREAK FREAK OUT TAG 2017

Tag de Dragobete

Leapșa literară amuzantă

Cartea asta sau cartea cealălaltă? – leapșa

Leapșa printre cărți

Tag: Cina literară

 

 

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *