Delicatese Literare
Recenzii

Legământul lui Grayson de Mia Sheridan, Editura Litera – recenzie

Legământul lui Grayson

(Grayson’s Vow – 2015)

Mia Sheridan

Editura Litera

Colecția Moon Light

An apariție: 2022

Nr. pagini: 368

Traducere din limba engleza de Andreea Seler

Mia Sheridan a debutat în literatura romanului de dragoste în 2013 și de atunci a scris 24 de romane care se bucură de un succes considerabil, regăsindu-se în topurile de bestselleruri din New York TimesUSA Today și Wall Street Journal.

Pasiunea ei este să țeasă povești despre iubiri adevărate, între oameni sortiți să fie împreună.

Locuiește în Cincinnati, Ohio, împreună cu soțul ei și cei patru copii.

Kira Dallaire e disperată.

Viața ei pare a fi într-un moment în care nu întrevede nicio rezolvare simplă. Cu banii pe terminate și opțiuni extrem de limitate, curajoasa și energica tânără de 22 de ani caută să se reinventeze. Ghidată de inima generoasă și personalitatea impulsivă, reușește să pună la cale un plan de supraviețuire, probabil cea mai neobișnuită idee care i-a venit până acum.

Grayson Hawthorne își pierde treptat orice speranță.

Obstacolele cu care se confruntă par, pur și simplu, insurmontabile, iar umbrele trecutului îi întunecă orice speranță. Cu capital limitat și resursele pe terminate, încearcă să readucă pe linia de plutire podgoria moștenită, un legământ făcut în memoria tatălui său. Asta până când se trezește cu o tânără care se înființează în biroul lui cu o propunere scandaloasă, dar de nerefuzat.

Ceea ce începe ca un aranjament de afaceri temporar evoluează spectaculos, pe măsură ce Kira începe să topească gheața din jurul inimii lui Grayson și aroganța cinică din atitudinea lui. Scân­teile ieșite din înfruntările lor aprind o pasiune de nestăvilit, pe măsură ce descoperă că anumite legăminte sunt făcute să fie lăsate în urmă, în timp ce altele justifică saltul în gol… spre iubire și adevăr.

Un roman tulburător despre puterea vindecătoare a iubirii și a felului în care, uneori, doar durerea ne poate face să recunoaștem adevărata dragoste.“ – All About Romance

Mia Sheridan este unul dintre acei autori care nu dezamăgește niciodată publicul romantic. M-au încântat toate cărțile ei apărute la noi, are povești intense, captivante, emoționante, pline de neprevăzut și romantism. Chiar dacă personajele ei sunt distruse sufletește, luptându-se cu demoni dintr-un trecut zbuciumat, plin de suferință și nedreptăți, sunt puternice și nu capitulează. Îmi place asta la cărțile ei și nu m-a dezamăgit nici cu Legământul lui Grayson – carte achiziționată de pe Libris – o poveste spusă pe două voci, la persoana întâi, alternativ, din perspectiva unor protagoniști remarcabili: Kira Dallaire și Grayson Hawthorn. Îmi place și locul de desfășurare al acțiunii, Napa Valley, foarte pitoresc și plin de culoare.

Kira Dallaire a rămas fără opțiuni, dar nu fără idei. Oare ce poate ieși din cel mai nebunesc plan al ei de până acum?

”Într-o serie lungă de zile proaste, asta era chiar în capul listei. Și nu era decât 9.00 dimineața.”

Kira Dallaire are tot felul de idei trăsnite, dar are o inimă mare, plină de bunătate și speranță, deși viața a lovit-o destul de tare, când și de unde se aștepta mai puțin. Apoi îl întâlnește pe Grayson Hawthorn și pune la cale un plan nebunesc… Căci nimeni nu poate salva. Doar ea însăși. Unele provocări din viață par prea greu de depășit. Cu bani puțini și chiar mai puține opțiuni, tânăra de douăzeci și doi de ani, iute și plină de viață, trebuie să se reinventeze. Și asta foarte repede. Nedezmințindu-și felul impulsiv de a fi, ea elaborează un plan de supraviețuire, poate cea mai scandaloasă idee de până acum.

Grayson Hawthorn și-a pierdut speranța. E la pământ. Material, și emoțional. Oare ce poate ieși când acceptă să intre în jocul unei necunoscute?

”Îmi pare rău că nu vă pot aproba împrumutul, domnule Hawthorn. (…) Dacă ați fi avut proprietăți de voaloare mai mare… ” 
Unele obstacole din viață par de-a dreptul insurmontabile. Trădarea fiind cu siguranta una dintre ele. La fel și inima frântă. Cu un capital limitat și resurse ca și inexistente, el încearcă să reînvie podgoria familiei, o afacere cândva înfloritoare, acum eșuată, un jurământ autoimpus, aparent destinat eșecului. Asta până când o tânără intră în biroul lui cu o propunere ciudată, neașteptată, imposibil de refuzat. O căsătorie din interes! Ce aveau fiecare de câștigat, vă las să descoperiți singuri. Vă mai spun doar că vor câștiga mai mult decât și-au închipuit vreodată. Dar nu fără piedici, și nu fără luptă. 
 
Ceea ce începe ca un aranjament temporar de afaceri, evoluează în curând într-un mod complet imprevizibil, Kira provoacându-l pe cinicul și arogantul Grayson să-și dorească mai mult de la viață. Mai mult pentru el. Mai mult de la ea. Dar, pe măsură ce voințele lor se ciocnesc și pasiunea înflăcărată se aprinde, ei își vor da seama că, uneori, trecutul creează ziduri prea greu de escaladat și că faptele trecute sub tăcere, chiar cu intenții bune, nu sunt niciodată atuuri, iar secretele au felul lor de a ieși la iveală în cele mai nepotrivite momente! 
 
Pe măsură relația dintre Kira și Grayson se complică din ce în ce, testându-le limitele, vor descoperi că unele jurăminte sunt menite să fie încălcate… La prima vedere, cei doi erau complet incompatibili, diferiți ca fel de a fi și de a gândi, neavând în comun decât faptul că se aflau fiecare într-o situație aparent fără ieșire, că proveneau din familii disfuncționale și că aveau o inimă frântă. Însă aveau și ceva în comun: erau mai puternici decât credeau ei însăși! Dar când trecutul îi va ajunge din urmă, vor avea tăria să îi facă față? 
Mi-a plăcut felul în care s-a derulat acțiunea, dialogurile vioaie, stropite cu umor, flacăra ce mocnește în ei, romantismul ce înflorește lent. Un mare plus pentru personajele secundare, pline de caracter și felul în care sunt implicate în poveste.
Cu întorsături de situație neprevăzute, povestea nu ne lasă să ne plictisim deloc, ținându-ne în priză de la prima până la ultima pagină.
O poveste intensă și plină de speranță, care m-a lăsat cu un zâmbet pe buze. O recomand tuturor romanticelor!

Cartea Legământul lui Grayson de Mia Sheridan poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Mia Sheridan

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *