Delicatese Literare
Recenzii

Legături de Alexandre Testa, Editura Smart Publishing – recenzie

Legături

Alexandre Testa

Editura Smart Publishing

An apariţie: 2016
Nr. pagini: 412
Aparținând unui foarte tânăr autor, Alexandre Testa, romanul Legături surprinde realist viața de liceu, anturajele, o viață de noapte neobișnuită, relațiile și micile idile din care personajul principal se înfruptă cu regularitate. E lumea văzută prin ochii unui playboy ce nu își poate depăși condiția pentru a se regăsi. E iubire, viață, sex, euforie. Sunt oameni, situații, plăceri și suferință.
Scris într-o manieră nesofisticată, ușor de lecturat, romanul Legături are meritul de a face din erotismul omniprezent o poveste, de o naturalețe uimitoare, prin imagini succinte și prin cuvinte, a dorinţei care duce o persoană, posesoare de taine și vreri, la întâlnirea cu o altă persoană, chiar folosindu-se de mijloace specifice clișeelor pornografice, cu prezentarea unor acte sexuale brute, dar menținând o tentă de umanitate, unde există sentimente, nu doar porniri erotice primitive.
Personajele lui Alexandre Testa sunt tinerii zilelor noastre, cu preocupările date de iminența bacului, de năzuința de a deveni actori sau doar angajați la Mac Donalds, și se numesc așa cum se numesc vecinii noștri de vârsta lor, copiii noștri, frații noștri mai mici : Robert, Ana, Delia, Giulia, Raluca sau Vlad și gravitează înlăuntrul reperelor comune date de Gara de Nord, Mall-ul Vitan sau orașul Roman. Ei au limbajul argotic auzit peste tot, pe stradă, în metrou, în parcuri și își duc obsesiile, temerile (exprimate sau numai bănuite), neîmplinirile prin locurile populate de cei de seama lor, prin taverne sau pub-uri, La Heaven sau Bamboo, și se îndrăgostesc mereu. Iar sexualitatea (uneori sub forma unor refulări) nu e esențială, cu toată abundența din paginile romanului. I-am spus că, atunci când pasiunea dintre doi oameni devine intensă, sexul intervine pentru a împărtăși niște emoții. Intervine pentru a desăvârși legătura. I-am spus că sexul ca act nu e prea important pentru mine, ci trăirea unor emoții sau închegarea unei legături, spune autorul undeva.“ – Mihail Soare
Când am primit această carte mi-a plăcut de la început coperta, chiar dacă roșul nu este una din culorile mele preferate, ba din contra, însă începând să o citesc, am realizat că roșul acesta dă de înțeles că are un conținut „hot”, cuvânt preluat de peste hotare, și știm cu toții ce înseamnă: fierbinte sau picant. Cu toate acestea aș fi vrut ca pe coperta cărții să se specifice și vârsta pe care trebuie să o ai pentru a o putea citi, deoarece cu siguranță nu este pentru cei ce sunt  mai mici de 18 ani, dar nici pentru cei care nu citesc genul acesta de cărți sau care sunt mai pudici.
Cartea Legături este scrisă la persoana întâi, din perspectiva lui David, un adolescent, un licean din Roman, care se mută la alt liceu tocmai în București, pentru a putea fi sub supravegherea surorii sale, care se  măritase în București, tatăl lui fiind mort de ceva timp iar mama plecată în străinătate.
Odată cu mutarea la alt liceu, începe să își facă alți prieteni atât din rândul băieților, cât și al fetelor, și nu durează mult până începe să petreacă prin diferite baruri, discoteci, cazinouri, fumând  țigări, consumând  băutură la greu și cheltuindu-și banii  pe jocurile de noroc. Chiar dacă notele de la școală sunt destul de proaste și are multe absenţe, se consideră un tip isteț, crede că știe cum să impresioneze fetele, cum să se poarte cu ele, și începe să întrețină relațîi sexuale cu o grămadă dintre ele, indiferent dacă sunt  mai mici, de vârsta lui sau mai mari decât el. Se consideră slab că nu poate renunţa la stilul de viață pe care și l-a impus, chiar dacă nu-i face bine deloc, și i se pare normal să dea vină pe anturajul în care a intrat decât pe el însuși:
„Cheful de viață mi se pierdea treptat și tot ce puteam să realizez e că fusesem tras acolo de Ștefan sau de anturaj. Nu puteam să-mi asum singur vină. Sau că nu-mi voiam dezastruosul sfârșit, fiindcă mi-ar mai fi rămas doar să mă plictisesc. Nu eram sigur.”
Toate aceste experiențe ale sale sunt destul de explicite, mai ales relațiile intime întreținute cu aceste fete care au căzut pradă farmecului sau, începând cu Olivia, Lavinia, Iustina, Eliza, Diana, Ruxandra, etc, și terminând cu Sofia.  El recunoaște că scopul sau este acela de a le oferi o fantezie, „Ceva pasager, dar semnificativ. Scurt, dar intens”, iar actul sexual bine descris arată că îi place și că respectă corpul feminin:
„Ne-am oprit în fața unei  oglinzi. Mâinile mele i-au prins trupul, picioarele , cu o presiune ce o făcea să respire sacadat. Simțeam că stârnesc câteva reacții în ea. Ne-am admirat pentru o clipă în oglindă, în timp ce mâinile mele i-au străbătut picioarele  și i-au ridicat lent cămașa peste fund. O pereche de chiloți cu dantelă și-a făcut apariția pe pielea ei bronzată … I-am prins trupul tensionat în câteva forme. I-am prins fundul. Sânii. S-a întors printr-o mișcare stângace și m-a sărutat. S-a aruncat pasional într-un sărut ud și lipicios. Limba ei seducătoare mi-a pătruns gură. I-am supt-o”.
Am ales acest citat pentru că arată unul din cele mai simple și senzuale  acte sexuale din carte, care mie personal mi-a plăcut, însă credeți-mă că veți avea parte de multe altele, mult mai explicite, cu tentă sexuală mult mai intensă, dacă veți citi cartea.
La un moment dat, vizitând niște prieteni căsătoriți, rămâne năucit de simplitatea cu care alții își trăiesc viețile, devine invidios pe zambetele lor magice în fața rutinei și încearcă să înțeleagă ce se întâmplă cu el. Își da seama că orașul București nu mai are ce să-i ofere și, la sfatul unei prietene psiholog de a face „o schimbare”,  se întoarce în orașul sau natal, Roman, pentru că știe că de acolo a plecat totul.
Ce se va întâmpla cu el , dacă va continua în același ritm sau nu, va las pe voi să descoperiți, vă pot spune doar că odată cu întoarcerea sa acasă a căpătat eticheta de burlac, sau de playboy, ceea ce nu pot spune dacă este un lucru rău sau bun pentru el.
Citind această carte m-am gândit că cel care a scris-o a făcut-o pentru bani, pentru că știm cu toții că sexul se vinde oriunde și oricând. Chiar dacă mi-au plăcut anumite momente și gânduri ale autorului, m-a deranjat  numărul de pagini prea mare.  În paralel , am început să citesc o altă carte cu subiect  diferit,  pentru că nu mai puteam citi doar despre ieșit la agățat, baruri, țigări, băutură, relații sexuale, despărțiri și înşelări. Pe lângă acest aspect, chiar dacă această carte este o ficțiune, consider că personajul principal trebuia să fie major, puțin mai mare, mă îndoiesc că poți acumula atâta experiență  la o vârstă atât de ”fragedă”. Oricât de bărbați s-ar considera unii, în sufletul lor tot niște copii sunt, cel puțin asta este părerea mea ținând cont că sunt și soție, și mamă a doi băieți.

Mulţumim Editurii Smart Publishing pentru cartea Legături de Alexandre Testa, oferită pentru recenzie.

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *