Delicatese Literare
Recenzii

Legături fatale de Alina Cosma, Editura Petale Scrise – recenzie

Legături fatale  

Alina Cosma

Editura: Petale Scrise

Anul aparitiei: 2019
Numărul de pagini: 298
Gen: thriller-romance, dramă, polițist, ficțiune, 18+
Soarta nemiloasă îi desparte pe Patricia și Filip, dar dragostea lor dăinuie peste decenii.
În prezent, Diana, o tânără masterandă în IT, și Marius, polițist sub acoperire care și-a dedicat întreaga viață pentru a-și răzbuna eroul, bunicul ucis cu sânge rece, se întâlnesc și încearcă să rezolve misterele familiilor lor. Însă un criminal în serie îi vânează din umbră.
Ce poți face când cel care ar trebui să te protejeze este diavolul în persoană?
„Legături fatale” – un thriller polițist unde o dragoste proaspăt înfiripată trebuie să înfrunte un asasin cumplit, care nu are milă nici măcar de copiii din familia sa, și un destin ce are tendința să se repete.
Legături fatale este al treilea roman al Alinei Cosma pe care îl citesc. Am descoperit cărțile sale odată cu Atingerea destinului, care mi-a plăcut mult, remarcând stilul simplu, direct și prietenos, ușor de citit, un fel de a scrie dulce și cald, plin de sensibilitate. Odată cu Luna de topaz am descoperit o nouă ”față” a autoarei. Dacă Atingerea destinului este o carte contemporan romance, Luna de topaz este un urban fantasy cu accente SF, distopice, care m-a surprins cu câteva scene dure, șocante chiar.
În acest nou roman – Legături fatale – am remarcat o evoluție, dar și o accentuare a laturii dure, cu accent pe scene șocante, tulburătoare, a stilului autoarei. Totodată, am remarcat diversificarea genurilor abordate, cartea de față fiind un thriller-romance polițist.
Și de această dată am remarcat și apreciat coperta, foarte inspirată și atractivă.
Subiectul interesant și acțiunea alertă țin cititorul în priză pe tot parcursul lecturii. Cartea se citește ușor, are mult dialog, povestea nu e foarte complicată, dar ține curiozitatea cititorul trează de la primul până la ultimul rând.
Protagonista cărții, Diana, este o tânără absolventă de facultate, provenind dintr-o familie marcată de tragedii. Mama ei murise într-un accident de mașină în care era cât pe ce să-și piardă viața și Diana, fratele ei murise de mic tot într-un accident de mașină, iar bunica ei murise în condiții neclare. Tatăl ei rămăsese singurul factor de stabilitate, dar chiar și acesta nu a reușit să-i fie alături pentru a o apăra de influența de-a dreptul malefică a bunicului său, Avram Rădulescu, un puternic și influent om de afaceri din Cluj, lipsit de sentimente și scrupule. Fata a avut un adevărat șoc când, fără să i se ceară părerea, se trezește înscrisă de acesta la masterat.
„S-a săturat de acel oraș mare și aglomerat. În primăvară a fost fericită la gândul că mai avea puțin și, terminând facultatea, se va întoarce în orașul său natal, Turda. Ura Cluj-Napoca, poate și pentru că acolo locuiau cei care au necăjit-o atât de mult pe mama ei, cât a trăit aceasta. Dar a aflat cu stupoare de la tatăl său că bunicul ei a înscris-o la masterat!”
Ba, mai mult, este angajată, fără a se putea opune, la firma imobiliară a bunicului său, fiind obligată să respecte reguli și să se achite de sarcini care i se impun din mers. De fapt, nu avea o idee prea clară ce are de făcut acolo, în afară de faptul că trebuie să se supună oricărui ordin dat de bunicul său, dar și de bruta de unchi al ei, Liviu, de care se temea foarte mult, având câteva amintiri întunecate legate de acesta, iar scenele la care se face referire aduc a incest.
Singura persoană pe care o cunoaște în această perioadă și care încearcă să o ajute cu câteva sfaturi și chiar avertizări este Marius Dragomir, juristul firmei, un tânăr atrăgător și plin de secrete, de care o va lega în curând o puternică legătură.
”Diana îi privi chipul concentrat. Era un bărbat cu trăsături frumoase. Îi admiră părul șaten-deschis, cu nuanță de blond în lumina puternică, sprâncenele arcuite perfect, de nuanța părului, irisurile lui de culoarea indigoului ce au fascinat-o din prima clipă în care l-a văzut.”
Marius, la rândul lui, nu e nici el doar ceea ce pare la prima vedere, un jurist stăpân pe meserie și ”uns cu toate alifiile”, ci era un polițist sub acoperire care investiga uciderea cu sânge rece a bunicului său, cu ani în urmă. Îl mâna nu doar dorința legitimă de a se face dreptate, ci și setea de răzbunare.
Nimic nu era însă întâmplător, și toate faptele sau acțiunile din prezent ale personajelor aveau legătură cu trecutul, așa că Diana împreună cu Marius vor porni într-o cursă contra-cronometru de descoperire a unor secrete întunecate și de găsire a unor probe cu care să-l poată incrimina pe bunicul Dianei, iar ceea ce iese la iveală e cutremurător.
Vorbind de trecut, aflăm despre o iubire tragică, ce a stat sub semnul unui destin nemilos ca un blestem care încearcă să atingă și prezentul. Nu vă dau detalii în privința firului din trecut, veți vedea despre ce și despre cine e vorba…
Galeria de personaje nu e bogată sau prea bine conturată, în afară de personajele principale, aflate la poli opuși: buni-răi. Chiar în intriga cărții putem recunoaște clasica temă a înfruntării dintre bine și rău, bineînțeles abordată în nota personală a autoarei.
Personajul meu preferat e Marius, un bărbat matur și hotărât, care nu ezită să oficializeze legătura cu Diana pentru a o putea supraveghea și proteja, după ce aceasta este umilită, amenințată, răpită, aproape violată, iar viața ei e pusă în primejdie. Iar amenințarea vine atât din partea bunicul și unchiului ei, cât și din partea unei persoane de la care nu se aștepta…
Iar ceea ce începe ca un aranjament, se va transforma într-o relație în care cei doi sunt implicați emoțional, povestea romantică dintre Diana și Marius ”îndulcind” întrucâtva duritatea cărții.
”Se sprijini de spătarul scaunului și privi pe lângă monitor la trupul voluptos care era întins pe birou. Părea o pisică relaxată, întinsă pe masa lui de lucru. Își coborî privirea pe formele ei, pe talia suplă, apoi pe șoldul perfect, coapsa descoperită parțial de rochia care alunecase. Diana stătea întinsă, cu fața în sus. Se descălțase și își ridicase picioarele, cu genunchii flexați, pe masă.
Marius urmări hipnotizat forma fusiformă a gambelor. Era convins că femeia aceea, oricât de neexperimentată era în ale sexului, știa foarte bine cum să provoace un bărbat, sau cel puțin pe el, chiar dacă părea absorbită de lumea ei…”
În ceea ce o privește pe Diana, asistăm la maturizarea ei pe parcursul cumplitelor evenimentelor cărora trebuie să le facă față, transformându-se dintr-o fată nesigură pe ea, temătoare, chiar imatură și naivă, într-o tânără hotărâtă, pregătită să-și accepte și să-și înfrunte soarta.
”Smucitura și centura îi tăiară respirația, apoi începură să se rostogolească. Era convinsă că vor muri. Închise ochii, strângându-și genunchii la piept. Marius o atenționase că mașina nu avea airbaguri, în cazul în care s-ar trage în ei, acestea ar exploda și i-ar bloca înăuntru, fără posibilitatea de a se apăra. Gemu când o altă smucitură o proiectă spre șofer. Mașina s-a oprit. O dureau toate. Se ridică cu greu și văzu că Marius zăcea nemișcat, cu capul pe volan, plin de sânge. Apoi auzi scârțăitul roților de pe asfalt, undeva, în depărtare. Își desfăcu centura încleștându-și mandibula. Trupul o durea la eforturi mici. Lacrimă. Trebuia să iasă din mașină și șă-l scoată și pe el.”
Care este deznodământul acestei povești tulburătoare și întunecate, vă invit să descoperiți citind cartea. O poveste condimentată cu suspans, erotism și pericol, dar și cu scene violente, bulversante, nefirești chiar, din zona patologicului, inconfortabil de citit pe alocuri. O carte captivantă, pe care o recomand iubitorilor genului thriller-romance.

 

Cartea Legături fatale de Alina Cosma poate fi comandată de pe editurapetalescrise.ro, libris.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți autori români

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *