Delicatese Literare
Recenzii

Legea inocenței de Michael Connelly, Editura RAO – recenzie

Legea inocenței

(The Law of Innocence – 2020)

Michael Connelly

Editura RAO

Traducere: Mihaela Neacșu

Nr. de pagini: 416

An apariție: 2022

Michael Connelly s-a născut în Philadelphia, în 1956. A hotărât să devină scriitor descoperind cărțile lui Raymond Chandler, drept urmare, a obținut o diplomă în jurnalism cu specializarea scriere creativă la Universitatea din Florida. A lucrat la diferite ziare din Daytona Beach și Fort Lauderdale, precum și la Los Angeles Times.

Romanele lui de succes au în centru două personaje bine conturate, respectiv pe poliţistul Hieronymus Harry Bosch şi pe avocatul Mickey Haller, fraţi vitregi.

Cărțile sale au fost traduse în 39 de limbi. A câștigat 15 premii internaționale. Pe lângă activitatea de scriitor, Connelly este unul dintre producătorii și scenariștii serialelor de televiziune Bosch și Level 9. Poate fi văzut ocazional în serialul Castle, jucând pocher.

1. Avocatul din limuzină – Editura RAO – The Lincoln Lawyer – 2005 – recenzie
2. Verdictul – Editura RAO – The Brass Verdict – 2008 – recenzie
3. Până la capăt – Editura RAO – The Reversal – 2010 – recenzie
4. Al cincilea martor – Editura RAO – The Fifth Witness – 2011 – recenzie
5. Zeii vinovăției – AEditura RAO – The Gods of Guilt – 2013 – recenzie
6. Jocul de domino – Editura RAO – The Crossing – 2015 – recenzie
7. Legea inocenței – Editura RAO – The Law of Innocence – 2020
8. Resurrection Walk – 2023

În noaptea în care sărbătorește o importantă victorie profesională, avocatul Mickey Haller este oprit de poliție, care găsește cadavrul unui fost client în portbagajul mașinii lui. Haller este acuzat imediat de crimă, dar nu poate plăti cauțiunea exorbitantă de 5 milioane de dolari impusă lui de un judecător răzbunător.

Mickey alege să se reprezinte singur și este forțat să își construiască apărarea din celula sa de la închisoarea Twin Towers Correctional Center din centrul orașului Los Angeles. În tot acest timp, trebuie să fie mereu vigilent – în calitate de ofițer al tribunalului este o țintă instantanee și își face și mai puțini prieteni când dezvăluie un complot de corupție în închisoare.

Mickey Haller – celebrul avocat din limuzină -, se întoarce în Legea inocenței, un nou roman deosebit de captivant și plin de suspans, miza jocului fiind una de o importanță vitală – clientul acuzat de crimă pe care trebuia să îl apere era… chiar el!

Deși știa bine zicala conform căruia avocatul care se apăra pe el însuși are drept client un idiot, Mickey nu avea încredere în nimeni altcineva că l-ar fi putut reprezenta mai bine în fața curții.

Mickey avea o experiență vastă de avocat pledant de peste 20 de ani, timp în care le tot repetase clienților săi că nu-l interesează dacă sunt vinovați sau nu și nici nu vrea să afle, pentru că el tot la fel de bine îi va apăra în ambele cazuri. Însă acum, aflat de cealaltă parte a baricadei, și-a dat seama că a greșit în tot acest timp. Pentru el, era esențial ca echipa lui să creadă în nevinovăția lui.

În plus, nu-l interesa doar să obțină un verdict de nevinovat. El știa prea bine că poți obține acest verdict și dacă erai vinovat ca păcatul. Din acest motiv, el dorea din răsputeri să-și demonstreze inocența, lucru posibil doar dacă descoperea adevăratul vinovat pentru crimă.

Dovezile erau copleșitoare împotriva lui. Un cadavru al unui fost client, Sam Scales, fusese găsit în portbagajul mașinii lui, iar o urmă a glonțului cu care fusese împușcat fusese găsită în garajul lui. În plus, relația dintre Mickey și Sam nu se terminase în bune condiții, Sam neplătindu-i onorariul de aproape 100.000 de dolari.

Cine oare îl ura atât de tare pe Mickey încât să îi însceneze o crimă? Și de ce fusese ales tocmai Sam Scales drept victimnă?

Din fericire, prietenii lui Mickey au strâns imediat rândurile în jurul lui. Pe lângă echipa lui tenace și loială, formată din Jennifer – avocatul secund, pe care Mickey o preluase și o formase de pe băncile școlii, Cisco – anchetatorul lui, Lorna – secretara și cea de-a doua fosta lui soție, actuala soție a lui Cisco, i-a sărit în ajutor și redutabilul detectiv Harry Bosch, fratele lui vitreg, care, pe lângă faptul că a plătit jumătate din cauține alături de un fost client recunoscător, și-a oferit serviciile ca investigator.

În timp ce echipa lui Mickey încearcă să descopere contracronometru cine era adevăratul ucigaș, revelându-se o legătură surprinzătoare cu un caz din trecut al lui Mickey, prezentat în Al cincilea martor, o luptă acerbă se dă în sala de judecată. Dana Berg, procurorul desemnat în acest caz, pare convinsă de vinovăția lui Mickey și decisă să-i obțină pedeapsa maximă. Judecătoarea Warfield pare să încline de partea apărării, dar cerința de imparțialitate o obligă adesea să ia decizii și în favoarea acuzării.

Acțiunea se petrece la sfârșitul anului 2019 și primele două luni din anul 2020, perioadă în care au apărut primele semne ale pandemiei ce va urma, pe care Michael Connelly le-a punctat în carte, menționând tangențial știrile din ce în ce mai îngrijorătoare apărute la televizor, începerea purtării măștii, apariția primelor cazuri de boală atipice. și începutul instalării panicii, cu dispariția alimentelor de bază din magazine.

Jennifer, avocatul secund al lui Mickey și mâna lui dreaptă în sala de judecată, a fost sunată de sora ei, care a informat-o că tatăl lor se afla pe patul de moarte într-un spital, doborât într-un timp foarte scurt de o boală misterioasă. Mickey a încurajat-o pe Jennifer să plece pentru a-și vedea, poate pentru ultima dată, tatăl, spunându-i că va încerca să se descurce singur. Însă Maggie, prima soție a lui Mickey, nu putea să îl lase la greu și i-a sărit imediat în ajutor, pentru a-l seconda la tribunal.

Este deosebit de interesant să o urmărești pe Maggie, procuroare convinsă până în măduva oaselor, trecând de cealaltă parte a baricadei, învățând din mers șiretlicuri și tertipuri folosite de avocații apărării. Lupta cot la cot a celor doi foști soți a scos la iveală ceea ce ei încercau să nege, dar o știau în subconștient, și anume că se iubeau în continuare, în ciuda faptului că trecuseră mai bine de 10 ani de când divorțaseră. Iar Hayley, fiica celor doi, ajunsă acum studentă la drept, nu putea decât să se bucure observând apropierea părinților săi, pe care îi iubea și îi admira pe fiecare în parte.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte cine și de ce i-a pus acea crimă în spate lui Mickey, care va fi desfășurarea anchetei, ce răsturnări spectaculoase de situație vor apărea pe parcursul procesului și care va fi deznodământul acestui fascinant thriller juridic.

”Inocența nu este un termen legal. Nimeni nu este pronunțat inocent în instanță. Nimeni nu este exonerat de verdictul unui juriu. Sistemul de justiție te declară vinovat sau nevinovat. Nimic mai mult.

Legea inocenței nu există. Nu o veți găsi în niciun tratat juridic. Nu poate fi susținută în instanță. Nu poate fi legiferată. Este o idee abstractă și cu toate acestea este în perfect acord cu legile imuabile ale naturii și științei. În natură, pentru fiecare acțiune există o reacțiune la fel de puternică. În legea inocenței, pentru fiecare om nevinovat există unul vinovat. Și, pentru a dovedi cu adevărat inocența cuiva, trebuie ca cel vinovat să fie prins și dovedit.”

Cartea Legea inocenței de Michael Connelly poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți Michael Connelly

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *