Delicatese Literare
Prezentari carti

Legendele toamnei de Jim Harrison

Legendele toamnei

(Legends of the Fall – 1979)

Jim Harrison

Volumul Legendele toamnei conţine două dintre cele mai apreciate nuvele ale cunoscutului scriitor american Jim Harrison, scrise cu o excepţională strălucire literară si o feroce iubire de viată.

Legendele toamnei (Legends of the Fall), nuvela titulară, este o povestire epică despre trei fraţi şi vieţile lor pline de pasiune, aventură şi pericol trăite in anii tulburi de început ai primului război mondial, nuvelă care confirmă reputaţia lui Harrison ca unul dintre cei mai buni scriitori americani ai generaţiei sale. Povestirea a stat la baza celebrului film omonim – la care Jim Harrison a fost co-scenarist – în care apreciatul actor Brad Pitt face un rol memorabil în personajul lui Tristan. Firul naraţiunii urmăreşte aventurile celor trei fraţi în lupta lor pentru dreptate într-o lume atinsă de nebunie. Trecând de la peisajul brut al Montanei de la începutul secolului trecut la câmpurile de luptă europene rănite de sânge din primul mare război şi înapoi în Montana, povestea puternică a lui Harrison explorează tema răzbunării şi acţiunile la care oamenii recurg atunci când viaţa sau ţelurile lor sunt ameninţate, un portret memorabil al prototipului americanului din secolul XX.

„Nordstrom a dansat singur.” Astfel începe povestea unui alt personaj interesant din cea de-a doua nuvelă, Omul care a renunţat la numele lui (The Man Who Gave up his Name). Nordstrom, la vârsta mijlocie, incapabil să renunţe la obsesiile sale privind femeile, dansul si mâncarea dar având o căsătorie acceptabilă şi o carieră de afaceri de succes, decide să îşi schimbe viaţa. Ceea ce vrea el este să scape de averea personală şi să devină bucătar-şef într-un mic restaurant la ţărm de mare – o alegere de viaţă mai puţin excentrică decât ar putea părea la prima vedere. Nordstrom, ca şi personajul din nuvela anterioară, este obligat la acte de răzbunare violentă pe calea spre auto-realizare. Dar de data aceasta, infracţiunea este atât plauzibilă cât şi absurdă. Succesiunea scenelor de răzbunare este atât surprinzătoare cât şi plină de culoare – aproape jovială. Rezultatul este un personaj care este poate mai impresionant decât primul. Deşi această poveste nu are poate calitatea perfectă şi controlată a piesei de titlu, Nordstrom este de departe cea mai simpatică figură între cei doi.
Titlul „Legendele toamnei” va fi distribuit împreună cu ziarul Adevărul în ziua de miercuri, 27 februarie, la toate centrele de difuzare a presei. Pachetul ziar şi carte va costa 16,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni, în limita stocului disponibil.
Sursa: Adevărul

Cărțile autorului Jim Harrison pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro

Filmul Legendele toamnei se poate comanda pe carturesti.ro

 

One Comment

Spune-ți părerea!