Delicatese Literare
Recenzii

Legiunea de abur de Ștefan Ciocioi, Editura UP – recenzie

Legiunea de abur

Ștefan Ciocioi

Editura UP

Colecția Safir Fantasy

An apariție: 2020

Nr. pagini: 410

Degradarea Lumii este un fenomen supranatural care afectează corpurile la scurt timp după moarte și le șterge amintirile din memoria colectivă a umanității, ca un val care revendică marile castele de nisip înapoi în ocean. Numai Locotenentul William Cobb, prin abilitatea sa, poate merge pe drumurile neatinse ale realității, cu barca în amonte, peste fluviile aurii ale universului. Iar dacă cărările l-ar aduce vreodată față în față cu divinitatea, ai săi ar fi Ochii care L-ar vedea pe Dumnezeu. 

Trimis în orașul natal pentru a rezolva o crimă aparent imposibilă, Will descoperă o conspirație care poate duce la schimbarea întregului continent. Pășind între realitate și lumea din spatele ei, urmărind firele sorții înainte și înapoi prin timp, acesta trebuie să scoată totul la suprafață înainte ca Degradarea Lumii să îl prindă din urmă și să îl tragă după ea în adâncuri.

Legiunea de Abur” scrisă de Ștefan Ciocioi este o frumoasă aventură steampunk, o poveste care se petrece într-un univers construit cu migală, cel al continentului Planaria și, dacă veți citi aceasta carte, veți fi impresionați de felul în care tânărul autor a conceput și redat, cu creativitate și imaginație, lumea cărții în ansamblul ei: sistemul de organizare, clasele sociale, concepțiile și doctrina care le exprimă interesele – pe de o parte existând înalta societate, a nobililor, pe de altă parte muncitorii, cei care trudesc zi de zi -, autorul reușind să evidențieze în egală măsură și  decorurile în care se desfășoară acțiunea întregii povești, oferind cititorului descrieri bogate ale orașului Aetherburg, un oraș vechi, construit pe un schelet metalic.

Povestea spune că, în urma unui asasinat soldat cu uciderea Regelui și a familiei sale, a urmat o lovitură de stat ce a dus la venirea Federației la conducerea Planariei. Pe vremea Regatului, Cavalerii Aether erau luptători mecanici care îmbrăcau armuri vechi încărcate cu magie. Acum Planaria este tehnologizată, aflată sub conducerea Federației, iar Legionarii sunt armuri metalice gigante pe care le îmbracă soldații, formând Unitatea de Infanterie Motorizată, schelete metalice ce funcționează cu o sursă de energie numită Magum.

Protagonistul aventurii fantastice este Will Cobb, tânăr absolvent al Academiei Corpului de Armată, care activează ca locotenent în Departamentul de Investigații. El este trimis în misiune secretă, în regiunea Aetheria, Orașul Aetherburg, acolo unde s-a născut, pentru a investiga împrejurările bizare în care s-a înfăptuit o crimă, și anume uciderea Brigadierului General al Corpului de Armată, Bartholomew Douglas. Trebuie să amintesc că Will are o abilitate rară, și anume el poate retrăi ultimele momente de viață ale celor morți recent, atingând-le tâmplele, fiind în competiție continuă cu Degradarea Lumii, fenomen care șterge amintirile la scurt timp după moarte.

Astfel, Will are dificila misiune de a-l găsi pe ucigașul Generalului Douglas și, pentru că orașul  în care s-a născut are multe necunoscute, multe căi vizibile și invizibile, decide să improvizeze, să facă deducții logice, dar și să-și folosească abilitatea extraordinară numită „Ochii lui Dumnezeu”, totul însă cu un preț mult prea mare.

Pe de altă parte, grupurile rebele controlează aproape tot orașul și-i stăpânesc subteranele, un mod de a se răzvrăti fiind organizarea unui concurs ilegal numit „Turneul de Abur” în urma căruia se decide care este cel mai puternic Legionar, o întrecere de care fostul General Douglas nu numai că știa, dar la care și asista. Acest concurs îl are drept organizator pe Gentilomul Misterios, conducătorul Măștilor de Bronz, un tip viclean, intimidat, alunecos, care nu se dă la o parte de la nimic pentru a-și atinge scopurile mârșave, ascunse de ochii Federației.

Accidente deloc întâmplătoare au loc în oraș și se pare că toate au o anumită legătură cu moartea Generalului, legătură ce este invizibilă pentru ochii celorlalți, dar nu și pentru „Ochii lui Dumnezeu”, așa încât drumurile locotenentului Will Cobb se intersectează cu anumite forțe pe care acesta nu le înțelege și care se opun cu îndârjire anchetei sale. Un lanț întreg de evenimente fac ca Destinul să îl aducă pe Will față în față cu o colecție de personaje secundare frumos construite care dau strălucire lecturii: Rick, prietenul lui cel mai bun, fiul celui mai bogat om din oraș, Patricia, Jasper, Lina, toți mecanici foarte pricepuți, participanți la Turneul de Abur, și un personaj cu totul deosebit pe care l-am îndrăgit mult – Bob, Cavaler Aether, prima generație de infanterie motorizată, o armură pentru protecție cu multă personalitate, o mașinărie de război însuflețită cu magia Magumului.

Un criminal se plimbă liber prin oraș, un General este ucis în împrejurări misterioase, iar lumea nevăzută a orașului pune la cale un complot de proporții – acesta este cadrul general în care locotenentul Will Cobb trebuie să descâlcească ițele unor evenimente tulburătoare.

Mi-a plăcut această aventură complexă, imaginată cu talent de Ștefan Ciocioi, o poveste care aduce în prim plan lupta dinte vechi și nou, Istorie și Progres, abilități supranaturale, intrigi, mister și un univers populat cu personaje captivante și coloși tehnologizați. Un SF extrem de atrăgător pe care îl recomand cu multă plăcere!

„Cu pieptul desfăcut ca o crisalidă ruginită, Bob stătea cuminte pe marginea cuștii, cu coiful rezemat de genunchii cu care apăsa ușurel în podeaua metalică. Nicio grijă pe lume. Normal, doar era o bucată de tinichea, o armură medievala peste care se prinsese un motoraș străjuit de țevi. Și, oricât de bun i-ar fi fost inventatorul, tijele înfipte în articulații arătau ca niște scobitori vârâte stângaci în noroi doar ca să mai treacă timpul. Dar pe Bob nu părea să-l deranjeze, cum nu-l deranjau nici firișoarele de Magum ce i se scurgeau din canistra pe jumătate goală. Faptul că Legionarul funcționa câtuși de puțin era un miracol în sine. Dar poate că încă nu era târziu pentru miracole. (…) Cu brațele și picioarele până la capătul metalului, Will își puse toată forța în manetele de control și se ridică greoi, ca și cum ar fi purtat o mașină pe spate. Apoi, motorul începu să fumege mai tare, zgomotul să devină mai puternic și Legionarul să se miște mai ușor. Bob se lăsă pe spate și ridică mâinile în aer, ca apoi Will să le aducă înapoi la pământ. Infanteria motorizată era gata de luptă. „

Cartea Legiunea de abur de Ștefan Ciocioi poate fi comandată de pe edituraup.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura UP

Recenzii și prezentări cărți autori români

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *