Delicatese Literare
Recenzii

Leopardul de Jo Nesbø, Editura Trei – recenzie

Leopardul

(Panserhjerte – 2009)

Jo Nesbø

Editura Trei

Limba originală: norvegiană

Traducere: Liviu Szoke

Nr. de pagini: 800

An apariție: 2022

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. Cărțile lui au fost traduse în 50 de limbi, s-au vândut în peste 45 de milioane de exemplare și au fost recompensate cu numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award.

Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, al seriei pentru copii Doctor Proctor (Pandora M). După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, Snomannen, a fost realizat filmul Omul de zăpadă, iar romanul Vânătorii de capete a stat la baza filmului cu același nume, lansat în 2011. Filmul a avut un mare succes de box-office și a primit numeroase distincții, fiind nominalizat, printre altele, la Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.

La Editura Trei, au apărut romanul Fiul, duologia Sânge pe zăpadă și Soare în miez de noapte, precum și primele șapte volume din seria Harry Hole: Liliacul, Cărăbușii, Pasărea cu piept roșu, Nemesis, Steaua diavolului, Mântuitorul, Omul de zăpadă, Leopardul, Fantoma, Poliția, Setea, Cuțitul și Luna Ucigașă, precum și volumele de povestiri Specialistul în gelozie și Insula Șobolanilor.  La Editura Humanitas Fiction a apărut Macbeth (2018), parte a Proiectului Hogarth Shakespeare.

1. Liliacul – The Bat – 1997 – prezentare

2. Cărăbușii – Cockroaches – 1998

3. Pasărea cu piept roșu –  The Redbreast – 2000

4. Nemesis – Nemesis – 2002

5. Steaua diavolului – The Devil’s Star – 2003

6. Mântuitorul – The Redeemer – 2005

7. Omul de zăpadă – The Snowman – 2007 – recenzie

8. Leopardul – The Leopard – 2009

9. Fantoma – Phantom – 2012 – recenzie

10. Poliția – Police – 2013 – recenzie

11. Setea – The Thirst – 2017 – recenzie

12. Cuțitul – Knife – 2019

13. Luna ucigașă – Killing Moon – 2022

Al optulea volum din seria Harry Hole

„Un thriller excelent. Cufundați-vă în el și bucurați-vă de călătorie." – The Guardian

Harry Hole s-a retras în Hong Kong, ascunzându-se de trauma ultimului caz în sălașuri sordide de opiomani, când la Oslo sunt descoperite două tinere ucise, ambele înecate în propriul sânge. Un singur om poate ajuta poliția să-l prindă pe criminal. Însă inspectorul Harry Hole nu vrea să fie găsit.
Dar boala tatălui său îl readuce acasă. N-are nicio intenție să se implice în caz, însă când ucigașul lovește din nou, instinctele lui Harry preiau controlul.
Și curând găsește firul roșu care leagă cele trei victime... însă totul are un preț!

„Remarcabil! Nesbø mută cu ușurință acțiunea din Hong Kong în Norvegia, cu trasee secundare prin Congo, fără să piardă nimic din presiunea intrigii.” – Publishers Weekly

„Cel mai chinuit și mai convingător erou din ficțiunea polițistă. Vai, nu există armură destul de puternică să-l apere pe Harry de demonii lui sau pe noi, ceilalți, de Harry.” – Booklist

„Bogată, cu o intrigă extrem de inteligentă, plină de întorsături de situație.” – Associated Press

„Leopardul vă răsplătește cu un final mai neșteptat și mai stimulativ decât orice alt thriller din trecutul recent.” – San Francisco Chronicle

„Creează o dependență înnebunitoare.” – Vanity Fair

„Jo Nesbø a fost comparat cu Stieg Larsson, însă intriga lui evoluează mai rapid, are mai mult nerv și te ține în suspans până la ultima pagină.” – Daily Mirror

Leopardul de Jo Nesbo este un thriller alert, plin de mister și suspans.

A-l însoți pe Harry Hole în misiunile sale este ca și cum te-ai urca într-un montaigne russe scăpat de sub control. Nu știi ce pericole te așteaptă la următoarea cotitură și nici dacă vei ajunge întreg la destinație… Aparențele înșală, ceea ce vezi nu e adevărat, trădarea vine de unde nu te aștepți, dușmani de moarte devin aliați neașteptați.

Cazul Omului de Zăpadă, cu uriașele lui implicații personale, l-au transformat pe Harry într-o epavă umană.

Rakel, marea lui iubire, a plecat departe de Oslo, încercând să readucă un strop de normalitate în viața fiului ei Oleg. Fără prezența lor în viața lui, Harry se simte pierdut, fără o busolă care să-l ghideze.

Acționând compulsiv, Harry și-a dat demisia din Divizia Crime în care activa și a plecat spre Manila. Previzibil însă, ținând cont de starea psihică deplorabilă în care se afla, vechea lui dependență de alcool a revenit în forță, iar Harry n-a mai ajuns la destinație, poposind în schimb la Hong Kong, unde și-a continuat misiunea de autodistrugere, făcând ceea ce se perfecționse la mare artă – învinuindu-se pentru tot ceea ce se întâmplase rău.

Cu o indiferență totală față de propria lui siguranță, fără să-și construiască nicio barieră de protecție, Harry a acumulat datorii uriașe la cursele de cai, ajungând, printr-un concurs nefast de împrejurări, să fie urmărit de triadă – teribila mafie chinezească. Fără niciun viitor de care să se agațe, Harry s-a cufundat în nepăsare, amorțindu-și simțurile cu opiu, un drog de mare risc.

Când însă o serie de crime șocante se petrec la Oslo, vechiul lui șef, Gunnar Hagen, o trimite pe Kaja Solness, o tânără polițistă ambițioasă, pentru a-l readuce pe Harry, singurul capabil să facă lumină în acest caz întortocheat, pe postul care-i fusese doar suspendat, demisia nefiindu-i acceptată.

Însă argumentele Kajei par să izbească de un zid, Harry fiind imun la orice promisiune sau răsplată, nici măcar recunoștința de a fi scăpat de toate datoriile față de triadă nefiind în stare să-l convingă. Kaja a fost astfel obligată să scoată ultimul as din mânecă, cel ce se va dovedi câștigător. Tatăl lui Harry, Olav Hole, se afla pe moarte, zilele fiindu-i numărate.

Deși reticent la început să se implice în caz, vechiul instinct de vânător al lui Harry iese la iveală, fiind decis să-l oprească pe acest ucigaș sadic, cu atât mai mult cu cât cadavrele încep să se înmulțească.

Din păcate, dincolo de ițele extrem de încurcate ale cazului, lupta internă pentru putere din cadrul poliției îi pune adesea bețe în roate lui Harry.

Mikael Bellman, conducătorul Kripos, o unitate a poliției specializată în prinderea ucigașilor, dorea să preia Divizia Crime, al cărui șef era Gunnar Hagen, și în interiorul căreia activa Harry, miza fiind orgoliul personal și fondurile materiale alocate.  Pentru aceasta, era esențial ca rezolvarea cazului să fie făcută de Kripos și nu de Harry.

Cu intuiția fenomenală care-l caracteriza, Harry a observat care era legătura dintre crime, obținând mai multe indicii prețioase. Însă toate informațiile găsite de Harry păreau să ajungă în timp record, printr-un canal misterios, la Bellman, în scurt timp devenind evident că Harry avea un trădător chiar în propria echipă.

În același timp, un aliat de nădejde pentru Harry s-a dovedit a fi Katrine Bratt, partenera lui din cazul Omul de Zăpadă. După cum știm, și pentru Katrine acel caz avusese o enormă miză personală, care-i afectase inclusiv sănătatea mintală. Deși între timp starea ei dăduse semne îmbucurătoare de revenire, Katrine era încă internată în spitalul de boli mintale, fapt ce oferea un atu neașteptat. Astfel, existau anumite tehnici de căutare extrem de precise și valoroase, dar care nu erau legale.  Aceste cercetări ar fi putut fi depistate la o investigație ulterioară, atrăgând răspunderea penală a celui ce le folosise, cu excepția cazului în care acea persoană se afla deja într-un spital de boli mintale și declarată iresponsabilă.

Așa cum ne-am obișnuit deja, Jo Nesbo se joacă cu mintea noastră, ducându-ne pe mai multe piste greșite și dându-ne indicii înșelătoare.

“El unde era? Nu auzi nimic, dar simți totuși o prezență. Ca și cum acolo ar fi fost un leopard. Cineva îi spusese că leoparzii făceau atât de puțin zgomot încât se puteau furișa neauziți până lângă prăzile lor, în întuneric.”

Misterul, suspansul și adrenalina ating cote maxime, iar Harry își dă seama că a căzut în plasa ucigașului, care pare că l-a ales ca partener într-un joc malefic. Doar un individ de aceeași speță cu acesta ar putea să-i demonteze mecanismele minții. Și cine oare ar putea fi mai indicat pentru aceasta decât vechiul dușman de moarte al lui Harry… Omul de Zăpadă?

Pericolul crește la cote halucinante spre final, în rezonanță cu viața sălbatică și haotică din Congo, unde Harry ajunge pe urmele ucigașului.

Ca și în precedenta carte din serie, Omul de Zăpadă, viața lui Harry ajunge să atârne la un moment dat de un singur fir – de data asta chiar și la propriu -, șansele de a scăpa cu viață fiind aproape imposibile. Însă, întocmai ca și o pisică, se pare că Harry are nouă vieți…

Finalul ne aduce primul pas spre vindecare al lui Harry. După cum i-a precizat tatăl lui, ura și iubirea sunt două fațete ale aceleiași cărți. Iar a te elibera de ură înseamnă să te îndrepți spre iubire…

Recomand cu mult drag cartea tuturor iubitorilor de thrillere, iar eu aștept cu nerăbdare următoarele cărți din serie!

Cartea Leopardul de Jo Nesbo poate fi comandată cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Jo Nesbø

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *