
Librăria din Teheran de Marjan Kamali, Editura Univers – recenzie
Librăria din Teheran
(The Stationery Shop – 2019)
Marjan Kamali
Editura Univers
Traducere: Cătălin Georgescu
Nr. de pagini: 352
An apariție: 2022
Marjan Kamali, născută în Turcia din părinți iranieni, și-a petrecut copilăria în Kenya, Germania, Turcia, Iran și Statele Unite ale Americii. După absolvirea cursurilor UC Berkeley, a obținut o diplomă MBA la Columbia University și una MFA în scriere creativă, în cadrul New York University.
Scrierile ei au fost difuzate de BBC Radio 4 și publicate în două antologii: Tremors și Let Me Tell You Where I’ve Been. Un fragment din Librăria din Teheran a fost publicat în Solstice Literary Magazine și nominalizat pentru un premiu Pushcart. Romanul ei de debut, Together Tea, a ajuns în finala Massachussetts Book Award, pe lista de recomandări NPR WBUR și în Target Emerging Author Selection. A fost publicat în câteva limbi străine, iar recent a fost adaptat pentru teatru.
Marjan locuiește împreună cu soțul ei și cei doi copii ai lor în împrejurimile orașului Boston.
Roya este o adolescentă visătoare și idealistă din Teheranul anului 1953 care, în iureșul politic al acelor vremuri, găsește un adevărat refugiu literar în mica librărie a domnului Fakhri. Atunci când domnul Fakhri îi face cunoștință cu celălalt client preferat al său – frumosul Bahman, cu pasiunea lui arzătoare pentru dreptate și cu dragostea lui pentru poeziile lui Rumi –, Roya își pierde dintr-odată capul. Povestea lor de dragoste înflorește în cafenele șic, la filmele văzute în Cinema Metropole, la seratele cu tango în vremuri de emancipare socială, în timpul demonstrațiilor politice electrizante. Dar tot micuța și modesta librărie rămâne locul lor preferat din întregul Teheran.
Câteva luni mai târziu, în preajma nunții lor, Roya acceptă să-l întâlnească pe Bahman într-o piață din oraș, dar brusc izbucnesc violențele provocate de lovitura de stat care a schimbat pentru totdeauna viitorul acestei țări. În acest haos, Bahman dispare fără urmă. Săptămâni la rând, Roya se străduie cu disperare să dea de urma lui, dar în zadar.
Cu inima grea, renunță la ideea de a-l mai găsi vreodată.
Roya își vede de viața ei și merge mai departe – spre colegiul din California, spre căsnicie, spre o viață nouă în New England. Asta până când, șaizeci de ani mai târziu, hazardul o conduce din nou spre Bahman, oferindu-i șansa de a-i pune întrebările care au bântuit-o vreme de mai bine de jumătate de secol.
Librăria din Teheran este o carte deosebit de emoționantă, care îți atinge sufletul! O carte tulburătoare despre iubire, pasiune, idealuri, vise, prietenie, fraternitate, traumele provocate de un avort, probleme psihice, trădare, pierdere, devotament, încredere și regăsire!
Oare destinul ne este scris în frunte încă de la naștere și, orice am face, urmăm drumul care ne-a fost croit? Așa îi spusese Royei mama ei și, cel puțin în cazul acesteia, viața a părut să-i dea dreptate…
”Cei aflați în floarea vârstei au tendința de a crede că tragediile, nenorocirile și gloanțele vieții nu-i vor nimeri și pe ei. Că se pot salva prin speranțe și energii naive. Ei cred, în mod greșit, că tinerețea, dorința sau chiar dragostea sunt mai puternice decât mâna destinului… Adevărul este, draga mea domnișoară, că soarta ți-a scris deja pe frunte traseul pe care-l va urma destinul tău.”
Povestea ne poartă în două timpuri diferite – 1953 și 2013. Cea mai mare parte a acțiunii se desfășoară în 1953, inclusiv epilogul.
Pe lângă firul principal, autoarea Marjan Kamali ne oferă și o felie de istorie. Înțelegem mai bine, privind prin ochii iranienilor de atunci, contextul social și economic din anul 1953, an în care prim-ministrul Iranului, Mossadegh, a fost înlăturat de la putere cu sprijinul guvernului american.
Mulți oameni din Iran l-au iubit și au crezut în Mossadegh, considerându-l liderul lor democratic, cel care a avut curajul să înfrunte puterile străine, al căror interes viza petrolul iranian. Existau însă și destui contestatari ai acestuia, care credeau că Mossadegh era un comunist și mulți nu doar doreau să-l înlocuiască, ci îl voiau pe Mossadegh mort.
Demonstrațiile de stradă au devenit urâte, înspăimântătoare și periculoase.
În acest context tulbure a înflorit o iubire idilică dintre Roya și Bahman, doi tineri idealiști și puri sufletește în vârstă de 17 ani, care s-au întâlnit în librăria din Teheran a domnului Fakhri.
Iubirea dintre cei doi tineri are o muzicalitate aparte, încă de la prima vedere ei s-au recunoscut ca suflete pereche, fericirea lor crescând în intensitate cu fiecare nouă întâlnire, în ciuda tensiunilor si pericolelor din jur.
După doar câteva luni, cei doi s-au logodit, singura umbră peste bucuria lor fiind opoziția inexplicabilă a mamei lui Bahman, care suferea de probleme psihice.
Însă, cu doar puțin timp înainte de nuntă, Bahman și părinții lui au dispărut fără urmă și, aparent, fără un motiv.
Fără a-i explica de ce a plecat, Bahman comunică totuși cu Roya prin intermediul unor scrisori pline de iubire lăsate în librăria domnului Fakhri. Timpul se scurgea nemilos și Bahman tot nu apărea… Dar apoi a sosit o scrisoare ce i-a readus Royei speranțele. Bahman îi cerea să vină într-o piață publică pentru a merge să se căsătorească în secret.
Fericită și entuziasmată, Roya a mers să se întâlnească în locul indicat. Din păcate însă, Bahman nu a apărut, iar Roya s-a trezit în mijlocul unei periculoase revolte politice, care s-a soldat cu mai mulți morți, inclusiv domnul Fakhri.
La scurt timp după aceea, Roya a primit o ultimă scrisoare de la Bahman, cu un ton complet diferit, prin care o anunța că dorește să se despartă de ea pentru a se căsători cu o fată aleasă de mama lui.
Șaizeci de ani mai târziu, destinul le intersectează din nou drumurile Royei și Bahman, iar ea nu poate rezista tentației de a afla răspunsurile la întrebările care au chinuit-o atâta timp.
Pentru a elucida misterul, ne vom întoarce și mai mult în timp, în anul 1918… Incredibil ce efecte devastatoare au avut peste timp niște decizii luate împotriva sentimentelor, pentru a respecta niște cutume ale locului. De asemenea, nu poți să nu te întristezi văzând cât dezastru a produs un singur cuvânt schimbat…
Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte despre ce a fost vorba, precum și cum au decurs viețile celor doi îndrăgostiți după ce au fost separați de soartă.
Autoarea a surprins foarte bine atât schimbările petrecute în Iran după lovitura de stat, dar și viața iranienilor emigrați în America. Mi-a plăcut că am aflat amănunte atât despre tradiții, cât și despre gastronomia iraniană.
Finalul este deosebit de emoționant și mi-a adus lacrimi în ochi. După 60 de ani, timp în care cei doi îndrăgostiți au încercat să-și adune din bucăți inimile lor frânte pentru a-și continua viața pe căi separate, cercul s-a închis iar sufletele lor s-au atins din nou, realizând că, de fapt, au fost unul în celălalt tot timpul…
Vă recomand cu multă căldură această poveste profundă și înduioșătoare!
Cartea Librăria din Teheran de Marjan Kamali poate fi comandată pe edituraunivers.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro, emag.ro, librarie.net
Recenzii și prezentări cărți Editura Univers
Recenzii și prezentări cărți culturale
Recenzii și prezentări cărți istorice
Recenzii și prezentări cărți emoționante


8 Comments
Oli
Minunata recenzie, transmite multa emotie, multumesc pentru recomandare, mi-ar placea sa citesc cartea asta!
Tyna
Mulțumesc! Ți-o recomand cu drag!
anasylvi
Ce frumos ai scris despre carte! Iranul este o tara cu multe fatete, din ceea ce am mai citit si vazut si eu. Multumesc pentru recomandarea deosebita!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia! Mulțumesc pentru recomandare ❤️
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
Mirela Barbalata
Ce recenzie calda si plina de patos deopotriva! Felicitarui! Se simte cat de mult ti-a placut.
M-ai facut tare curioasa si voi tine cont de recomandarea ta .
Tyna
Mulțumesc! ❤️ Sunt convinsă că ți-ar plăcea!