Delicatese Literare
Recenzii

Limbajul romantic al florilor de Jill Davies, Jill Saunders, Editura Rao

Limbajul romantic al florilor

Jill Davis, Jill Saunders

Editura RAO

Traducere: Lingua Connexion

Nr. pagini: 128

An apariție: 2014

Încântare pură! O lume plină de romantism, flori şi acuarele delicate. Păşiţi înapoi în timp ca să descoperiţi cum permitea limbajul florilor declaraţii secrete de amor. Acurarele delicate şi elegante vă dezvăluie o lume de mult apusă, o lume în care regulile lumii bune încorsetau sentimentele şi emoţiile - la fel de strâns cum strângeau corsetele taliile tinerelor domnişoare! O abundenţă de ilustraţii încântătoare Informaţii fascinante despre o epocă romantică apusă Listă cu flori Dicţionar de semnificaţii

Limbajul romantic al florilor este o carte încântătoare, cu ilustrații superbe, care abordează Limbajul florilor (Lingua Flora) din două perspective: prima jumătate a cărții se inspiră din The Book of Memory, o rafinată colecție de acuarele aparținându-i lui Fanny Robinson (1802-1872), artistă amatoare și mare iubitoare de flori. Cea de-a doua secțiune trece în revistă și alte flori, evidențiind impactul pe care l-a avut flora de-a lungul timpului.

Fermecătoarele picturi ale lui Fanny încapsulează tot romantismul unei ere de mult pierdute, perioadă în care florile constituiau un mijloc important de comunicare într-o poveste de iubire sau într-o prietenie.

Florilor li s-au atribuit semnificații simbolice – în religie, în heraldică, în pictură, în literatură și în viața de zi cu zi. Irisul și crinul apar în primele picturi ale Fecioarei Maria drept simboluri ale purității ei. Din mitologia greacă vine asocierea narcisei cu egoismul și a zambilei cu mâhnirea. Folclorul abundă și el în semnificații atribuite plantelor. În referințele biblice și în operele lui Shakespeare, trandafirii roșii și albi au servit drept simboluri ale Angliei militante în timpul Războaielor Rozelor din secolul al XV-lea, în timp ce grădinile medievale au fost create pentru a oglindi simbolismul florilor – practică ce a fost continuată în perioada Renașterii, simbolurile florale perpetuându-se și în arta religioasă.

De la tradițiile otomane, trecând prin era medievală, prin pana lui Shakespeare și de la romanticii francezi încoace, simbolismul florilor ne-a colorat viețile și i-a inspirat pe artiști. Există consemnate informații fascinante despre flori, despre sentimentele care le exprimă și despre tradițiile asociate acestora.

Cartea Limbajul romantic al florilor se vrea o explorare a exuberanței umane – regăsită atât în flori, cât și în sufletele noastre.

Povestea de dragoste a florilor: un cod cavaleresc

În prima parte a cărții, deosebit de interesantă și fascinantă, aflăm informații inedite despre simbolistica mai multor flori, caracteristicile, originea și sursa acestora, toate prezentările fiind însoțite de ilustrații frumoase și citate pline de tâlc sau sau versuri pline de sensibilitate care se referă la ele.

„Ne putem plânge că tufele de trandafiri au spini sau ne putem bucura că tufele cu spini au trandafiri.” – Abraham Lincoln (1809-1865)

Date fascinante

În acest capitol al cărții aflăm informații interesante legate de flori de-a lungul istoriei, diverse alte întrebuințări pe care le pot avea florile, tradiții referitoare la florile pentru nunți, simbolismul floral în întregul an, precum și florile fiecărei luni.

Florile Naționale

Cine nu știe oare că floarea de colț este floarea națională a Austriei, laleaua a Olandei, frunza de arțar a Canadei?

Știați însă că floarea națională a României este măceșul, a Belgiei – macul roșu, a Germaniei – cicoarea, a Mexicului – dalia, sau a Spaniei – garoafa roșie?

Vă invit să descoperiți singuri în carte florile naționale specifice fiecărei țări.

Rațiune și sentimente – un dicționar de semnificații ale florilor

Acest mod încântător de transmitere a sentimentelor – limbajul florilor, este prezentat în ordinea alfabetică a sentimentelor pe care le simbolizează.

De exemplu:

Abundență și bogăție: crizantemele

Bun-gust: dalia, fucsia

Candoare: liliacul alb, violeta albă

Curaj și tărie: cimbrul

Fii al meu / a mea: trifoi cu patru foi

Gingășie: lăcrimioara

Iertare: laleaua albă

Vești bune: irisul

Indexul florilor și semnificația lor

Acest capitol ne oferă o foarte utilă recapitulare sintetică a florilor prezentate în carte și semnificația acestora, ușor de citit și de reținut.

Vă recomand cu mult drag această carte, care ne oferă o incursiune în lumea minunată a florilor, ajutându-ne să înțelem limbajul romantic al acestora!

”Florile sunt o mândră aserţiune a faptului că o rază de frumuseţe valorează mai mult decât toate utilităţile din lume.” – Ralph Waldo Emerson (1803-1882)

Cartea Limbajul romantic al florilor de Jill Davies, Jill Saunders poate fi comandată pe raobooks.com, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro, emag.ro

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *