Delicatese Literare
Liste carti autori

Listă cărți Charles Dickens

CHARLES DICKENS 

Charles Dickens (07.02.1812-09.06.1870) rămâne un scriitor englez edificator pentru realismul secolului al XIX-lea, renumit prin operele sale, cum ar fi: ”Marile speranțe”, ”Oliver Twist”, ”David Copperfield”, ”Dombey și fiul”, ”Timpuri grele”,etc.

Charles Dickens s-a născut pe 7 februarie 1812, în Portsmouth, Hampshire, fiul lui John și al Elizabethei Dickens, o familie înstărită din clasa de mijloc. După ce tatăl său a pierdut o sumă mare de bani în investiții proaste, nefiind în stare să-și plătească datoriile care s-au adunat, a fost trimis în 1824 la închisoarea datornicilor din Londra împreună cu familia, mai puțin micul Charles, care, la doar 12 ani,  începe să muncească zece ore pe zi într-o fabrică de cremă de ghete, pentru a-și sprijini financiar familia. În anul 1827 s-a angajat ca funcționar într-un cabinet de avocatură, dar după un timp, în care a lucrat și ca stenograf la tribunal, devine totuși ziarist, relatând dezbaterile din Parlamentul englez și călătorind prin Anglia pentru a culege date din campaniile electorale. Semnând cu pseudonimul Boz, Dikens publică prima lui povestire în revista ”Monthly Magazine”, în anul 1833.

În 1850 apare faimosul roman ”David Copperfield”. Trecând proba timpului, cartea ”Marile speranțe” rămâne în continuare cea mai apreciată și cunoscută lucrare semnată de scriitorul Charles Dickens (1860). Subiectul îl are în prim plan pe Pip, nepot al unui fierar, care părăsește satul natal și pleacă la Londra cu visul de a deveni gentleman.

În 1867 Dickens are prima întâlnire cu cititorii în Statele Unite ale Americii, la New York. Călătoriile și munca depusă îi vor afecta starea de sănătate. Autorul moare pe 9 iunie 1870, în urma unui atac de cord, fiind înmormântat în Colțul poeților de la Catedrala Westminster.

OPERE

”Misterul lui Edwin Drood” – o carte fantastică plină de mister, a fost scrisă sub formă de foileton, fiind neterminată la data morții autorului, spre dezolarea miilor de cititori care așteptau înfrigurați continuarea.

Stupoare însă! În luna martie 1873, ultimele şase capitole ale romanului ”Misterul lui Edwin Drood sunt publicate, autorul fiind Thomas James, un ajutor de tipograf, care susţinea, nici mai mult nici mai puţin, că însuşi Charles Dickens i-ar fi dictat, dincolo de moarte cele 6 capitole finale!

Explicația? În orăşelul Brettleboro, din statul Vermont, locuia o bătrână doamnă, care deținea o pensiune și era adeptă a spiritismului. Thomas P. James avea și el o cameră la pensiune şi asista uneori la şedinţele de spiritism ale proprietăresei sale. Pe data de 3 octombrie 1872, Thomas şi-a anunţat proprietăreasa că avusese ocazia să comunice direct cu Dickens, singur în camera sa, şi că acesta îl însărcinase să-i termine romanul.

În fiecare zi, după ce îşi termina lucrul la tipografie, Thomas James se retrăgea în camera sa şi adormea în fotoliu. După ce se trezea, începea să scrie cu frenezie, ca şi cum abia reuşea să transcrie ceea ce i se dicta de către o voce invizibilă.

La început, criticii literari au fost extrem de sceptici. Însă, după ce au citit cele șase capitole, uimirea lor a fost fără margini, fiind nevoiți să recunoască cu toţii că în noile texte se regăseau stilul, verva, umorul şi întreaga maliţiozitate a marelui romancier englez.

Câteva amănunte fac cazul cu atât mai bizar: Thomas abandonase școala la 13 ani și abia știa să scrie și să citească. După publicarea cărții în anul 1873, Thomas James nu a mai scris absolut nimic, deși a fost ademenit cu mari sume de bani.

Arthur Conan Doyle (creatorul celebrului Sherlock Holmes), care în ultimii ani ai vieții a fost pasionat de spiritism și științele oculte, a analizat cu atenție acest caz, publicând în anul 1927 un eseuîn care a concluzionat că, în textele scrise, Thomas James împrumutase identic stilul, vocabularul şi chiar felul de a gândi al lui Dickens, lucru cu atât surprinzător pentru  un tânăr american care, pe lângă faptul că abia ştia să citească şi să scrie, nu avea îndemânarea de a folosi întorsăturile stilistice specifice britanice.…

„Dacă el a fost doar un imitatorel a avut extraordinarul merit, atât de greu de întâlnit, de a nu accentua şi de a nu exagera niciodată particularităţile specifice lui Dickens, fiind de o naturaleţe absolută.”

Misterul persistă până în zilele noastre…

 

Cărțile autorului Charles Dickens pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

 

4 Comments

  • Oli

    Foarte binevenita listă! E unul din cei mai îndrăgiți autori pe care i-am citit în copilărie, ale cărui cărți – David Cooperfield, Oliver Twist și Poveste de Crăciun – m-au îmbogățit sufletește.

    • Tyna

      Pe langa cele mentionate de tine, si Marile sperante mi-a atins sufletul! Am mai citit si Nicholas Nickelby și Micuța Dorrit, care mi-au plăcut de asemenea foarte mult!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *