Delicatese Literare
Liste carti autori

Listă cărți Doina Ruști

DOINA RUȘTI

Doina Ruști este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane din România, autoarea trilogiei fanariotă, compusă din romanele Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), precedată de alte două romane de succes, cu miză socială puternică: Fantoma din moară (2008) și Lizoanca (2009).

Romanul Fantoma din moară (Polirom, 2008) a fost nominalizat la patru premii importante şi distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Lizoanca la 11 ani (2009) a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române, iar romanul Zogru (2006) a fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor – Asociația Scriitorilor din București.

Unele dintre scrierile sale au fost traduse sau sunt în curs de traducere în bulgară, franceză, spaniolă, italiană şi maghiară. Printre distincţiile care i s-au acordat se numără şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2006), Premiul revistei Convorbiri literare (2006), Medalia de Aur a Schitului Darvari pentru merite literare (2008).

DOINA RUȘTI (n. 15 Feb 1957), cu strămoși veniți din Muntenegru, turci, evrei și mai ales români dunăreni, și-a petrecut copilăria într-un sat din sudul României (Comoșteni), într-o familie de învățători, care făceau eforturi mari să supraviețuiască într-o lume comunistă. Regulile absurde și haosul instalat la sfârșitul dictaturii transpar ficțional în Fantoma din moară, roman care aduce un univers fabulos, stăpânit de fantome și de hierofanii.

În același registru fantastic sunt scrise și alte romane. Zogru creează un personaj insolit și un tip de fantastic înrudit cu cel din picturile lui Chagall. În aceeași manieră sunt scrise și romanele Omulețul roșu (2004), Homeric (2019) și Paturi oculte (2021), dar mai ales Mâța Vinerii. Acesta din urmă, probabil cel mai tradus roman, a fost elogiat pentru tipul de imaginar și pentru stil. Un loc special ocupă romanul Manuscrisul fanariot (2015), care abordează un tip de realism magic, fabulatoriu și liric pe alocuri. Alte romane adoptă un realism crud. Între acestea, Lizoanca, despre care presa din țară și din străinătate a scris la superlativ.

Preocupată atât de registrul fantastic cât și de cel realist, Doina Ruști reușește să scrie la fel de convingător și despre atrocitățile lumii contemporane, și despre idealurile înalte. Personajele ei, fie realiste fie fantastice, sunt memorabile și marcante. În romanele sale se regăsesc adeseori violatori, ucigași, oameni flămânzi, viciați și consumați de idealuri mărunte. Dar cu aceeași mână sigură, de romancier versat, Doina Ruști construiește și personaje fantastice, elfi, spiriduși, fantome, motani fermecați și vrăjitori, care i-au făcut pe unii critici să-i compare opera cu cea a lui Bulgakov, Süskind ori Marquez.

Tematica diversă și puternic ancorată în actualitate, ca și „capacitatea rară a Doinei Ruști de a schimba cu ușurință registrele narative o așează între scriitorii de primă mărime ai literaturii românești contemporane” (Nicolae Breban).

Puteți afla mai multe informații despre autoare pe https://doinarusti.ro/

ROMANE

 

VOLUME COLECTIVE

  • Treisprezece. Proză fantastică – Editura Litera – 2021 – împreună cu Pavel Nedelcu, Bogdan Răileanu, Iulia Micu, Lucian Mîndruță, Mihai Ene, Cosmin Leucuța, Tudor Ganea, Allex Trușcă, Mihail Victus, Octavian Soviany, Iulia Pană, Radu Găvan – recenzie
  • Mică istorie a unui secol mare – Editura Arthur – 2018 – împreună cu Monica Onojescu (Coordonator), Simona Antonescu, Florin Bican, Adrian Buz, Ruxandra Cesereanu, Marius Chuvu, Horia Cocheș, Peter Demeny, Tudor Ganea, Laura Grünberg, Anca Hațiegan, Florin Irimia, Ciprian Măceșaru, Alex Moldovan, Veronica D. Niculescu, Victoria Patrascu, Doru Pop, Adina Popescu, Bogdan Răileanu, Ana Rotea
  • Cel mai mult și mai mult – Editura Arthur – 2017 – împreună cu Adina Popescu, Alex Moldovan, Ana Rotea, Călin-Andrei Mihăilescu, Dan Stanciu, Elena Vlădăreanu, Florin Bican, Ioana Bot, K.J. Mecklenfeld, Laura Grünberg, Lavinia Branişte, Matei Sâmihăian, Radu Paraschivescu, Simona Popescu, Veronica D. Niculescu, Max Gruenwald
  • Scriitori la poliție – Editura Polirom – 2016 – coord. de Robert Șerban
  • Ferestre din București și poveștile lor – Editura Peter Pan – 2015 – coord. de Cătălin D. Constantin
  • Cui i-e frică de computer? – Editura Art – 2013 – coord. de Liviu Papadima
  • Ce poți face cu două cuvinte – Editura Art – 2012 – coord. de Liviu Papadima
  • Care-i faza cu cititul? – Editura Art – 2010 – coord. de Liviu Papadima
  • Tovarășe de drum. Experiența feminină în comunism – Editura Polirom – 2008 – coord. Radu Pavel Gheo, Dan Lungu
  • Poveşti erotice româneşti – Editura Trei – 2007 – împreună cu Ștefan Agopian, Radu Aldulescu, Dan-Silviu Boerescu, Emil Brumaru, Ionuț Chiva, Marius Chivu, Filip Florian, Matei Florian, Radu Pavel Gheo, Claudia Golea, Ioan Groșan, Florin Iaru, Cezar Paul-Bădescu, Lucian Dan Teodorovici, Dan Sociu, Cecilia Ștefănescu

 

Cărțile autoarei Doina Ruști pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *