Delicatese Literare
Liste carti autori

Listă cărți Guzel Iahina

GUZEL IAHINA 

Guzel Iahina s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Școlii de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele Neva, Oktiabr, Sibirskie ogni etc.

În 2015 publică primul roman, Zuleiha deschide ochii (Zuleiha otkrîvaet glaza; Humanitas Fiction, 2018). Inspirat din relatările bunicii ei, o învățătoare tătară care a petrecut șaisprezece ani într-o colonie de muncă din Siberia, romanul s-a bucurat imediat de un succes răsunător și a primit mai multe premii prestigioase. În Rusia, în 2015: Bolșaia Kniga (Marea Carte), Premiul întâi și Premiul cititorilor — Locul întâi; Premiul Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi), Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) și Premiul Zviozdnîi Bilet (Bilet spre stele) al Festivalului Aksionov. A fost finalist la Russkii Buker (Booker Rus). În 2016 i s-a acordat Premiul Cyrano. Este în curs de traducere în peste treizeci de limbi. În Franța a apărut în 2017 și a primit Premiul revisteiTransfuge. A fost, de asemenea, finalist la Prix Médicis Étranger.

Un debut excepțional, recompensat cu numeroase premii literare. Marea revelație a literaturii ruse din 2015, romanul Zuleiha deschide ochii, salutat cu entuziasm la apariție de Ludmila Ulitkaia și Evgheni Vodolazkin, a fost recompensat cu cele mai importante premii din Rusia: Bolsaia Kniga (dublu câștigător, Premiul întâi și Premiul cititorilor – Locul întâi), Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi) și Kniga Goda. Este în curs de traducere în peste treizeci de limbi.

La trei ani după debutul ei fulminant, cu bestsellerul „Zuleiha deschide ochii“, Guzel Iahina publică în 2018 un nou roman cutremurător, care se bucură deja de faimă internațională – ”Copiii de pe Volga”, care a câștigat deja câteva premii importante – Premiul Bolșaia Kniga 2019, Marele Premiu Ivo Andrić 2019.

 

ROMANE

 

 

Cărțile autoarei Guzel Iahina pot fi comandate pe libhumanitas.rolibris.ro, elefant, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.rodol.ro

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *