Lista carti James Clavell

4

JAMES CLAVELL 

James Clavell (1924 – 1994) a fost un romancier, scenarist și regizor de film, fost prizonier de război în al doilea război mondial, devenit celebru prin romanele Shogun și Tai-Pan, respectiv prin scenariile unor filme ca Marea Evadare și Domnului profesor, cu dragoste.
Datorită faptului că tatăl său a fost un ofițer în Marina Regală Britanică, Clavell a crescut în mai multe țări sub dominion britanic. După începutul celui de-al doilea război mondial în 1940, la vârsta de 16 ani el s-a înrolat în Artileria Regală Britanică și a fost trimis în Malaezia să lupte împotriva japonezilor. Rănit de foc de mitralieră, a fost capturat și dus la un lagăr de prizonieri din insula Java Centrală. După un timp a fost mutat la închisoarea Changi, lângă Singapore.
Ca toți prizonierii de război, Clavell a suferit mult în captivitate. Experiențele sale din lagărul japonez au constituit baza romanului King Rat (Regele șobolan, tradus în românește cu titlul Changi), publicat în 1962.
Shogun a fost publicat în 1975 și a devenit cel mai popular roman al său. Foarte masiv – peste 1000 de pagini, Shogun a fost tradus în numeroase limbi străine și a fost ecranizat în 1980, printr-un serial tv care, la fel ca și romanul, s-a bucurat de un mare succes internațional. Actorul Richard Chamberlain a interpretat rolul principal, iar Toshiro Mifune a interpretat rolul titular.  (sursa: Wikipedia)

SERII

1. Shogun – Editura Univers / Orizonturi / Lider / Azur / Adevarul Holding – Shōgun – 1975
2. Tai-Pan – Editura Tribuna / Meridiane / Orizonturi / Lider / Adevarul Holding – Tai-Pan – 1966
3. Gai-Jin – Editura Elit / Lider / Adevarul Holding – Gai-Jin – 1993
4. Changi – Editura Tribuna / Meridiane / Lider / Adevarul Holding – King Rat – 1962
5. Nobila casă – Editura Elit / Logos Star / Lider / Adevarul Holding – Noble House – 1981
6. Vârtejul – Editura Orizonturi / Lider / Adevarul Holding – Whirlwind – 1986

 

ROMANE

About Author

4 comentarii

  1. Un scriitor de exceptie, am avut o revelatie cand am citit Shogun, efectiv mi-a schimbat perspectivele asupra multor lucruri pe care le consideram „certe”. Superba carte, a fost si ramane una din marile mele favorite. Mi-au placut foarte mult si Tai-Pan, Changi si Nobila Casa. Pe celelalte nu le-am citit…

Spune-ți părerea!

%d blogeri au apreciat: