Delicatese Literare
Liste carti autori

Listă cărți Maurice Druon

MAURICE DRUON 

Născut la 23 aprilie 1918 la Paris, MAURICE DRUON este marcat de o solidă ereditate literară, fiind strănepotul poetului Charles Cros și nepotul lui Joseph Kessel.
Își face studiile liceale la Liceul Michelet și cele superioare la Școală de Științe Politice. Încă de la vârstă de optsprezece ani publică în reviste și ziare literare.
În anii ’40 intră în contact cu Rezistența franceză și, în 1942, va pleca din Franța ocupată pentru a se alătură Forțelor Franceze Libere ale generalului De Gaulle la Londra. Este ordonanța generalului d’Astier de La Vigerie, apoi animator al postului Honneur et Patrie și atașat al comisarului pentru afaceri interne; compune, împreună cu unchiul sau Joseph Kessel, textul pentru Chant des Partisans care va deveni imnul Rezistenței. În această perioada scrie și primul eseu, Lettres d’un Europeen, fiind, prin ideile pe care le expune aici, unul dintre premergătorii conceptului de Uniune Europeană. Este corespondent de război pe lângă forțele aliate până la încheierea luptelor celui de-al doilea război mondial. Începând cu anul 1946 se consacră literaturii fără a neglija total politica.
Este recompensat, în 1948, cu premiul Goncourt pentru romanul Les grandes Familles, apoi primește premiul Prince Pierre de Monaco pentru toată opera.
În 1966, la 48 de ani, este ales membru al Academiei Franceze, urmându-i lui Georges Duhamel. În perioada 1973–1974 este ministru cu probleme culturale, apoi deputat de Paris în 1978–1981 și reprezentant al Franței la consiliul Europei, precum și deputat în Parlamentul European.
Din 1985 este secretar perpetuu al Academiei Franceze, acționând pentru dezvoltarea francofoniei. Este de asemenea membru al Academiei Regatului Maroc, al Academiei de la Atena și al Academiei de Științe de la Lisabona.
Sursa: Editura Humanitas

SERII

1. Regele de fier – Editura Litera / Editura Humanitas – El rey de hierro – 1955
2. Regina sugrumată – Editura Litera / Editura Humanitas – La reina estrangulada – 1955
3. Otrăvurile coroanei – Editura Litera / Editura Humanitas – Los venenos de la corona – 1956
4. Legea bărbaților – Editura Litera / Editura Humanitas – La ley de los varones – 1957
5. Lupoaica Franței – Editura Litera / Editura Humanitas – La loba de Francia – 1959
6. Crinul și leul – Editura Litera / Editura Humanitas – La flor de lis y el león – 1959
7. Când un rege pierde Franța – Editura Litera / Editura Humanitas – De cómo un rey perdió Francia – 1977

 

1. Marile familii vol.1 și vol.2 – Editura Orizonturi – Les grandes familles – 1948
2. La caída de los cuerpos – 1950
3. Cita en los infiernos – 1951

 

1. L’Aube des Dieux – 1963
2. Les Jours des Hommes – 1963

 

ROMANE

 

Cărțile autorului Maurice Druon se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, libhumanitas.rocartepedia.ro, carturesti.ro

 

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *