Delicatese Literare
Recenzii

Lista de dorinţe sau cum să vindeci o inimă frântă de Anna Bell, Editura RAO – recenzie

Lista de dorinţe sau cum să vindeci o inimă frântă

Anna Bell

Editura RAO

An aparitie: 2018
Nr. pagini: 348
Titlu Original: The Bucket List to Mend a Broken Heart
Traducător: Lingua Connexion
Abi este pur și simplu devastată când Joseph, iubirea vieții ei, pune capăt relației lor motivând că sunt incompatibili.
Când el îi lasă la ușa o cutie cu lucrurile care ii aparțin, Abi descoperă printre acestea o lista de 10 dorințe, pe care Joseph își propusese să le bifeze până la 40 de ani. Ea decide să ducă la îndeplinire această lista, din dorința de a-l determina să se întoarcă la ea, dovedindu-i astfel că sunt perfect compatibili.
Există însă o problema – sau mai degrabă 10. Abi nu este o iubitoare a activităților în natură și este terifiată de înălțimi – ceea ce constituie o adevărată problemă atunci când pe lista apar escaladarea unui munte, un tur al unei insule cu bicicleta și, nu în cele din urmă, coborârea în rapel a celui mai înalt turn din oraș.
Pe măsură ce își vindecă inima rănită, bifând cele 10 puncte de pe lista unul după altul, Abi descoperă o extraordinară încredere în sine, care o transformă într-o altă persoană.
Lista de dorințe este o poveste fabuloasă despre dragoste și forțarea limitelor, relatată cu umor și ingenios gradată.

Lista de dorinţe sau cum să vindeci o inimă frântă – o carte încântătoare, ușor de citit, amuzantă și relaxantă! Și, în același timp, o carte inspiraţională şi motivaţională! Chiar m-a făcut să mă întreb, cum ar arăta lista mea de dorinţe de bifat, nu până, ci peste 40 de ani, în cazul meu…
Țin să remarc în primul rând minunata copertă a cărții, zâmbetul ghiduş al fetei din imagine fiind molipsitor!
Povestea m-a captivat de la primele rânduri, e scrisă într-un stil nepretențios și amuzant, cu dialoguri spumoase și personaje simpatice şi perfect credibile. 
Cartea, scrisă la persoana întâi, o are în prim plan pe Abi, o tânără frumoasă, elegantă şi conservatoare, aflată intr-un moment sensibil, ai cărui martori suntem chiar din prologul cărții: a fost părăsită pe neașteptate de iubitul ei, Joseph, de care era extrem de îndrăgostită şi aveau o relaţie stabilă – credea ea – de un an de zile. Şi – lucru foarte dureros – fără să înțeleagă de ce, nedându-i nici o explicaţie! Fapt care o făcea să spere că el va realiza că a făcut o greșeală și se va întoarce la ea! Trebuia totuşi să ia în considerare unele semnale: nu o prezentase mamei şi sorei lui, nici nu o introdusese în grupul lui de prieteni, nici nu o invitase să petreacă vacanţa împreună…
Alături i-a fost, ca de fiecare dată la greu, buna ei prietenă, Sian, care la rândul ei trecuse printr-o despărțire dureroasă cu ani în urma, iar acest lucru îi schimbase felul de a fi, transformând-o dintr-o idealista romantică într-o tânără cinică, petrecăreață, dornica de aventuri, dar nu și de relații stabile. Mi-a plăcut de Sian, prietenia, dialogurile și sfaturile pe care i le dădea lui Abi. Şi am remarcat şi flerul ei în privinţa lui Joseph. De la începutul relaţiei lui Abi cu acesta, Sian a fost sceptică… 
Pe plan profesional Abi avea o carieră frumoasă, lucra într-o agenție de publicitate, un loc de muncă cu o atmosferă relaxată, informală, și cu colegi de treabă, cu care avea relație amicală. Dar chiar și așa, drama ei personală a afectat-o atât de mult, încât nici la serviciu nu s-a dus zile la rând, stând acasă și plângându-și de milă.
Iar când s-a dus, arătând ca vai de ea, era ziua în care se făceau poze cu tot colectivul, pentru prezentarea firmei. Și nu oricum, ci, la ideea șefului ei, Rick, fiecare sărea pe o trambulină, și erau surprinși „în zbor”. Tare faza! M-a amuzat ideea, deşi biata Abi, doar de sărit pe trambulină râzând nu avea chef…  Şi asta nu doar din cauza dispoziţiei ei, ci pentru că avea fobie de înălţimi şi de orice implica un risc, cât de mic.
Aşa nu se mai putea! Iar primul pas să schimbe ceva a fost o schimbare de look foarte inspirată, care i-a schimbat starea de spirit. Bravo ei! 
Dar când, ajunsă acasă, a găsit în faţa uşii cutia cu toate lucrurile ei pe care le avea la Joseph, a cuprins-o descurajarea. Rătăcită printre lucrurile ei, era o carte de-a lui, din care a căzut o foaie: lista de dorinţe, care suna aşa:
1.       Să servesc ceaiul la Ritz.
2.       Să învăț o limbă străină.
3.       Să degust vin într-o podgorie.
4.       Să vizitez Parisul.
5.       Să particip la festivalul Glastonbury.
6.       Să fac înconjurul insulei Wight cu bicicleta.
7.       Să mă cațăr pe cele patru piscuri din Marea Britanie.
8.       Să învăț să fac windsurfing.
9.       Să alerg o jumătate de maraton.
10.   Să cobor în rapel Turnul Spinnaker.
Povestea e inspirată din viața reală a autoarei: după despărţirea de iubitul ei, a găsit o listă cu dorințele a acestuia și a încercat să le îndeplinească, sperând că îl va aduce înapoi la ea.  Când era pe punctul de a… escalada Everestul!! l-a cunoscut  pe cel care avea să-i devină soț.
Revenind la povestea cărţii, lista a uimit-o peste măsură pe Abi, având în vedere că Joseph, la fel ca şi ea, era un tip conservator, cumva previzibil, rutina fiind ceea ce caracteriza programul lui zilnic. Deşi deloc aventuroasă, ba chiar din contră, avea fobie de înălţimi, nu îi plăcea să facă drumeţii în natură, şi nici efort fizic, se panica repede, ura riscurile şi orice o scotea din zona ei de confort, Abi se simte impulsionată de cele scrise pe listă şi în minte îi încolţeşte un plan nebunesc: să bifeze cele zece dorinţe, să se pozeze în timp ce le îndeplineşte şi să pună pozele… unde altundeva decât pe facebook!, pentru a le vedea Joseph şi a-i atrage acestuia atenţia în speranţa că astfel îl va recuceri!
Dacă dorinţe ca: servirea ceaiului la Ritz, vizitarea Parisului, degustarea de vin şi învăţarea unei limbi străine erau chiar tentante, celelalte îi dădeau atacuri de panică doar când le citea! Dar s-a hotărât! Nu va da înapoi. Din nou, bravo ei! Deşi motivul pentru care s-a hotărât să îndeplinească activităţile din listă este unul greşit, faptul că şi-a propus să-şi înfrunte şi depăşească fricile şi temerile este admirabil! Însă, conştientă pe undeva că motivaţia ei în privinţa îndeplinirii acestei liste de dorinţe nu va fi acceptată de Sian, Abi o face pe aceasta, ca şi pe colegii ei de la serviciu, să creadă că e vorba de lista ei personală de dorinţe, pentru a repara o inimă frântă! Şi astfel, cu toţii au susţinut-o!
Povestea urmăreşte oarecum două fire: unul ce urmăreşte lista de dorinţe şi implicarea lui Abi în acest proiect, iar celălalt urmăreşte viaţa de la serviciu a lui Abi, dar cele două fire se întrepătrund.
Vorbind de viaţa de la serviciu, Abi are ceva probleme pe acest plan. Nu mai e la fel de concentrată şi eficientă, iar o colegă nou venită, Linz, toată numai zâmbete şi debordând de bună dispoziţie, nu ezită să profite de vulnerabilitatea de moment a lui Abi. Iar lucrurile la serviciu se vor complica tare mult si vor deveni neplăcute pentru Abi, si nu doar Linz va responsabilă de asta. Veţi vedea ce vreau să spun…
Cel mai bun coleg al lui Abi, Giles – un personaj de care de asemenea mi-a plăcut, ca şi de soţia lui, cei doi alcătuind un cuplu model – îi face cunoştinţă lui Abi cu un bun prieten de-al lui, Ben, proprietar al unui magazin de biciclete, iar Abi va apela la acesta pentru a-şi achiziţiona bicicleta necesară bifării punctului  6, „Să fac înconjurul insulei Wight cu bicicleta„. E foarte tare faza când se duce să cumpere bicicletă şi e pusă în situaţia de a se da de gol că ea… nu prea ştie să meargă cu bicicleta, de fapt!
Ben îmi deschide ușa, iar eu ridic roata din față peste prag. Trebuie să recunosc că este frumoasă și ușoară. Măcar o pot conduce în timp ce merg pe lângă ea. Mă întreb cât timp îmi va lua să înconjor Insula Wight pe jos, pe lângă bicicletă. M-aș putea  urca pe bicicletă pentru poze, căci Joseph nu își va da seama.
Cât despre Ben, m-a cucerit de la început cu felul lui de a fi! Singurul lui punct slab mi s-a părut faptul că o tolera pe Tammy ca iubită, aceasta fiind un personaj de care nu mi-a plăcut! Era foarte “sportivă”, si asta era cam ceea ce o definea. În rest, mi s-a părut superficială, egoistă, răutăcioasă şi posesivă!
Chiar de la început, Abi si Ben s-au simpatizat, găseau subiecte comune de discuţie, iar Ben s-a oferit să o ajute să bifeze dorinţele de pe listă. Şi să-i facă pozele de pus pe facebook, Ben fiind singurul în faţa căruia Abi a recunoscut motivul care o determina, adică recucerirea lui Joseph. Ben o făcea să râdă, să se simtă în largul ei cu el, și a făcut-o să aprecieze valoarea și frumusețea lucrurilor simple.
– Se pare că cele mai frumoase amintiri ale tale nu au nici o legătură cu bunurile materiale.
Ben cade o clipă pe gânduri, înainte să încuviințeze din cap.
-Să știi că este adevărat.Sunt mai fericit că oricând atunci când mă aflu în aer liber și fac astfel de activități. (…) uneori, cele mai amuzante lucruri sunt cele mai simple.
Un lucru spera Abi din toata inima: să îl recucerească cât mai repede, căci nu credea că avea tăria să ducă la capăt toate provocările, mai ales pe cea de-a 10-a, „Să cobor în rapel Turnul Spinnaker”, pe care nici nu se gândea să o încerce! Ea, cu fobia ei de înălţimi, să coboare în rapel un turn? Nici gând!!!
Vă invit să descoperiţi singuri cum se serveşte ceaiul la Ritz, ce limbă străină va încerca să înveţe sau cum decurge un curs de windsurfing (v-am spus că lui Abi ii era teamă şi de apă, nu îi plăcea să se ude?) Alături de Abi, vă invit să vizitaţi Parisul într-o singură zi (turisti contra-cronometru, dar chiar şi asa merită!!) şi să mergeţi la un festival de muzică pe pajişte! Aţi fost vreodată la un astfel de festival? Dar vreun obiectiv din inedita listă de dorinţe aţi marcat vreodată? Eu recunosc că nu…

Nu vă povestesc mai multe despre cum şi câte dorinţe va reuşi să ducă Abi la capăt, şi când şi dacă va reuşi să-l cucereasca pe Joseph. Un singur lucru vă mai spun: pe parcursul îndeplinirii dorinţelor din listă, Abi va descoperi dragostea!
Iar la final, va mai urma o listă. De această dată, propria ei listă de dorinţe: „Cum să trăiești fericit până la adânci bătrâneți.” Curioşi?
O lectură proaspătă şi savuroasă, ideală pentru o lectură de vacanţă, care m-a binedispus şi m-a lăsat cu zâmbetul pe buze şi cu o stare de bine!

Mulțumim Editura Rao pentru cartea Lista de dorinţe sau cum să vindeci o inimă frântă , oferită pentru recenzie

Cartea poate fi comandata de pe raobooks.rolibris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro

Recenzii Editura RAO

23 Comments

Spune-ți părerea!