Delicatese Literare
Recenzii

Lista de invitați de Lucy Foley, Editura Trei – recenzie

Lista de invitați

(The Guest List – 2020)

Lucy Foley

Editura Trei

Traducere: Bogdan Ghiurco

Nr. de pagini: 384

An apariție: 2021

Lucy Foley este autoarea celebrului roman Petrecerea de vânătoare (The Hunting Party), bestseller # 1 Sunday Times și Irish Times. Ideea pentru cel mai recent roman al său i-a venit cu prilejul unei călătorii în Connemara, pe coasta de vest a Irlandei, de unde se trage jumătate din familia ei.

Impresionată de frumusețea sălbatică a insulelor din largul coastei – decorul perfect pentru o nuntă și totuși periculos de izolat – Lucy a început să lucreze la schița unui nou roman polițist: o insulă de pe care nu poți pleca, oameni adunându-se laolaltă, emoții care răbufnesc. Astfel a luat naștere The Guest List / Lista de invitați.

Înainte de a se dedica total scrisului, Lucy Foley a lucrat ca editor de ficțiune. Romanele ei au fost traduse în 19 limbi, iar articolele sale au apărut în publicații precum Sunday Times Style, Grazia, ES Magazine, Vogue US, Elle, Tatler și Marie Claire.

# 1 Bestseller Sunday Times

O insulă îndepărtată. O invitație pentru care ești gata să mori…

Fiecare are un secret. Fiecare are un motiv. Pe coasta bătută de vânturi a Irlandei, invitații se adună pentru nunta anului. Prieteni vechi. Dușmănii din trecut. Familii fericite. Invidii ascunse. Treisprezece invitați. Un cadavru. Unul dintre invitați nu va pleca viu de la nuntă…

Decorul e pregătit pentru nunta lui Jules Keegan cu Will Slater. Peisajul e spectaculos, planificarea minuțioasă, atmosfera încărcată de nostalgie în timp ce invitații închină în cinstea cuplurilor celor mai longevive. Totuși, sub aparența fericirii, secrete întunecate încep să se ivească și dușmănii vechi ies la suprafață. Iar tortul de nuntă abia a fost tăiat, când cineva este găsit mort.

O furtună se dezlănțuie asupra insulei, ținându-i pe toți captivi – în timp ce ucigașul umblă nestingherit printre invitați.. Începe cu o petrecere.. Se va sfârși cu o crimă.

Lista de invitați de Lucy Foley este un thriller deosebit de captivant și plin de atmosferă, în stilul Agathei Christie.

Ce este cu adevărat interesant în acest roman este faptul că, până la sfârșit, nu doar criminalul este învăluit în mister, ci și identitatea victimei.

Încă de la primele pagini, aflăm că fabuloasa nuntă, petrecută pe o insulă izolată aflată lângă coasta Irlandei, se va termina tragic, însă nu avem nicio idee despre cine a fost omorât și de ce.

În continuare, acțiunea pendulează între trecut (ziua de dinaintea nunții) și prezent. În timp ce firul din prezent este scris la persoana întâi, firul din trecut este disecat pe cinci voci: Jules – mireasa, Olivia – sora miresei, Aoife – organizatoarea nunții, Helen – invitată, soția lui Charlie, cel mai bun prieten al miresei și Johnno – cavalerul de onoare și cel mai bun prieten al mirelui.

Jules Keegan și Will Slater alcătuiau un cuplu de aur. Mirele: frumos și fermecător, o vedetă de televiziune în ascensiune. Mireasa: inteligentă și ambițioasă, editor de revistă. Însă perfecțiunea este adesea doar o iluzie, iar oamenii se ascund după multe măști.

Este o poveste cu ardere lentă, iar indiciile se adună cu greu, suspansul crescând gradat până la finalul uluitor, în care toate firele se unesc spectaculos.

Cheia întregului mister se află, bineînțeles, în trecut.

Trebuie să citești foarte atent fiecare capitol întrucât orice mic detaliu se dovedește în final un important indiciu în rezolvarea acestui puzzle-ul complicat și înțelegerea conexiunilor întortocheate și complet neașteptate dintre personaje.

Jules, mireasa, foarte atrăgătoare și mult prea ambițioasă, concentrată pe perfecțiune, suferă de probleme de gestionare a furiei, fiind încă marcată de lipsa de atenție și afecțiuune a mamei în copilărie, neputându-și înăbuși pe deplin gelozia față de sora ei mai mică, pe care mama ei a preferat-o vădit.

Will, mirele, este fermecător și carismatic, de fiecare dată având replica potrivită în orice situație, cucerindu-i pe cei din jur fără efort.

Helen, invitată, s-a dedicat pe deplin meseriei de mamă. Încă bântuită de o tragedie din trecut, Helen este măcinată de îndoieli în privința relației mult prea strânse dintre soțul ei, Charlie, și Jules.

Olivia, sora vitregă a miresei, este puternic marcată de un secret dureros din trecut, tăindu-se pe ascuns și slăbind necontrolat. Copleșită de suferință, simte nevoia să se confeseze cuiva, înainte de a face un gest necugetat.

Johnno, cavalerul de onoare, este măcinat și el de regrete, un episod dramatic din timpul liceului revenindu-i obsesiv în minte. De altfel, din relatările altor patru buni prieteni ai lui Will din liceu, invitați și ei la nuntă, aflăm că bullyingul era la ordinea zilei atunci când au studiat cu toții la internat, un elev sfârșind tragic în urma unei farse.

Să nu o pierdem din vedere pe Aoife, organizatoarea nunții, care se străduiește să facă impecabilă întreaga ceremonie, o misiune complexă și provocatoare, dar, în același timp, îi observă cu multă atenție pe toți invitații. Deși foarte frumoasă, ascunde acest lucru în spatele unor veșminte terne, făcând un cuplu cel puțin bizar cu bucătarul șef, un bărbat blând, însă mătăhălos și complet neatrăgător.

Pe măsură ce evenimentele se derulează, o furtună se abate asupra insulei, telefoanele se întrerup, simți parcă vibrații de coșmar, colindând păduri întunecate, peșteri înfricoșătoare, găsind morminte misterioase și simțind că cineva se strecoară tiptil pe la spatele tău, totul începând să semene cu un film de groază.

La fel ca și într-o carte de Agatha Christie, la sfârșit avem nu doar unul, ci cinci posibili făptuitori, fiecare având propriile motive întemeiate pentru a ucide.

Cine a murit? Cine l-a omorât, cum și de ce? La aceste întrebări vă invit să aflați răspunsul în această carte palpitantă, pe care o recomand cu drag iubitorilor de thrillere și de mister!

Fragment din carte:

E pană de curent.

Într-o clipă, domnește întunericul. Trupa încetează să mai cânte. În marchiza unde are loc petrecerea de nuntă, invitații țipă și se agață unul de altul. Lumina lumânări-lor de pe mese nu face decât să sporească confuzia și să arunce umbre mișcătoare pe pereții de pânză. Este imposibil să vezi unde se află fiecare sau să auzi ce spune: vo-cile invitaților sunt acoperite de urletul vântului frenetic.

Afară se dezlănțuie furtuna. Urlă de jur împrejurul lor, zgâlțâie marchiza. La fiecare asalt, întreaga structură se încovoaie și se cutremură cu un răsunător vaiet meta-lic; invitații se ghemuiesc speriați. Ușile s-au desprins din legături și fâlfâie la intrare. Flăcările torțelor de parafină care luminează pragul sfârâie ca un chicotit disprețuitor.

Pare că are ceva personal cu ei furtuna asta. Ca și cum toată furia acumulată și-ar fi vărsat-o acum asupra lor.

Nu e prima oară când cedează sistemul electric. Numai că data trecută și-a revenit după câteva minute. Invitații s-au întors la dansul lor, la paharele lor, la pastilele lor halucinogene, la intrigile lor, la mâncarea lor, la râsetele lor… și au uitat că avusese loc o pană de curent.

Cât timp a trecut? Greu de spus pe întuneric. Câteva minute? 15? 20?

Începe să le fie frică. Întunericul pare ostil, hotărât. Ca și cum s-ar putea întâmpla orice la adăpostul lui.

Cartea Lista de invitați de Lucy Foley poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *