Delicatese Literare
Recenzii

Lista judecătorului de John Grisham, Editura RAO – recenzie

Lista judecătorului

(The Judge’s List – 2021)

John Grisham

Editura RAO

Traducere: Mihaela Neacșu

Nr. de pagini: 352

An apariție: 2022

John Grisham s-a născut în Jonesboro, Arkansas, la 8 februarie 1955, într-o familie modestă. Dupã absolvirea Facultăţii de Drept, a practicat avocatura timp de aproape un deceniu în Southaven. În 1983, a fost ales în Camera Reprezentanţilor din Mississippi, din partea democraţilor, for din care a făcut parte până în 1990.

În timpul liber, ca hobby, Grisham a început munca la primul său roman şi a avut nevoie de trei ani pentru a scrie …Şi vreme e ca să ucizi, pe care l-a finalizat în 1987. Grisham a continuat să scrie cel puţin un roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestselleruri. Publishers Weeky l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzări al anilor 1990“, cu peste 60 de milioane de exemplare vândute. În prezent, romanele sale au fost publicate în mai mult de 255 de  milioane de exemplare, traduse în 29 de limbi.

0.5. Witness to a Trial – 2016

1. Informatorul (The Whistler – 2016) – recenzie

2. Lista judecatorului (The Judge’s List – 2021)

În Informatorul, Lacy Stoltz a investigat un judecător corupt care a luat milioane de dolari de la un sindicat al crimei. Trei ani mai târziu, Lacy s-a săturat de munca ei și e gata de o schimbare. Apoi întâlnește o femeie misterioasă care este atât de speriată încât folosește o serie de pseudonime.

Tatăl lui Jeri Crosby a fost ucis cu douăzeci de ani mai devreme, într-un caz care a rămas nerezolvat. Dar Jeri are în minte un suspect de care a devenit obsedată și pe care l-a urmărit timp de două decenii. Pe parcurs, a descoperit și alte victime. Bărbatul este genial, răbdător și întotdeauna cu un pas înaintea forțelor de ordine. El este cel mai viclean dintre toți ucigașii în serie. Are cunoștințe despre criminalistică, procedura poliției și cel mai important: cunoaște legea.

Cum poate Lacy să-l urmărească, fără să devină următorul nume de pe lista lui? Lista judecătorului este cel mai surprinzător și înfricoșător roman al lui John Grisham.

Lista judecătorului este un thriller juridic captivant și plin de suspans, în care întâlnim un asasin în serie la care nimeni nu s-ar aștepta: un judecător!

Judecătorul Ross Bannick este, la prima vedere, un stâlp al comunității, un om integru căruia nu i s-ar putea reproșa nimic, nici profesional, nici în viața personală.

De aceea, Lacy Stolz, angajată în cadrul Biroului de Conduită Judiciară, având sarcina să investigheze cazurile de abateri de conduită ale judecătorilor din statul Florida, a avut un adevărat șoc în momentul în care a fost contactată de o femeie misterioasă care l-a acuzat pe judecătorul Ross Bannick nici mai mult, nici mai puțin decât de… crimă!

Jeri Crosby n-a putut trece niciodată peste moartea tatălui ei, un reputat profesor universitar, ucis cu sânge rece, aparent fără niciun motiv.

Cu o tenacitate ieșită din comun, dovedind reale abilități de detectiv, Jeri a adunat probe timp de 20 ani, cu prețul ruinării propriei căsnicii, cu scopul identificării asasinului tatălui ei. Inteligentă și foarte atentă la detalii, Jeri a reușit să descopere o serie de crime cu același mod de operare, toate având un numitor comun: fiecare victimă își intersectase la un moment dat drumul cu judecătorul Bannick și îl supărase pe acesta.

Stupefiată de ipoteza lansată de Jeri, Lacy este reticentă la început în a se implica, însă ajunge, încetul cu încetul, să fie impresionată de logica și hotărârea lui Jeri și acceptă să conducă o investigație.

Partea interesantă a cărții nu este descoperirea criminalului, întrucât îl cunoaștem încă de la început, ci modul în care acesta este deconspirat, ținând cont că Ross Bannick cunoștea la perfecție legea, știa cum să nu lase urme și putea să intre clandestin în baza de date a poliției.

Pericolul crește exponențial în momentul în care Ross Bannick realizează că cineva a fost pe urmele lui tot timpul, îi cunoaște crimele și l-a reclamat la Biroul de Conduită Judiciară.

Nu a durat mult până când atât Jeri cât și Lacy au fost trecut pe lista lui Ross.  Vor reuși cele două să scape din plasa unui criminal malefic și extrem de abil? Vor putea fi dovedite crimele înfăptuite de Ross, ținând cont că acesta avea grijă să nu lase niciodată urme? Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsurile în carte.

Recomand cu drag cartea iubitorilor de thrillere!

Cărțile autorului John Grisham pot fi comandate din librăriile online raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, carturesti.rolibrarie.net, cartepedia.roemag.ro

Recenzii și prezentări cărți John Grisham

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *