Delicatese Literare
Recenzii

Lista norocoasă de Rachael Lippincott, Editura Litera – recenzie

Lista norocoasă

(The Lucky List – 2021)

Rachael LippincotLista norocoasă de Rachael Lippincott, Editura Litera – recenzie

Editura Litera

Colecția New Moon

An apariție: 2021

Nr. pagini: 304

Traducător: Raluca Bițoană

Două fete, o listă și douăsprezece șanse de a găsi dragostea…

Emily Clark și mama ei au fost întotdeauna norocoase. Dar norocul lor se sfârșește când o boală necruțătoare o lasă pe Emily fără persoana pe care o iubește cel mai mult, sfâșiindu-i inima. Acum, la trei ani de la moartea mamei, în vara de dinaintea ultimului an de liceu, lucrurile stau mai rău ca niciodată – Emily s-a despărțit de iubitul ei, iar tatăl ei vrea să vândă casa în care a crescut și să doneze tot ce i-a aparținut mamei ei, rupând orice legătură cu trecutul. Și singura persoană cu care Emily poate să vorbească despre asta este Blake, fiica celui mai bun prieten al tatălui ei, dar pe care de-abia o cunoaște.

Totul se schimbă când Emily găsește printre lucrurile mamei sale o listă cu dorințe de îndeplinit înaintea ultimului an de liceu, iar Blake îi sugerează să o considere o provocare. Astfel, pornesc amândouă în aventura vieții lor pentru a bifa toate acele cerințe și pentru a o ajuta pe Emily să își înfrunte temerile. Însă, pe măsură ce se apropie de îndeplinirea ultimei cerințe de pe listă, prietenia lui Emily cu Blake se transformă în ceva la care nu se așteptau.

Dintr-odată Emily trebuie să se confrunte cu o nouă provocare: să accepte ceea ce a ținut ascuns adânc în sufletul ei și nu a reușit niciodată să-i împărtășească persoanei care a cunoscut-o cel mai bine – propria mamă.

O poveste de dragoste captivantă și sensibilă despre a afla cine ești și pe cine iubești, când persoana cu care ai împărtășit mereu totul nu mai este lângă tineKirkus Reviews

 Lista norocoasă de Rachael Lippincott ne vorbește despre iubire, familie, prietenie, identitate, viață și moarte, invitând cititorul la introspecţie, armonie și înţelegere, este o carte pentru suflete sensibile, o poveste ce emană tristețe, dar și seninătate.

Narațiunea este relatată la persoana I din perspectiva lui Emily Clark, o adolescentă de șaptesprezece ani din Huckabee, Pennsylvania, a cărei viață ia o întorsătură nefericită odată cu moartea mamei sale, o femeie deosebită, de care era foarte apropiată.

Până la paisprezece ani, Emily s-a considerat o persoană norocoasă, cu o viaţă senină, prieteni minunati, un iubit încântător care o adora și, cel mai important, o familie frumoasă. Moartea ființei care i-a dat viață avea însă să distrugă echilibrul emoțional al familiei, dar mai ales întregul univers al lui Emily.

La trei ani după decesul mamei, Emily este singură și plină de amărăciune. Matt a părăsit-o chiar în noaptea balului de absolvire, ea fiind singura vinovată de reacția dură a acestuia, prietenii nu mai vorbesc cu ea, cea mai bună prietenă, Kiera, este plecată pe perioada verii, iar relația cu tatăl este distantă, cu atât mai mult acum când acesta vrea sa vândă casa în care a crescut și locul în care se regăsesc toate amintirile legate de mama sa. Emily suferă, se simte pierdută, trăieşte cu teama că încet, încet, amintirea mamei se estompează, nu își mai găsește calea şi liniștea sufletească. 

Viața ei ia o direcţie cu totul surprinzătoare odată cu întoarcerea în oraș a celui mai bun prieten al tatălui său, împreună cu fiica sa, Blake. Între cele două adolescente se creează o conexiune puternică, chiar dacă nu s-au mai văzut de zece ani, amândouă purtând în suflet aceeași suferință, pierderea mamei.

În timp ce Emily a avut norocul să împartă cu mama sa momente deosebite, lăsând loc pentru amintiri, Blake, din păcate, nu și-a cunoscut mama, aceasta murind la naștere. Cu toate acestea, este o adolescentă plină de viață, crescând şi observând totul în jur prin ochii de copil inocent, bucurându-se de locurile şi persoanele dragi celei care i-a dat viață, trăind clipa cu curaj. Pornind de la propria experiență, Blake o ajută pe Emily să înțeleagă că viața ei nu a luat sfârșit, că este loc pentru noi amintiri și, mai ales, este timpul pentru un nou început. Cuvinte simple care ascund însă multă profunzime. 

Emily este conștientă că Blake are dreptate, dar nu are putere şi curaj să facă ceva în acest sens. Situația se schimbă însă atunci când găsește printre lucrurile mamei o notiţă cu ,,LISTA DE PLANURI DE VARĂ A JULIEI MILLER” conținând  ,,12 aventuri înainte de clasa a XII-a”, lucruri pe care mama sa și le propusese să le îndeplinească înainte de a absolvi liceul. Surpriza lui Emily este și mai mare când citește cele douăsprezece planuri, unul mai aparte ca celălalt, lucruri simple și, totuși, uimitoare, cu atât mai mult cu cât și-o amintește pe  mama sa ca o persoană bine organizată, echilibrată, responsabilă. 

 ,,1. Fă-ți un tatuaj.

 2. Treci peste frica de înălțime.

 3. Mergi la un picnic.

 4. Mănâncă ceva nou.

 5. Ieși din Huckabee.

6. Dormi sub cerul liber.

7. Du-te la excursia de la Lacul Huckabee.

8. Înoată dezbrăcată în piscina Huckabee după închidere.

9. Cumpără o carte în altă limbă.

10. Fură un măr din Primul Pom din livada lui Snyder.

11. Găsește un trifoi cu patru foi.

12. Sărută-te cu J.C.”

Acesta este imboldul de care Emily are nevoie pentru a aduce o schimbare în viaţa sa. Astfel, decide să ducă la îndeplinire toate provocările din lista mamei cu speranţa că, în acest mod, va păstra tot mai vie amintirea sa. Din acest moment, Emily începe o călătorie anevoioasă şi, totodată, surprinzătoare, spre acceptare, vindecare, regăsire de sine și maturizare, dar şi una plină de revelaţii despre ea însăşi, despre puterea ei interioară. Și, cel mai important, nu este singură! Alături de ea este Blake, care o susține și o încurajează să își asume riscuri, să se bucure de fiecare clipă, așa cum obișnuia să facă, singură sau împreună cu mama sa, înainte de moartea acesteia.

Trecutul și prezentul se contopesc, Emily ducând o luptă dură cu ea însăși. În ea sunt două ființe, Emily cea de dinainte de moartea mamei, plină de viaţă, încrezătoare şi sociabilă, si Emily, cea de după tragicul eveniment,  retrasă, închistată, plină de temeri. Va avea putere și curaj să o readucă la viață pe adolescenta plină de viață? Va putea fugi la nesfârșit de ea însăși, dar mai ales de adevărul ținut ascuns, în căușul inimii, față de toți cei din jur, dar mai ales față de mama ei?

Cu ajutorul lui Blake, Emily înțelege că viața merge înainte și nu poate rămâne ancorată în trecut, că viitorul ii aparține. Pentru a-și găsi liniștea sufletească și echilibrul emoțional trebuie însă să dea frâu liber durerii, să accepte realitatea tristă fără a găsi vinovați în jurul său și, nu în ultimul rând, să își asume propria identitate. Va îndrăzni să o facă, mai ales acum, când în viața sa a apărut Blake? Sau va lăsa ca teama să îi înăbușe sentimentele cu totul surprinzătoare față de aceasta?

Lista norocoasa de Rachel Lippincott este o carte young-adult simpatică, pe alocuri amuzantă, cu personaje ușor de îndrăgit și un stil de scriere simplu, dar plăcut, ce a reușit sa mă întristeze și destindă deopotrivă, datorită poveștii conturate, dar și a temelor prezentate, pline de sensibilitate, cum ar fi moartea unui părinte, depresie, lesbianism. 

Dacă vă plac poveștile cu și despre adolescenți, pline de duioșie, ce se citesc ușor și relaxează, nu ezitați să citiți cartea. 

,,Mă uit la lista din mâna mea, la lista norocoasă a mamei. 

Dar acum trebuie să o facă mea. 

Pentru că am de făcut un lucru dacă într-adevăr vreau să fiu persoana care am devenit datorită acestei liste. Trebuie să-i spun adevărul despre Matt și Blake și…. despre mine.”

Cărțile din colecția New Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți din colecția New Moon

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *