Litere pe Fulgi de Nea – Break the Ice – Editura Siono – recenzie
Litere pe Fulgi de Nea. Break the Ice. Povești de iarnă
Editura Siono
Data apariției: decembrie 2021
Nr. pagini: 296
Autorii: • Paula Barsan • Cristinne C.C. • Emil Calinescu • Antoneta Chezan • Margareta Closca • Cosmisian • Andreea Cristea • Caliopi-Alina Dinu • Cristina Dinu • Ellen G. Dombrov • Ela E.H. • Irina Georgiana Filip • Corina Finta • Simona Ganj • Alina Gheorghe • Diana Gole • Denisa Grigoras • Fabiola Ion • Dana Maria Jugaurs • Lilioara Macovei • N Marianne • Oana Elena Pana • Petruta Petre • Florina Popa Dumse • Limona Rusu • Ioana Serota • Monica Stan • Bianca Timsa Stoicescu • Vali Serban • Teodora Vescan
Care este scopul acestui proiect SIONO? În afară de exploatarea fabuloasă a subiectului hibernal într-un melanj de povestiri, de perspective și de stiluri, cele două volume reprezintă ieșirea la rampă pe scena literaturii române contemporane a unor nume deja consacrate, alături de altele, aflate la debut, având în comun același condei asumat. Antologia SIONO îți povestește despre iarnă, o iarnă atipică ce cuprinde tradiționalul și neconvenționalul între aceleași coperte. Te invită la gura sobei cu o lectură fascinantă, care-ți va deschide ferestre narative, strecurându-ți în buzunare căldură – atât ca metaforă, cât și ca temperatura. Șotron pe zăpadă scrie Litere pe fulgi de nea și-ți apropie magia iernii. – Em Sava, autoarea cărților Ana, Orizuru, Fluturi și alte frunze
Povestirile din acest volum crează un tablou original, fiecare aducând o pată de culoare și o altă perspectivă, toate în ton cu sezonul la care se referă: fie sunt vesele și luminoase precum luminițile din pomul de Crăciun, fie reci precum stelele de gheață, fie senine și liniștite precum fulgii de nea ce se aștern ușor, fie sunt calde și aromate precum fursecurile cu scorțișoară, proaspăt scoase din cuptor…
Să ningă cu povești!
- Puzzle de iarnă de Paula Barsan – o povestire caldă și plină de nostalgie despre venirea pe lume a unui frățior într-un sfârșit de decembrie, precum și multe alte amintiri duioase… ”Am îndrăznit să ning.”
- Asasinii iernii de Cristinne C.C – .o poveste captivantă, cu tente horror, despre legenda unui zeu pe nume Cheimónas. Finalul mi-a dat fiori reci pe șira spinări… ”Bărbatul din fața ei trona deasupra ei precum un munte, imens, impunător, frumos și înfricoșător deopotrivă. Nu îi răspunse, dar nici nu era nevoie să o facă.”
- Chat noir de Emil Calinescu – o povestire amuzantă și plină de ironie despre ANAF și… o pisică neagră! ”- Eroule, hai să te duc la prințesă cu trofeul tău. Nu de alta, dar pisica ângheață de frig dacă o duci pe jos, iar tu ești prea zgârcit să iei un taxi.”
- Feerie la polul pieziș de Antoneta Chezan – o povestire plină de nostalgie, în care amintirile se aștern întocmai ca fulgii de nea. ”Dezamăgirile nu mă mai incomodează, le-am transformat în niște gânduri amărâte doar. Îmi clocotesc iar visele…”
- Ninsorile de acasă de Margareta Cloșcă – o povestire frumoasă și plină de romantism despre ”frigul și zăpada pe care le purtăm neștiute și nerostite cu noi înșine mereu, dar ce se topesc acasă, la vederea omului căruia i-ai dăruit inima, căci, fără putință de tăgadă, home is where your heart is.”
- Fiicei mele, Perseida de Cosmisian – ”Prima lacrimă din viața ei a fost un fulg de zăpadă” – gânduri înduioșătoare și pline de iubire din inimă de tată! ”Ne creșteam fiica într-o colivie a iubirii, fixată pe brațul timpului, căci, nu-i așa, pentru o fiică a zăpezii, prima colivie din viața ei a fost întotdeauna îndreptată spre libertate.”
- Acum și atunci de Andreea Cristea – o punte emoționantă peste timp dintre mama de atunci și fiica ce a devenit între timp mamă… ”Și, ca o revelație, începeam să deslușesc acum, după treizeci de ani, sensul cuvintelor ei, sensul cuvintelor unei mame, sensul cuvintelor Pentru că trebuie!”
- Pasărea lui Dumnezeu? de Caliopi-Alina Dinu – amintiri din anii copilăriei, în Ajun de An Nou. ”Pentru că trilul de colind nu va pieri niciodată, așa cum Dumnezeu nu va pieri din noi! Dacă piere… pier și Pasărea, și Bunul, iar lumea va răsuna doar a pustiu…”
- A fost odată Iarnă de Cristina Dinu – gânduri pline de revoltă la adresa mercantilismului și ipocriziei din zilele noastre și un îndemn la crearea unor noi tradiții. ”Creează o sărbătoare pornind din sufletul tău, în jurul familiei tale, și iarna va prinde în timp o aromă pe care copiii copiilor tăi o vor plânge că nu mai e.”
- Bucuria de Ellen G. Dombrov – o povestire plină de tâlc despre o lecție de viață care l-a ajutat pe un soț și tată să se trezească la realitate și să aprecieze darurile cu care fusese binecuvântat. ”Iar eu astăzi mi-am învățat cea mai de preț lecție din viața mea. Bucuria de a vă avea pe voi.”
- Dorința de Crăciun de Ela E.H. – o întoarcere în trecut o ajută pe o tânără să-și regăsească fericirea în prezent. ”Dragă eu, N-am găsit fericirea în trecut, în viața de dinainte. Sunt convinsă că trebuie să fie undeva acolo, în viitor. Dacă nu o găsești pe nicăieri, atunci trebuie să fie în tine.”
- Lala, cine-i Moș Gerilă? de Irina Georgiana Filip – o povestire tristă și înduioșătoare, în care aflăm legenda lui Moș Gerilă tocmai în… Iran! ”Cu toții începură să facă bulgări, trecând cu rândul pe la ferestre, ca să adune în mânuțe zăpadă. Bucuria era la ea acasă. – (…) Soră, uite, ninge! Oare vine Moș Gerilă? – Nu știu, surioară. Ce știu e că v-a trimis zăpadă.”
- Ceasul de Corina Finta – o povestire cu un final plin de speranță despre coincidențe care nu sunt tocmai coincidențe și un ceas… ce poate merge înapoi! ”Oare ar vrea să dea timpul înapoi? De ce să-l dea? Să nu-l lovească cu mașina? Nu, asta ar încemna că nu l-ar mai întâlni și pare un tip de treabă și…”
- Franjuri de memorie de Simona Gânj – amintiri dureroase, un incendiu de demult și o întâlnire miraculoasă în prezent… ”Peste Bruxelles începuse să ningă, o ninsoare ușoară ce își inventa fulgii parcă pentru prima oară.”
- Iarna sufletului meu ai fost TU… de Alina Gheorghe – o povestire despre forța de a te elibera de o iubire toxică. ”Iarna sufletului este, de fapt, începutul renașterii, apoi se instalează primăvara împlinirii depline!”
- Back to December de Diana Gole – o răscolire a trecutului și o reîntâlnire miraculoasă, care schimbă totul… ”De asta aveam nevoie, acum, de Crăciun și mereu. Cum de am putut crede altceva? Acesta e cadoul meu, acum și mereu!”
- Crăciunul mi-a redat nemurirea de Denisa Grigoraș – o povestire sensibilă despre cei pe care îi purtăm mereu în memorie… ”Și mă gândesc că se apropie Crăciunul și că e atât de diferit, dar nimic schimbat. Pentru că nu mi-a răpit nimic. Ci mi-a redat-o, în nemurire, pe bunica.”
- O poveste de iarnă de Fabiola Ion – o povestire emoționantă despre două suflete pereche care s-au găsit în urma unui telefon îndrăzneț. ”Douăzeci și cinci de ani de la magicul foc de artificii. (…) Azi e iar o poveste. Povestea ei de iarnă. Una ștanțată pentru totdeauna în sufletul ei.”
- Plânge timpul de Lilioara Macovei – o povestire tristă și plină de nostalgie despre bucurii de odinioară, dar și lovituri ale destinului… ”Singurătatea este cea mai mare durere a acestei femei. Asta am văzut în cuvintele ei, în ochii ei. Și-a plâns subtil timpul pe care-l petrece acum și-l amintește pe cel trecut, a pus niște condiții, dar nu a cerut nimic, iar noi am hotărât să-i fim prietene.”
- Ești de poveste de Dana Maria Jugăurs – o povestire despre simplitatea iubirii și miracolul de a-ți întâlni sufletul pereche chiar când ai încetat să speri. ”La urma urmei, fericirea există, e la doi pași și are ochii precum cafeaua amară și fierbinte într-o zi geroasă, când crezi că nu mai există soare care te mai poate încălzi.”
- Gudrid cea Dintâi de N Marianne – o povestire cu mesaj, în care aflăm că acasă este ”acolo unde ne simțim iubiți și apreciați”, dar și că ”adevărul ne leagă și mai mult de ceilalți”.
- Poveste de iarnă într-o secundă de eternitate de Oana Elena Pană – o povestire sensibilă și emoționantă, ce ne oferă o lecție de viață, cu bune și cu rele. ”Și mai târziu, cândva și cumva, viața îți dă și începe să îți ia, până când îți amintești că fiecare poveste de iarnă se scrie aici și acum.”
- Câte zile mai sunt până la Crăciun? de Petruța Petre – o povestire dulce și romantică despre coincidențe magice și finaluri fericite! ”Frigul de seară se domolise. Orașul era pustiu. Doar noi doi, ultimii oameni rătăciți pe pământ, refuzam odihna și somnul din dorința de-a petrece cât mai multe clipe împreună.”
- Iarna sufletului, un capitol din cartea vieții de Florina Popa Dumșe – un îndemn la conștientizarea faptului că viața este un dar minunat și fiecare dintre noi ar trebui să încerce să facă lumea mai bună! ”Să fim conștienți că, filă cu filă, capitol cu capitol, cartea vieții noastre va fi citită de cei care ne urmează, că va fi sursă de inspirație pentru copiii noștri și va influența decisiv alte vieți, o responsabilitate care ne revine ca preț pentru toate minunile pe care lumea ni le pune în brațe, la picioare, în inimi.”
- Povestea oricărei treceri de Limona Rusu – în care amintirile curg precum ”perlele deșirate dintr-un colier de preț, ascuns într-un sipet de lemn de santal, și ies la lumină ori de câte ori ne este dor de copilărie ori de tinerețe. (…) V-am spus o poveste de iarnă pentru că eu m-am născut iarna, iubesc acest anotimp îmbrăcat în mantie albă și-l voi iubi mereu.”
- Urări de sărbători de Ioana Serota – o povestire amăruie despre o petrecere de ursitori la nașterea unei fetițe. Mătușa micuței făcea față cu greu întrunirii, suferind de curând o mare dezamăgire din prea multă naivitate. ”- Nu vreau să mă mai așez pe nimic! De urat, îi urez să fie proastă, nesimțită și fudulă, că altfel o să fie o nefericită cu toate darurile pe care i le-ați pus voi azi în cârcă.”
- Zbateri de Monica Stan – o povestire plină de durere și emoție despre zbaterea de a-ți continua viața după ce ți-ai pierdut sufletul pereche. ”Lacrimile îi invadaseră ochii, obrajii, sufletul, viața, iar singura alinare la care ar fi putut spera se afla aici, la peste patru sute de kilometri distanță de noul ei oraș, la căpătâiul mormântului întunecos și umed care îl adăpostea pentru totdeauna, fără vreo șansă de a-i reda vreodată acel trup frumos și puternic, gata să o protejeze și să i se dăruiască.”
- După zece ani de Bianca Timșa Stoicescu – o povestire interesantă despre o carte de vizită care își dovedește utilitatea după zece ani și despre un musulman cumsecade, ”care trăiește Crăciunul în fiecare zi, oferind, din tot ce are, cât de mult poate, pentru cei care au nevoie de ceva.”
- Zoria de Vali Șerban – o povestire înduioșătoare despre o fetiță de doisprezece ani, ce își pierduse mămica în urmă cu cinci ani. Cu o maturitate ce depășea cu mult vârsta pe care o avea, Zoria a readus speranța înimile tatălui și ale frățiorilor ei. ”În ziua aceea, în care totul devenise magic, de pe sania cerului coborâse în sufletele lor, după mulți ani, Crăciunul.”
- Blocată în gheață de Teodora Vescan – un joc între doi iubiți ce se repetă de ani de zile are în sfârșit o finalitate. Se pare că gheața și cu focul chiar pot conviețui și se completează reciproc… ”Astăzi, Ziua jocului s-a întrecut pe sine. Fără să participăm, am câștigat. Iar pentru prima oară am reîntâlnit doi oameni, atât pe el, cât și pe mine.”
10 Comments
Mihai si Mirela Barbălată
Ce album purpuriu de ganduri, povesti, zambete si suflete inimoase in prag de Craciun!!!!
Multumesc pentru recomandarea plina de caldura!
Tyna
Cu mult drag!
Oli
Splendida recenzie, felicitari si multumesc pentru recomandarea deosebita, perfecta pentru aceasta perioada! ❤
Tyna
Cu multă plăcere!
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzie si recomandare! ❤️Felicitări, mulțumesc mult pentru tentația deosebita❤️
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag! ❤
anasylvi
Frumoasa combinatie de stiuri si idei… desi au o tema comuna – iarna, Craciunul – e interesant cum fiecare are o viziune proprie asupra acestui subiect.
Tyna
Da și mie mi s-a părut o idee interesantă!
Geo
Foarte frumoasă. Mă bucur că am cartea. Felicitări, Tyna!
Tyna
Mulțumesc!