Delicatese Literare
Recenzii

Love & Santorini. O aventură în Grecia de Jenna Evans Welch, Editura Epica – recenzie

Love & Santorini, o aventură în Grecia

(Love & Olives – 2020)

Jenna Evans Welch

Editura Epica

Traducător: Gabriela Stoica

Nr. pagini: 528

An aparitie: 2021

În copilărie, Jenna Evans Welch a fost genul de cititoare nesățioasă pentru care n-a existat altă opțiune decât să devină ea însăși scriitoare. Este autoarea aclamatului roman Love & Gelato. Vacanță la Florența, bestseller New York Times, și a nu mai puțin încântătorului Love & Luck. O călătorie norocoasă prin Irlanda.

Locuiește în Salt Lake City, Utah, Statele Unite ale Americii, împreună cu soțul și cei doi copii. Atunci când nu scrie, Jenna se joacă v-ați ascunselea cu copiii săi ori creează, cu entuziasm, dezastre metodice în bucătărie.

  1. Love & Gelato. Vacanță la Florența – Editura Epica – Love & Gelato – 2016 – recenzie
  2. Love & Luck. O călătorie norocoasă prin Irlanda – Love & Luck – 2018 – prezentare
  3. Love & Santorini, o aventură în Grecia – Love & Olives – 2020

O adolescentă întâlnește dragostea în frumoasa și însorita Grecie, în timp ce se străduiește să reînnoade relația cu tatăl ei înstrăinat. Nu e de mirare că Liv Varanakis nu are multe amintiri plăcute despre tatăl ei, dat fiind că acesta a părăsit-o și a plecat în Grecia când fiica lui avea doar opt ani. Însă fata își amintește că împărtășeau pasiunea pentru miturile Greciei antice și pentru Atlantida, legendara insulă pierdută. O ilustrată primită de la tatăl ei o pune pe jar.

Național Geographic pregătește un documentar care va prezenta teoriile lui despre Atlantida și, prin urmare, o invită pe Liv în Grecia că să-l ajute. Dar odată ce fata ajunge în Santorini, situația devine ușor... stânjenitoare.

Prea multe întrebări, prea multe emoții îi inundă sufletul când își întâlnește tatăl, după atâția ani. Cu toate acestea, Liv nu vrea că trecutul să stea în calea unei posibile împăcări. Și, mai ales, preferă ca Theo - fermecătorul "protejat" al tatălui ei - să nu fie martor la zbuciumul pe care il simte.

Mâncarea delicioasă, apusurile care-ți taie răsuflarea, apa că turcoazul și peșterile ascunse sunt doar o parte din ceea ce fata descoperă în Santorini. Insula îi oferă și altceva, poate nu atât de ușor de înțeles și de acceptat. Liv află aici adevăratul motiv pentru care tatăl ei a chemat-o, iar motivul nu are neapărat legătură cu descoperirea unei insule dispărute.

Love & Santorini. O aventură în Grecia de Jenna Evans Welch este o carte minunată pentru adolescenți, dar nu numai.

Cadrul mirific în care se desfășoară acțiunea îți stârnește spiritul de aventură și dorul de călătorii. Cei care au vizitat Santorini își vor reaminti cu plăcere locațiile de vis prezentate în carte, iar cei care nu au făcut-o încă, cu siguranță își vor dori să o facă.

Eu am avut oportunitatea să vizitez Santorini și pot confirma că acolo ai într-adevăr parte de apusuri de soare magnifice, care îți taie răsuflarea!

”În loc să fie o pată de un galben strălucitor, se condensase într-o bilă densă, portocalie, cu marginile incandescente și bine definite. Lumina soarelui se împrăștia peste clădirile albe de pe versant, reflectându-se într-un spectru în nuanțe de un portocaliu aprins. (…)

Am încercat să spun ceva, am încercat să reacționez, dar nu am reușit. Tot ce am putut face a fost să privesc, fascinată. Soarele a coborât la orizont elegant, ca o doamnă care făcea o reverență, devenind din ce în ce mai roșu și mai opac pe măsură ce se scufunda, centimetru cu centimetru, în mare. Era aproape prea frumos ca să fie adevărat. În spatele meu, insula era cufundată în liniște, mulțimea ținându-și respirația la fel ca și mine.

Când ultimul vârf de săgeată roșie s-a topit cu totul, s-a iscat un foșnet puternic de aer rece și sărat de mare, care mi-a zburătăcit părul, apoi a urmat un moment delicios de tăcere, ca după aceea întreaga insula să izbucnească în aplauze frenetice, de nestăvilit.

Era singura reacție adecvată.”

Olive, din perspectiva căreia este scrisă cartea la persoana întâi, a avut o copilărie de vis. Tatăl ei, Nico Varankis, ca un veritabil magician, a dus-o, cu puterea gândului, în ținuturi mitice, cu construcții fabuloase și temple poleite cu aur închinate zeilor. Însă oamenii îi mâniaseră pe zei, iar aceștia, drept pedeapsă, cufundaseră acel continent în mare pentru totdeauna. Legenda a circulat oral secole la rândul, însuși Platon făcând referire la Atlantida – continental pierdut, indicând Santorini ca fiind locul de unde se scufundase acesta. Molipsită de entuziasmul tatălui ei, Indiana Olive, cum își spunea pe atunci, visa să ia parte, împreună cu tatăl ei, la marea aventură a descoperirii Atlantidei, înarmați cu hărțile insulei Santorini, minuțios trasate de Nico.

Vraja s-a spulberat brusc pe când Olive avea opt ani. Tatăl ei a părăsit-o, fără preaviz, plecând să caute singur Atlantida, lăsându-și fiica debusolată și golită sufletește. Au urmat câțiva ani grei, marcați de lipsuri materiale, în care mama ei s-a străduit să o crească în timp ce-și definitiva studiile la facultatea de drept. A venit apoi stabilitatea. După ce și-a obținut diploma, mama a obținut o slujbă bine plătită, s-a recăsătorit cu James, un bărbat foarte calm și ponderat, i-a dăruit un frățior lui Olive, pe adorabilul Julius – un mic ninja în devenire -, iar în curând urma să apară un nou frățior sau o surioară.

Ajunsă la vârsta de șaptesprezece ani, Olive își găsise un echilibru, negându-și pentru aceasta cu înverșunare trecutul. Refuza să i se mai spună Olive, insistând ca toată lumea să o numească Liv, își făcuse o tunsoare franțuzească și își alegea în așa fel ținutele încât să nu fie identificată cu originile ei grecești. Totuși, spiritul creativ nu o părăsise, astfel încât, în loc să se înscrie la Universitatea Stanford, unde fusese admis deja Dax, prietenul ei, mai mare cu un an decât ea, și care o presa și pe ea să aplice tot acolo, visa în secret să studieze la Școala de Design Rhode Island, inițiind câteva demersuri în acest sens.

Trecutul revine însă în forță în viața lui Liv. În urmă cu un an, începuseră să sosească mai multe scrisori și cărți poștale de la tatăl ei. Liv refuzase să le citească, însă o aștepta o surpriză uriașă. Mama ei a insistat ca ea să plece și să-și petreacă vacanța de vară în Santorini, alături de tatăl ei. Iar când mama își punea ceva în cap, Liv nu avea nicio șansă să i se opună!

La aeroport, Liv a fost întâmpinată de Theo, un băiat entuziast și carismatic,  de aceeași vârstă cu ea, care purta peste tot cu el o cameră de filmat.

Surprinzător, se părea că National Geografic luase în serios teoriile lui Nico Varankis, Theo fiind cel care urma să filmeze mai multe cadre, iar Liv cea care să facă mai multe colaje care să facă fotografiile să arate bine.

În ciuda faptului că Liv încercase să-și oțelească inima în vederea întâlnirii cu tatăl ei, pe care-l tratase cu multă răceală, încetul cu încetul simțea că magnetismul acestuia îi dărâma barierele pe care le ridicase.

În același timp, Theo, cu umorul lui sec și genele lui imposibil de lungi, îi făcea inima să bată mai repede, realizând totodată și că el o înțelegea mult mai bine decât o făcuse vreodată Dax. M-a amuzat cum Theo, deloc impresionat de pretenția lui Olive de a i se spune Liv, I se adresa acesteia numind-o ”Kalamata”.

Văzând chimia extraordinară dintre tată și fiică, dragostea extraordinară pe care Nico i-o purta lui Liv, nu poți să nu te întrebi ce se întâmplase de fapt în urmă cu nouă ani, întrucât devine evident că nu căutarea Atlantidei fusese motivul plecării lui Nico.

Ce se întâmplase cu adevărat în urmă cu nouă ani? Vor reuși să găsească Nico, Liv și Theo Atlantida? Cum va evolua relația dintre Liv și Theo?

Vă invit să descoperiți singuri răspunsurile în carte, însoțind-o pe Olive în extraordinara ei aventură în Santorini, lăsându-vă cuceriți de superbele peisaje pitorești de acolo, descrise cu multă măiestrie de autoare.

Câteodată, mai important decât să descoperi o comoară pierdută este să te (re)descoperi pe tine însăți…

”Mai aveam multe lucruri de aflat  Nu tot ce se pierduse fusese regăsit, dar era un lucru pe care îl știam foarte clar. Aveam de gând să continui să caut. Indiferent de cee ace s-ar fi întâmplat, aveam de gând să continui să caut până când fiecare piesă avea să se afle la locul ei.

Olive s-a priceput dintotdeauna foarte bine la treaba asta.”

Cartea Love & Santorini. O aventură în Grecia de Jenna Evans Welch se poate comanda pe librex.ro

Recenzii și prezentări Editura Epica

12 Comments

Spune-ți părerea!