Delicatese Literare
Recenzii

Love & Gelato. Vacanță la Florența de Jenna Evans Welch, Editura Epica – recenzie

Love & Gelato. Vacanță la Florența

Jenna Evans Welch

Editura Epica

Titlu original: Love & Gelato

Traducere din limba engleză de Dana Popescu

Bestseller NEW YORK TIMES

  1. Love & Gelato. Vacanță la Florența – Editura Epica – Love & Gelato – 2016 – recenzie
  2. Love & Luck. O călătorie norocoasă prin Irlanda – Love & Luck – 2018 – prezentare
  3. Love & Santorini. O aventură în Grecia – Love & Olives – 2020 – recenzie

O vacanță de vară în Italia devine un periplu de neuitat prin Toscana, în acest roman cu mult romance, mister și aventură.

Oamenii vin în Italia pentru două lucruri: love și gelato, i-a spus cineva odată. Dar uneori au parte de mult mai mult.

Lina își petrece vacanța de vară în Toscana, dar nu pentru că ar fi fascinată de ținuturile însorite, ca de basm, ci pentru că a fost ultima dorință a mamei sale ca ea să vină aici să-și cunoască tatăl. Dar ce tată stă departe de familie timp de șaisprezece ani? Așa că tot ceea ce Lina vrea este să se întoarcă acasă.
Dar înainte de a-și pune în practică hotărârea, primește un jurnal pe care mama ei îl ținuse cât timp trăise în Italia. Dintr-odată, Lina descoperă o lume magică de iubiri ascunse, artă și brutării secrete, care o împinge, alături de foarte chipeșul Ren, pe urmele pașilor mamei sale și-i dezvăluie un secret ascuns de ea de prea multă vreme. Un secret care îi va schimba tot ceea ce știa despre mama ei, tatăl ei, și mai ales despre ea însăși.

„Cititorii vor fi captivați de această poveste despre iubire, familie și despre ce inseamnă cu adevarat să fii iubit.” – Booklist Online

„Un roman alert cu o mulțime de întorsături de situație care trezesc zâmbetul pe buze. Scriitura are șarm și este presărată cu spumoase și pitorești expresii italienești. O carte încântătoare pentru tinerii cu dor de ducă.” – School Library Journal

,,Asezonată cu minunate descrieri ale artei și arhitecturii renascentiste și cu delicioase etalări ale mâncărurilor italienești, cartea de față este un pariu câștigat pentru fanii poveștilor de iubire și ai călătoriilor savurate din fotoliu. Kirkus Reviews

Love & Gelato. Vacanță la Florența de Jenna Evans Welch este o carte caldă, romantică, cu personaje interesante, puțin mister și descrieri minunate ale locurilor pitorești unde ne poartă acțiunea cărții. O carte despre alegeri greșite și consecințele lor, dar și despre speranță și noi începuturi.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Linei, o tânără adolescentă americană, a cărei viață fusese zgâlțâită din temelii la vârsta de șaisprezece ani, când aflase că mama ei, Hadley, o renumită fotografă, avea cancer în fază terminală. Extrem de curajoasă în fața destinului nemilos, preocupată de soarta fiicei sale după ce ea nu va mai fi, mama ei i-a cerut Linei să-i promită că va pleca în Italia, la Florența, să petreacă un  an cu Howard, un bun prieten din tinerețe și care era, în accepțiunea ei, cea mai potrivită persoană să o susțină după ce va rămâne singură.

După patru luni, mama ei s-a stins din viață iar Lina a încercat să se adune din bucățele și să meargă mai departe, cu sprijinul necondiționat al celei mai bune prietene ale ei, Addie. Totuși, credincioasă promisiunii făcute mamei ei, după câteva luni, Lina a plecat la Florența să studieze acolo în noul an școlar. Înainte de a pleca, bunica ei i-a dezvăluit știrea bombă că, de fapt, Howard era chiar tatăl ei. Intrigată de faptul că nu știuse nimic despre el până atunci, Lina l-a tratat cu scepticism pe Howard, un uriaș blond de peste doi metri, care a întâmpinat-o cu mult entuziasm. Era evident că din punct de vedere fizic, Lina o moștenise pe mama ei, brunetă, cu pielea măslinie și păr cârlionțat.

Mai mult, Lina a avut un adevărat șoc descoperind că urma să trăiască practic într-un cimitir, Howard fiind curatorul unui memorial ridicat în cinstea celui de-al Doilea Război Mondial, înconjurat de mormintele soldaților americani care au fost uciși în Italia, în timpul războiului.

Totuși, Lina nu poate să nu fie impresionată de modul cum Howard îi aranjase camera, acesta dovedind o neașteptată intuiție despre ce i se potrivea cu personalitatea ei.

”Și am simțit cum mi se oprește inima în piept. Era de WOW!

Pur și simplu perfectă. O veioză absolut adorabilă așezată pe noptieră învăluia camera într-o lumină caldă, plăcută, iar patul cu aer antichizat era acoperit cu vreo mie de pernuțe de decor. Biroul și comoda pictate erau așezate de o parte și de alta a camerei, iar oglinda ovală atârna pe perete, lângă ușă.

Așezase chiar și niște rame goale pe noptieră și pe comodă, ca și cum m-ar fi așteptat pe mine să le umplu cu poze.

Mă reprezenta pe mine întru totul.”

Lina o cunoaște și pe Sonia, asistenta lui Howard, care îi spune că acesta fusese îndrăgostit nebunește de mama ei. În același timp, chiar dacă nu-l văzuse pe Howard de mai bine de șaisprezece ani, mama ei purtase inelul dăruit de el în fiecare zi și insistase ca ea să se ducă la el după moartea ei. Dacă fuseseră cu adevărat îndrăgostiți, ce anume îi despărțise?

Lina speră să afle răspunsurile dintr-un jurnalul al mamei ei, pe care i-l predă Sonia, spunându-i că aceasta îl trimisese la Florența cu puțin timp înainte de a muri.

Înainte să-mi pierd stăpânirea de sine, am deschis sertarul noptierei și am căutat jurnalul.
Am deschis coperta:

”Am făcut o alegere greșita.”

Am simțit cum mă cutremura un fior pe șira spinării. Mama scrisese cu un marker gros, negru, iar literele păreau să se răsfire pe coperta interioara ca un șir de păianjeni. Era oare un mesaj adresat mie? Ca un soi de precursor a ceea ce aveam sa citesc mai departe? Mi-am adunat curajul și am dat pagina. Acum ori niciodată.

În continuare, acțiunea merge pe două planuri – în trecut, unde aflăm gradat din jurnal întâmplările prin care a trecut Hadley în anul petrecut în Italia, și în prezent, unde Lina își face noi prieteni și încearcă să meargă pe urmele pașilor din trecut ai mamei ei, pentru a descifra misterul și mesajul pe care aceasta încercase să i-l transmită.

În trecut, facem cunoștință cu Hadley, o tânără energică, optimistă și entuziastă, care și-a înfruntat părinții care doreau ca ea să urmeze școala de asistente, alegând în loc să studieze fotografia, de care era pasionată, la o școală de arte din Florența. De cum ajunge acolo, își face imediat un grup de prieteni, printre care și Howard, și este cucerită de frumusețile orașului.

”Francesca și-a stins țigara și m-a condus spre intrarea laterală a domului, anunțându-mă că aveam să urcăm până sus de tot. Și am făcut-o. 463 de trepte de piatră abrupte, cu Francesca care țopăie pe ele de parcă ar fi avut arcuri montate în tocurile cui. Când am ajuns, cu greu m-am putut opri din poze. Florența se întinde ca un labirint pătat cu portocaliu, cu turnuri și clădiri iscate ici-colo, dar nimic la fel de înalt ca Duomo. Undeva în zare se vedeau niște câmpuri verzi, iar cerul avea o nuanță perfectă de albastru.”

În planul din prezent, Lina îl cunoaște pe Lorenzo, Ren mai pe scurt, un tânăr adolescent de aceeași vârstă cu ea, jumătate american, jumătate italian, foarte chipeș, prietenos, respectuos și responsabil, care locuia în apropiere de ea.

Descrierea căsuței în care acesta locuia împreună cu familia, ca de altfel și ale altor locuri la fel de pitorești, plus felurile savuroase de mâncare – mai ales gelato, adaugă un plus de savoare cărții.

Dimineața crezusem că eu locuiam în cel mai ciudat loc posibil din lume, dar uite că tocmai făcusem cunoștință cu cineva care locuia într-o căsuță de turtă dulce. Și nu mă refer la o locuință inspirată de o căsuță de turtă dulce, ci la una care arăta de parcă puteai oricând să-i rupi o șindrilă și s-o înmoi într-un pahar de lapte. Avea două etaje, era placată cu piatră și avea un acoperiș de paie dublat cu niște decorațiuni complicate de turtă dulce. Flori de culoarea bomboanelor împânzeau curtea și niște lămâi pitici plantați în ghivece de un albastru cobalt erau risipiți primprejur. Majoritatea ferestrelor de la parter erau vitralii cu modele întortocheate de culoarea mentei, iar pe ușa principală era sculptat un baston uriaș de zahăr. Cu alte cuvinte, imaginați-vă cea mai ridicolă casă și adăugați-i câteva acadele.

Prin intermediul lui Ren, Lina intră în legătură cu mai mulți adolescenți de aceeași vârstă. Este foarte interesant să constați că viața merge înainte pentru oricine și, deși Lina era marcată încă de tragedia prin care trecuse, avea preocupări specifice vârstei sale, bârfind la telefon cu buna ei prietenă din America și participând la petreceri zgomotoase, nedându-se în lături nici de la provocări și simțind primii fiori ai dragostei.

La o petrecere îl cunoaște pe Thomas, un britanic superb, cu corp de manechin care pare, la rândul lui, interesat de ea.

Totuși, Lina simte o conexiune sufletească cu Ren, în care simte că are încredere și îi mărturisește despre jurnalul mamei sale. Cu ajutorul lui, Lina își continuă periplul prin Italia, pe urmele pașilor mamei ei din trecut, descoperind noi secrete, pasiuni și trădări.

Vă las să descoperiți singuri misterul din trecut și pe cine va alege Lina în prezent. Finalul este unul luminos și optimist, care te lasă cu o stare de bine.

Mi-a plăcut foarte mult concluzia de la sfârșit cu ideea de familie, dincolo de orice relație de sânge.

”Chiar dacă ne-am reunit în circumstanțe stranii și nu prea ne potrivim unul cu altul, eu chiar vreau să fac parte din viața ta. Poate că n-o să fim o familie normală, dar dacă vrei să mă păstrezi, vom fi totuși o familie.

Mi-am ridicat ochii spre el și am simțit cum cresc în mine mii de sentimente până am ajuns la fel de umflată și încordată ca un balon. Mama avusese perfectă dreptate. Nimeni nu avea s-o poată înlocui vreodată, dar dacă aș fi vrut să aleg pe cineva, acela ar fi fost Howard.”

Demn de subliniat este și faptul că nu de fiecare dată intențiile bune au și efecte pozitive. Câteodată, iubind pe cineva și dorindu-i binele, ne sacrificăm și luăm decizii și în numele lui, nedându-ne seama că, nelăsându-l să-și facă propriile alegeri îi răpim practic șansa la adevărata fericire…

Cu toate acestea, dincolo de durere și suferință, rămâne ideea că iubirea merită orice preț.

”O viață fără dragoste e ca un an fără vară.”

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice young adult cu liceeni

Cărțile autoarei Jenna Evans Welch se pot comanda pe librex.ro, elefant.ro, libris.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări Editura Epica

32 Comments

Spune-ți părerea!