Delicatese Literare
Recenzii

Lumea de dincolo de Livia Furia, Editura Berg – recenzie

Lumea de dincolo

Livia Furia

Editura Berg

An apariţie: 2018
Nr. pagini: 258
Livia Furia, autoarea romanului Lumea de Dincolo aduce în fața cititorilor povești inedite, conturate într-un stil aparte care de cele mai multe ori te poate duce cu gândul la stilul remarcabil al lui Stephen King. O autoare pe cât de retrasă, pe atât de determinată. Vă invităm să o descoperiți prin intermediul cărților sale și să vă lăsați purtați în lumea plină de imaginație creată de ea.
Care e răspunsul tău la cea mai mare întrebare a umanității: Ce e dincolo? Încă din timpuri imemoriale, oamenii au întrebat și-au venit cu idei. Ce e dincolo? Fantome, diavoli, îngeri? Livia Furia vine cu propria-i viziune despre un dincolo atât interior, cât și spirituali. Îngeri, demoni, fantome? O perspectiva pe care o poți află doar în ultima ei carte Fantasy „Lumea de dincolo”.
Recunosc că atunci când am început să citesc cartea „Lumea de Dincolo” de Livia Furia, mă așteptam la altceva. N-aș putea să vă spun exact la ce, probabil la un alt fantasy urban cu ceva vampiri, îngeri și demoni împrăștiați printre rânduri, vreo poveste de dragoste imposibilă și alte elemente similare, care sunt convinsă că sunt familiare celor care explorează subgenul în cauză. După câteva pagini citite însă, am observat că romanul se îndreaptă într-o cu totul altă direcție, ceea ce a reușit să mă intrige din ce în ce mai mult.
Așa cum arată și titlul, romanul este o expunere minuțioasă și bine legată a Lumii de Dincolo. Dincolo de ce? Dincolo de moarte sau dincolo de lumea fizică, de ceea ce vedem în mod obișnuit în jurul nostru.
Protagonistul romanului este un tânăr fără griji pe nume Adrian. Spre deosebire de alte romane, iată că el moare de la început, de aici urmând traiectoria lui în spațiul eteric al Lumii de Dincolo. Moartea sa survine în urma atacului unei ființe de joasă vibrație a cărei țintă se pare că a devenit Adrian, fără ca el să știe de ce. Acest nemesis personal, numit inspirat Demonias, îl vânează și dincolo de moarte, unde Adrian nu descoperă doar pericole, ci și aliați, îndrumători și cunoștințe vechi, pe care le credea pierdute și care ies treptat la lumină.
Autoarea folosește atât persoana I, în cadrul jurnalului lui Adrian, cât și persoana a treia, punând în scenă adevărate câmpuri de acțiune pentru el și tovarășii săi spirituali. Umorul care transpare din rânduri pe parcursul lecturii îi dă un farmec aparte.
Odată cu Adrian, cititorul este inițiat pas cu pas în misterele lumii astrale, care prin jocul iluziei și forței creatoare a gândurilor și sentimentelor urmează tipare de multe ori similare cu cele din „Realitate”, termen folosit pentru planul fizic, material. Sunt descrise atât ființe de vibrație joasă; Întunecați și demonizi, cât și ființe cu vibrație înaltă, de multe tipuri și categorii. Este o delimitare mult mai detaliată decât cea de îngeri și demoni.
Acest roman atipic este ca o călătorie șamanică, inițiatică, iar unele elemente aduse în lumina reflectoarelor de către autoare este posibil să vi se pară cunoscute.
Pe lângă Adrian, autoarea a adus în atenția noastră și alte personaje memorabile: îndrumătorii de Dincolo, Nataliel, Samuel și Oliver; Miki, prietenul devotat al lui Adrian din Lumea de Dincolo; Anca, o prezență feminină rafinată și sarcastică, integrată în grupul masculin la fel de bine ca și Hermione din Harry Potter și Răzvan, numit medium dar în realitate un șaman curajos, care li se alătură în aventură.
Adrian trebuie să treacă prin multe încercări și teste, dar primește și multă învățătură – școala din lumea de dincolo este senzațională, rămâi cu impresia că asișți personal la aceste cursuri. Se vede gradul de cunoaștere al autoarei pe subiecte esoterice și spirituale, foarte frumos tratate și expuse.
Romanul atipic „Lumea de Dincolo” poate fi încadrat în genul visionary fantasy, eu nu am citit nimic asemănător până acum și îl recomand cu drag tuturor, fie că aveți sau nu înclinații spirituale.
Cei deloc înclinați spre latura esoterică se vor bucura de un roman fantasy din zona paranormalului, cu multă acțiune, personaje carismatice, descrieri bine executate, dialoguri credibile, umor autentic.
„− Demonias ar putea deveni până la urmă o ființă cu vibrație înaltă, concluzionă Miki.
− Iar porcii vor zbura pe deasupra norilor!
Anca îl privi pe Adrian pe sub sprâncene.
− În timpul peregrinărilor mele prin Lumea de Dincolo, am întâlnit câțiva porci zburători.”
Deși conține elemente creștine, nu veți găsi dogme și impuneri – Adrian nu a fost un tip religios în viață, mai degrabă agnostic. Modul în care însă a fost crescut și-a imprimat modelul în mentalul său, contribuind astfel la felul în care se raportează la noua (și totodată vechea) dimensiune. Încăpățânat, voluntar și neobișnuit să lucreze în echipă, Adrian descoperă rolul său în cadrul Triadei, cine sunt ceilalți membri și ce legături îi unesc, descoperă ceea ce se ascunde sub diversele iluzii și subtilitățile lumii spiritului.
„M-am lăsat purtat de valul durerii cu lacrimi ţâşnindu-mi din ochi. Plângeam în hohote pentru tot ce am cunoscut și am pierdut, pentru necunoașterea în care m-am scufundat și neînțelegerea pe țărmul căreia am eșuat.
Sufletul îmi urlă durerea, iar ființă mi se scutură că bătută de vânt, înecată în plânsul sălbatic pe care,atunci l-am înghesuit într-un colț de minte.
Plângeam pentru mine și pentru prietenii mei, plângeam pentru toate amintirile uitate, pentru toate visele rămase în stadiu de proiect, pentru planurile începute și neterminate. Am plâns pentru durerea iubitei mele, pentru durerea cunoscuților mei, pentru propria durere, până când nu mi-au mai rămas lacrimi de plâns.”
Veți găsi în paginile romanului mai mult decât vă așteptați.
O poveste minunată, trasată cu îndrăzneală , o poveste care, după părerea mea, cere o continuare și sper că Livia Furia a luat în considerare acest lucru. Mi-ar plăcea să citesc despre noi aventuri ale eroilor fantastici din Lumea de Dincolo.
„Era un tren de mare viteză, cu compartimente foarte lungi, cu un bar într-un colț și nelipsitele scaune rotative înalte, cu oameni îmbrăcați în haine de epocă și un gramofon din care se revărsa muzică rock, așezat pe o măsuță înghesuită între paturi de campanie, toată scena fiind învăluită într-o lumină roșie și mult fum de țigară.
– Tot este bine că nu am nimerit într-un tren-fantomă, fără conductor, fără călători, cu podeaua incompletă, prin care poți vedea sinele și număra traversele, cu controlori care te aleargă cu toporul deasupra capului fiindcă nu ți-ai luat bilet, cu toalete de coșmar, unde te ascunzi de teama mafiei.
– Ai o lume interioară fascinantă…”

Mulțumim Editurii Berg pentru cartea Lumea de dincolo de Livia Furia oferită spre recenzie!

Cărțile Editurii Berg pot fi comandate de pe edituraberg.ro, libris.ro

Recenzii Editura Berg

Recenzii și prezentări cărți autori români

18 Comments

Spune-ți părerea!