Delicatese Literare
Recenzii

Luna de topaz de Alina Cosma, Editura Primus – recenzie

Luna de topaz

Alina Cosma

Editura Primus

Anul apariției 2018
Nr pagini 256
Poate un suflet zdrobit să se vindece și să renască?
Anul 2117, planeta Terra, Regatul Solaris…
Tessa este un soldat care cunoaște cruzimile lumii în care trăiește din fragedă pruncie. Prima lecție o primește chiar de la tatăl său… Viața ei e un adevărat calvar, iar singura motivație pe care o are pentru a trăi este răzbunarea.
Dave dorește să cunoască lumea. El e un empat născut în laboratoarele de genetică „Luna de topaz”, căzut victimă unui complot.
Împreună vor înfrunta iadul care izbucnise în jurul lor.
Destinul lui este un vis: o tânără numită Lis care îi va reclădi viața. Unde o va găsi?
Salvarea ei poartă chipul unui înger pe care îl crezuse de mult plecat…
Cine este cu adevărat Dave? De ce Lis este atât de specială în destinul lui?
Predestinare, secrete, abilități speciale, genom uman modificat genetic, inteligență artificială și un singur scop: perpetuarea rasei…
Poate iubirea să apară acolo unde totul pare doar un plan bine pus la punct?
Am descoperit cărțile Alinei Cosma odată cu Atingerea destinului, care mi-a plăcut mult.  Autoarea are un stil simplu, direct și prietenos, ușor de citit, un stil dulce și cald, plin de sensibilitate. Odată cu Luna de topaz am descoperit o nouă față a autoarei, dacă pot spune așa. Dacă Atingerea destinului este o carte contemporan romance, Luna de topaz este un urban fantasy cu accente SF, distopice. Este un roman de aventură, dar nu lipsește romantismul. Cartea este încadrată la 18+, dar nu vă așteptați la un roman erotic, deși are câteva scene de sex fierbinte. Însă avertizarea vine de la câteva scene extrem de dure, șocante chiar, pe care le întâlnim pe parcursul lecturii, nerecomandate persoanelor mai sensibile.
Acțiunea se petrece pe Terra, Regatul Solaris, în anul 2117.
E descrisă în carte o lume dură, o variantă a viitorului destul de sumbră.
Cartea, scrisă la persoana a treia, ne introduce în acțiune din perspectiva personajelor principale, Tessa, respectiv Dave, alternativ. Ca structură, are două părți diferit abordate: dacă prima parte e plină de adrenalină, suspans și secrete ascunse, cea de a doua e mai domoală, firele încep să se lege, răspunsurile să iasă la lumină, iar povestea îmbină acțiunea cu romantismul, iar cuplul Tessa – Dave e din categoria ”fata rea – băiat bun”.
Pentru început o cunoaștem pe Tessa, care făcea parte dintr-o trupă de elită a armatei aflată sub comanda locotenentului Jones, în timp ce are loc un atac în timpul unei misiuni, iar camarazii săi sunt uciși, inclusiv locotenentul, cu care Tessa avea o relație greu de definit, și care o considera pe Tessa cea mai valoroasă ”piesă” a unității lui. De ce oare, vom vedea…
Pe parcurs vom afla detalii despre copilăria marcată de abuzuri a Tessei, al cărei tribut îl plătea și ca adult, iar ceea ce îndurase o făcuse să ceară înrolarea în armată la doar 12 ani. Însă, din păcate, nici aici nu fusese scutită de abuzuri și de umilință, iar acest fapt justifică întrucâtva violența de care va fi capabilă la un moment dat, după cum veți vedea… Este un personaj bine conturat, e curajoasă, hotărâtă, loială și capabilă de sentimente puternice în ciuda aparenței de persoană rece, insensibilă, dar e și răzbunătoare (pe drept cuvânt) și capabilă de gesturi extreme.
Cu Dave facem cunoștință pe când Tessa îl salvează și îl ajută să fugă din zona aflată sub asediu. Se pare că atacul era îndreptat împotriva lui, dar și al ei, în mod ciudat! Cei doi, împreună cu Max, microcomputerul lui Tessa, un robot de ultimă generație, se trezesc într-o cursă contracronometru, pe viață și pe moarte.
“Mișcarea din fața lor se îndepărtă. Îi eliberă fața, apoi îl prinse din nou de braț și porniră. Erau singuri, dar pericolul nu dispăruse. Erau căutați. Drone de recunoaștere zburau peste tot.”
Însă se pare că cei doi nu au nimic în comun, iar Dave e foarte sceptic în privința Tessei.
„Femeia aceea era nebună?! Câți ani avea?! Cu siguranță mai puțini decât el, și nici el nu avea prea mulți! Observase dispozitivul mic de aproximativ 20 per 10 centimetri pe care îl numea Max. Trebuia să pună mâna pe el, să afle câte ceva despre ea. Știa cine era Jones, dar nu avea habar cine erau ceilalți din unitatea lui. Putea fi oricare dintre ei trădător, poate chiar ea. Nu avea de gând să-și pună viața în mâinile unei nebune. ”
Interacțiunea celor doi e plină de neprevăzut, dialogurile sunt spumoase, iar atracția pe care o simt unul față de celălalt de netăgăduit.
Cât despre Dave, este un personaj straniu, ce fusese crescut la un templu, iar frânturile de informații pe care le aflăm despre el adâncesc aura de mister ce pare că plutește în jurul lui. Ca personaj, e creionat în opoziție cu dura Tessa, el fiind ”băiatul bun”, dar plin de secrete.
Dave era un empatic, nu în întregime uman, născut sub influența Lunii de topaz, un astru ciudat care îi influența într-un fel aparte pe cei născuți sub semnul său.
“- Ce știi despre individ?
– Nu am date despre identitate… Sex masculin, păr blond, ochi cu o nuanță rară de albastru ca topazul. Se cunosc puțini oameni cu această pigmentație a irisului.
– Care sunt aceia?
– Născuți sub influența Lunii de topaz.
-Am auzit povești despre astfel de oameni… sunt persoane cu abilități speciale. Dar individul ăsta nu-mi inspiră decât dezgust. Ce nivel de securitate crezi că are?
– Inaccesibil.”
Ceea ce nu află Tessa decât mai târziu e faptul că Dave are un secret: avea o predestinare, iar perechea lui era o femeie ce îi apărea în vise, pe nume Lis, care urma să fie „recipientul” pentru urmașii săi. Poate vi se pare ciudat termenul ales, dar veți vedea că exact la asta se referă, căci modul de a se înmulți al celor asemenea lui era unul special.
“Știa doar că Lis era destinul lui, așa cum o știuse dintotdeauna și absolut nimic nu va schimba acel fapt. Va trebui să găsească modul prin care să o aducă la el…”
Cartea e captivantă și se citește ușor, iar acțiunea alertă ține cititorul ”în priză” pe tot parcursul lecturii. Îi urmărim pe Tessa și pe Dave încercând să ajungă în regatul Solaris, iar pe parcurs aflăm poveștile fiecăruia – deși autoarea nu e foarte darnică cu detaliile, pe care le servește ”cu lingurița”, menținând suspansul, aura de mister și curiozitatea cititorilor de la pagină la pagină. Aflăm că cei doi aveau legătură, într-un fel diferit, cu un personaj periculos și manipulator, amiralul Solomon. În ce consta pericolul, de ce erau vânați , care era miza pusă în joc, veți vedea.
Odată ajunși la porțile regatului cei doi se despart, căci misiunea lui Tessa în ceea ce îl privea se încheia aici, pe când misiunea lui Dave abia acum începea.
” – Ce s-a întâmplat în Solaris?
– A fost declanșat codul albastru.
– Ce e codul albastru? Nu mai auzise de un asemenea cod.
(…) ”cod albastru – stare de asediu, legea marțială impusă de casa regală.”
După o săptămână află pe canalele de știri că amiralul Solomon a fost judecat și condamnat pentru înaltă trădare.
Dave dispăruse de pe fața pământului așa cum dispăruse și Tessa.”
În cea de-a doua parte a cărții, sub o nouă identitate, Tessa începe o nouă viață.  Nu vă dau amănunte, vă spun doar că destinul îi va aduce din nou împreună după un timp. Pentru ea reîntâlnirea e o surpriză totală, dar el o ”monitorizase” din umbră în tot acest timp…
Vă spuneam că perechea lui Dave, cea predestinată lui, purta numele de Lis. Ei bine, știți care era numele real al Tessei? Ați ghicit, Lis! Din momentul în care Dave realizează că ea e destinul lui, toate datele problemei se schimbă, deși nu vă închipuiți că devine totul roz și clar, din contră, dușmani neștiuți amenință din umbră, iar Dave și Tessa vor avea de înfruntat un pericol de alt gen… Aflăm ce se întâmplă în laboratoarele Lunii de topaz, iar detaliile sunt greu de citit.
E frumoasă povestea de iubire dintre Tessa și Dave, sacrificiile pe care sunt dispuși să le facă unul pentru celălalt și pentru a rămâne împreună. Oare vor reuși?
“Doamne, cât o iubea! Nu putea să-i schimbe trecutul, dar putea să-i schimbe viitorul. Ar fi vrut să-i spună totul, dar trebuia să fie alegerea ei. Ea era singura care putea să o aducă la viață pe Lis.”
”O privi cum doarme. Își aminti acea zi în care o răpise. Ieșise înaintea lui, cu siguranță își făcuse griji pentru el și nu își închipuise că era o momeală pe care a înhățat-o cu atâta ușurință.”
” – Vei avea încredere în mine?
– Îți promit că nu îți voi mai întoarce spatele, zise ea hotărât.
Se ridică și îi întinse mâna. Lis o apucă, iar el o trase în brațele sale.
– Cât de mult ziceai că mă iubești?
Chiar așa, oare cât de mult? Veți afla citind cartea!
Cu o copertă foarte atrăgătoare și inspirată și un sinopsis incitant, Luna de topaz e o carte frumoasă, ca un duș rece foarte plăcut într-o după-amiază călduroasă de vară și o recomand iubitorilor genului fantasy -romance.

Cartea poate fi comandată de pe librarie.net

Recenzii și prezentări cărți autori români

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *