Delicatese Literare
Recenzii

Lunga vară fierbinte de Karen Robards – recenzie

Lunga vara fierbinte (One Summer

Karen Robards

Traducator : Mirella Acsente

Editura Z

326 pagini

Lunga vara fierbinte de Karen Robards ne oferă o fermecătoare poveste de dragoste, cu un cuplu complet atipic, punctată de elemente de suspans bine dozate. Personajele secundare sunt și ele bine conturate, iar atmosfera micului orășel de provincie este foarte frumos redată, cu obiceiurile, prejudecățile și tabieturile locuitorilor săi, cu străduțele, casele, restaurantele și sărbătorile locale.

Acțiunea cărți începe în momentul în care Rachel Grant, o profesoară de 34 de ani, vine să îl aștepte în stația de autobuz pe fostul ei elev Johnny Harris, în vârstă de 29 de ani, după ce acesta ispășise o pedeapsă de 11 ani într-o închisoare federală pentru viol și crimă, fapte de care ea nu considerase niciodată că ar fi fost vinovat.
În urmă cu 11 ani, într-o vara toridă, liniștea micului orăşel Tylerville fusese zgâlțâită din temelii în momentul în care trupul unei adolescente de 17 ani, Marybeth Edwards, a fost găsit fără viaţă, plin de sânge, acoperit de flori de tuberoze. Cercetările poliției au fost superficiale și vinovatul – Johnny Harris, un tânăr de 18 ani, provenit dintr-o familie dezorganizată, a fost repede găsit și condamnat, în ciuda protestelor acestuia că era nevinovat. Rachel a fost singura care a crezut cu tărie că tânărul rebel, dar inteligent şi sensibil, pasionat de literatură şi poezie, nu ar fi fost capabil de o asemenea crimă abominabilă. Astfel că, după 11 ani, în momentul în care Rachel a primit o scrisoare de la Johnny prin care acesta îi solicita o slujbă, necesară în vederea eliberării condiţionate, ea nu a ezitat nici o secundă să-i ofere această oportunitate, angajându-l la magazinul universal deţinut de familia ei.
Rachel are însă un adevărat șoc în momentul în care apare Johnny. În locului tânărului slăbuț, frumușel și cu un aer rebel pe care și-l amintea ea, a apărut un bărbat tot chipeş, cu trăsăturile însă înăsprite de trecerea anilor, cu umeri laţi, păr negru şi lung până la umeri, cizme de cowboy, jeanşi uzaţi şi tricou alb surprinzător de bronzat, ce părea că emană pericol prin toți porii. Rachel constată că ea abia îi ajungea până la umăr. Mai mult, Johnny o măsoară din cap până în picioare cu o privire îndrăzneață, departe de privirea plină de respect pe care o aştepta de la un fost elev. Ceea ce Rachel nu știa era faptul că ea fusese obiectul multor fantezii ale tânărului adolescent Johnny, care o admira și visa la ea pe ascuns, cu o dragoste înflăcărată, lipsită însă de speranță ținând cont de diferențele de clasă socială dintre ei. Însă, ceea ce tânărul adolescent nu i-ar fi mărturisit niciodată, tratând-o mereu cu mult respect, bărbatul care devenise între timp nu are nici o reținere în a-i spune nonșalant: “Eram mort după tine în liceu. Şi încă mai sunt”.

rachel

Rachel este bulversată de atitudinea lui, convinsă că vrea doar să o şocheze. În fond, ea nu fusese niciodată prea atrăgătoare, cel mult doar drăguţă, cu un corp ce încăpea în hainele croite pe mărimea unui preadolescent, spre deosebire de fermecătoarea ei soră Becky, ce era mereu sufletul petrecerilor, în timp ce Rachel prefera să-şi petreacă timpul citind o carte. Mai mult, în urmă cu 11 ani, în acea vară fatidică în care Johnny fusese condamnat, logodnicul ei Michael, un tânăr avocat de care era îndrăgostită nebunește, o părăsise pentru strălucitoarea Becky cu care se și căsătorise, lăsând-o pe Rachel cu inima zdrobită. Astfel, deşi ea visase cândva la o carieră strălucită, rămăsese tot în casa părintească, mulţumindu-se să predea tinerilor elevi limba engleză. Șocul respingerii de către logodnic o marcase și îi fusese greu să se mai apropie de cineva. Acum însă, având deja 34 ani, dorea să îşi întemeieze o familie și începuse o relaţie cu Rob, un farmacist în vârstă de 40 de ani, alături de care era spera să aibă o viaţă stabilă.
Pentru Johnny, integrarea în viața micii comunități avea să se dovedească extrem de dificilă. Convinși de vinovăția lui, locuitorii micului orășel îl tratau cu multă ostilitate. Rachel era hotărâtă însă să îl ajute să se integreze, în ciuda tuturor, considerând că Johnny merita o şansă, pe care nimeni nu i-a oferit-o până atunci.
Încercând să afle ce s-a întâmplat cu familia lui, Johnny merge la casa dărăpănată și mizerabilă unde locuise, aflată în cartierul cel mai sărac. Acolo îl găseşte pe tatăl lui în fața televizorului cu un pahar de bere în mâna, înconjurat de o mizerie de nedescris. Acesta, departe de a se bucura că îl vede, se arată deranjat de prezența lui, spunându-i că nu mai știe nimic de fratele și sora lui, la fel cum nici despre el nu vrea să mai ştie nimic.
Vizita avea să-i aducă totuși și două mari bucurii. În magazie, acoperită de găinaţ de păsări, își găsește motocicleta lui, Yamaha 750, de culoare roşu aprins cu argintiu, cumpărată cu bani câştigaţi de el şi de care fusese atât de mândru când şi-o luase. Johnny este extrem de fericit că datorită acesteia va putea să se deplaseze fără să mai apeleze la ajutorul cuiva. Mai mult, Wolf, câinele uriaș pe care el îl crescuse de când era căţeluş şi îl apărase de cruzimea tatălui și fratelui său mai mare, era în magazie și îl recunoaște imediat, lătrând cu putere și dând din coadă. Lui Johnny îi dau lacrimile, aproape nevenindu-i să creadă că exista cineva la care el ţinuse atâta şi care îl întâmpina la rândul său cu atâta bucurie.

johnny

Johnny își manifestă în continuare pe față interesul față de Rachel, tulburând-o pe aceasta, care realizează cu stupoare că e atrasă sexual de el, în ciuda faptului că o relaţie cu el, implicând căsătorie şi copii, ceea ce îşi dorea, era practic imposibilă. Deşi ea era convinsă de nevinovăţia lui, totuşi el era un fost condamnat şi tot oraşul le-ar fi blamat relaţia, mai ales că era convinsă că pentru Johnny ea nu ar fi însemnat nimic altceva decât o relaţie pasageră, o nouă bifă pe lunga lui listă de cuceriri. În liceu el fusese un sex-simbol și multe fete căzuseră sub farmecul său, în ciuda opoziţiei părinţilor acestora.
Rachel își dă seama de intensitatea sentimentelor ei față de Johnny când, la biserica, auzind în spatele ei două doamne în vârstă şuşotind că ce bine e că Harris a murit în accident și că s-a scăpat oraşul de el, i-a îngheaţat sângele în vene și, nemaitinând cont de nici o regulă de bună-cuviință, s-a întors brusc şi a întrebat panicată cu voce tare cine a murit, toate capetele întorcând-se mirate spre ea. Inima a început să-i bată din nou aflând că Willie Harris, tatăl lui Johnny, este cel care a murit într-un accident feroviar.
Comportamentul ei necontrolat nu-i scăpase mamei ei care îi reproșează, în drum spre casă că și-a ieșit complet din minți de când s-a asociat cu un gunoi ca Johnny. Rachel o înfruntă vehement, luându-i apărarea lui Johnny, considerând că el nu avea nici o vină că s-a născut într-o familie săracă și nimeni nu i-a oferit nici o șansă, toți preferând să-i pună o etichetă de băiat rău și să-l trateze ca atare.
Johnny nu apare la înmormântarea tatălui său, iar Rachel află cu îngrijorare că nici la lucru nu a fost. După ce trece și îl caută de mai multe ori, seara este uşurată să vadă că s-a întors, văzând lumină în apartament. Intrigată să afle ce s-a întâmplat cu el, sună la uşa, iar Johnny îi deschide. Rachel, constatând că era beat, îi face o cafea şi îi pregăteşte ceva de mâncare, spunându-i că îi pare rău de ceea ce s-a întâmplat cu tatăl lui, moment în care Johnny izbucneşte şi îi povestește cât a pătimit el toată copilăria din cauza lui, cum el și frații lui au fost maltratați, bătuţi în mod repetat și nimeni nu s-a sinchisit, cu excepția lui Rachel, care observase vânătăile şi anunţase protecţia copilului, moment în care bătăile au încetat. Iar mama lor nu i-a iubit niciodată, părăsindu-i de mici. Grady, fratele lui mai mic, cel mai persecutat dintre toți, a cedat psihic și s-a sinucis. Iar pe sora lui, la care fusese să-i dea vestea morții tatălui, o găsise însărcinată, cu încă trei copii numai piele şi os, iar bărbatul cu care stătea era un beţiv şi un nenorocit, care o bătea. I-a dat toţi banii lui, dar din păcate nici el nu avea prea mulţi.
Încercând să-l aline pe Johnny care plângea în hohote, Rachel îl ia în braţe. Johnny îi mărturisește că ceea ce l-a făcut să reziste în închisoare 10 ani a fost faptul că în fiecare seară se gândea la ea, plus încă 4 ani de liceu în care a făcut acelaşi lucru. Brusc, Johnny decide că a visat destul și e timpul să treacă și la fapte, așa că o ia în braţe şi începe să o sărute. Deşi el îi dă şansa să plece, Rachel e cuprinsă de o pasiune fierbinte, simțind că nu s-ar fi putut mişca de acolo nici dacă întreaga ei viaţă ar fi depins de asta, deși era complet conștientă de diferențele de clasă dintre ei.
”El era neras, needucat și necioplit. Ea era îngrijită cu meticulozitate, până la lacul roz de la unghiile de la picioarele încălțate în sandale de piele maro. Totul în ea – de la coafura simplă, până la nivelul bărbiei, la fardul discret, gri pal, al pleoapelor și rujul roz, și la delicatețea ușor demodată a bikini-ului roz scump – totul vorbea de bani, de educație și de păstrarea cu grijă a unei anumite poziții sociale. Totul în el – părul prea lung, mușchii care se umflau sub tricoul alb care de fapt era un maiou de corp, jeanșii prea strâmți, aroganța pe care o folosea drept scut – vorbea de origine săracă, de pușcărie, de pericol.”
Pasiunea și fanteziile ținute în frâu de Johnny timp de 14 ani sunt descătușate, iar acesta este complet devotat scopului de a o face pe Rachel să se simtă bine, aducând-o pe aceasta la un extaz pe care ea  nu îl credea posibil. La sfârşit, Johnny se prăbuşeşte epuizat, adormind instantaneu şi începând să sforăie. Rachel se trezește brusc la realitate, gândindu-se cu ironie că dacă dorinţa oricărui profesor este să-și ajute elevii să-şi îndeplinească visele, ea cu siguranță îl ajutase pe Johnny să şi-l realizeze pe al lui. Copleșită de intensitatea și complexitatea sentimentelor ei pentru Johnny, Rachel era convinsă în schimb că, odată satisfăcută obsesia lui pentru ea, o va uita și se va îndrepta spre următoarea provocare.
Nici o șansă! În prima zi de școala, Rachel are un adevărat șoc în momentul în care, însoțită de trei eleve cu care se îndrepta spre parcare, îl vede pe Johnny care o aștepta, sprijinit de motocicletă, îmbrăcat în niște blugi strâmți, un tricou alb și o jacheta de piele neagră, cu părul strâns intr-o coadă. Încercând să evite o scenă, mai ales că cele trei eleve se holbau fără reținere la ei, Rachel îl invită pe Johnny în mașina ei pentru a face o plimbare în afara orașului și a sta de vorbă.
Ușurat să afle că ea îl evitase pentru că se simțea stânjenită și nu pentru că el se făcuse de râs în seara respectivă, Johnny își deschide sufletul în fața ei, spunându-i că s-a săturat să fie tratat că un paria, oamenii preferând să-l judece după aparențe, nimeni, în afara ei, neacordându-i prezumția de nevinovăție. Rachel află cu plăcută surprindere că el a absolvit o facultate în închisoare, luându-şi o specializare în limba engleză și că, în plus, a învăţat să facă și afaceri. De asemenea, îi povestește iadul prin care a trecut în închisoare, cât de speriat a fost când a ajuns acolo la vârsta de 19 ani și cum a fost în prima zi violat de patru deţinuţi vlăjgani, care i-au spus că, de acum înainte, el va fi femeia lor. Johnny, rănit îngrozitor, şi-a dat seama că era pe cont propriu și că va trebui să se apere singur. Și-a făcut o armă improvizată dintr-o lingură pe care a lovit-o până a reuşit să-i facă nişte zimţi, iar când cei patru au venit după el, i-a crestat cu aceasta, punându-i la respect. Nimeni nu a mai îndrăznit să se mai lege de el, mai ales că a avut grijă să devină tot mai puternic. În plus, mai erau câteva obsedate care îi trimiteau scrisori în închisoare, una declarându-se chiar soția lui pentru vecie. După ce a terminat de povestit, Johnny i-a așteptat cu neliniște reacția, care n-a întârziat să apară, Rachel îmbrățișându-l și declarându-i că și ea e nebună după el, aducându-l pe Johnny în culmea fericirii. Fac dragoste cu pasiune, iar la plecare Johnny îi propune să iasă împreună ca un cuplu. Deși îndrăgostită nebunește de el, Rachel se eschivează, realizând că implicațiile erau enorme. Ea era profesoară și putea fi dată afară pentru turpitudine morală, dacă se afla că se întâlnește cu un fost elev, mai mic decât ea cu cinci ani. Johnny completeaza fraza și îi spune cu amărăciune că nu numai acestea erau motivele ei, ci mai ales faptul că el a fost condamnat. Rachel îi spune că are nevoie de timp și spațiu pentru a se lămuri singură ce trebuie să facă în continuare. Rănit sufletește, Johnny îi cere doar să-l anunțe și pe el când își clarifică sentimentele pe care le are pentru el.
Văzând că Rachel s-a dus la picnicul de Ziua Muncii împreună cu Rob și neștiind că ea acceptase invitația doar de dragul familiei ei, inclusă de asemenea în invitație, Johnny își îneacă amarul în băutură în casa Glendei, o fostă prietenă din liceu, ce era divorțată și cu patru copii de crescut. Dar, după ce o ajută pe aceasta să-i pregătească pe copii de culcare, în momentul în care rămân singuri, realizează că nu simte nici o atracție pentru Glenda, în ciuda faptului că aceasta era îmbrăcată foarte provocator. Pretextează că trebuie să plece întrucât câinele lui Wolf a rămas prea mult timp singur în casă. Glenda o sună pe Rachel, dându-și seama că Johnny era prea beat pentru a conduce în siguranță, iar aceasta, deși supărată auzind unde era el, ajunge imediat și îi barează calea motocicletei, luându-l la ea în mașină.
 Pe drum el îi reproşează că s-a dus cu Rob la picnic, întrebând-o dacă mai are nevoie de timp să se decidă și invitând-o la el în apartament. Rachel izbucnește, reproșându-i, la rândul ei, comportamentul lui iresponsabil.
”- Da, am. Orice femeie cu puțină minte ar avea! Uită-te la tine! Ești beat, și nu e prima oară! Umbli de colo-acolo pe motocicleta aia ca un puști întârziat care ține morțiș să se sinucidă. Te culci cu cine apuci, ai plete prea lungi, te porți oribil, și o cauți cu lumânarea, și una mare, de botez! Zici că ai o diplomă de colegiu. O folosești? Nu! Ai de gând să o folosești? Pe cât se vede, nu. Ți-ai petrecut seara cu prietena ta, căreia îi pasă suficient de tine cel puțin suficient cât să nu te lase să conduci beat. Și acum ai tupeul să-mi ceri să urc cu tine? Ce Dumnezeu crezi că-mi poți oferi? Poți să-mi spui?”
Din păcate, răspunsul lui spus pe un ton tărăgănat: “- Un sex grozav?” nu face decât să o scoată din minți, țipând la el să iasă din mașina ei și din viața ei.
A două zi, duminică, Rachel este chemată la postul de poliţie și este absolut sigură că trebuie să fie ceva legat de Johnny. Veștile pe care le află sunt șocante. Glenda fusese asasinată cu mai multe lovituri de cuţit, crima fiind săvârșită în acelaşi mod ca în urmă cu 11 ani, în intervalul 23.30-0.00, ceea ce îl scoatea, fără nici un fel de îndoială, pe Johnny de pe lista suspecţilor, întrucât în acea perioadă el fusese împreună cu Rachel. Aflând că Johnny fusese deja arestat, se oferă imediat să îl ducă acasă și este revoltată la culme când acesta apare cu obrazul învineţit şi buza spartă, dându-și seama că a fost bătut de poliţişti.
Rachel simte o uşurare imensă, simțind că sufletul i se eliberase brusc. Realizează că, deși n-ar fi recunoscut nici faţă de ea, într-un colțișor ascuns al minţii ei sălășluise o mică urmă de îndoială că Johnny era nevinovat. Acum acea îndoială dispăruse complet.
”Era nevinovat, la fel de nevinovat ca și ea.”
Vrând să-i ofere sprijinul ei, de care simțea că Johnny avea nevoie, Rachel se oferă să petreacă întreaga zi alături de el. Johnny o surprinde plăcut spunându-i că s-a gândit mult la ceea ce ea i-a reproșat și a realizat că ea a avut dreptate întrutotul. Îi promite că nu va mai bea niciodată și va face tot ceea ce ea îi ceruse să facă.
”- Nu sunt multe lucruri pe care să nu le fac dacă mi le ceri, Rachel.”
Urmează o săptămână idilică, petrecută împreună departe de ochii tuturor, întrucât el nu dorea să o expună bârfelor. Fac dragoste, discută despre literatură, poezii și multe alte subiecte, Rachel fiind încântată de mintea lui strălucită. Johnny gătește pentru ea, uluind-o cu talentul lui culinar.
Sâmbătă însă, la înmormântarea Glendei, Rachel realizează că, deși ea îi confirmase alibiul lui, toți erau convinși în continuare de vinovăția lui Johnny, tratându-l cu multă ostilitate pe acesta când a apărut. Sătulă să se mai ascundă, dorind să-și arate sprijinul necondiționat, Rachel îl ia de mână pe Johnny și își împletește degetele cu ale lui, arătând tuturor că ei doi formează un cuplu.
Johnny are o revelație cumplită. Singurul element de legătură între cele două victime era acela că amândouă fuseseră iubitele lui și este îngrozit realizând că următoarea victimă potențiala ar putea fi Rachel.
Odată relația asumată cu Johnny, Rachel insistă ca acesta să vină la ea duminica la masa de familie. Johnny îi uluiește pe toți când apare tuns, îmbrăcat la costum, cămașă de mătase, cravată și pantofi potriviți, arătându-i lui Rachel că promisiunile lui nu au fost vorbe în vânt. De dragul ei, a renunțat la aparența de băiat rău, pentru a se transforma în bărbatul responsabil și civilizat pe care ea și-l dorea.
La masă, Johnny demonstrează că îşi însuşise lecţiile de bune maniere pe care Rachel i le dăduse în săptămâna care trecuse. Ultima redută este cucerită când mama ei, care fusese clar împotriva lui, descoperă că el își făcuse un plan viabil de viitor, intenționând să urmeze cursurile de drept şi să devină avocat, un plan posibil acum întrucât cazierul lui urma să fie curat, în lumina ultimelor evidențe care demonstrau că fusese nevinovat de crima pentru care fusese condamnat, iar până atunci își va folosi diploma de specializare în literatură pe care o avea deja. Cum mama lui Rachel aprecia  cel mai mult la un om educaţia şi ambiţia, Johnny reușise să puncteze la amândouă.
Johnny o cere pe Rachel în căsătorie, iar aceasta acceptă cu mult entuziasm. De asemenea, Johnny insistă să se mute în alt oraș, pentru a o proteja de amenințarea ce plana asupra ei.
Evenimentele se precipită însă, tatăl lui Rachel face un atac de cord iar Jeremy, fiul Glendei, dispare fără urmă.
Curând, așa cum se temuse Johnny, viața lui Rachel va fi amenințată, ucigașul fiind o persoană la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Vă las să descoperiți singuri în carte cine era, ce motivații avea și cum au reușit cei doi în final să scape.
Mi-a plăcut mult de Johnny. Deși viața i-a dat mai multe cărți necâștigătoare, pornind în viață cu un handicap datorat mediului și familiei din care provenea și trecând prin multe încercări cumplite, nedrepte, care pe un caracter mai slab l-ar fi înfrânt definitiv, el s-a întărit, s-a automotivat, s-a autoeducat, reușind să-și depășească condiția socială și să o cucerească pe femeia iubită. Dragostea lui pentru Rachel e absolut emoționantă, el fiind capabil de orice sacrificiu pentru ea, dovedind multă perseverență, neîncetând nici o clipă să spere într-un miracol care să-i aducă împreună.
Rachel e bună și visătoare, sensibilă și responsabilă, capabilă de multe sacrificii pentru cei la care ținea. Pe sora ei, Becky, a iertat-o pentru că i-a suflat logodnicul și a fost alături de ea necondiționat în momentul când, peste ani, acesta a părăsit-o lăsând-o cu trei copii. Este interesant să vezi cum sentimentele ei față de Johnny se schimbă de-a lungul acțiunii cărții, de la afecțiunea pentru un fost elev, căruia îi apreciase dintotdeauna talentul la literatură și sufletul sensibil, observându-i calitățile chiar când nimeni altcineva nu le observa, la atracție fizică și iubire profundă, având curajul să înfrunte o întreagă comunitate pentru el.
Finalul este spectaculos, cu adrenalina la cote maxime și întorsături miraculoase de situații, ce oferă rezolvări fericite inclusiv în cazul unor situații ce păreau complet pierdute.
Cartea este foarte romantică, emoţionantă, cu mult suspans, are și câteva replici și pasaje pline de umor (talentele ei de şofer iţi stârnesc ilaritatea, momentul când ea îşi ia inima în dinţi şi se urcă cu el pe motocicletă este memorabil şi foarte amuzant, la fel ca şi momentul când el o convinge să se împrietenească cu câinele lui fioros, promiţându-i în schimb că şi el îşi va face curaj să se întâlnească cu mama ei, plus scena când o cere în căsătorie), personajele sunt bine conturate, fascinante, cu caractere puternice care reușesc să-şi găsească menirea în viaţă, urmându-și inima și neținând cont de prejudecăţile celorlalţi.
Un colaj al coperţilor sub care a apărut această carte:

colaj

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantic-suspans contemporane și Top 10 cărți romantice în care eroina e mai în vârstă decât eroul

Cărțile autoarei Karen Robards pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Karen Robards

42 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *