Delicatese Literare
Recenzii

Mă sinucid altă dată de Kerstin Gier, Editura All – recenzie

Mă sinucid altă dată

Kerstin Gier

Editura ALL

314 pagini

Titlul original: Für jede Lösung ein Problem

Traducere: Dragoș Dinulescu

An apariție în România: 2012

”Mă sinucid altă dată” este o carte spumoasă, emoționantă și înduioșătoare, plină de umor, în ciuda temei foarte grave pe care o abordează – sinuciderea, întrucât anticipezi cumva încă de la primele pagini că lucrurile se vor rezolva favorabil în cele din urmă.

Cartea este povestită la persoana întâi din perspectiva lui Gerri, o tânără ce se apropie de treizeci de ani și nu a făcut nimic remarcabil până atunci. Relatarea micilor ei drame este făcută într-un stil atât de amuzant încât pufnești în râs aproape la fiecare pagină.

Gerri era a patra fiică a familiei, iar alegerea numelui ei și al surorilor ei nu fusese făcută întâmplător, întrucât de fiecare dată părinții speraseră să aibă un băiat și aleseseră un nume pentru acesta – Tina (Martin), Rika (Erik), Lulu (Edwig), Gerda (Gerd).

Mai mult, în timp ce surorile ei erau toate blonde, Gerri se născuse brunetă cu ochi căprui. Poate acest lucru ar fi părut fără importanță, dar pentru Gerri însemnase o mică dramă încă de când era mic copil. În urmă cu douăzeci și cinci de ani, la nunta mătușii Alexia, aceasta insistase că nu dorește decât domnișoare de onoare blonde, iar Gerri fusese lăsată de izbeliște. Neavând ce face, se băgase sub o masă și înnodase șireturile bunicului de zgarda câinelui, iar când acesta o zbughise la fugă, bunicul se agățase de fața de masă să nu cadă și doborâse toate porțelanurile de Meissen ale bunicii, făcându-le praf. La orice ocazie importantă în familie, lui Gerri i se amintea acest lucru.

În plus, în timp ce surorile ei făcuseră toate studii superioare și aveau cariere strălucite, Gerri abandonase școala și de la vârsta de douăzeci de ani scria foiletoane cu tentă romantică și erotică pentru o revistă Aurora, iar din banii primiți reușea totuși să se întrețină singură. Părinții îi dezaprobau însă fățiș alegerea, subliniind că în tot acest timp nu avusese nici o contribuție la fondul de pensii, și păreau chiar jenați de ocupația ei, pretinzând față de familie și cunoscuți că Gerri are un birou de dactilografiere.

Nici cu viața amoroasă nu stătea mai bine. Timp de câțiva ani locuise cu iubitul ei Ulrich, care, având în vedere că plătea jumătate din chirie, considera că are dreptul să fie ”el însuși”, asta însemnând să-și lase peste tot șosetele murdare, să arunce pe jos ambalajele și resturile de mâncare, să mănânce toate iaurturile din frigider fără să cumpere altele în loc, să folosească tot felul de săruri în baie fără să o spele după aceea, lăsând o crustă cafenie pe cadă, iar când încerca să-i facă vreo observație, îi răspundea nonșalant că dacă o deranjează ceva, n-are decât să pună mâna și să îndrepte ce nu-i convine. În tot haosul acesta, s-a pierdut complet și iubirea ei față de Ulrich, ea nemaifiind capabilă să-i vadă calitățile, astfel că s-a despărțit de el, ușurată să-și regăsească ordinea și liniștea în propria locuință. Prietena ei Charly l-a preluat ea ca iubit pe Ulrich după aceea și, o perioadă de timp, a suportat aceleași lucruri. Dar apoi Ulrich a terminat studiile de drept, a început să câștige bani cu nemiluita, s-a căsătorit cu Charly, iar acum plătea o femeie să vină să le facă curat în locuință de două ori pe săptămână. De curând, Charly descoperise că era gravidă, era ridicol de fericită și îi punea sare pe rană lui Gerri cu entuziasmul ei.

Dorind cu disperare să își găsească un iubit care să i se potrivească, Gerri s-a înscris la toate liniile de chat, a răspuns la toate anunțurile de la mica publicitate și s-a lăsat cuplată cu fostul coleg de școală al soțului unei prietene. Din păcate, toate aceste încercări au dat greș.

Din anunțurile de pe internet a dat doar peste ciudați și perverși, dintre care experiența cu tarecaciocanul31 a marcat-o în mod extrem de neplăcut, acesta insistând să-i demonstreze semnificația numelui încă de la prima întâlnire.

”- 31 nu-i deloc vârsta, mi-a șoptit el. Dacă pricepi ce vreau să spun.

– Atunci poate că-i numărul casei în care locuiești, făcând pe neștiutoarea și încercând în același timp să-mi țin mâna departe de el.”

Enervat de rezistența ei, a jignit-o numind-o vacă frigidă și a plecat, lăsând-o să plătească ea consumația. Iar acum descoperise cu stupoare că Patrick, specialist în IT și logodnicul surorii ei Lulu, semăna izbitor de mult cu tarecaciocanul31, deși el nu dădea vreun semn că ar fi recunoscut-o.

De Ole, cel cu care intenționaseră să o cupleze prietenii ei, chiar îi plăcuse.  Era dentist de meserie, cumsecade ca fire, arătos și îi plăceau aceleași lucruri ca și ea. Din păcate, Mia, fosta lui prietenă, s-a reîntors și l-a agățat din nou, căsătorindu-se cu el.

Lovitura de grație a primit-o Gerri în momentul în care revista Aurora a fost preluată de alt trust, iar ea a fost chemată la sediu, unde Gregor Adrian, noul director, un bărbat sexy cu ochi verzi, a anunțat-o că se renunță la vechile foiletoane întrucât se va lansa o nouă serie cu vampiri, care are mare căutare pe piață. Episodul pilot l-a scris chiar el, ea urmând să continue următoarele episoade. Gerri nu era deloc pasionată de vampiri și chiar îndrăgise vechea serie cu doctori și asistente, așa că pleacă foarte necăjită.

Faptul că se apropia întâlnirea de zece ani de la terminarea liceului și aniversarea de douăzeci și cinci de ani de la nunta mătușii Alexia nu avea în nici un caz darul de a o binedispune. Gândul să se întâlnească cu vechii colegi și cu rudele, care aveau să se laude cu siguranță cu realizările lor, privind-o pe ea cu milă și condescendență a deprimat-o și mai tare, astfel că ideea sinuciderii a început ușor, ușor să i se strecoare în cap. Oportunitatea, considerată de ea și ca un semn al destinului, avea să i se ivească în momentul în care mama ei a trimis-o la farmacie cu niște medicamente expirate, ca dar pentru țările lumii a treia. Gerri se îndoia că somniferele reprezentau vreo soluție pentru populația lumii a treia, dar pentru ea i se părea că reprezintă răspunsul la toate frământările ei. Odată găsit modul în care urma să se sinucidă, nu mai rămânea de ales decât locul. A ales să o facă în stil mare, închiriind o cameră la un hotel de lux cu 320 euro noaptea, pe care nu avea de unde să-i plătească, dar asta nu avea să mai fie o problemă pentru ea, nu?  Și-a cumpărat o rochie roșie elegantă, foarte scumpă, și niște pantofi asortați. După care, gândindu-se în avans la toate lucrurile și nedorind să râdă nimeni de ea, a aruncat toată lenjeria ei practică, lăsând în schimb doar câteva piese de dantelă. Iar ca mesaj de despărțire, a trimis la mai multe persoane din familie și câtorva cunoscuți scrisori în care a punctat mai multe lucruri pe care nu avusese curajul să le spună de-a lungul timpului.

Toate treburile fiind puse la punct, a coborât în holul hotelului pentru un ultim pahar. Surpriza! Tocmai o vede pe Mia, soția lui Ole, cu amantul ei. Tocmai când se frământa dacă să-i trimită un mesaj lui Ole despre această infamie, soțul înșelat se materializă din senin lângă ea. Ole i-a mărturisit că bănuia de mult că Mia îl înșeală, iar acum, când ea pretinsese că pleacă din oraș la un congres, o urmărise și avea acum și dovada. Intrigat însă de prezența lui Gerri în hotelul de lux, ea a trebuit să găsească o explicație rapid, astfel că i-a spus că avea întâlnire cu Joe, gândindu-se la filmul ”Întâlnire cu Joe Black”. Gerri a scăpat greu de Ole, care s-a îmbătat criță și insista să-i povestească problemele lui. Ajunsă în cameră nu a apucat să ia decât două pastile din cele treizeci și cinci pregătite, când au început niște bătăi puternice în ușă. Era Ole, care făcea atâta tărăboi de a trebuit să-i dea drumul înăuntru, pentru ca să nu alerteze cineva paza hotelului. Beat cum era, lui Ole i se părea că găsise soluția ideală. Întrucât el era înșelat, iar ei îi trăsese Joe clapa, cel mai bun lucru era ca ei să se combine și să se răzbune astfel pe partenerii lor. Degeaba încerca Gerri să îl dea afară, Ole era hotărât să își ducă planul până la capăt. Până să ajungă la o concluzie, au căzut amândoi într-un somn profund, răpuși el de alcool, ea de somnifere. Dimineața, Ole s-a trezit bine dispus, convins că petrecuseră o noapte fierbinte.

”- Numai că asta și merită Mia, spuse Ole. N-o să m-apuc să-i spun, dar ești mai bună decât ea.

– La ce? Îl întrebai.

– Păi așa, la pat, îmi răspunse Ole. Sincer, ești o adevărată grenadă în pat.

Lasă că știam eu! Că doar nu luasem decât niște somnifere, în nici un caz vreun afrodiziac! Și mai eram și sută la sută sigură că Ole nu mă atinsese.”

Degeaba a încercat Gerri să îl convingă că nu s-a întâmplat nimic între ei, Ole era convins de contrariu.

”- Arăți tare dulce, spuse Ole. Sincer, când te vede omul așa, nici n-ar zice ce pisică sălbatică poți fi…

Singura reacție a fost să-mi dau ochii peste cap.”

Totuși, cum la amândoi le era o foame de lup, au coborât la restaurant, unde Gerri s-a înfruptat cu multă plăcere din toate bunătățile de acolo, Ole punctând încă o dată că se bucură că i-a produs o asemenea foame. Iar când a apărut Mia, a sărutat-o pe Gerri demonstrativ, asigurându-se că aceasta îi observă.

”Hm, hai că nu fusese așa de rău. Parcă regretam acum că, noaptea trecută, dormisem buștean.”

Iar ca un adevărat gentleman, a insistat să achitat el costul camerei lui Gerri, rezolvând astfel prima problemă a acesteia, care nu mai avea nici un sfanț.

Dar cum aveau să se rezolve oare restul problemelor ei? Lui Gerri i s-a făcut rău aducându-și aminte de scrisorile pe care le trimisese. Mamei îi reproșase atitudinea ei părtinitoare și criticile pe care i le făcuse în permanență de-a lungul anilor, arătându-se în permanență nemulțumită de ea. Lui Charly, căreia îi scrisese că a fost cea mai bună prietenă a ei, îi spusese totuși să se lase de cântat, că zgârie urechile tuturor. Surorii ei Lulu îi spusese să cerceteze dacă nu cumva logodnicul ei activa pe internet sub pseudonimul tarecaciocanul31, un pervers nenorocit. Mătușii ei Evelyn, la care stătea cu chirie, i-a scris că a enervat-o întotdeauna că i-a spus ”copil de pripas”, deși orice cunoștințe elementare de genetică demonstrau că fiul acesteia n-ar fi putut fi copilul unchiului ei. Iar șefului ei Adrian îi făcuse praf în scrisoare episodul pilot cu vampiri, scoțând în evidență clișeele folosite și lipsa de profunzime și îi trimisese un fascicul cum ar fi văzut ea începutul respectivei serii. Însă, ajutată și de vodca pe care o băuse din belșug, îi menționase și că îl consideră foarte sexy, cu un fund deosebit de arătos. Și multe alte scrisori, care mai de care… Iar acum trebuia să facă față consecințelor! Din fericire, toate dezvăluirile ei vor pune în mișcare un întreg angrenaj de evenimente, iar rezultatele vor fi spectaculoase.

Charly îi oferă imediat un sprijin necondiționat, îngrozită că nu și-a dat seama până atunci de drama prin care trecea prietena ei.

”Numai că așa sunt oamenii. Lucrurile importante nu le spun semenilor lor. Și cred că tu ai dat un bun exemplu, creând un precedent. Așa am ajuns să-l sun pe tatăl meu și să-i spun că ar trebui să facă ceva neîntârziat împotriva halenei ăleia a lui.”

Deși mama ei a pus-o să își ceară scuze la telefon din cinci în cinci minute tuturor persoanelor  care sunau cerând lămuriri, își reconsideră clar atitudinea. Iar tatăl ei suferă o transformare radicală, lăudându-se chiar cu textele pe care le scria ea și oferindu-le spre împrumut cunoscuților să le citească.

Problema spațiului de locuit se rezolvă și ea într-un mod cu totul neașteptat. Întrucât era evident că nu mai putea sta la mătușa ei Evelyn, Lulu îi propune să preia contractul de închiriere al logodnicului ei Patrick, întrucât ei se vor muta împreună. Era evident că Lulu îl crezuse pe Patrick, care îi spusese că Gerri a scris răutățile acelea despre el ca răzbunare că a refuzat-o când s-a dat la el. Deși printre dinți îi spunea lui Gerri ”vacă frigidă” de câte ori avea ocazia, în fața lui Lulu se purta atent cu ea, zicându-i chiar ”surioară” și, dorind să-și impresioneze logodnica cu generozitatea și bunătatea lui, i-a cedat gratis lui Gerri și bucătăria super dotată ce costase peste opt mii cinci sute de euro.

”În fond, făcusem o afacere cum nu se putea mai bună. Pentru așa o bucătărie și o minunăție de locuință te puteai lăsa liniștită făcută și vacă frigidă.”

Deși Ole insista că el este îndrăgostit de ea și că o părăsește pe Mia pentru ea, Gerri nu dorea o relație cu el ținând cont că șeful ei Gregor Adrian îi făcea inima să bată mai repede de câte ori îl întâlnea. Mai mult, reacția lui la scrisoarea ei fusese incredibilă, el apreciind mult episodul pilot făcut de ea și propunându-i un contract extrem de avantajos financiar pentru a continua seria în stilul ei.

Gerri constată cu stupoare că până și un bărbat perfect, cum îl considera ea pe Adrian, avea probleme în propria familie.Deși ajunsese director și avea chiar și un doctorat, nu se putea compara cu frații lui.

”- Unul dintre ei și-a dat doctoratul în fizica nucleară și-a mai participat și la Olimpiada de la Seul, în echipa de canotaj, în timp ce copiii lui cântă la vioară și la pian. Cel de-al doilea a preluat conducerea întreprinderii tatălui meu și s-a căsătorit cu un fotomodel. Iar părinții noștri sunt foarte mândri de cei doi.”

Gerri încearcă să îl încurajeze, spunându-i că măcar el este cel arătos. Nici o șansă!

”Pe lângă studii, Alban a făcut și pe manechinul, iar Nikolaus tocmai a fost ales pe internet drept cel mai chipeș om de știință din Europa.”

Nemaiavând argumente, Gerri exclamă enervată:

”- Știți ceva? îl întrebai. Nu mai vreau să aud nici un cuvânt despre frații dumneavoastră! Dacă spun eu că sunteți cel mai arătos bărbat peste care-am dat de ani buni, adică nu, cel mai arătos peste care-am dat vreodată, atunci trebuie pur și simplu să mă credeți. Și mai știu și eu câțiva bărbați chipeși.”

Îi mărturisește și ea lui Adrian că, și în cazul ei, surorile ei sunt toate trei niște blonde superbe, geniale, în timp ce ea este doar o șatenă ștearsă cu ochi căprui banali.

”- Dar ochii nu vă sunt deloc căprui, insistă Adrian și se aplecă înainte. Sunt așa… de culoarea siropului de caramel ținut în bătaia luminii soarelui.”

Dar după ce află alte câteva amănunte despre surorile ei, izbucnește și Adrian:

”- Știți ceva? mă repezi Adrian. Nu mai vreau s-aud nici un cuvânt despre surorile dumneavoastră!”

Dincolo de amuzament, tema prezentată îți lasă un gust amar și te pune pe gânduri. Comparațiile dintre copii de cele mai multe ori nu sunt benefice, în loc să îi motiveze de multe ori îi descurajează, fiecare are propria lui personalitate, calitățile și aspirațiile lui, iar părinții nu ar trebui să încerce să îi încadreze într-un tipar care nu li se potrivește.

Finalul este scris într-o notă plină de amuzament, aducând în același timp și rezolvarea celor mai multe probleme.

Gerri și Adrian se întâlnesc din întâmplare la restaurantul hotelului unde se sărbătorea în același timp aniversarea de douăzeci și cinci de ani de la nunta mătușii Alexia și ziua tatălui lui Adrian.

Adrian îi propune lui Gerri să ia o cameră unde să pună în practică mai multe din fanteziile din textele ei, lucru pe care el îl visase să îl facă împreună cu ea încă de când citise prima dată textul.

”Adrian și cu mine am fi rămas noi mai mult, dar ne devenise clar la un moment dat că trebuia să luăm de urgență o pauză.

”Măcar din motive de sănătate”, spusese Adrian, în timp ce eu îmi pusesem în gând să mă interesez pe internet cu prima ocazie dacă nu cumva prea multe orgasme erau dăunătoare.”

Ole, care venise să o convingă pe Gerri să îi dea o șansă, are ocazia să o consoleze pe Lulu, care se convinsese și ea în sfârșit, în urma unei informații indubitabile, despre adevărul stânjenitor că Patrick și tarecaciocanul31 sunt una și aceeași persoană.

Deși plin de solicitudine față de Lulu, Ole, supărat că a fost respins categoric de Gerri, nu scapă ocazia să îi spună acesteia că data viitoare să nu se mai bazeze pe el să o salveze de la sinucidere.

”- Ei bine, data viitoare n-o să mai fiu prin preajmă, gata să te opresc de la sinucidere. Sper că ți-e clar.

– Nici nu va mai fi vreo ”dată viitoare”, Ole, i-o întorsei, luându-l pe Gregor de mână și pășind alături de el pe trepte, în jos.”

Cartea este dulce-amăruie. Deși râzi în hohote la anumite pasaje, pe care vă invit să le descoperiți în carte, totuși te pune pe gânduri cu privire la multe teme, la ipocrizia societății, la ascunderea în spatele unei false aparențe, la cât de ușor este să ignori drama cuiva apropiat, fără să auzi strigătul lui mut de disperare, prea prins în micile tale probleme. Scrisorile lui Gerri te înduioșează până la lacrimi uneori, ghicind ceea ce se ascunde în spatele mesajului transmis. În același timp, senzația cu care rămâi la sfârșit este una optimistă, arătând că de multe ori problemele pot fi rezolvate dacă sunt scoase pe tapet și analizate obiectiv și că, de multe ori, cei din jur îți pot acorda un ajutor neprețuit, odată ce au conștientizat greutățile cu care te confrunți.

Adevărul te eliberează” și ”umorul e cel mai bun medicament” ar putea sintetiza foarte bine această carte spumoasă, deosebit de amuzantă și emoționantă, în același timp.

pizap.com14633023946221

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantice contemporane cu mult umor

Cărțile autoarei Kerstin Gier pot fi comandate pe libris.ro, librarie.net, librariadelfin.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

59 Comments

Spune-ți părerea!