Delicatese Literare
Recenzii

Magia destinului de Nora Roberts, Editura Litera, Colectia Carti Romantice – Recenzie

Magia destinului

Nora Roberts

Editura Litera
Colectia Carti Romantice
Traducerea: Alexandru Maniu
Nr. pagini: 337
Titlu original: Dark Witch
Face parte din Cousins O’Dwyer Trilogy: 1. Magia destinului – Dark Witch; 2. Magia umbrei – Shadow Spell; 3. Magia trecutului – Blood Magick.
Cărarea e deschisă. Dar nu-i luminoasă.
E iarnă. O iarnă grea, cu vânturi geroase, viscol și bură. În adâncul pădurii, prin întunecime, Sorcha își îndrumă copiii spre casă, micuța lor căsuță primitoare din mijlocul pădurii.
Sorcha nu se temea de noapte. ”Era cunoscută ca Vrăjitoarea Întunecată, iar puterile ei erau nemăsurate.
Cartea m-a captivat de la primele rânduri. Am pășit  cu freamăt în lumea ei, ce se deschide înainte, plină de mister: Irlanda, în vremuri de demult, vremuri de poveste și legendă, în anul1263.
Aflăm despre Sorcha, soția lui Daithi, ce era plecat la război. Aflăm despre cei trei copii ai lor: Brannaugh, de șapte ani, Eamon, ”bărbatul” familiei, de doar cinci ani și mezina, Teagan, și despre harul acestora. Aveau magia în sânge, ca și mama lor. Erau foarte puternice afinitățile lor cu animalele,  care, la rândul lor, le slujeau cu credință – câinele, șoimul și calul. În același timp, aflăm și despre forța rea, întunecată, care le amenință existența – maleficul vrăjitor Cabhan, care o dorea pe Sorcha, cu trup, suflet și magie.
Flăcările dănțuiră și din împletirea lor apăru el. Cabhan se numea, iar puterile și intențiile lui erau mai întunecate decât nopțile de iarnă.  O dorea, trup, suflet și magie. Îi simțea râvna atingându-i trupul asemenea unor mâini asudate. Cel mai mult însă jinduia după harul ei. Lăcomia lui atârna greu în aerul nopții. Zâmbi în flăcări, chipeș și nemilos.”
Atunci, în acel timp, Cabhan a reușit să dea o lovitură cumplită Sorchei și copiilor ei: l-a omorât pe Daithi, pe drumul de întoarcere spre casă. Cu puterile împuținate, simțind cum ea însăși se stinge treptat, Sorcha a găsit forța de face un ultim cerc magic, o ultimă vrajă, cea mai puternică dintre toate, legată cu sânge și dragoste, prin care își transfera tot harul asupra copiilor ei.
Din acea clipă înceta să mai fie Vrăjitoarea Întunecată.
  • Voi sunteți acum Vrăjitoarea Întunecată, tustrei ca unul. E darul și blestemul meu pentru voi. Fiecare e puternic în parte și împreună sunteți și mai puternici. Într-o bună zi vă veți întoarce.”
I-a trimis departe de ea, în lumea largă, să-și trăiască viețile departe de urgia lui Cabhan, pe care l-a blestemat ”de azi până-n vecie”, otrăvindu-i sângele  și prefăcându-l în scrum.
Moartea mea în schimbul morții lui șopti Sorcha, când cenușa vrăjitorului pârjoli pământul…Spiritul ei se înălță, lăsând trupul undeva în urmă, lângă o căsuță din adâncul codrului. Iar când vântul împrăștie ceața, ceva prinse viață în cenușa neagră.”

magie

Așa a început totul, asta e povestea Sorchei, a darului și blestemului ei transmis copiilor, iar puterea magiei Vrăjitoarei Întunecate s-a transmis prin timp și generații până când o nouă filă de poveste s-a deschis, o nouă cărare de urmat. Va fi ea luminoasă de această dată?  Pe ea se află Iona Sheehan, în comitatul Mayo, lângă castelul Ashford, în Irlanda anului 2013.
Iona a crescut în State, dar simțea că nu-și găsește locul acolo. Doritoare de dragoste și acceptare, de a trăi sentimentul de apartenență, influențată de bunica din partea mamei, care se trăgea din ținutul plin de legende străvechi al Irlandei, Iona își ia destinul în propriile mâini, vinde tot ce avea și se mută în Irlanda, unde este primită cu brațele deschise de verii ei, Branna și Connor O’Dwyer, alături de care va pătrunde într-o lume uimitoare și nebănuită, plină de magie, mister și iubire.
Iona avea o afinitate foarte mare față de cai, așa că e mai mult decât încântată când își găsește o slujbă la grajurile castelului. De curând, fusese achiziționat un armăsar – Alastar (la fel se numise și calul lui Teagan, din vechime), iar Iona simte imediat că are o profundă conexiune cu acesta. Se pare că cercul e pe cale să se închidă. Branna, care era vinecătoare,  avea un cîine credincios ce părea că îi citește gândurile, iar Connor era șoimar, toți aveau magia în sânge și puteri nebănuite, inclusiv Iona, care abia acum și le descoperă.  Se pare că Vrăjitoarea Întunecată s-a reunit, tustrei ca unul. Ce forțe întunecate stăteau să iasă la iveală? Destinul celor trei, dar nu numai al lor, e pe cale să se schimbe, sau, mai bine zis, să se împlinească.
Credeți în iubire la prima vedere? Iona nu credea, dar asta i s-a întîmplat în momentul în care l-a cunoscut pe proprietarul grajdurilor, Boyle McGrath. Iona rămâne fără cuvinte în fața bărbatului și a armăsarului pe care acesta îl călărea ( era Alastar, cel care va fi al ei, după cum veţi vedea…)
Glasul lui stârni ceva înăuntrul ei…pe măsură ce se apropiară, acel ceva începu să vibreze. O atracție spontană o săgetă dimpotrivă în inimă și în pântec, căci bărbatul era la fel de splendid ca armăsarul. Și la fel de atrăgător pentru Iona. Pletele lui, nici roșcate, dar nici castanii, mai degrabă de culoarea caramelului, fluturau sălbatic în vânt. Purta o jachetă uzată, blugi spălăciți și cizme zgâriate, în ton cu chipul lui aspru, masculin. Avea fălci puternice, și buze încăpățânate, ca și armăsarul… O cicatrice subțire, ca un fulger, îi brăzda sprânceana stângă. Din motive greu de înțeles, aspectul lui stârni un val de dorință în ea. Cowboy, pirat, călăreț sălbatic. Cum-necum, în aspectul dârz al bărbatului se îngemănau trei dintre fanteziile ei sălbatice.”
Celălalt proprietar al grajdurilor, Fin Burke, e un personaj controversat, cel puțin din punctul de vedere al Brannei, care îl respinge din răsputeri, după ce a realizat că acesta e nimeni altul decât urmașul…lui Cabhan!!! Îi apăruse pe umăr semnul care dovedea acest lucru, o pentagramă, pe care, în alt veac, Teagar o făcuse strămoșului lui. Totul e foarte dureros pentru Branna, căci, cândva, îl iubise din toată ființa ei, iar el răspunsese sentimentelor acesteia. Acum îi despărțea un ocean de neîncedere.
Cel mai puțin complicat dintre toți este Connor, un bărbat frumos ca un prinț, cu ochii verzi ca dealurile dimprejur. Vesel și binevoitor, îl îndrăgești de la prima vedere.
La grajduri, Iona o cunoaște pe Meara, care lucra de asemenea acolo, și care îi va deveni prietenă.  Era o femeie spectaculoasă ca apariție.
Iona se întoarse pe călcâie și dădu cu ochii de o adevărată amazoană în cizme de echitație. Formele ei voluptuoase se potiveau la fix în pantalonii de călărie și în jacheta de stofă ecosez. Părul ei strâns într-o coadă dezordonată îi amintea Ionei de căciula bunicii sale, din blană de nurcă: bogat și castaniu. Deși avea accent irlandez, pielea aurie și ochii căprui închis duceau cu gândul la țărmuri însorite și fpcuri de tabără țigănești.”
Acestea sunt personajele care în jurul cărora se va țese povestea.
Mi-a plăcut lumea descrisă în carte, ținutul pe care, alături de Iona, îl descoperim.  Fiecare loc pe care pășește are o legendă și o istorie, iar oamenii locului sunt mai mult decât dornici să o împărtășască. Însă există și locuri întunecate, cum este cel din desișul pădurii, care o atrage spre el ca un cântec de sirenă. Acolo e tărâmul dintre lumi și veacuri, de acolo forțele răului încă încearcă să răzbească, iar cea vizată este, de această dată,  Iona!
Cabhan îi apare iar și iar , înspăimântând-o sub chip de lup, sau ademenind-o, sub forma unui bărbat de o senzualitate letală. În același timp, sunt și visele, ce nu rămân doar vise, sau ceața de la ferestre care încearcă să intre în casă, și care nu-i doar ceață…
Cartea suprapune mai multe planuri, începând cu cel din trecut și continuând cu cele din prezent, unde pe de o parte avem povestea fantasy, captivantă și încărcată de mister dintre  Vrăjitoarea Întunecată și Cabhan, pe de altă parte cunoaștem personajele, felul în care interacționează, devotamentul pe care și-l arată unii altora, prietenia dintre fete, ca și solidaritatea masculină, iar în planul principal avem frumoasa poveste de dragoste dintre Iona și Boyle, dar care nu e lină sau lipsită de tensiuni. În timp ce Iona își asumă dragostea și se aruncă în această relație cu capul înainte, profund îndrăgostită, Boyle, fire ursuză, luptă împotriva sentimentelor care îl încearcă, deși se simt foarte bine împreună, iar compatibilitatea lor e de netăgăduit. ”Sexul cu Boyle era spectaculos…Fierbinte, sălbatic și nădușitor. Ca și cum lumea avea să se sfârșească dintr-o clipă în alta și trebuia să ne avem unul pe celălalt.”
Însă inima Ionei primește o grea lovitură când, fără să vrea, surprinde o discuție între Boyle și Fin și aude, uluită, ce îi cere acestuia:
Iona e nou intrată în lumea magiei și acum încearcă apele, dacă pot să spun așa. Le încearcă pe mine, așa că mă trezesc atras în plimbări, pe jos, pe cal, cu mașina și făcându-i micul dejun după o noapte în care doarme agățată de mine ca iedera. Deci, dacă m-a înlănțuit cu o vrajă de dragoste, trebuie s-o dezlegi.”
Va reuși oare Iona să-și adune cioburile inimii ei sfărîmate? Asta credea el despre ea, că îi face vrăji, ea nu merita să fie iubită, pur și simplu?
Cum și dacă se vor lămuri lucrurile între ei, care va fi deznodămîntul întregii povești, vă invit să aflați. Vă mai spun doar că vor fi nevoiți să-și unească forțele, cu toții, într-un cerc magic, în încercarea de a-l învinge pe Cabhan, dar oare vor reuși?

colaj magia destinului

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Nora Roberts

37 Comments

Spune-ți părerea!