Magnolia Steel. Amurgul vrăjitoarelor de Sabine Stading, Editura Univers Enciclopedic – recenzie
Magnolia Steel. Amurgul vrăjitoarelor
Sabine Stading
Editura Univers Enciclopedic Junior
Anul apariției: 2017
Nr. pagini: 328
Traducere: Ștefana Dragomirescu
Titlu original: Magnolia Steel. Hexendämmerung – 2012
Volumul 1 al trilogiei Magnolia Steel
Ce faci când, la treisprezece ani, afli pe neașteptate că ești vrăjitoare? Magnoliei îi cade cerul în cap atunci când mătușa Linette îi împărtășește această taină. Se considerase mereu o fată obișnuită, dar acum întregul ei univers se schimbă. Rând pe rând, apar personaje ciudate, despre care citise numai în cărți, iar fiecare zi îi oferă o nouă aventură. Și, cum sinistrul conte Raptus, un magician întunecat, îi amenință viața, mătușa Linette se hotărăște s-o inițieze în tainele vrăjitoriei.
Oare va reuși Magnolia să facă față acestei provocări?
Sabine Stading este o autoare de cărți fantasy pentru copii, născută în 1965 la Hamburg, Germania. A crescut într-o parte a Hamburgului unde încă se mai află un smârc adevărat în care locuiau după spusele copiilor, vrăjitoare, spiriduși și zâne și unde se juca în fiecare zi căutând spiriduși și cuiburi de vrăjitoare în care găseau întotdeauna ceva ”misterios”. Așa s-au născut cele mai grozave povești pe care autoarea le-a așternut în scris.
Cartea ”Magnolia Steel. Amurgul vrăjitoarelor” face parte dintr-o serie de trei volume care urmărește peripețiile personajului principal, acesta fiind primul volum. Magnolia Steel este o fată obișnuită de 13 ani care, în urma despărțirii părinților, ei locuiește împreună cu mama ei, Charlotte Melbach. Părinții ei s-au cunoscut la un festival Woodstock Revival, tatăl ei fiind un pictor american. S-au îndrăgostit, ”rezultatul” fiind Magnolia, însă, la scurt timp după nuntă, și-au dat seama că făcuseră o mare greșeală și s-au despărțit de comun acord, singurul lucru cu care rămase Magnolia de la tatăl ei fiind părul blond și numele Steel. Pentru a-și continua cariera, mama ei este nevoită să plece la New York și să o lase pe Magnolia în grija mătușii Linette Kater care locuia în Rauschwald și care nu doar că arăta ca o vrăjitoare, ci chiar era chiar una dintre ele, căsuța strâmbă în care locuia numindu-se ”Butoi pentru apa de ploaie” iar pisica ”Serpentina”. Fără televizor, telefon și alte lucruri cu care era obișnuită, Magnolia este nevoită să își petreacă timpul alături de mătușa ei vizitând împrejurimile, cătunul în care locuiau, și culegând plante medicinale pe care Linette le transforma în fel de fel de poțiuni pe care le vindea oamenilor din sat.
”Au petrecut dimineața dezgropând sclipeței, făcând buchete de plante medicinale și plivind buruienile . Cu această ocazie, Magnolia a învățat că, de fapt, nu există buruieni, ci numai ierburi sălbatice, care au o mulțime de proprietăți vindecătoare. De altfel, ea învăță că sunătoarea băută ca ceai te binedispune și că uleiul aceleiași plante face miracole pentru pielea aspră și uscată. Pătlagina îngustă este de prim-ajutor grozav pentru înțepăturile de insecte și că sclipețeiul nu este atât de sclipitor precum pare după nume. Oamenii îl folosesc de secole pentru efectele sale vindecătoare în caz de dureri de stomac, sângerarea gingiilor și hemoroizi „
Cu timpul Magnolia observă lucruri ciudate care se întâmplă: mătușa dispare într-un dulap, obiectele se mișcă singure, bicicleta merge cu viteză mare parcă ar avea un motor ascuns, plantele din grădina mătușii au spirite și descoperă chiar și un pitic în casă, pe nume Jacko. Astfel află că și ea la rândul ei este vrăjitoare și că semnul său din naștere, ”sărutul Banshee” îi conferă puteri speciale.
La un consiliu organizat de mătușa ei cunoaște neamul piticilor, cei ce locuiesc în Hackpuffel și care îi povestesc că o moștenește pe bunica ei Dorrette, o mare vrăjitoare al cărei sfârșit avusese loc într-o confruntare cu Războinicii umbrelor.
Contele Raptus, un magician care și-a prelungit viața prin magie întunecată, a reapărut după ce fusese învins de bunica Magnoliei și are nevoie de sânge pentru a rămâne în viață.
Din Rauschwald dispar din ce în ce mai mulți oameni și chiar și comunitatea magică a vrăjitoarelor, piticii și elfii se simt amenințați, și ca și cum nu ar fi destul de rău, fata află că este pe lista contelui pentru că sângele ei ar putea să-i de-a puterea de a trăi pentru totdeauna. Astfel hotărăsc ca Magnolia să fie inițiată în tainele vrăjitoriei de mătușa Linette, dimineața urmând cursurile școlii din sat iar după amiază având orele de magie!
”Deschise ochii clipind și imediat o năpădi amintirea serii trecute. Era vrăjitoare! Era incredibil că pur și simplu nu observase acest lucru în toți acești ani. O vrăjitoare în adevăratul sens al cuvântului. Cu plăcere, lăsă să-i treacă prin cap toate avantajele pe care această noutate le aducea. Dacă îl va avea ca profesor de matematică pe domnul Schnurr, va face să îi crească o coadă de porc. Una mică și cărnoasă, care să se vadă din toți pantaloni . Profesoara de muzică, doamna Floter, va primi un cioc de pasăre cu care să ciripească toată ziua și toată noaptea, să fie ca un ceas deșteptător pentru ceilalți. Pe lângă asta, și-ar face prin vrajă un cont gras la bancă. O pălărie magică, ce putea să-i ofere tot ceea ce nu ar trebui să primească, și o mătură. Da, o mătură ar fi genială! Dacă vrăjitoarele puteau într-adevăr să zboare? Magnolia se ridică din pat. La orele de istorie învățase că presupusele vrăjitoare se fricționau cu un unguent din ciumăfaie și mucarita, și apoi în cel mai bun caz își imaginau că puteau zbura. Ce ridicol! Toată bucuria din prima ei zi de vrăjitoare se risipi.”
8 Comments
Carolina Bianca
Pare o poveste foarte frumoasa! Felicitări!
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️
Tyna
Minunată prezentare! Felicitări! ❤ O carte încântătoare pentru cei mici!
Daniela Balan
Mulțumesc ❤️
Mirela Barbălată
Arată bine ! O poveste frumoasă ce fascinează cu siguranță copiii şi le va stârni imaginația.
Felicitări, Daniela!
anasylvi
Ce faina e! Ma tenteaza si pe mine, daramite pe copii!
Oli
Felicitări pentru minunata recenzie și mulțumesc pentru recomandare! Mi-ar plăcea să citesc cartea asta!
Geo
Felicitări, Daniela! Frumoasa si ispititoare recenzia ta. ❤️